Joop

Vrijdag vertrekdag

  •  
28-01-2011
  •  
leestijd 19 minuten
  •  
Mubarak_300_02.jpg
UPDATE: ElBaradei wil president worden, als het volk daar om vraagt...Leger heeft opdracht gekregen journalisten te beschermen... VS onderhandelen over vertrek Mubarak … Vandaag weer grote demonstratie gepland ...
Vrijdag lijkt de dag des oordeels te worden voor het regime in Egypte na een relatief rustige nacht in Caïro. De vraag is of de protestbeweging voldoende betogers op de been weet te brengen.
Vrijdag 3 februari
Update 23.05
Diverse media berichtten dat de Egyptische journalist Ahmad Mohamed Mahmoud is overleden. Mahmoud raakte op 28 januari gewond tijdens onlusten in Caïro. Vrijdagavond is hij aan zijn verwondingen overleden. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer bij de media, sinds de opstand in Egypte is begonnen.
Vrijdag trok de NVJ haar negatief reisadvies voor journalisten in. NVJ-bestuurder Thomas Bruning verklaart:
We wilden absoluut niet zeggen dat journalisten er niet moeten zijn. We wilden aangeven dat journalisten bewust moeten zijn van de risico’s die ze in Egypte lopen […] denk goed na voordat je afreist. Ga alleen zeer goed voorbereid die kant op.
Update 19.45
Oppositieleider Mohamed ElBaradei heeft aangekondigd president te willen worden, indien het volk daar om vraagt. NRC schrijft:
De Egyptische oppositieleider Mohamed ElBaradei zou zich kandidaat kunnen stellen bij de komende presidentsverkiezingen, als het Egyptische volk daarom vraagt. Hij weerspreekt eerdere berichtgeving van een Oostenrijkse krant waarin hij in een interview zou hebben gezegd dat hij zich niet zou kandideren.
Update 19.15
Volgens de nieuwszender Al-Arabiya draagt president Hosni Mubarak zijn macht niet over aan zijn plaatsvervanger, Omar Suleiman. De Egyptische premier Ahmed Shafiq meldt dit aan de nieuwszender. “Wij hebben de president nodig om staatsrechtelijke redenen”, aldus de premier.
Update 14.50
De regering van Egypte heeft het leger opdracht gegeven buitenlandse journalisten te beschermen tegen groepjes in burger die de afgelopen dagen de straten van de hoofdstad Caïro onveilig maakten. Dat heeft een regeringswoordvoerder vrijdag laten weten, zo meldt Trouw. Eerder maakte het regime de journalisten zelf tot doelwit door via de staatstelevisie te waarschuwen voor de “mogelijke spionnen”.
Update 09:15
Pro-Mubarak knokploegen zijn er niet in geslaagd journalisten bij de demonstraties te verjagen, meldt de Volkskrant. Onder meer journalisten van de GPD en EenVandaag kwamen in de problemen maar blijven op hun post. De journalistenvakbond  NVJ riep verslaggevers gisteren op niet naar Caïro te gaan.
Update 7:45
De nacht was relatief rustig in Caïro, meldt de NOS. De VS zou ondertussen onderhandelen over het onmiddellijke vertrek van Mubarak:
Het plan voorziet in de komst van een overgangsregering onder leiding van vice-president Suleiman, met steun van het leger. In die regering zou plaats moeten zijn voor allerlei oppositiegroepen, waaronder de nu verboden Moslimbroederschap.
Donderdag 2 februari 
Update 23.10
Drie Nederlandse journalisten zaten ‘onder zeer moeilijke omstandigheden’ vast in hun hotel, het Rasmes-hotel in Caïro. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, kunnen ze niet uit hun hotel omdat het te gevaarlijk is. Intussen bericht GPD Caïro dat ze nu geëvacueerd worden.
Update 21.15
In een interview met de Amerikaanse zender ABC zegt president Mubarak te willen opstappen, maar bang te zijn voor chaos. Sinds 25 januari wordt er in Egypte gedemonstreerd. Betogers eisen het aftreden van de president. In het interview wees Mubarak de Moslimbroeders aan als verantwoordelijke voor het geweld van de afgelopen dagen. Ook zegt hij bang te zijn voor de gevolgen van zijn aftreden: De Moslimbroerders zouden aan de macht kunnen komen. 
Update 19.00
De Egyptische vice-premier Suleiman wil dat alle betogers huiswaarts gaan. Volgens hem hebben ze al veel bereikt. Hij benadrukt dat hij zichzelf in september niet verkiesbaar zal stellen. Ook Mubarak en diens zoon Gamal Mubarak zullen niet mee dingen naar het presidentschap.
Desalniettemin gaan de demonstraties toch door. De demonstranten eisen onmiddellijk vertrek van Mubarak. Suleiman kondigde eerder aan met de Broederschap te willen onderhandelen. De Broederschap heeft aangekondigd niet te willen onderhandelen. 
In de tussentijd komen er meldingen binnen dat apparatuur van BBC-journalisten in beslag is genomen. ANP meldt dat het hoogstwaarschijnlijk om knokploegen, gelieerd aan het bewind van Hosni Mubarak, gaat.
Update 14.50
De Egyptische premier heeft zojuist in een toespraak spijt betuigt over de doden die vannacht zijn gevallen op het Tahrir plein, zo meldt Al Jazeera. Hij gelast een onderzoek. Ook beweerde hij dat gesprekken met de oppositiepartijen zijn begonnen. De leiders van demonstratie ontkennen dit echter ten stelligste. Het lijkt een strategie op de oppositie te splijten. Volgens artsen zijn bij het geweld op het Tahrirplein zeker zeven mensen  gedood. De minister van Volksgezondheid meldde dat zeker 800 mensen gewond zijn geraakt.
Update 13.00
Pro-Mubarakaanhangers proberen de aanvoer van rantsoenen naar het Tahrirplein in Caïro te blokkeren. Dat meldt de Volkskrant. Een ooggetuige vertelde aan een Al Jazeeraverslaggever dat zij werd aangehouden door een groep mannen toen zij water naar het plein probeerde te vervoeren. Ook andere betogers zouden zijn tegengehouden. De Volkskrant houdt sinds vandaag een liveblog bij. 
Ooggetuigen melden bij de Arabische zender Al Jazeera dat de Mubarak-aanhang brandbommen aan het preparen is en uit lijkt te zijn op een voortzetting van het geweld tegen de demonstranten. Zij zitten feitelijk opgesloten op het plein, bij de uitgangen wachten de gewapende hordes van het regime.
Het liveblog van NRC Handelsblad meldt dat journalisten steeds vaker doelwit worden van geweld. De staatstelevisie hitst namelijk mensen op tegen verslaggevers, omdat zij spionnen zouden kunnen zijn. Journalisten zeggen bescherming te zoeken bij het leger en stiekem te filmen.
Al Jazeera sprak een journalist die voor de staatstelevisie werkte en ontslag heeft genomen, omdat ze niet meer wilde werken voor een propagandamachine. “Ze laten alleen maar Mubarak supporters zien, terwijl er mensen op het Tahrirplein sterven.”
Update 09.30
De Verenigde Staten worden scherper in hun kritiek op het bewind van de Egyptische president Hosni Mubarak. De regering in Washington wil dat er nu snel wordt aangestuurd op nieuwe verkiezingen. Dat meldt de nieuwssite News24.com.
“Nu betekent nu”, zei woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis over de overgang. Hij herhaalde dat de Amerikaanse hulp aan Egypte zal afhangen van de manier waarop de regering op de crisis reageert. “Wij willen vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen”, zei woordvoerder P.J. Crowley van het ministerie van buitenlandse zaken. Hij benadrukte dat het aan Egypte is om te beslissen of de presidentsverkiezingen in september worden vervroegd.
Update donderdag 07.30
In de Egyptische hoofdstad Caïro is het de hele nacht onrustig geweest. Op het Tahrirplein (Plein van de Vrijheid) hebben aanhangers van president Mubarak het vuur geopend op anti-regeringsbetogers. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Al Arabiya TV meldde dat vier demonstranten om het leven zijn gekomen. Ook zouden er dertien gewonden zijn door de beschietingen. Het schieten hield een groot deel van de nacht aan. Getuigen op het plein zeggen dat het leger de mensen niet verdedigde en dat de betogers zichzelf probeerden te beschermen met stokken en stenen.
Maar er zijn ook berichten dat Egyptische leger in de hoofdstad mensen heeft opgepakt. Betogers tegen de regering hadden het leger gevraagd in te grijpen nadat er woensdag gevechten waren uitgebroken.
Update 17.15
De BBC meldt dat er twee petroleumbommen zijn geland op het Egyptisch museum in Cairo. De Egyptische minister van Financiën Samir Radwan roept de oppositiepartijen op om met hem in gesprek te gaan. Hij beweert dat zij niet met hem om de tafel willen omdat dan zal blijken dat zij geen economisch en buitenlandse beleid hebben. Hij zei dat alleen ‘een einde aan de chaos’ zal komen als de oppositiepartijen toenadering tot hem zoeken.
Update 15.30
ElBaradei beschuldigt het bewind van Mubarak van intimidatie. Volgens hem bevinden zich tussen de pro-Mubarak betogers regeringsgezinde agenten in burger. “Dit is weer een symptoom van een misdadig regime dat misdaden pleegt”, zei hij tegen de BBC. Een woordvoeder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat Mubarak niet over gaat tot onmiddellijke machtsoverdracht.
Update 13.45
Op het Tahrir-plein zijn pro- en anti-Mubarak demonstranten met elkaar in gevecht geraakt. Daarbij werden stokken en stenen gebruikt. BBC meldt dat zeker 10 mensen gewond zijn geraakt. Op de beelden van Al Jazeera was onder andere te zien hoe Pro-Mubarak demonstranten de tenten van anti-Mubarak demonstranten vernielde.
Peter Beaumont, verslaggever van The Guardian denkt dat de actie is voorbereid. “Ik zag een man die een mes aan een stok had bevestigd.” Reporters van Dubai’s al-Arabiya TV zijn ook door de pro-Mubarak demonstranten aangevallen. Hun materiaal is vernield.
Update 11.00
Op verschillende plaatsen in Cairo zijn woensdag pro-Mubarak demonstraties aan de gang. Dinsdagnacht isoleerde het leger zo’n twintig pro-Mubarak betogers van een groep van duizend tegendemonstranten om escalatie te voorkomen. Dat schrijft NRC.
Het Egyptische leger belooft geen geweld te gebruiken. Via een sms roept het leger burgers op om hun land te beschermen. “Jonge Egyptenaren, pas op voor geruchten, luister naar rede. Egypte is van het allerhoogste belang, bescherm het”, luidt een van de sms’jes, schrijft De Morgen. Internet doet het inmiddels weer in Egypte.
Update 09.00
De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, heeft ook aangekondigd zich niet herkiesbaar te stellen. Dat betekent dat hij nog tot 2013 blijft zitten. Ook belooft hij de macht over Jemen niet door te geven aan zijn zoon. Ali Abdullah Saleh is al 32 jaar aan de macht in Jemen. Net als in Egypte en Tunesië hebben demonstranten zijn vertrek geëist.
In Egypte gaan intussen de demonstraties door. De demonstranten eisen een direct vertrek van Mubarak en weigeren te wachten tot september.
Update 01.00
De Amerikaanse president Obama heeft in een kort statement gereageerd op de laatste ontwikkelingen in Egypte. “Het is duidelijk, en ook mijn overtuiging, dat een overgang betekenisvol moet zijn en vreedzaam, maar ook dat deze nu moet worden ingezet”, aldus de president. Dat meldt The Guardian.
Update 22.00
De Egyptische president Mubarak heeft zojuist het volk op de Egyptische staatstelevisie toegesproken. Eerst verdigde hij zijn bewind. Hij zei dat hij de macht kreeg in een moeilijke periode, maar dat hij altijd alles voor Egypte heeft gedaan, in vrede en in oorlogstijd. Daarna kondigde hij aan dat hij zich bij verkiezingen in september niet opnieuw verkiesbaar zal stellen.Tot die tijd blijft hij op zijn post.
De toespraak van Mubarak was op het Tahrirplein, waar nog steeds een miljoenen-demonstratie aan de gang is, op een groot scherm te zien.
Uit beelden van onder andere Al Jazeera blijkt dat de demonstranten niet onder de indruk zijn. De speech heeft alleen maar de woede van de menigte gewekt. De mensen willen Mubarak weg hebben en wel nu. En ze zullen blijven demonstreren totdat hij is, zeggen ze.
Update 19.45
De Arabische zende Al Arabiya meldt dat Mubarak het volk op korte termijn zal toespreken. Hij doet dit na de massademonstraties in diverse steden in Egypte, zo meldt ook RTL op basis van de berichtgeving. Volgens Al Arabiya zou de president gaan aankondigen dat hij zich niet herkiesbaar stelt. Eerder heeft de Amerikaanse president Barack Obama hierop aangedrongen. Dat meldde de New York Times.
Uw strijdkrachten erkennen de wettigheid van de eisen van het volk en zijn als altijd vastberaden in de verantwoordelijkheid om het land en zijn burgers te beschermen. We benadrukken het volgende: Vreedzame vrijheid van expressie is voor iedereen gegarandeerd
Niemand zal acties ondernemen die de veiligheid van het land in gevaar brengen noch publiek en privaat bezit vernielen.
Het is onaanvaardbaard dat sommige bandieten burgers hebben geterroriseerd. De strijdkrachten zullen dat niet toestaan. We zullen niet toestaan dat er met de veiligheid van het land gerommeld wordt.
Burgers, bescherm de bezittingen en capaciteiten van ons grote volk. Verzet je tegen iedere vorm van vandalisme
De stijdkrachten zijn zich bewust van de wettige eisen van de eerzame burgers
De aanwezighied van de strijdkrachten in de Egyptische straten dient uw eigen belang en veiligheid. Uw strijdkrachten zullen geen geweld gebruiken tegen dit geweldigde volk.
Update 16:49
Op Radio 1 bevestigt oud-correspondent Jan Keulen dat bij gearresteerde plunderaars id-kaarten van de geheime politie zijn aangetroffen. Dat bevestigt de geruchten dat Mubarak chaos wil zaaien om zo hard ingrijpen te rechtvaardigen.
Update 16:34
De Britse overheid stuurt een vliegtuig naar Egypte om vastzittende Britse toeristen op te halen. De operatie van Nederlandse touroperators om klanten terug te halen is bijna afgerond. Nederlanders die buiten de reisbureau’s om in Egypte zijn blijven achter en zitten vast op het vliegveld.
Update 16:18 
De dienst Alive in Egypt vertaalt met vrijwilligers voicemailberichten van Egyptenaren in andere talen. 
Update dinsdag 13.50
El Baradei geeft Mubarak uiterlijk tot vrijdag de tijd om op te stappen. Pas nadat Mubarak is opgestapt willen de oppositiepartijen van Egypte gaan praten over de overgang naar een democratie. Al Jazeera meldt dat het aantal demonstranten inmiddels de 1 miljoen overstijgt. In andere landen in het Midden-Oosten is de politieke onrust nog lang niet bekoeld. De Jordaanse Koning Abdullah heeft dinsdagmiddag het parlement ontboden en een nieuwe premier aangesteld. De Syrische oppositiebewegingen hebben voor zaterdag een grote demonstratie aangekondigd om te betogen tegen president Baskar al-Assad. Duizenden mensen hebben via Facebook hun steun voor de demonstratie toegezegd.
Update dinsdag 12.30
Vijftig non-gouvernementele Egyptische organisaties hebben op de dag van de miljoenendemonstratie het aftreden van Mubarak geëist. Op het Tahrir-plein hebben zeker 10.000 Egyptenaren de nacht doorgebracht. Dinsdagmiddag waren inmiddels honderd duizenden mensen op de been.  Google helpt de demonstranten hun boodschap te verspreiden. Het internetbedrijf heeft een speciale applicatie gelanceerd waardoor Egyptenaren via een voicemail een tweet kunnen achterlaten. Dat schrijft de Volkskrant
De VN houdt er inmiddels rekening mee dat de revolutie in Egypte zeker 300 levens heeft gekost. Dat zei de hoge VN commissaris Navi Pillay, meldt Trouw. Zeker drieduizend mensen raakten gewond en honderden werden gearresteerd.
Update maandag 15.30
Mubarak heeft maandag zijn nieuwe kabinet beëdigd, maar dat doet de betogers niets. Habib el-Adly, de gehate minister van binnenlandse zaken om zijn hardhandige optredens is vervangen door oud-politiechef Mahmoud Wagdi. Maar sinds de aanstelling van inlichtingenchef Omar Suleiman als vicepresident is het de Egyptenaren duidelijk dat Mubarak hoe dan ook aan de macht wil blijven. De betogers bereiden voor dinsdag een miljoenendemonstratie voor.
Update maandag 10.10
Al Jazeera meldt dat politieagenten zich intussen weer bij de demonstranten hebben gevoegd. Een ooggetuige zegt dat er infiltranten tussen de demonstranten zijn, die de situatie uit de hand proberen te laten lopen. Een undercover agent zou stenen naar agenten hebben gegooid, waarop agenten in uniform met geweld reageerden op de demonstranten. Uit andere berichtgeving blijkt dat veel agenten juist met open armen worden ontvangen.
De overige bevolking van Egypte wordt door de staatstelevisie onwetend gehouden. De staatstelevisie zendt beelden uit van overwegend lege straten, waardoor veel mensen niet weten dat er nog steeds gedemonstreerd wordt.
Eerder verbood Egypte de Arabische televisiezender Al Jazeera, dat live uitzendt vanuit Caïro, verder te gaan maar het uitzendingen. Desalniettemin lukt het Al Jazeera om verslag uit te brengen. Volg hier live de demonstraties.
Update maandag 09.45
Demonstranten roepen de bevolking van Egypte op dinsdag massaal de straten op te gaan. De demonstratie moet miljoenen mensen op de been brengen. De Volkskrant schrijft:
In een ultieme poging om president Mubarak te verdrijven, roepen de demonstranten in Egypte iedereen op tot een massademonstratie op dinsdag. Meer dan een miljoen mensen zouden morgen bijeen moeten komen in de straten van Caïro, stellen de betogers.
Update 08.45
Israël doet beroep op Verenigde Staten en Europa de demonstranten van Egypte te negeren en Hosni Mubarak ‘niet te laten vallen’, meldt de Belgische krant de Redactie. Tel Aviv wil alles op alles zetten op het vredesakkoord tussen Egypte en Israël, dat in 1979 tot stand kwam, niet op het spel te zetten. Israël stelt dat het ‘in het belang van het Westen en het hele Midden-Oosten is dat de stabiliteit van het regime in Egypte in stand wordt gehouden’.
Update maandag 07.00
Oud-stafchef van de luchtmacht, Ahmed Shafiq, heeft de opdracht gekregen de oppositie te onderhandelen om ‘de democratie te bevorderen’. Mubarak zegt in een toespraak ‘snelle, complete en effectieve nieuwe stappen voor politieke hervormingen, door een dialoog met alle partijen’ na te streven. De demonstranten eisen niet alleen hervormingen, maar vooral het opstappen van Mubarak. De oppositie eist dat Mubarak vandaag nog aftreedt.
Update zondag 23.35
President Mubarak heeft de bevolking meer banen beloofd. Hij schreef zijn formateur Ahmad Shafiq dat er meer banen en lagere prijzen moeten komen. Hij gelooft dat de economische crisis de oorzaak van de demonstraties is. “Ik vraag u om weer voor vertrouwen in onze economie te zorgen”, aldus Mubarak. “Ik vertrouw op uw bekwaamheid om economisch beleid uit te voeren dat de hoogste zorg besteedt aan het lijden van het volk.”
Update zondag 23.20
Mohamed Ragab, lid van de regeringspartij NDP, verklaart tegenover Al Jazeera dat er miljoenen Egyptenaren die niet willen dat president Mubarak verdwijnt. Ragab zegt dat Mubarak niet zal opstappen omdat hij nog genoeg steun krijgt. Op de vraag waar de mensen zijn die Mubarak steunen antwoordt Ragab: ‘Ik leef tussen de mensen. Ik weet wat zich afspeelt tussen de bevolking’.
Update zondag 22.00
President Obama heeft opgeroepen tot een ordelijke overgang van regime. Hij kiest hiermee openlijk de kant van de demonstranten. De Britse krant The Guardian meldt dat David Cameron het bericht van Obama onderschrijft. Hiermee weerspreekt hij zijn eerdere uitspraak dat Hosni Mubarak een ‘vriend van Groot-Brittannië is.
Update zondag 21.15
Volgens Al Jazeera keren politietroepen weer terug naar de straten. Egypte heeft de avondklok met een uur verlengd, maar een grote groep protestanten negeert deze nog steeds. De protestanten worden bijgestaan door het leger. Eerder op de dag verklaarde de leger leider niet te zullen ingrijpen. Protestanten geven te kennen niet te geloven dat de politie zal optreden. ‘Mubarak probeert te dreigen en ons van de straat te krijgen.’
Update zondag 19.45
De uitslag van de parlementsverkiezingen in november en december worden herzien. Ahmad Fathi Sorour, parlementsvoorzitter, heeft dat aangekondigd. De NDP van president Mubarak won de verkiezingen met een overweldigende hoeveelheid. Sorour: ‘Er zijn stemmen opgegaan om het parlement te ontbinden. Deze kwestie is momenteel onderwerp van een onderzoek door het hooggerechtshof.’
Update zondag 18.30
ElBaradei sprak de demonstranten als volgt toe: “We hebben één eis en dat is dat het regime opstapt. We kunnen niet meer terug.” De Britse premier Cameron heeft het opgenomen voor Hosni Mubarak. In een interview met CNN zegt Cameron dat Mubarak ‘een vriend van Groot-Brittannië’ is. Cameron pleit voor evolutie en hervorming, maar niet voor revolutie in Egypte.
Cameron had zaterdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven met president Nicolas Sarkozy (Frankrijk) en bondskanselier Angela Merkel (Duitsland). De drie Europese leiders riepen Mubarak op om geen geweld te gebruiken tegen ongewapende betogers. Ook drongen ze aan op hervormingen en respect voor de mensenrechten.
Update zondag 18.15
ElBaradei heeft op het Tahrir-plein demonstranten toegesproken. Hij zei: ‘Er is geen weg terug. Wij hebben één eis: Het einde van het regime en het begin van een nieuw tijdperk. Ik buig met respect voor het volk van Egypte en vraag jullie om geduld. Verandering komt eraan in de komende dagen.’
Update 17.35
ElBaradei is intussen aangekomen op het Tahrir-plein in Caïro. Verwacht is dat hij aldaar Mubarak -nogmaals – zal oproepen op te stappen. ElBaradei is door de oppositie gevraagd hen te leiden en een nieuw regime te vormen.
Mohammed ElBaradei heeft ook hard uitgehaald naar de Amerikaanse overheid. Deze spreekt volgens hem over een democratie in Egypte, maar blijft Mubarak steunen. “Aan de ene kant praten jullie over democratie, de rechtsstaat en mensenrechten, maar anderzijds verlenen jullie nog steeds steun aan een dictator die zijn volk blijft onderdrukken”, aldus ElBaradei.
De kritieken van ElBaradei  staan niet alleen. PvdA woordvoerder Frans Timmermans zegt in het televisieprogramma Buitenhof dat Europa te weinig gehoor geeft aan de oproep van de Egyptische bevolking. In plaats van Mubarak op te roepen af te treden, wordt hem gevraagd ‘hervormingen door te voeren’.
Henk Jan Ormel roept minister Rosenthal op, tijdens de bijeenkomst van alle ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, de ministers te vragen alle ontwikkelingshulp in Egypte stop te zetten als Mubarak niet aftreedt.
Update 16.10
Al Jazeera meldt dat een presidentiële helikopter rakelings over de demonstranten heen is gevlogen. Het is onduidelijk wie er aan boord was. De militaire leiding heeft aangekondigd niet tegen de bevolking in te gaan.
De situatie in Egypte lijkt verder uit de hand te lopen. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft meer tanks en straaljagers in gezet. Oppositiebewegingen hebben Mohammed ElBaradei naar voren geschoven als nieuwe leider. Hij moet onderhandelen met het huidige regime om een uitweg te vinden.
Volg hier de demonstraties live.
De avondklok is op zondag wederom om vier uur van kracht gegaan. Straaljagers zijn ingezet om de demonstranten af te schrikken en huiswaarts te doen keren maar lijken het tegenovergestelde effect te hebben. Nog steeds stromen mensen naar het Tahrirplein in Caïro om te eisen dat Mubarak aftreedt.
Ooggetuigen melden aan Al-Jazeera dat de situatie in Caïro is veranderd. Zaterdag reageerden de militairen nog coulant en beklommen demonstranten de tanks om door de straten van Caïro te trekken.
De Israëlische premier heeft verklaard de protesten op de voet te volgen. Hoewel de betogingen zondag de zesde dag ingingen,  is dit de eerste reactie vanuit Israël. Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd ‘met waakzaamheid en terughoudendheid’ de ontwikkelingen te volgen. Israël en Egypte onderhouden redelijke betrekkingen. Netanyahu heeft aangekondigd ervoor te willen zorgen dat deze betrekkingen in stand blijven.
De vergunningen en perskaarten van medewerkers van Al-Jazeera zijn ongeldig verklaard. De minister van Voorlichting Anas al-Fikki kondigde dat zondag aan. De Arabische nieuwszender is niet langer welkom. Al-Jazeera deed vanaf het begin van de opstand onafgebroken live verslag vanuit het land. Al-Jazeera heeft besloten het verbod te negeren en voorlopig nog verslag uit te blijven brengen van de protesten.
In de Eyptische hoofdstad Caïro zijn vannacht duizenden gevangenen uitgebroken. Naar schatting gaat het om 6000 gevangenen. De uitbraak was mogelijk omdat de bewakers van de Abu Saabel-gevangenis hun werk hebben neergelegd vanwege de onrust in de stad. Dat meldt NOS.
Activisten hebben dit bericht de wereld ingezonden, uit angst dat vanaf zondag ook alle vaste telefoonlijnen door het regime zullen worden uitgeschakeld.
Zondagnacht hebben duizenden demonstranten de nachtklok genegeerd. Het leger is ingezet om in te grijpen, maar deed nagenoeg niets, melden verschillende media.
Ook in Algerije zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan. Ze protesteren tegen het Algerijnse regime en eisen dat de regering opstapt, meldt Al Arabiya.
Europese leiders hebben Mubarak opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen ongewapende demonstranten, meldt de Volkskrant. De Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron deden dit middels een verklaring, vrijdagavond uitgegeven in Berlijn. De leiders vragen Mubarak om te beginnen met het maken van een hervormingsproces dat uiteindelijk moet leiden tot een ‘regering op brede basis en tot vrije en eerlijke verkiezingen’.
Mubarak heeft Omar Suleiman, voormalig hoofd van de Egyptische Intelligentie Dienst, benoemd tot vice-president. Het is nog onduidelijk of het volk hem zal accepteren. Mubarak heeft een aantal uur crisisberaad gehouden. Hierop volgend is Suleiman benoemd. Suleimand staat bekend als een vertrouweling van Mubarak.
De Arabische geestelijke Yusuf al-Qaradawi, die even omstreden is als invloedrijk in de Arabische wereld, heeft president Hosni Mubarak opgeroepen af te treden.
Betogers hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken in Caïro bestormd. BBC meldt dat duizenden betogers het ministerie hebben geprobeerd binnen te dringen, waarna de politie het vuur opende.
NRC meldt dat de zakenman en vertrouweling van Mubarak, Ahmed Ezz, heeft intussen zijn lidmaatschap van de regeringspartij opgezegd.
China en Israël proberen de revolutie zoveel mogelijk stil te houden. In China geeft de zoekopdracht ‘Egypte’ in de berichtendienst Sina (te vergelijken met Twitter) als antwoord: ‘Volgens relevante wetgeving, regelgeving en beleid worden de zoekresultaten niet getoond.’ De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn woordvoerders opdracht gegeven niet te spreken over de protesten, meldt de Belgische krant de Standaard.
Al Jazeera meldt dat het dodental is opgelopen tot ten minste 93. De oppositieleider El Baradei heeft Mubarak in een telefoongesprek met Al Jazeera opgeroepen op te stappen. Hij zei dat machtswisseling de enige manier is om een eind te maken aan de bloedige protesten, meldt de Volkskrant. De regering heeft intussen de avondklok uitgebreid. Burgers moeten van vier uur ’s middags tot acht uur ’s ochtends binnen blijven. Eerder negeerden demonstranten de avondklok.
Beelden van CNN tonen dat het leger traangas heeft ingezet om demonstranten in Alexandrië weerstand te bieden.
Om demonstranten te dwingen zich aan de avondklok te houden heeft president Mubarak het leger ingezet. Desalniettemin gingen de demonstraties ook ’s nachts door. Eerder op de avond meldde Al Jazeera dat gebouwen van de regeringspartij NDP in brand stonden.
Een correspondent van het NRC meldt dat het leger met scherp schiet op demonstranten:
De hele stad staat in brand. Internet en telefoon liggen er bijna overal uit en het leger is nu bij het neerslaan van de demonstraties betrokken en schiet met scherp. De soldaten proberen zo de protesten op te breken, maar iedere keer komen er nieuwe mensen de straat op.
De NOS meldt:
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft Egypte opgeroepen de rechten van zijn burgers te respecteren. Clinton riep zowel de regering als de betogers op tot kalmte. Ze sprak haar bezorgdheid uit over het gebruik van geweld door de Egyptische autoriteiten. De betogers drukte ze op het hart om hun acties vreedzaam te laten verlopen. Verder zei ze dat Egypte de toegang tot geblokkeerde internetsites snel moet herstellen. De VS en Egypte trekken al jaren op als bondgenoten.
Obama heeft Mubarak na diens toespraak gebeld en hem gevraagd zich aan zijn beloftes te houden. Mubarak heeft in zijn speech hervormingen aangekondigd en de Amerikaanse president wil dat hij deze doorvoert, meldt NOS. De Egyptische bevolking eist echter het vertrek van Mubarak.
In Uitgesproken VARA spreekt Jos Strengholt vanuit Egypte. Strengholt werkt sinds 1988 bijna onafgebroken in Egypte. Tot 1994 was hij Midden Oosten correspondent voor radio1 en schreef hij veel voor het Reformatorisch Dagblad. Daarna begon hij een televisieproductiebedrijf en een webdesignbedrijf in Cairo. Hij is priester in de Anglicaanse kerk in Egypte. In 1987 haalde hij zijn doctoraal in geschiedenis (van het Midden Oosten) te Utrecht. In 2008 promoveerde hij op theologie in Utrecht, met een proefschrift over christelijke radio in de Arabische wereld. De situatie in Egypte is vrijdag zeer grimmige geworden. Het leger is ingezet en CNN, Al Jazeera, Al Arabiya melden dat zelfs hun journalisten er niet veilig zijn. Bij gevechten met de politie vielen vrijdag drie doden. De Egyptische politie heeft zich vrijdag bewogen naar de moskee waar oppositieleider Mohammed El Baradei met aanhangers aan het bidden was. CNN meldt dat de Egyptische politie de uitgang van de moskee blokkeert. Later op de dag is hij Baradei onder huisarrest geplaatst, nadat hij nog een mee had gelopen met een vreedzame demonstratie, meldt  The Guardian.
Egyptische oppositieleider Mohammed El Baradei was donderdagavond aangekomen in Caïro om mee te protesteren. Op de ochtend van de betogingen zei hij tegen The Guardian dat het regime van Mubarak ‘op zijn laatste benen loopt’. Baradei wordt mogelijk gezien als de leider van de protestacties tegen de huidige Egyptische regering. Hij geniet veel steun van Egyptenaren die hervormingen in het land willen.
RTEmagicC_ANP-el_baradei_in_egypte_300.jpg
Omdat Egypte is afgesloten van het mobiele netwerk en internet doen protestanten een oproep aan de buitenwereld om te protesten tegen de internet providers die hun afsluiten. “Het zijn multinationals die onze communicatie met de wereld boycotten. Jullie kunnen niet hier met ons zijn, maar ons wel helpen met de wereld te communiceren.”
Bij de demonstraties in Egypte kwamen tot nu toe negen mensen om. Zeker duizend demonstranten zijn gearresteerd. In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn vrijdag ook duizenden betogers de straat op gegaan. Ze willen dat hun regering iets doet tegen de hoge werkloosheid en de hoge prijzen en dat Mubarak aftreedt, meldt de NOS.
In Suez hebben demonstranten een politiebureau bestormd waar demonstranten werden vastgehouden. De arrestanten die de afgelopen 48 uur zijn vastgehouden zijn vrijgelaten meldt een verslaggever van Al Jazeera.
cc-foto: Zenashots

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (313)

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Duizenden demonstranten hebben zich rond het presidentieel paleis verzameld. De oppositiebeweging fundamentalistische Moslimbroederschap staat inmiddels achter de de protesten, mogelijk de doodsteek voor Mubarak.

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Iedereen kan het zien, ook de Egyptenaren. Het kan goed overslaan naar de Palestijnse gebieden in Israel, tegen dergelijke massale protesten helpt uiteindelijk geen leger. Dat snappen de Palestijnen ook als ze dit zien. Ik denk dat het leger in Israel in opperste staat van paraatheid is. Ik weet niet, maar het lijkt mogelijk

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Rutte en Rosenthal kunnen nu gerust hun woordje hierover zeggen. Clinton heeft het gras voor hun voeten gemaaid, ze kunnen nu risicoloos aansluiten bij de Amerikaanse opinie. Een kwestie van hiërarchie, eerst de Amerikanen, dan een hele tijd (uren en uren) niets, dan Nederland.

WatMotDat
WatMotDat28 jan. 2011 - 12:09

Zou Mubarak dan toch al 3 jaar dood zijn?

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak heeft aangekondigd de nieuwe regering te instrueren..... Say no more.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak vergeet zichzelf te ontslaan. Foutje!

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Verslag van CNN: er wordt verteld dat politie traangas in een moskee schoot. Een ongewapende man wordt voor de camera neergeschoten... CNN: http://www.cnn.com/video/#/video/bestoftv/2011/01/28/ac.egypt.revolts.cnn?hpt=T2

JanB2
JanB228 jan. 2011 - 12:09

In Cairo zouden op dit moment en rond het Tahrirplein 50.000 mensen op de been zijn. Dat is niet meer in de hand te houden tenzij er zeer grof geweld wordt gebruikt. Het is echter de vraag of het leger voelt voor die optie. Zo niet dan is het einde oefening voor Mubarak. Een punt van zorg is wel wat er dan na Mubarak gaat komen.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Update op de Telegrof-site: za 29 jan 2011, 13:10 Nieuwe rellen in Alexandrië ALEXANDRIE - In de tweede stad van Egypte, Alexandrië, zijn duizenden demonstranten zaterdag weer slaags geraakt met de oproerpolitie. Agenten zouden traangasgranaten en kogels hebben afgevuurd op de betogers. In de noordelijke miljoenenstad zijn volgens nieuwszender al-Jazeera al meer dan twintig doden gevallen bij de onlusten. De demonstranten negeerden een oproep die het leger eerder op de dag had gedaan. De strijdkrachten „vragen het grote volk van Egypte om niet samen te scholen op straten en pleinen en om de avondklok te gehoorzamen”, stond in een verklaring die werd verspreid door staatsmedia. Zie: http://www.telegraaf.nl/buitenland/8872825/__Doden__in_Alexandri__.html?p=1,1

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Live te volgen: Nu al 74 doden ! ! ! : http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/29/vijfde-dag-van-protesten-in-egypte-dodental-stijgt-naar-74/#more-30945 Possunt, quia posse videntur.

mogime
mogime28 jan. 2011 - 12:09

Het is wel intrigerend hoe het kuddegedrag van de mens hem in een keer zijn angst voor een dictatuur kan doen verliezen. Soms door een nogal willekeurig aandoende gebeurtenis. De Spaanse dictator Franco woog 35 kilo en lag aan het infuus, en de dictatuur bleef in stand. Hij gaat dood, en de dictatuur wordt afgebouwd. Ceaucescu moet er ineens tijdens een toespraak achter komen dat het afgelopen is met hem. Suharto is weg, en de mensen spreken vrijelijk over de corruptie (al kunnen ze er nog weinig tegen doen). Het lijkt wel dat er voldoende twijfelaars in het leger moeten zijn om daarna een omslag mogelijk te maken. De Chinese staat heeft dus nog niets te vrezen.

Luna12
Luna1228 jan. 2011 - 12:09

Wat er ook gebeurd ... zoonlief Mubarak zal zijn paps niet opvolgen , wat de planning was.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Duizenden gevangenen breken uit Tijdens de onrust in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn vannacht uit vier gevangenissen in de regio duizenden gevangenen uitgebroken,onder wie zware criminelen en enkele moslimextremisten. Gewapende bendes van buitenaf zijn de gevangenissen binnengegaan en hebben na hevige vuurgevechten met bewakers grote aantallen gevangenen laten ontsnappen. Volgens diverse persbureaus kwamen daarbij zowel bewakers als gevangen om het leven. Ook zouden gevangenen een hoge politiefunctionaris hebben gedood en een bewaker hebben ontvoerd.De politie laat zich op straat nauwelijks zien. ******************* Bertus Hendriks,medewerker Clingendael,midden oosten deskundige zei gisteren al,het kan zijn dat ze in eerste instantie niets doen en dan iets uit de hand laten lopen zodat ze wel in moeten grijpen. Zoiets als die duizenden gevangenen en moslimextremisten die ontsnapt zijn..... Hoe komen die ineens ontsnapt? Mubarak ze de sleutel zelf gegeven?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Al Jazeera was de beste in het verslag. Ze konden zo vanuit hun kantoor filmen op de brug van de zesde october. Was spannende TV. Er wordt nog steeds gewoon verslag gedaan dus al die verboden hebben weinig zin. http://english.aljazeera.net/watch_now/

Luna12
Luna1228 jan. 2011 - 12:09

Duurt nog wel even voor de corrupte schoft Mubarak en zijn clan het hazepad kiest.

KrokoGena
KrokoGena28 jan. 2011 - 12:09

Ik verbaas me dat zoveel mensen die hier reageren zo deskundig zijn op het gebied van Egypte. Ze weten precies welke rol het leger en politie spelen. Verder erger ik me aan de ramptoeristen hier. Opmerkingen zoals hier heb je mooie beelden van die brug en daar zag je hoe de oproerpolitie optrad enzo. Beetje schaamteloos vind ik. Die mensen hebben het daar hartstikke moeilijk en dan gaan sommige mensen hier achter de TV of internet de zogenaamd mooiste beelden bekijken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

ElBaradei gaat overleggen met het leger, hoor ik net!

Florian2
Florian228 jan. 2011 - 12:09

Mooi om te zien dat de geest uit de fles is.....maargoed....een nieuw regime kan de stabiliteit van het gehele midden Oosten (tis toch al een uiterst ingewikkelde constructie daar) toch wel ondermijnen. En ook mooi om te zien dat het leger niet blind orders volgt en weigert te schieten op onbewapende demonstranten....

Latok
Latok28 jan. 2011 - 12:09

Er wordt hier en daar wat sensationalistisch gedaan over de inmiddels gewelddadige protesten. Dat snap ik wel, maar het stoort wel een beetje, want daar gaat het niet om bij die protesten (of wel in dit gevall... hmmmm... verwarrend). Ik weet niet of iemand hier midden in dit soort ongeregeldheden hebben gezeten waar politie en leger met scherp op demonstranten en bijstanders schiet, alles donker is en bijna stikt van de brandende autobanden luchten, stenen, molotov cocktails en handgranaten worden rond geslingert, midden in een traangaswolk staan, bloedende neergeschoten mensen ziet liggen, je scherpschutters op de daken ziet zitten, en er soms geen mogelijkheden zijn om de scene te ontvluchten. Waarschijnlijk niet, daarom is het voor u wellicht wat makkelijker naar live-beelden van gevechten te kijken. Ik heb er erg veel moeite mee. Ik heb er tussen gestaan. In Jakarta in 1997 per ongeluk. Je loopt met je vrienden en andere gewone shoppers een mall uit en ineens ontploft er iets 100 meter van je vandaan en staat de straat plotseling vol met vechtende figuren, blinde paniek, overal rook, je hoort schieten en er staan auto's in brand. Ik scheet 37 kleuren stront en kon een week niks meer zien van het traangas. En Bangkok vorig jaar mei. Dat was aanvankelijk 'kamperen' op straat met bbq en muziek samen met vriendin en haar protester maatjes, maar dat werd snel erg lelijk toen leger en sommige protesters er op los begonnen te schieten en met bommen te gooien, niemand verwachtte zo'n slachting. Het was niet zo makkelijk om daaraan te ontkomen (wat wel lukte gelukkig). En dat is geen 'pretje' of 'spannend schouwspel', dames en heren, dat wilt u liever niet meemaken, geloof me maar. Veel kijkplezier op CNN enzo. Ik pas er voor.

HugoSpanje
HugoSpanje28 jan. 2011 - 12:09

Eigenlijk wel griezelig dat een aantal amateur verslaggevers en biertafelstrategen die reageren in deze topic de opstanden zien als een soort voetbalwedstrijd en juichen als de eigen partij (voor zover je dat zo kan noemen) een puntje scoort. Dat er mensenlevens verloren gaan, winkels worden geplunderd en vernielingen worden aangericht wordt met een zeldzaam gemak aanvaard. Het doel heiligt kennelijk de middelen. Daar blijken de pacifisten en de veroordelers van geweld toch niet zo principeel als zij vaak doen blijken.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Goeie actie ! : Betogers roepen op tot 'miljoenenmars'. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4909/VK-Dossier-De-demonstraties-in-Egypte/article/detail/1829853/2011/01/31/Betogers-roepen-op-tot-miljoenenmars-op-dinsdag.dhtml

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

Die steun van Israel is voor Mubarak helemaal de kus des doods. Nu weten ze in de Arabische wereld zeker dat hij niet deugt. Een buitengewoon onverstandige zet van Israel dat zich beter buiten deze discussie had kunnen houden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Morgen is miljoenmannenmars en aanstaande vrijdag wordt : '' het Vrijdags-vertrek van Moebarak''. ''Verhongeren van het volk als je het volk blind jou moet volgen'' is een verleden tijd in de Arabiesche wereld.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Wie bepaalt in de wereld wat democratie is? nog erger, wie bepaalt in de wereld wie de schurk is en wie niet? In de westerse landen, zoals Nederland, waar een groep-burgers legaal gediscrimineert wordt, nota bene door een politicus die in het ''kabinet-zolder'' zit, durf ik geen democratie noemen. U wel?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Ik zie voor mij een rare lachwekend beeld: Amerika strak in een zwempak, recht opstaat, het borst naar voren, het hoofd om hoog en richting de zee, aan de kust kijkt Amerika verbaast naar een beste vriend die aan het verdronken of verzinken is, Amerika zwaait halve-vrinedelijk naar die vriendje en wil de zee op om hem te redden, maar die vriend is vierkant onsingeld door hongerige sociaal haaien. Doodknuppelen van die aaien lukt het niet, uit zee de vriend halen ook niet. Amerika wacht nu op een wonder tot die vriend geredt kan wordt. Maar nu roept Amerika tegen die vriend: ''Even wachten...nog even wachten..Pizzaaaaaaaaa!'' Heel raar beeld dus.

ikbenhorkie
ikbenhorkie28 jan. 2011 - 12:09

Waar is Assange, als je hem nodig hebt: Deze pagina op the Guardian heeft een ooggetuigeverslag hoe de Egyptische veiligheidsdienst begonnen is documenten te vernietigen: http://www.guardian.co.uk/news/blog/2011/jan/31/egypt-protests-live-updates Het laat ook heel leuk de verschillende visies op het Mubarakregime zien. Ari Shavit in Haaretz: "Obama had betrayed "a moderate Egyptian president who remained loyal to the United States, promoted stability and encouraged moderation"." Stephen Soldz met een anecdote over de nieuwe vice-president Omar Suleiman: "Habib was interrogated by the country's Intelligence Director, General Omar Suleiman....Habib was repeatedly zapped with high-voltage electricity, immersed in water up to his nostrils, beaten, his fingers were broken and he was hung from metal hooks.....To loosen Habib's tongue, Suleiman ordered a guard to murder a gruesomely shackled Turkistan prisoner in front of Habib - and he did, with a vicious karate kick."

AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Uur U naderd...voor Mubarak, voor de Egyptenaren en waarschijnlijk ook voor de stabiliteit in de regio.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Al Jazeera English: Live Stream http://english.aljazeera.net/watch_now/

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

De onlusten in Egypte hebben mogelijk al driehonderd levens geëist. Dat heeft de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay, dinsdag gezegd.

HDoorn
HDoorn28 jan. 2011 - 12:09

Er heeft zich zelfs een demonstrant toegang verschaft tot de NOS journaal studio, zie ik. Hij zit daar nu al de halve middag de 'onafhankelijke deskundige' uit te hangen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak's zoon en zijn gezin zouden al naar Engeland zijn gevlucht. Nog even. Een beetje stilte voor de storm.

Bakoe
Bakoe28 jan. 2011 - 12:09

Dat doen ze ook... met een mes.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Aanstaande vrijdag is tot ''Vertrekdag van Mubarak'' gedoopt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Dames en heren, Mubarak gaat straks ( kan over een kwatier) het Volk toespreken. Wat denkt u wat hij gaat zeggen?

Luna12
Luna1228 jan. 2011 - 12:09

Dat zal wel weer tijdrekken worden ... bij voetbal is dat 2 x Geel = dus Rood !

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Sfeer totaal omgeslagen op het plein

peterh2
peterh228 jan. 2011 - 12:09

Essentie: ik blijf zitten... Over een half jaar zien we wel weer... Tsja, vraag me toch af hoe ze hem nu weg gaan krijgen. Dit soort demonstraties kan je niet elke dag houden. Volgens mij is alleen volledige anarchie nog overgebleven maar dat wil geen weldenkend mens.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak leeft een in een droomwereld. Pathetisch. Dom. Gevaarlijk.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

tjongen jongen, de minister van de Media riep net de Egyptische TV-s en Raidio-s om te gaan protesteren vóór Mubarak. ''Een poes in het nauw maakt een rare sprong'' zoiet hoorde ik Nederlanders roepen. Klopt.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Het wordt een nieuwe mode in de Arabische wereld, je niet herkiesbaar stellen.

peterh2
peterh228 jan. 2011 - 12:09

Toch lijkt het erop dat hij gewoon blijft zitten waar hij zit... Tenzij er nu nog een gewelddadige revolutie met veel bloedvergieten gaat plaatsvinden en Mubarak weggejaagd wordt zal deze 'revolutie' toch doodbloeden net als in Iran. Of wat voor alternatief scenario zien de aanwezigen hier dan nog nu?

objectivist
objectivist28 jan. 2011 - 12:09

Dit wordt Mubaraks Waterloo. Wat een minkukel zeg.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

3:00 NRC Live: Volgens Al-Jazeera zijn er vanmiddag al meer dan 100 gewonden gevallen bij de clashes. 3:01 [Opmerking van hugo] CNN correspondent on the ground in Alex: Confrontation between small pro #Mubarak and larger anti Mubarak protesters seems almost inevitable #Egypt #Jan25 #Alexandria 3:03 NRC Live: Er zijn schoten te horen op het Tahrirplein. 3:03 NRC Live: Al-Jazeera meldt dat pro-Mubarakbetogers legervoertuigen hebben overgenomen en proberen ze in de richting van anti-regeringsdemonstranten te rijden.

Latok
Latok28 jan. 2011 - 12:09

Verdomme wat jammer. Ik heb met eigen ogen gezien waar dit op uit kan draaien. Mubarak beseft datie niets meer te verliezen heeft en uit pure frustratie de boel op een bloedbad laat uitdraaien. Een gestoorde machtswellusteling that lost the plot. En ook met dank aan 30 jaar steun van "het westen". Zal Aljazeera wel snel weer moeten uitzetten.

peterh2
peterh228 jan. 2011 - 12:09

Begint een beetje op 1989 te lijken...

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Egypte negeert de internationale verzoeken voor een onmiddellijke machtsoverdracht, meldt AFP. Dat maakt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties zegt zeer bezorgd te zijn over het aanhoudende geweld in Egypte en verzoekt alle partijen tot terughoudendheid. Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/02/egyptische-regering-verwerpt-internationale-druk-machtsoverdracht/

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Hallooooo, Ik hoor net een vrouw die in Tahrir plein woond zeggen: ''De politie van Mubarak hebben geld, wapens en militaire uniform gekrijgen en aan de slag gingen als militairen en anderen in burger.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Amnesty internationaal gaf net de schuld aan Mubarak en dreigd hem juridisch te vervolgen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Obama! heeeeeeeelp!!!!! De grote museum ter wereld in Egypte staan nu in brand.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Zaterdag 16.00 uur een manifestatie in Amsterdam: http://www.sp.nl/wereld/nieuwsberichten/8554/110202-zaterdag_as_manifestatie_voor_solidariteit_met_egypte.html Gesprek tussen Marijnissen en van Bommel over de achtergronden: http://www.sp.nl/tv/1117845/20110202-marijnissen_en_van_bommel_over_egypte.html

Yggdrasil
Yggdrasil28 jan. 2011 - 12:09

Misschien dat gepast geweld nodig is en dat Mubarak uit zijn troon moet worden geschoten. Israël kan dan mooi helpen want die kunnen met een raket zelfs een invalide uit zijn rolstoel schieten.

ColorHugo949
ColorHugo94928 jan. 2011 - 12:09

Actuele politieke spotprent of cartoon over Egypte, van Clay Benett http://bit.ly/gRZurJ

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

De Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei heeft het leger opgeroepen een einde te maken aan de aanvallen van aanhangers van president Hosni Moebarak op antiregeringsbetogers. Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3406778.ece/Oppositieleider_vraagt_leger_om_hulp.html

objectivist
objectivist28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak had nog de kans om goed weg te komen. Nu eindigt hij waarschijnlijk achter een trekhaak als hij door de straten van Cairo wordt gesleurd.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

NOS-cameraman Eric Feijten is op het vliegveld van Caïro aangehouden.Zijn cameraspullen zijn in beslag genomen. Feijten werd gearresteerd nadat hij om 02.00 uur vannacht in de Egyptische hoofdstad was geland.Onduidelijk is waarom hij is aangehouden.De afgelopen uren is er geen contact meer met hem geweest.

Latok
Latok28 jan. 2011 - 12:09

Aldus uw Kijkbuis Deskundige Drs Bombarderen met de geweldige gedoogsteun van de PVV. Moge de kijkbuis kinderen noteren dat dit het eerste deskundige commentaar van Drs Bombarderen is zonder de woorden "de geweldige gedoogsteun van de PVV" en "het linkse smaldeel" is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

De minister president van Mubaraks-slachthuis wil wel de betogers in het bevrijdingsplein toespreken? Het volk roept: ''wij willen geen dierenarts van Mubaraks slachthuis zien, wij willen Mubarak kwijt''!

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Beaking News Heavy gunfire on bridge leading to Cairo's Tahrir Square. More soon... http://english.aljazeera.net/watch_now/

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

De Egyptische-Mubaraks TV zender: De minister president is nu klaar met blaffen. Ik trok twee punten. A-Hij vind niet goed dat Egypte hetzelfde moet doen zoals Tunesie, dus de Mubarak moet de benen nemen. B- Hij vind het geen gezicht voor de grote Egypte in het buitenland dat De president op deze manier zijn koffers moet inpakken. Ik zelf heb geen medeleven met de beulen, hij wel.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Hoort bij mij latste reactie. Punt c : Op de vraag van een journalist aan de minister president waar vandaan alle die kamelen en paarden vandaan kwamen, zei de pemier:'' ik weet helemaal niet, ik schrok zelf ook', maar wij zijn hard mee bezig, met het onderzoeken wie er achter waren en wie ze zijn'' Hij heeft ook drie keer zijn excuuses aangeboden en beloofde geen kameel meer op het plein zullen zien en dat die criminelen worden bestraft.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

NRC's Guus Valk liet via de telefoon vanuit zijn hotel in de Egyptische hoofdstad weten aan nrc.nl dat pro-Mubarakbetogers momenteel de overhand lijken te hebben op straat.... Logisch lijkt me. Zij hebben vuurwapens ... Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/03/nrc-correspondent-impasse-in-kairo-houdt-aan/

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Suleiman zegt net dat hij zich afvraagt waarom de onruststokers niet zijn gestopt. Deze man houdt van wrange humor.

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Palestijnen verdeeld over Egypte: Honderden Palestijnen demonstreren tegen Mubarak http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3408363.ece/Honderden_Palestijnen_demonstreren_tegen_Mubarak.html

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

VK-site: 19:32 uur: Het ministerie van Gezondheid heeft bekend gemaakt dat het dodental van vandaag is opgelopen naar 13.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Het Amerikkaanse Gongres nu: Mubarak moet de macht met spoed overdragen aan aan een brede tijdelijk regering. Hier kan nu Mybarak geen Nee zeggen. Ik denk dat Mubarak nu hard bezeig is met bellen met zijn buitenlandse vrienden en vragen naar een oderdak vor hem en voor zijn familie. Egypte voor Mubarak is verleden tijd. Daaaaag smekende Farao, daaaaag.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

van Roon over Egypte: "Maar het vertrek van de dictator en vrije verkiezingen alleen, zijn geen garantie voor een goede afloop. ... Wat willen zij eigenlijk nadat hun leus `weg met Mubarak' is gehonoreerd?" Met andere woorden: ze mogen wel democratie, die Egyptenaren, maar alleen als ze stemmen wat wij willen. "De Minister-President wil met zijn Europese collega's aandringen op snelle veranderingen in Egypte. Ik vraag hem om op zijn tellen te passen." http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article/37-raymond-de-roon/3923-speech-van-raymond-de-roon-over-de-situatie-in-egypte.html Het contrast met de speech van Wilders waarin hij Moslims (hij noemt de Egyptenaren bij naam) oproept om zich te bevrijden van hun tirannen (hij noemt Mubarak bij naam) is erg mooi: http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article/36-geert-wilders/3484-moslims-bevrijd-uzelf-en-u-kunt-alles.html Hij roept blijkbaar graag tot zoiets op, als hij weet dat die tirannen zoveel militaire steun krijgen dat een opstand vrijwel onmogelijk is. Maar als die opstand er dan toch komt, dan piept hij opeens heel anders. Democratie voor Egyptenaren? Nee., daar wil de PVV niet aan. Vrijheid houdt voor de PVV in dat ze de vrijheid hebben om anderen voor te schrijven op wie ze stemmen, blijkbaar...

Scepticus2
Scepticus228 jan. 2011 - 12:09

Dat riepen ze in Iran ook in 1979...

JanB2
JanB228 jan. 2011 - 12:09

Laten we hopen dat het goed afloopt. De manier waarop journalisten worden (be/mis)handeld bevalt me niet en wel in meerdere opzichten. Maar wat me daarbij het meeste verontrust is dat het lijkt alsof het regime even geen pottenkijkers wil.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

-Berlusconi: Mubarak moet blijven -De hoogste leider van Iran Khamenei zei dat de opstanden in de Arabische landen een teken zijn van “islamitisch bewustzijn”. “Het volk is getuige van de nagalm van de islamitische revolutie van 1979 in Iran”, aldus Khamenei. haha...totaal van de realtieit verstoken en je snapt wat voor raar zootje dit bij elkaar is Let maar op Khameinei,het grootste deel van de moslims is de onderdrukking door mensen zoals jullie totaal zat....opsodemieteren. En wij in de rest van de wereld helpen die moslims daarbij,de weg naar de echte vrijheid,zonder de onderdrukking jullie gespuis.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Ik zou doodsbang zijn om met zoveel mensen op een plek te zijn waar je het idee krijgt niet snel weg te kunnen en waar allerlei zaken kunnen gebeuren waarbij je zo de dood in de ogen ziet. Kun je nagaan hoe hoog die drang is van die mensen dat ze dat toch doen. Heb echt veel bewondering voor deze mensen

CdeVries
CdeVries28 jan. 2011 - 12:09

Ik zit het al een hele tijd te volgen op Aljazeera, weer 100.000 duizenden mensen op de been die vastberaden en vredelievend demonstreren. Geen tegen reactie van de pro-Mubarak bendes. Het leger beschermd de demonstranten. Dit moet Mubarak toch voelen. Prachtig om te zien dat de gewone burger gezamenlijk een vuist kunnen maken.

Dinho
Dinho28 jan. 2011 - 12:09

Het zoveelste land waar Amerika een puinhoop van heeft gemaakt (30 jaar steun aan een dictatuur). Ik hoop van harte, dat Egypte, zonder bloedvergieten, snel een vrij en democratish land voor de gewone man mag worden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

''Met één hand kun je niet klappen met twee handen wel', zei net mijn schoonmoeder tegen mij terwijl wij naar Al Jazeera zatten te kijken,wij zagen een man op Tahrirplein met een soeppan op zijn hoodt die moet de vligende stenen vangen, terwijl hij aan het stenengooien was. Wie tegen wie, weet ik het niet. Maar deze man met pan is geen Mubarak fan, dat kan.

eagleye2
eagleye228 jan. 2011 - 12:09

Ik zag vanavond op de BBC een interview met een Egyptische journalist. Ik heb de tekst niet paraat dus ik zeg het even in mijn eigen woorden. Je kunt niet verwachten dat aan een oproep van de USA of Europa voor het onmiddeliijke vertrek van Moubarak gevolg zal worden gegeven. Dat is een onderschatting van de cultuur van Egypte. Je tegenstander zal uiteindelijk wel het onderspit delven maar niet ten koste van een grote vernedering. De journalist zei dat zelf onder de huidige betogers dit standpunt leeft. Dingen hebben tijd nodig.

grolschje2
grolschje228 jan. 2011 - 12:09

"Het zijn multinational die onze communicatie met de wereld boycotten" Wat een onzin.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei28 jan. 2011 - 12:09

Ja inderdaad. Het is nou juist de regering die het internetverkeer belemmert. Waarom zouden multinationals dat willen doen?

mogime
mogime28 jan. 2011 - 12:09

Het internet is geen natuurverschijnsel dat iedereen ter beschikking staat. Het draait op servers die aan iemand toebehoren.Je kunt het gewoon uit laten zetten. Het Westen heeft altijd volledig op Mubarak gesteund. Als Mubarak valt, dreigt er een ShahvanPerziëscenario: Europa geeft dan nog eerder de voorkeur aan een Algerije-scenario. de VS wensen nu helemaal geen democratie in Egypte, want dat zou slecht uitkomen. De komende dagen zullen de media er wel vrij discreet over zijn dat het onze bondgenoot Mubarak is die het internet in zo een absolute vorm probeert stil te leggen, en niet onze nationale boksbal Ahmedinejad.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei28 jan. 2011 - 12:09

"VS wensen nu helemaal geen democratie in Egypte, want dat zou slecht uitkomen. " Waarom? "De komende dagen zullen de media er wel vrij discreet over zijn dat het onze bondgenoot Mubarak is die het internet in zo een absolute vorm probeert stil te leggen, en niet onze nationale boksbal Ahmedinejad. " Onzin, klik maar een even op deze link. Op het moment van schrijven krijg ik bijna 10,000 artikelen op "Egypt internet" onder google news. Kijk maar. http://news.google.co.uk/news/search?aq=0z&pz=1&cf=all&ned=uk&hl=en&q=egypt+internet&oq=egypt+inte

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

In Alexandrië eerste tekenen van verbroedering tussen het volk en de oproerpolitie.

2 Reacties
Joaquim
Joaquim28 jan. 2011 - 12:09

People power is altijd erg fragiel. In de Filipijnen en Portugal moest uiteindelijk het leger de beslissing nemen niet verder te willen met de dictatuur en weigeren hun eigen bevolking neer te schieten. Ik zie dat Egypte nu op dat randje staat. Het zou echter zeker helpen als de internationale gemeenschap nu om het aftreden van Mubarak zou eisen. Laten we hopen dat dit over om zich heen zal grijpen en dat het na de revolutie bestendigd kan worden. Wat er daarna gebeurd is juist cruciaal. Misschien moeten we de agenten in Kunduz ook even leren dat ze de protesten tegen de dictator in dat land moeten steunen in plaats van in elkaar slaan?

daniel565
daniel56528 jan. 2011 - 12:09

"het volk" Het volk? Iedere keer dat ik in linkse kringen er ongeluk het woord 'volk' gebruik wordt ik afgestraft. Wat nou volk, er bestaat geen volk, we zijn allemaal hetzelfde etc. Maar voor anderen gelden blijkbaar andere regels. Oh well...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Waar is de steun van het Westen voor de opstandelingen van Tunesië, Jemen en Egypte, vraag ik me af. Er hadden toch op z'n minst al lang verklaringen kunnen liggen van regeringsleiders die zich achter de opstandelingen schaarden. Ik krijg het gevoel dat het Westen liever legers stuurt om zogenaamd de democratie te bevorderen in landen die daar helemaal niet om vragen, dan steun te betuigen aan mensen die uit zichzelf in opstand komen tegen een dictator. Hypocriet is het op z'n minst...

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs28 jan. 2011 - 12:09

"Waar is de steun van het Westen voor de opstandelingen van Tunesië, Jemen en Egypte, vraag ik me af." Via Wikileaks is bekend geworden dat de VS de Egyptische oppositie (tegen haar trouwe bondgenoot!) wel degelijk steunt: "Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (Usaid) had volgens de gelekte documenten plannen om in 2008 en 2009 in totaal meer dan 140 miljoen dollar (100 miljoen euro) te steken in Egyptische democratiseringsprojecten." Typisch gevalletje van niet al je geld op een kaart zetten.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Deze dag denk ik aan Muhammad, onze gids in Cairo. 18 jaar, zeer slim, welbespraakt en charmant. Had zowaar Nederlands in Egypte geleerd om gids voor Hollanders te worden. Vol met ambities, maar beknot in uiterst corrupt en verarmd land vol onderdrukking en barbaarse autoriteiten. Zou hij nu ook in de straten van Cairo staan? http://www.youtube.com/watch?v=hJXoOus2cpY&feature=related

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Mooi Henk. Hopen voor hem dat het de juiste kant op gaat.

HenkSneevliet
HenkSneevliet28 jan. 2011 - 12:09

De Nederlandse regering is HYPOCRIET. Toen de Iraanse protesten uitbraken was geen term krachtig genoeg voor Verhagen-ik-ben-graag-de-lakei-van-de-VS om het geweld tegen Iraanse demonstranten te veroordelen. Waar blijft diezelfde verontwaardiging als de Egyptische regeringen duizenden mensen oppakt en tientallen vermoordt? De dictatuur van Mubarak wordt al jaren gesteund door Westerse regeringen, en krijgt 2 miljard dollar aan financiele hulp van de VS. Reden is om de bevolking onder de duim te houden zodat de Westerse mogendheden hun hegemonie in de regio kunnen behouden, de olie reserves controleren en hun concurrenten China en Rusland weghouden. Een revolutie in Egypte zal de krachtsverhoudingen veranderen, het land democratischer maken en vooral onafhankelijk van de machthebbers in Den Haag en Washington.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa28 jan. 2011 - 12:09

Die hypocrisie is evengoed bij links te bespeuren. Tijdens de protesten van het Iraanse volk las ik geregeld reacties van linkse personen die het opnamen voor Ahmadinejad en zijn bende. Hopelijk slaagt het Egyptische volk waar de Iraanse opstand bloedig werd neergeslagen door de ayatollahs, homo-ophangers en vrouwenstenigers van Iran. En wordt het machtsvacuüm straks niet opgevuld door de volgende dictator.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

Al Jazeera zendt nu (17.00 uur) beelden uit van demonstranten die een ME-wagen van de oproerpolitie in de Nijl proberen te duwen. Het leger wordt de stad ingestuurd. Een grote brug over de Nijl tegenover het gebouw van Al Jazeera is weer in handen van de revolutie. Het wordt erg tijd voor liberale en democratische spraakzaamheid van de grote staatslieden Rutte en Rosenthal. Double R laat wat van je horen en laat het dapper zijn.

1 Reactie
frankie48
frankie4828 jan. 2011 - 12:09

Beste Han, Verwacht u echt dat Rutte en Rosenthal hier een oproep gaan doen aan dit corrupte regime in Egypte om niet het leger in te gaan zetten en dat de rechten van de demonstranten moeten worden geëerbiedigd, als je op diezelfde dag hebt besloten om een corrupt regime in Afghanistan te gaan ondersteunen?

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

MUBARAK ZET HET LEGER IN ! http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/28/leger-ingezet-bij-chaotische-massaprotesten-egypte/

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

Het hoofdgebouw van de Nationale Democratische Partij, de partij van Mubarak staat in brand. Zwarte wolken over het Tahrir Plein. blijkbaar de Dam van Kairo en Tahrir betekent bevrijding.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Als de camera's van de straat zijn ( voor zover mogelijk) dan kan er een bloedbad gebeuren..Ik hou mijn hart vast.

1 Reactie
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Het kan gebeuren dat het leger deserteert, schieten op mensen die je familie kan zijn.... Als de massa volhoudt is het leger machteloos.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

En ja hoor. Ormel van het CDA zegt: "Het gevaar is dat de wankele overheden niet in staat zijn Al-Qiada buiten de deur te houden." Oftewel: de democratie moet in Irak en Afghanistan met geweld worden opgedrongen, maar als de bevolking zelf in opstand komt, om meer vrijheid, dan moeten de zittende dictators geholpen worden. Wat zijn het toch een doorzichtig stelletje schoften :-(

1 Reactie
mogime
mogime28 jan. 2011 - 12:09

Precies. En wie zijn het slachtoffer ? In onze ijver op korte termijn een voet aan de grond te houden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, is al twintig jaar geleden steun verleend aan de Algerijnse dictators, na hun aflasting van verkiezingen die gewonnen dreigde te worden door, toen al, een islamitische partij. Honderdduizend Algerijnen zijn gedood en gemarteld, en het land gaat al twintig jaar gebukt onder, eerst, een regelrechte burgeroorlog, en vervolgens terrorisme. Wat een mijnheer als deze CDA-er vergeet in zijn abstracte internationaalpolitieke theorieën, is dat in die landen hele gewone mensen wonen, die in eerste instantie gewoon hun brood willen verdienen en wat opzij willen leggen voor hun pensioen. In Algerije wordt dit ze al twintig jaar onmogelijk gemaakt. Overigens is Ben Laden indertijd uit wanhoop uit Egypte vertrokken. Ondanks de populariteit van de moslimbroeders, hadden de Egyptenaren voor zijn gedachten onvoldoende belangstelling. El Qaida kwam daar gewoon niet van de grond (je kunt je zelfs afvragen of el qaeda überhaupt wel zo een wereldwijde sympatie heeft, of gewoon een gelukstreffer had met zijn aanslag). Mensen kunnen verstandiger zijn dan Ormel denkt. Zijn theorie kan zich ook tegen hem keren: juist door de voortdurende Westerse steun aan de dictaturen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika winnen de Moslimbroeders aan sympatie onder de bevolking. Het zijn mensen als Ormel die de animositeit tegen het Westen aanwakkeren.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Toch is het mooi....als het volk in opstand komt is er niemand meer die het kan onderdrukken. Weet je nog.... De val van Nicolae Ceausescu,zijn final speech,dat moment op dat plein,dat hij het eerst zelf nog niet door had,maar toen kwam dat gejoel uit het volk,je ziet hem schrikken....niet lang daarna was hij dood,geexecuteerd,zijn vrouw en hij,op klaarlichte dag,op camera te zien.... http://www.youtube.com/watch?v=GU53qv5aA1M&feature=related Ik vergeet het nooit meer die beelden. Die man en zijn vrouw waren ze fout als maar kon

1 Reactie
cormol
cormol28 jan. 2011 - 12:09

WE hebben altijd vodafone nog die roet in het eten kan gooien: “Vanmorgen heeft de regering ons dat gevraagd. We hebben dat verzoek gecheckt, ondervonden dat het legitiem was en gehoorzaamden. Wanneer we instructies krijgen om het netwerk weer te herstellen, zullen we dat doen. We hopen dat dat snel het geval is.” Misschien toch iets om bij de keuze van providers in de toekomst rekening mee te houden.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Delen van het leger kiest NU voor de demonstranten en keren zich tegen de politie.

1 Reactie
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Hopelijk zijn het er genoeg. Grootschalig bloedvergieten helpt niemand. Misschien is Mubarak al weg? Hij komt maar niet op de tv, en dat is vreemd. Ik hoorde dat een lint van mensen ervoor probeert te zorgen dat het nationaal museum niet geplunderd wordt, zoals dat destijds in Iraq gebeurde, waar destijds de Amerikanen ondanks meermalen verzoek weigerden de duizenden jaren oude kunstschatten te beschermen tegen de plunderende bevolking. Het grootste deel van de kunstschatten zijn nooit meer teruggevonden. Kleitabletten met spijkerschrift, de allereerste teksten ooit door een mens geschreven, zijn verdwenen. Ik zag deze week Iraqi's op de televisie die hieraan memoreerden. Het is heel belangrijk dat dat niet weer gebeurt, en het lijkt erop dat de Egyptenaren het beter in de gaten hebben dan de Iraqi's. Misschien met die plunderingen in Iraq nog in herinnering? Ik hoop het, we moeten het doen met flarden, vaak onbevestigd, nieuws Misschien dat het leger in plaats van op hun mensen te schieten, de kunstschatten wil beschermen.

bougeluk
bougeluk28 jan. 2011 - 12:09

`Partijfunctionarissen hebben Mubarak opgeroepen om over te gaan tot 'ingrijpende hervormingen' een beetje te laat! en hier past niet het spreekwoord: beter laat dan nooit

1 Reactie
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

---[Partijfunctionarissen hebben Mubarak opgeroepen om over te gaan tot 'ingrijpende hervormingen' een beetje te laat!]---- Ze hebben geen hoofdkantoor meer (het staat in brand), moeilijk om te hervormen als je niet eens een koffieautomaat hebt. Mubarak is te laat. Zijn kans is voorbij, is mijn inschatting. Sinds vanmiddag, om een uur of drie.

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Mubarak gaat vandaag nog de regering ontslaan, en hij gaat morgen zijn nieuwe regering presenteren. Mijn persoonlijke mening is dat hij de situatie niet goed begrijpt.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Dat is wel vaker zo...het Chauchesku effect. Het zelf niet inzien dat de zaak verloren is, waarschijnlijk versterkt door mensen uit de top van het leger en de geheime dienst...wachten totdat een gedeelte van het leger overloopt en dan is de zaak bekeken, althans voor Mubarak.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Kefaya!

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Ben benieuwd of Mubarak nog nieuwe voorraden traangas, rubberkogels en anti-oproergeweren in de VS kan kopen, zal wel veel op zijn na vandaag en ze schenen tot nu toe wel goed te werken. Moeilijk voor de VS om een duidelijke positie in te nemen, jarenlang hebben ze openlijk toegegeven dat ze onderdrukking boven democratie prefereren in Egypte en andere landen in het midden oosten zolang er geen extremistische (lees anti VS) partijen aan de macht komen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Over de hoogte van de steun van de VS voor Mubarak het volgende: "In een eerder telegram legde Scobey nog eens uit waarom het regime van Mubarak zo belangrijk was dat Washington het sinds de vrede met Israël in 1979 1,5 miljard dollar per jaar aan hoofdzakelijk militaire hulp gaf. "Ons partnerschap garandeert dat er geen hervatting kan zijn van een open Arabisch-Israëlische oorlog" en verschaft "waardevolle Amerikaanse militaire toegang" tot het Suezkanaal en het Egyptische luchtruim. "We zouden niet graag de complicaties voor Amerikaanse regionale belangen willen beschouwen mocht de Amerikaans-Egyptische band ernstig worden verzwakt." Vandaar dat de gehele westerse wereld de demonstranten in de steek laat. Vroeger kwam de steun in zo'n geval dan van Rusland; nu zullen misschien moslim-extremisten die plaats innemen. De VS werkt dat in de hand door regimes te steunen die niet bepaald het beste voor hebben met de bevolking.

2 Reacties
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

---[Vroeger kwam de steun in zo'n geval dan van Rusland; nu zullen misschien moslim-extremisten die plaats innemen.]--- Klopt, de as van het kwaad is verlegd. Hoe bang waren wij vroeger voor de Sovjet Unie, dat wrede land dat op het punt stond het westen te overrompelen, dat al geïnfiltreerd was middels CPN in Nederland en zusterorganisaties in andere landen. De domino-theorie die een tienjarige oorlog in Vietnam rechtvaardigde, en hulp aan misdadige regimes in Nicaragua, El Salvador, Chili, Argentinië rechtvaardigde, het maakt niet uit wat ze met hun mensen deden, al aten ze ze op. Zolang ze het maar niet "communistisch" noemden was het goed. En de mensen die tegen al deze misdadigheid waren, wiens familieleden gemarteld werden of vermoord of stilletjes verdwenen, de beruchte doodseskaders die mensen ontvoerden en vermoordden. Die mensen pakten de strijd op, maar konden maar op een plaats terecht voor steun, dat was die Sovjet Unie. Zelfs steun aan misdadige moslim-extremisten was aanvaardbaar, om de Sovjet Unie dwars te liggen Zelfs corruptie door de Amerikaanse overheid, een misdrijf, was niet te veel om en de Zuid-Amerikaanse moordenaars te steunen, zie Irangate. http://nl.wikipedia.org/wiki/Iran-Contra-affaire Elf top-ambtenaren werden veroordeeld, onder wie Caspar Weinberger. Allen kregen gratie van George Bush sr, de vader van George W. Het was Amerika zelf dat op deze wijze wereldwijde corruptie en schending van mensenrechten aan de gang hield. En het was Amerika dat er voor zorgde dat de Sovjet Unie makkelijk sympathisanten kon vinden, en juist daardoor in de achtertuin van de USA aanwezig kon zijn. ---- En nu is die vijand even stil, alhoewel, Putin is niet echt een lievertje, en houdt van het pluche. Maar we hebben nu een nieuwe vijand. De Moslim-extremisten. En we laten Moslims overal ter wereld in de steek als ze optreden tegen de misdadige regimes die ze knechten. En zoals we vroeger op deze wijze opstandelingen in handen van de Sovjet Unie dreven, drijven we ze nu in handen van Moslim-extremisten. ---- Het klinkt geruststellend, de Sovjet Unie is immers verdwenen, en uiteindelijk zijn al die misdadiger regimes die door de USA werden gesteund in de strijd tegen de Sovjet Unie ook verdwenen. Ze zijn vervangen door misdadiger-regimes in de Arabische wereld, waar loyaliteit aan de USA belangrijker is dan de mensenrechten.

mogime
mogime28 jan. 2011 - 12:09

Er zijn in de VS voldoende mensen die op lange termijn kunnen denken. Die snappen best wel dat het op lange termijn meer stabiliteit garandeert als je de democratische krachten in de Arabische landen steunt als ze daarom vragen, en de dictators aan hun lot overlaat. Als de VS de Pahlevi's niet tot het bittere eind gesteund hadden, waren ze nu in Iran een stuk populairder geweest. Als ze de Angolezen in hun vrijheidsstrijd gesteund hadden in plaats van de Portugese dictatuur, was Angola nooit socialistisch geweest (en hadden ze hun olie al direct gehad). Je kunt dat ook in de Amerikaanse media vaak genoeg lezen. Ik vraag me af of het probleem hier niet het democratisch systeem van het populisme is. Zo een langetermijnstrategie zal op korte termijn tot verlies van invloed leiden. Geen Amerikaan die er president mee blijft: de kiezer wil NU een Arabisch land zien dat een wankele vrede met Israël sluit, en vertrouwt zijn elite voor geen cent met diens ingewikkelde langetermijntheorieën. Door het populistisch-democratisch systeem in de VS is het land dan gedwongen tot een aaneenschakeling van kortetermijnmaatregelen die de kiezer direct resultaat laten zien. Met als gevolg het huidige beleid waarin allerlei dictators in het zadel worden gehouden.

doeidoei
doeidoei28 jan. 2011 - 12:09

Interessant artikel. Volgens de Telegraph staat de VS achter de demonstranten. Joop doe eens wakker worden! Dit is groot nieuws. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8289686/Egypt-protests-Americas-secret-backing-for-rebel-leaders-behind-uprising.html

1 Reactie
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Volgens mij niet echt groot nieuws, ze hebben een persoon geholpen, en dat is ook prima, het is een poging van de USA om alle opties open te houden. Belangrijk is of ze ze officieel steunen, want dat hoort de hele wereld, en dat valt een klein beetje tegen. Clinton nam een zoveel mogelijk neutrale positie in, de kool en de geit sparend. Immers het risico is levensgroot dat Mubarak gewoon blijft zitten, en dan zal de USA met hem zaken moeten blijven doen. Egypte is te belangrijk om het contact ermee door een diplomatie onhandigheid te verknoeien.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

http://totallycoolpix.com/2011/01/the-egypt-protests/ Mooie goede foto's van wat er gaande is in Egypte.

1 Reactie
Nikos2
Nikos228 jan. 2011 - 12:09

Kijken op eigen risico!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Merkel en Sarkozy hebben zich al uitgesproken, dat er geen geweld tegen de betogers mag worden gebruikt, dat er een echte democratie in Egypte moet komen. Rutte zegt niets...

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie28 jan. 2011 - 12:09

"Rutte zegt niets... " Niet dat er iemand naar hem zou luisteren. Maar het zou goed voor de reputatie van Nederland zijn te laten zien dat het meent dat de stem van het volk niet genegeerd mag worden.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Het leger is nu zwaar aanwezig, geen politie te zien, tanks hebben wegen geblokkeerd en de sfeer is aan het veranderen. Wordt grimmiger. Dit gaat niet goed.

1 Reactie
Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

Als ik de berichten goed begrijp is het leger niet getraind, ook niet mentaal, om op de eigen bevolking te schieten. De politie wel, die was het apparaat van repressie en leefde al jaren apart van de bevolking. Maar de politie is niet capabel om de opstand neer te slaan. We zullen zien.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/9381309.stm 1206 GMT A coalition of opposition groups issue a statement asking Mohamed ElBaradei to form a transitional government. They call on the Nobel Laureate "during this transitional stage, to act in the internal and external affairs of the nation, and to form a temporary government… and to dissolve parliament and draft a new constitution which enables the Egyptian people to freely choose its representatives in parliament and elect a legitimate president." The statement was signed by the 6 April Movement, the We are all Khalid Said Movement, the National Assembly for Change and the 25 January Movement.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Zolang deze overgangsregering niet openlijk wordt ondersteund (dus via de media en niet via achterkamertjes overleggen) door zowel Europa als de VS kunnen ze vormen wat ze willen, zal het geen stand houden. Gezien de angst van voornamelijk de VS en ook Europa dat dit een negatief effect kan hebben op hun olie regime (lees olieprijs) in Saudi Arabia zal me het verbazen of ze dit democratisch alternatief ook daadwerkelijk gaan ondersteunen.

tonwp
tonwp28 jan. 2011 - 12:09

Totale anarchie momenteel in Egypte! Een volk dat, dol van de euforie, op hol is geslagen. Een opstand waar duidelijk geen leiders zijn aan te wijzen, loopt weinig kans van slagen. Mark my words

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

De BBC heeft van verschillende kanten bevestigingen gekregen dat de plunderaars under-cover politieagenten zijn. De anarchie komt van Mubarak...

Naamhiero
Naamhiero28 jan. 2011 - 12:09

---Totale anarchie momenteel in Egypte!--- Heerlijk om te zien! Zie al die burgers die o.a. het museum beschermen. Zie hoe al die burgers korte metten maken met die plunderaars. Etc...etc. Anarchie in een van de meest pure vormen! Laat je niet wijs maken dat Anarchie chaos en destructie is! :-]

fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 12:09

Allereerst valt het mij op hoeveel Egypte-dr.Clavans zich onder de Joop-leden bevinden. Tot in de kleinste details wordt het nieuws "geduid" door deze pseudo-Egypte-kenners. Het valt me ook op dat al deze dr. Clavans de gebeurtenissen in Egypte claimen als 'het gelijk van linksch". Is er iemand die mij de logica daar achter kan uitleggen want mij ontgaat het in ieder geval volkomen. En moet Amerika nu wel (Hussein, Iraq) of niet (Mubarak, Egypte) dictaturen omver werpen of juist niet omdat men zich niet met de binnenlandse aangelegenheden mag bemoeien van linksch.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer28 jan. 2011 - 12:09

Gewoon stoppen met steun aan dictatoriale regimes misschien?

arieroos
arieroos28 jan. 2011 - 12:09

[Het valt me ook op dat al deze dr. Clavans de gebeurtenissen in Egypte claimen als 'het gelijk van linksch". Is er iemand die mij de logica daar achter kan uitleggen want mij ontgaat het in ieder geval volkomen.] Het is niet zozeer het gelijk van links, alswel het ongelijk van een bepaald deel van Rechts. We worden al jaren lang doodgegooid met angstbeelden over Islamitische machtsovernames in Nederland, waarbij altijd verwezen wordt naar de situatie in landen als Egypte. Die situatie zou het gevolg zijn van de Islam, die onverenigbaar zou zijn met democratie. Deze landen zouden zuiver en alleen bevolkt worden door fascisten (immers, zij geloven in een "fascistisch boek") die niets liever willen dan de wereldheerschappij. Well, dat is dus allemaal onzin. De situatie in die landen komt niet door de Islam, maar door repressieve dictators die wij zelf in het zadel houden. De mensen in die landen zijn geen fascisten die uit zijn op wereldheerschappij, maar zijn onderdrukte burgers die graag een prettig leven willen leiden. Islamieten blijken helemaal niet zo graag een theocratie te willen vestigen ... ze hebben veel liever burgerrechten en democratie. Het is niet alleen Links die dit al jaren roept; het is eigenlijk ieder weldenkend mens met enige kennis van de regio die dit al jaren roept. Ik ben dan ook heel benieuwd naar wat Wilders van deze ontwikkelingen vind, maar ik vrees dat hij zijn radiostilte nog heel lang zal volhouden ...

ElChe
ElChe28 jan. 2011 - 12:09

Is het nu zo moeilijk om te beseffen dat mensen zelf het recht hebben om over hun eigen leven en hun eigen toekomst te beslissen. En dat anderen zich daarbuiten moeten houden.

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

--[Allereerst valt het mij op hoeveel Egypte-dr.Clavans zich onder de Joop-leden bevinden. Tot in de kleinste details wordt het nieuws "geduid" door deze pseudo-Egypte-kenners.]--- Het vereist een Clavan om er een te herkennen, niet waar? Dijkhuis? Overigens valt me op dat mensen uitstekend geïnformeerd zijn, en dat is niet zo moeilijk. Het nieuws komt van alle kanten op ons toe. Het kan zo opgelepeld worden uit honderden kranten. Google meld 10.000 kranten die vandaag over Egypte schrijven. Daarnaast, Al Jazeera, CNN, en honderden blogs en fora Zelfs Clavan kan vandaag goed uit de voeten. ---['het gelijk van linksch". Is er iemand die mij de logica daar achter kan uitleggen want mij ontgaat het in ieder geval volkomen.]--- Het gekke is dat veel extreem rechtse blogs de gebeurtenissen negeren. Hoe zou dat komen, Dijkhuis, zou er dan toch enige rechtvaardiging in de claim van links zitten? Ik denk als iemand deze afwezigheid van extreem-rechts kan verklaren dat jij dat toch bent, Dijkhuis? Of moet ik zeggen, Clavan? (leuk gevonden, trouwens, niet door jou, maar what the hell, bij gebrek aan eigen inspiratie zijn de linkse Koot en Bie toch wel erg nuttig, net zoals dit links forum dat ook is. Zelfs hun foto is nuttig. Volgens mij heb jij meer aan links te danken dan je ooit zal durven toe te geven aan je extreem rechtse vriendjes)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Cameron heeft het opgenomen voor Mubarak. Hij is een "vriend van Groot-Brittannië", aldus Cameron. So far de steun voor vrijheid en democratie van het land dat onder het mom van democratie brengen het leger naar Irak en Afghanistan stuurde...

1 Reactie
KrokoGena
KrokoGena28 jan. 2011 - 12:09

Ik vind het nogal voorbarig om er vanuit te gaan dat er democratie komt. Dat weten we helemaal nog niet. Jij doet nu net alsof iedereen die niet voor de demonstranten is tegen democratie is.

JoWe62
JoWe6228 jan. 2011 - 12:09

En maar hopen dat het de Egyptenaren lukt om deze dictator af te zetten. Hopen dat het zijn weerslag heeft naar al die corrupte, dictatoriale regimes in het Midden Oosten, inclusief Iran.

4 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Jo Wekker, ik ben het met je eens!

leeuwenvanj
leeuwenvanj28 jan. 2011 - 12:09

Naast de corrupte landen in het MO( vaak gesteund door het westen)lijkt mij het eind van alle corrupte staten in de gehele wereld,een groot voordeel voor de bevolking van die landen.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Dat hoop ik ook Jo. ...En laten we hopen dat 'zo'n type' het hier niet voor het zeggen krijgt (...).

contra
contra28 jan. 2011 - 12:09

Zeg dromer, wat nou als dat niet in ons belang zou zijn? Weg met ons dan maar?

Tom Meijer
Tom Meijer28 jan. 2011 - 12:09

Cameron heeft in ieder geval de verkeerde kant gekozen. Erg dom maar het verbaast me niet van een conservatief en zeker niet van een Engelse conservatief. Engeland heeft in het Midden Oosten een zeer foute historische rol gespeeld en in ieder geval de conservatieven hebben nog steeds niet door dat die rol fout was (maar ook Tony Blair, overigens geen echte linkse politicus, had de hoogmoed te denken dat hij als Engelsman een rol in het vredesproces in het Middenoosten kon spelen nadat hij zich uit de Engesle politiek had teruggetrokken). Het conservatisme is een politieke houding die uitgaat van het behoud van het goede en voorzichtige verbetering van het goede. Het zwakke in deze houding is natuurlijk de definitie van 'het goede'. Meestal wordt 'het goede' door conservatieven gelijkgesteld met het belang van de 'haves'. Dat is natuurlijk een uiterst smalle basis en op elke lange duur een totaal onhoudbaar standpunt.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj28 jan. 2011 - 12:09

http://www.stopwapenhandel.org/publicaties/boekenbrochures/analyse2009_def.pdf Nederland heeft ondanks dat het wist dat het een dictatuur was,flink geld verdiend door de wapenhandel met Egypte. Egypte Egypte is een regelmatige klant, de laatste vijf jaar goed voor 60 miljoen euro aan wapens. Voor het gros zijn dit door Defensie afgestoten YPR pantservoertuigen met bijbehorende antitankwapens, als ook nieuwbouw vuurleidingsapparatuur voor marineschepen. In2009 was de omvang relatief beperkt met 1,27 miljoen euro, vooral voor onderdelen van YPR en M-113 pantservoertuigen.20 Het eerdergenoemde IOB rapport noemt Egypte “het meest uitgesproken voorbeeld” van een land waar het wapenexportbeleid op gespannen voet staat “met de ambities van het mensenrechtenbeleid”.21 Sinds de moord op president Sadat in 1981 geldt de noodtoestand. Bij de laatste verlenging daarvan, in mei 2010, riepen ongeveer tweehonderd betogers buiten het parlementsgebouw: ''Weg met de noodtoestand, weg met het militaire regime''.22 Sinds 1981 wordt Egypte geregeerd door Hosni Mubarak (82), die kandidaat lijkt voor een zesde termijn; als alternatief staat zijn zoon klaar om de macht over te nemen.23 Van een eerlijke stembusgang zal vermoedelijk geen sprake zijn in het land dat er alles aan doet om de politieke oppositie en de vrije pers monddood te maken. Tot gisteren heeft de VS en Israël nog vliegtuigen met wapens geleverd aan de Egyptisch regering. Vele landen zijn compleet in paniek omdat hun belangen in de regio gevaar lopen. Het gaat niet om het Egyptische volk maar om belangen en dat noemt men de westerse beschaving. In een woord,walgelijk ,laat ze nooit meer de woorden democratie,internationale solidariteit en mensenrechten noemen,het zijn leugens .

Bakoe
Bakoe28 jan. 2011 - 12:09

Het regime in Egypte is 30 jaar lang een bondgenoot geweest van Israel, en een buffer tegen de Islam . Ze is gesteund door het westen , net zoals het regime in Tunesie. De reden dat Cameron de zijde van Mubarak kiest is dus wel duidelijk. Maar ook hier geld, de wereld is niet maakbaar, en de realiteit haalt het eigenbelang in. Je kunt veel met bajonetten doen, je kunt er alleen niet op zitten. Zou zo langzamerhand iemand hier in het westen niet gaan inzien dat de gehele midden oosten politiek gefaald heeft ? Wat gaan we doen als Egypte een moslim staat wordt ? De volgende oorlog ?

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj28 jan. 2011 - 12:09

Het westen steunen Egypte niet tegen de moslimwereld maar om eigen belangen veilig te stellen en Israel te beschermen. Groot overleg op het Witte huis met de door Mubarak voorgestelde Omar Suleiman(CIA)Jordanie en Israel,deze zijn bang voor het verzet van de bevolking op de West Bank en Gaza en in eigen land. Met de wapens die de VS hebben geleverd worden betogers voor democratie beschoten,dit zal men niet vergeten.De VS moet niet de arrogantie hebben dat zij de dienst uitmaken in het MO.Zij zullen nooit toestaan dat er een echte democratie komt en

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

De Westerse democratie staat nu bloot voor een enorme spiegel. Het Westen moet niet meer gaan kiezen wie in de Arabiesche landen mag gaan bepalen en regeren en voor een ''onbepaalde tijd"', maar het volk zelf moet dat bepalen.' De tijd van ''de president tot de dood'' moet afgelopen zijn in de Arabiesche wereld, laat staan dat de zoon van de president per definitie de opvolger moet zijn omdat Amerika het leuk vind?

2 Reacties
WatMotDat
WatMotDat28 jan. 2011 - 12:09

De Westerse democratie staat nu niet bloot voor de spiegel, maar er achter. Ze verschuilen zich achter de spiegel met woorden die zelf geen spiegelbeeld hebben. De spiegel zelf doet niets meer dan 'bling-blingen' in de zon. Wat willen de Egyptenaren nu precies? De Egyptenaren willen meer inspraak, meer te zeggen hebben over hun eigen leven. Wat willen de Nederlanders al jaren? Meer inspraak. Meer te zeggen hebben over het eigen leven. Wordt het dan niet tijd voor de Nederlander om ook, net als de Tunesiërs en de Egyptenaren, de straat op te gaan en BASTA! te roepen? Of voelen wij ons daar te goed voor? Veel protesterende Egyptenaren houden borden omhoog in het Engels. Waarom zouden zij dat doen? Zouden zij dat misschien doen om ons Nederlanders persoonlijk ook op te roepen hen te steunen? Als wij ons mens zijn met enige waarde willen dragen, zullen wij zelf ook de straat op moeten gaan en het niet langer aan de politiek overlaten. Vul de straten en pleinen van Nederland en roep luidkeels net als de Egyptenaren: Basta! Het is genoeg! Meer hoef je niet te doen om veranderingen te bewerkstelligen. De Egyptenaren laten ons zien hoeveel resultaat je daarmee krijgt.

daniel565
daniel56528 jan. 2011 - 12:09

@Mostafa Mouktafi "De Westerse democratie staat nu bloot voor een enorme spiegel." Wat een onzin. Wij hebben die dictators niet aan de Arabieren opgedrongen. Nasser was in zijn tijd waanzinnig populair. "Het Westen moet niet meer gaan kiezen wie in de Arabiesche landen mag gaan bepalen en regeren" Het hele idee dat wij dat bepalen is stapenkrankjorem. Zo machtig is het Westen niet. In tegendeel, het Westen steunt al jaren democratische organisaties in de Arabische wereld tot nu toe zonder al te veel effect. Maar men doet het toch, zelfs al helpt dat de kansen van de Moslimbroederschap. "laat staan dat de zoon van de president per definitie de opvolger moet zijn omdat Amerika het leuk vind?" Omdat Amerika het leuk vind? Amerika heeft 5000 soldaten opgeofferd om te verhinderen dat de zonen van Saddam Hoessein in Irak aan de macht komen. Hallo! Vind Amerika Assad van Syrië leuk? Of Kim Il van Noord Korea? Het westen heeft zich neergelegd bij het bestaan van al die dictatoriale regimes. Maar we houden ze niet aan de macht.

daniel565
daniel56528 jan. 2011 - 12:09

Ik vind één bericht in één Belgische krant wel heel erg weinig informatie om conclusies uit te trekken. Maarrrrrr.... als Amerika en Israël Moebarak werkelijk door dik en dun blijven steunen kan nu eindelijk de linkse theorie getest worden dat met Amerikaans geld (en wapens) een piepkleine minderheid (het Egyptische regime) haar wil kan opleggen aan een veel grotere meerderheid (het Egyptische volk). Ik geloof er niks van. Je hebt namelijk meer dan wapens en geld nodig. Verder ga ik er vanuit dat Moebarak een keer zal sterven, en daarom zie ik het nut er niet van in hem te blijven steunen.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

In een stad van 14 miljoen mensen waar enkele 10.000'den dagelijks de straat op gaan en wordt verslagen door zo'n beetje alle internationale nieuwszenders kan het beeld ontstaan dat heel Egypte aan het demonstreren is. Wat ik begrepen heb is dat vooral het centrum plek van onrust is, de enorme voorsteden is nauwelijks iets te merken. Het zelfde in andere steden. Met zulke armoede hebben mensen waarschijnlijk letterlijk teveel honger en daardoor te weinig trek om door te blijven gaan. Het grootste deel van de Egyptische bevolking heeft nauwelijks enige scholing, laat staan enig politiek besef. Ook geen wonder als je 30 jaar geregeerd wordt door een groep door het westen gesteunde ordinaire oli(e)garchen, die er alles aan doen om het volk dom te houden Europa en de VS zien de bui al hangen, liever een corrupte bende dan een land wat door zijn ligging en invloed op de regio de westerse economieën nog verder onzeker kan maken.

roonie
roonie28 jan. 2011 - 12:09

Iedereen is gediend bij het aanblijven van Mubarak. Uiteindelijk staat deze borg voor een grote rust in de regio. Een regio die door fundamentalistisch moslim fanatisme kan zorgen voor een wereldbrand. Daarbij de (bijna) zekerheid dat met de val van Mubarak er uit het niets wel een ayatollah de macht zal krijgen, en daar zit voor de Egyptenaar beslist geen vooruitgang in.

2 Reacties
patrick3
patrick328 jan. 2011 - 12:09

Grote rust... De rust van het kerkhof.

MarcKaptijn
MarcKaptijn28 jan. 2011 - 12:09

Mij lijkt dat steun van het Westen voor een dictatoriaal regime uiteindelijk alleen maar extremisten in het zadel zal helpen. Verdiep je maar eens in de geschiedenis van Iran (ooit een door het Westen gesteunde dictatoriale staat). Uiteindelijk zal de roep om vrijheid in het Midden Oosten niet tegengehouden kunnen worden, en het beste wat het Westen kan doen is dit zo veel mogelijk constructief te begeleiden om het opstaan van nieuwe demagogen te voorkomen.

Opinius
Opinius28 jan. 2011 - 12:09

"Israël stelt dat het 'in het belang van het Westen en het hele Midden-Oosten is dat de stabiliteit van het regime in Egypte in stand wordt gehouden' " welk belang?? het lijkt mij dat Israël zich gedetaileerder daar over uit zou kunnen laten.Hoe dat zit met welk belang... voor wie en wat en hoe en waar etc.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Israel is doodsbang dat de moslimbroederschap meer macht verwerft. Het zit niet te wachten op een twee-fronten-oorlog.

Arjen2
Arjen228 jan. 2011 - 12:09

Wat is de rol van klimaatverandering bij het uitbreken van de rellen in Tunesie en Egypte? http://climateprogress.org/2011/01/30/egyptian-tunisian-riots-food-prices-extreme-weather-and-high-oil-prices/ Extreem weer in 2010 zorgt voor lage oogsten in Rusland, Pakistan, Argentinie en Australie -> voedselprijs omhoog. Voedselprijzen zijn samen met de reizende brandstofprijzen zware contribuerende factoren voor de "rellen".

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Een lege maag is altijd de oorzaak van ''rellen''? Nou, ik denk eerder aan een lege hoofd bij de hoofd-volksvertegenwoordigers.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak probeert dat ook zo voor te stellen: hij zal voor meer werk en lagere prijzen zorgen, heeft hij beloofd. Maar ze trappen er niet in, de Egyptenaren: het gaat ze om vrijheid; niet om geld.

BATikker
BATikker28 jan. 2011 - 12:09

Ik denk dat inderdaad inflatie een grote rol speelt. Niet door de vermeende opwarming van het klimaat maar door de Amerikaanse quantitative easing en het bijna onbeperkt 'bijdrukken' van dollars. Dat verklaart ook de stijgende brandstofprijzen. Het lijkt me dat dit de druppel is die nodig was voor de demonstraties, die uiteraard niets zullen veranderen aan de prijzen van voedsel en brandstof, welke op de wereldmarkt worden bepaald.

BATikker
BATikker28 jan. 2011 - 12:09

"Israel shocked by Obama's 'betrayal' of Mubarak" http://www.reuters.com/article/2011/01/31/us-egypt-israel-usa-idUSTRE70U53720110131 Van je vrienden moet je 't hebben...

1 Reactie
mogime
mogime28 jan. 2011 - 12:09

Israël is heel goed op de hoogte van de omstandigheden in de omringende landen. Als ze hun steun uitspreken voor Mubarak, dan betekenent dat dat ze op basis van hun informatie menen dat de kans groot is dat Mubarak deze episode overleeft. Dat weet Obama dan ook. Het is opmerkelijk dat hij en Netanyahu niet op een lijn zitten. Misschien denkt Obama inderdaad een paar jaar vooruit, en besluit om zich dan nu maar voor een verandering uit te spreken. Hij moet dan wel politiek laveren, zodat hem dat niet door Israël kwalijk wordt genomen, anders komt hij de volgende verkiezingen niet door. Die moet hij dus iets aanbieden. Het is wel tekenend voor de politieke sfeer van het moment, dat de Amerikaanse berusting in het feit dat dictator Mubarak het verprutst heeft, door Reuters afgedaan wordt als " conform to the current ideology of political correctness". Het is me niet duidelijk of dat nou de samenvatting van Reuters is, of de visie van de politieke commentatoren die ze daar aanhalen. Het Israëlische argument dat de dictator goed is voor de stabiliteit, is van alle tijden. Het bewind van zowel Suharto in Indonesië als Mobutu in Congo werd ermee gerechtvaardigd, en de Chinese overheid doet hetzelfde. Het is iets dat in de ogen van veel mensen toch zwaarder lijkt te wegen dan het welzijn van de burgers van het land.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Israel steunt Mubarak. Waarschijnlijk omdat ze denken dat anders in Egypte pure anarchie uitbreekt.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Nog mooier vraag: waarom steunt Israel alleen de bakken en de zakken in de Arabiesche wereld? Een ding schijnt duidelijk te zijn: de wereld heeft de Arabieren hard nodig en de arabieren hebben ook de wereld hard nodig.

arieroos
arieroos28 jan. 2011 - 12:09

Nee, Israel steunt Mubarak omdat ze niet zoveel vriendjes meer over hebben. Ze hebben een Egypte nodig ... al was het alleen maar om Gaza af te schermen. En let wel, dit is bloedlink ... voor de Israeli's. Hamas is goed georganiseerd, en zit er middenin. Nu zorgt Egypte nog voor een deel van de beveiliging. Met een ander regime zou dat wel eens kunnen stoppen. Israel is bang, en niet zonder reden. Wat dat bereft moeten we helemaal afwachten wat er nu gaat gebeuren ... en misschien eens op de wikipedia opzoeken hoe de Suez crisis ook alweer in elkaar zat in de jaren '50.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Over democratie gesproken. Egyptenaren hebben nog een lange weg te gaan als ze Nederlandse 'democratie' als voorbeeld zouden nemen. Ik raad het ze af.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon28 jan. 2011 - 12:09

Ik gun Egypte zijn vrijheid maar de 80% steun voor de moslim brotherhood baart me toch zorgen. Ik hoop dat de jonge Egyptenaren genoeg geëmancipeerd zijn om de juiste keuzes te maken.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Waarom wensen de Arabieren een menselijke Rabbin voor Israel en Israel wenst een monstrige dictator voor de Arabieren? Hoe kan dat nou? Wie is nou voor Vrede en wie niet?!

1 Reactie
Carbinol
Carbinol28 jan. 2011 - 12:09

Israël heeft vooral behoefte aan een leger in Egypte die militante moslims en wapensmokkel tegenhoudt richting de Gazastrook. Zonder functionerend leger stroomt de Gazastrook binnen de kortste keren vol met oorlogstuig.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

http://www.nu.nl/internet/2436206/google-biedt-egypte-toegang-twitter.html

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

De wereld gaat dus de lachende koe uitlachen! Mubarak wordt in de Arabiesche wereld al een kwart eeuw ''de lachende koe'' genoemd.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Interessante zet van Google. Wel jammer dat het dan eenrichtingsverkeer is, alleen naar buiten. Beter dan niets.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Aanvullende info voor wat nuance: '.....„De EU en de VS zijn met Moebarak”, schreeuwt Mohamed Mohri (56) woedend. „Ik dacht dat het Westen voor democratie en vrijheid van meningsuiting was. Maar ze steunen deze dictator, deze dief, deze zoon van een hond Moebarak.” ' '....„Het Westen is bang voor de islam, meent Ahmed, die uit angst voor repercussies niet zijn echte naam wil noemen. „Kijk rond: deze opstand komt voort uit alle lagen van de bevolking, zowel moslims als christenen. We zijn Moebarak allemaal zat. Hij is verantwoordelijk voor de verdeeldheid tussen de religies. Dat is in zijn belang.” Graffiti waarbij de islamitische halve maan en het christelijke kruis samen worden afgebeeld staan op muren en tanks geschilderd. Ook de leuzen van de demonstranten roepen om een verenigd Egypte tegen Moebarak: ’Geen islamitische revolutie, maar een revolutie van de jeugd’. Mohamed Anwar (KNO-arts) snapt het niet. „We vragen om rechtvaardigheid, mensenrechten en vrijheid; alles waar het Westen voor staat. Dus waar wachten jullie op? Help ons.” De KNO-arts was hoopvol na de eerste reactie van de Amerikaanse president Barack Obama. Maar ondertussen is hij diep teleurgesteld. „Even leek het erop dat de VS ons zouden steunen. Maar nu krabbelt Obama weer terug.” Door de onzekere toestand in Egypte, met Moebarak die weigert af te treden en de onduidelijke positie van het leger, worden de mensen steeds banger, vertelt Anwar. „Het volk heeft iets groots gepresteerd. Nu ben ik bang dat het allemaal voor niets is geweest. Moebarak blijft ons terroriseren.” Anwar vat zijn mening samen in één zin. „Het heeft dertig jaar geduurd voor we ons over de angst hebben heengezet, en nu komt die langzaam weer terug.” Als deze opstand verzandt en Moebarak aanblijft, is Anwar bang dat de volgende uitbarsting wel een islamistische revolutie wordt. „Religie is de enige manier om je mens te voelen, als je zolang als een dier behandeld wordt.” Maar als de opstand slaagt, denkt Anwar niet dat een nieuwe regering islamistisch wordt. „Zo populair is de Moslimbroederschap niet. Pas toen ze zagen hoe groot het protest werd, sloten ze zich aan. Dat is typisch voor de Moslimbroederschap. Ze sluiten al jaren deals met het regime.” Een veel gehoorde mening is dat aartsvijand Israël achter de terughoudendheid van het Westen zit. De kans lijkt inderdaad klein dat een eventuele nieuwe Egyptische overheid zich dezelfde pragmatische houding ten opzichte van Egypte kan permitteren. Volgens Anwar betekent dat niet dat een ander Egypte een oorlog met Israël zou beginnen. „Maar we hoeven niet onze mond te houden over de behandeling van de Palestijnen. Zij hebben ook rechten, net als wij.” Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3404149.ece/_rsquo_Waar_wacht_het_Westen_toch_op_rsquo__.html

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Ja, het grote afwachten van het Westen begint nu wel op te vallen. Ik las gisteren in het NRC dat vice-president en militair Suleiman een grote weerzin heeft tegen Mubarak. Het lot van Mubarak zal waarschijnlijk door hem worden bepaald. Als Mubarak gaat is het leger de enige grote macht. Zouden zij de oppositie vrije verkiezingen gunnen en democratie? Het Westen doet ogenschijnlijk niets en dat is slecht voor het moreel van de demonstranten maar we weten natuurlijk niet wat er zich op de achtergrond afspeelt. Het lijken me ook buitengewoon complexe afwegingen. We maken echter vooralsnog publiek niet echt een goede beurt. Hopen dat er vandaag een doorbraak komt.

daniel565
daniel56528 jan. 2011 - 12:09

De grote kracht van religie is dat het mensen de angst voor de dood ontneemt. Het is heel goed mogelijk dat als deze opstand mislukt, de volgende stap aan de religieuzen is. Dat kan het sowieso zijn, maar Moebarak's dagen zijn hoe dan ook geteld.

fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 12:09

Egypt's Muslim Brotherhood eyes unity gov't without Mubarak Opposition group says will exclude reigning President's National Democratic Party from talks; Mohammed ElBaradei: I have been mandated by the people. The Muslim Brotherhood, Egypt's largest opposition group,is in talks with other anti-government figures to form a national unity government without President Hosni Mubarak, a group official told DPA on Sunday. http://www.haaretz.com/news/international/egypt-s-muslim-brotherhood-eyes-unity-gov-t-without-mubarak-1.340168 Beetje pijnlijk bericht. Was alles qua good en bad guys zo lekker overzichtelijk in Egypte, blijkt ineens dat wanneer je voor de demonstranten bent je dus feitelijk tegen vrouwenemancipatie en voor de shariah bent. Soms denk ik wel eens, laten we gewoon een deal sluiten met die moslims en in het Westen vrouwen ook weer gewoon als tweederangsburger gaan zien, dan ben je van een hoop gezeur af. En zoveel hebben al die vrouwen in de top nu ook weer niet bereikt. http://www.youtube.com/watch?v=75mzSsIQBQY

2 Reacties
arieroos
arieroos28 jan. 2011 - 12:09

[Was alles qua good en bad guys zo lekker overzichtelijk in Egypte, blijkt ineens dat wanneer je voor de demonstranten bent je dus feitelijk tegen vrouwenemancipatie en voor de shariah bent.] Voor jou was het misschien lekker overzichtelijk qua good guys en bad guys, maar iedereen die de regio een beetje kent wist al heel lang dat het veel ingewikkelder is dat de PVV propaganda ons wijs probeert te maken. Maar leg mij eens uit ... voor zover ik weet, wordt er niet gedemonstreerd om de sharia in te voeren of vrouwen te gaan onderdrukken; dat ben ik in nog geen enkel bericht tegengekomen. Hoe kom jij dan op het idee, dat het steunen van die demonstranten betekent dat je voor dat soort zaken bent ? [Soms denk ik wel eens, laten we gewoon een deal sluiten met die moslims en in het Westen vrouwen ook weer gewoon als tweederangsburger gaan zien, dan ben je van een hoop gezeur af.] Welk gezeur, uberhaupt ? Voor zover ik weet, is er vrijwel niemand in Nederland die zeurt omdat hij vrouwen tweederangsburgers wil maken. Waarom wil jij dan zo graag de burgerrechten van vrouwen inperken ?

FrenkMahon
FrenkMahon28 jan. 2011 - 12:09

Als U dit meent kunt U beter SGP stemmen dan PVV.

Yggdrasil
Yggdrasil28 jan. 2011 - 12:09

Een ander bijkomend voordeel is wel dat Israël totaal geïsoleerd komt te staan en dat is goed. Het zou mooi zijn als alle landen rondom Israël dat land in gaan sluiten zoals de Israëli's de Palestijnen insluiten.

2 Reacties
Rechterhand
Rechterhand28 jan. 2011 - 12:09

dat slaat echt alles, israel moet ingesloten worden? palestijnen in israel zijn niet ingesloten, ze kunnnen overal naartoe, maar moeten wel door checkpoints, joden trouwens ook. denk trouwens eens terug aan de 6-dagenoorlog, met gezamelijk insluiten schiet niemand iets mee op. Dit hele noord-afrikaanse gedoe is voor niemand goed. binnen een maand een land kapot krijgen. ik durf te wedden dat de egyptenaren het over een jaar slechter hebben. Voorheen waren ze zo vrij als een vogel, konden overal heen, hadden geld. wie zegt wat er straks gaat gebeuren. toerisme verdwijnt nu al..

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

...Een challah van eigen deeg dus. ; )

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Egypte ligt open voor een nieuw islamitisch bewind. Werkelijk geen reden tot juichen.

3 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Het excuus van 'het westen' om de stabiliteit in de regio (lees prijs van olie) onder controle te houden, dat is het enige wat telt. Mubarak in het zadel houden en zorgen dat de roep naar (politieke) vrijheid zich niet uitbreid naar andere (olie producerende) landen in het midden oosten. Daarnaast is het zo dat Egypte relatief gezien een westers georienteerd land is, mensen weten in Egypte heel goed dat een dictatuur op religieuze basis niks meer vrijheid en verbetering geeft dan wat er nu is.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Daar is op zich niets mis mee lijkt me Semolina. Zo lang het maar geen 'middeleeuwse' dictators zijn. ; )

JustMatthias
JustMatthias28 jan. 2011 - 12:09

Dat is nog maar te bezien. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12325287

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

http://www.middleeastmonitor.org.uk/news/middle-east/2001-rights-ngo-claims-that-israeli-planes-carrying-crowd-dispersal-weapons-have-arrived-in-egypt In the statement circulated by the International Network, it was disclosed that Egyptian security forces received the complete cargoes on three Israeli planes which were, it is claimed, carrying an abundant supply of internationally proscribed gas to disperse unwanted crowds. If the reports are accurate, this suggests that the Egyptian regime is preparing for the worse in defence of its position, despite the country sinking into chaos.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Bij Toutatis ! Als dit waar is Zjen....

JanB2
JanB228 jan. 2011 - 12:09

Dit is ook met traangas niet meer onder controle te krijgen. Wie het ook maar in zijn hoofd haalt om een paar traangasgranaten af te vuren krijgt meteen een miljoen boze mensen over zich heen.

peterh2
peterh228 jan. 2011 - 12:09

Aan de andere kant: Als morgen Mubarak er nog zit, dan denk ik dat het ze ook niet meer gaat lukken... Als je de effectenbeurzen nu zo ziet dan lijkt het erop dat men ervan uitgaat dat dit allemaal wel weer overwaait...

2 Reacties
JanB2
JanB228 jan. 2011 - 12:09

Effectenbeurzen worden gedreven door hysterie, niet door rationele argumenten.

peterh2
peterh228 jan. 2011 - 12:09

Dat is zeker niet het belangrijkste, maar het is vaak wel een goede graadmeter... Mensen zijn heel rationeel als het om geld gaat ook al ligt de sympathie ergens anders. Zo had men toch ook ooit bij de volkskrant een aandelen peiling?

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Hoeveel mensen doen er nu mee ?? Ik zie geen actuele gegevens.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

13.00 uur: Al Jazeera meldt nu dat zich meer dan een miljoen mensen op en rond het Tahrirplein hebben verzameld. Bron via de Vk: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4909/VK-Dossier-De-demonstraties-in-Egypte/article/detail/1830235/2011/02/01/Liveblog-Waanzinnig-hier-geplet-in-de-massa.dhtml

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Op teletekst staat honderdduizenden....ik weet het niet precies maar het is er wel vol

christiaane
christiaane28 jan. 2011 - 12:09

Geinig: Deze omwenteling in Egypte wordt in de media groot gebracht, behalve bij De Telegraaf. Op het moment van het tikken van dit bericht hebben zij een piepklein berichtje met als kopje 'Enorme Menigte'. Belangrijker en groter nieuws staat erboven: 'Woede om Handenweigeraar op de Hogeschool van Amsterdam'. En natuurlijk in Chocoladeletters: 'IJzelfront Nadert!'

3 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

De kop voor morgen zal iets zijn in de trend van: Dreiging van Moslim Extremisme in Egypte bedreigd gehele Midden Oosten....oh nee dat is te lang, past nooit in 1 vette onderstreepte regel op de voorpagina....okay dan maar IJzel Catastrofe op Nederlandsche Wegen

ikbenhorkie
ikbenhorkie28 jan. 2011 - 12:09

CNN daarentegen weet het nog niet goed. Enerzijds bericht over de martelingen in Egypte http://edition.cnn.com/2011/WORLD/africa/02/01/egypt.torture/index.html?hpt=T2 anderzijds: "Egypt's Muslim Brotherhood: A force to be feared?" http://edition.cnn.com/2011/WORLD/africa/01/31/egypt.muslim.brotherhood/index.html?hpt=C2 Tony Blair zegt: "You don't just have a government and a movement for democracy," former British Prime Minister Tony Blair cautioned on Monday. "You also have others, notably the Muslim Brotherhood, who would take this in a different direction. We need to be anxious to meet the aspirations of the people, but do it in a way that produces something better." Vergelijk dat met wat de BBC World Service over de moslimbroeders zegt: " conservative, and non-violent" http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12325128

Bakoe
Bakoe28 jan. 2011 - 12:09

Kop Telegraaf morgen: Beatrix nog heel populair !!

Capricorn2
Capricorn228 jan. 2011 - 12:09

Verder nog iemand die zich stoort aan de hypocrisie van google mbt twitter omhoog houden in egypte maar china links laten liggen?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Als er nu 2 miljoen mensen zouden demonstreren in China is Google er ook als de kippen bij hoor. Wees maar niet bang.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Protesten Jordanië leiden tot val regering. Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/01/protesten-jordanie-leiden-tot-val-regering/

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie28 jan. 2011 - 12:09

Het was de heer Geert Wilders die Jordanië wel een redelijk en gematigd land vond. De moslims blijken er nu toch wat meer eisen te stellen aan de vrijheid dan de pvv

comeback
comeback28 jan. 2011 - 12:09

Als de Nederlandse regering het (nog) niet van plan is, Moet de gehele oppositie in de 2e kamer het nu doen. ACHTER DE DEMONSTRANTEN GAAN STAAN!!!!!

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil28 jan. 2011 - 12:09

De Nederlandse regering gaat pas achter de demonstranten staan als de VS zegt dat het mag c.q. toestemming geeft. Eerder niet.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

[Moet de gehele oppositie in de 2e kamer het nu doen. ACHTER DE DEMONSTRANTEN GAAN STAAN!!!!!] Heel goed idee, ik ben voor!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Amerika en Israel zijn nu aan het vrijen met een lijk door Mubarak op schoot te nemen.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Reanimeren van een dode sluitspier zou je bedoelen...als ik de VS was zou ik me maar heel rustig houden en pas mn *** weer open doen als de nieuwe regering aan de onderhandelingstafel gaat zitten met wat westerse landen om dealtjes mbt veiligheid e.d. af te sluiten..nee het gaat niet om olie...proest.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Moe van Barak Obama en Moe-barak.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

;-)

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Vodafone just sent a text. People with Egyptian vodafone lines abroad can transfer credit to those in Egypt for up to 160 L.E. -- please pass on the message! here is how to do it: Dial *868*2*MobileNumber*CreditAmount# Then call (Request)- follow the instructions.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Beste mensen, ik heb je vraag niet beantwoord, ik had toen geen tijd. Het spijt mij heel erg. Maar gelukkig een andere reageerder nam het voor mij over en vertaalde het voor je. Natuurlijk wil ik en heel graag altijd een antwoord geven en vertalen als het om Arabiesche taal gaat en ik doe mijn best.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

http://sarthanapalos.wordpress.com/2011/01/31/a-guide-how-not-to-say-stupid-stuff-about-egypt/ Daar werd iemand heel boos over alle stommiteiten en neerbuigendheden die er gezegd worden nu over Egypte en hij corrigeert het kort en krachtig, punt voor punt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Bedankt Zjen ! : ))) Ik ben even zo vrij geweest de engels-talige site van de moslimbroeders eruit te lichten.: http://www.ikhwanweb.com/ TOP info.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Na de toespraak is het wel duidelijk dat het Leger nu een cruciale rol gaat spelen. Zij wordt tot een keuze gedwongen. De orde moet worden weer hersteld. Als de protesten aanhouden zal Mubarak door het leger gedwongen worden te vertrekken, de legertop zal tijdelijk de macht naar zich toetrekken en verkiezingen in september in het voorutzicht stellen. Amerika moet het leger steunen en overleg voeren met de legertop. Het is de enige macht die stabilteit kan bewerkstelligen, als het leger de macht niet tijdelijk naar zich toetrekt vervalt het land in bloedige chaos.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT228 jan. 2011 - 12:09

Ga toch een end fietsen, et Leger is *nergens* voor nodig, je ziet al dat ze niets in te brengen hebben tegen het Volk, je leeft in ene vorige eeuw. Het zalmoeilijk voor je worden, dat je de wereld niet meer nar je hand kunt zetten met een leger,en *echt* domocratische zult moetenleren leven, ookals dat betekent dat je beeld van de wereld daardoor zal kantelen...

Ginerted
Ginerted28 jan. 2011 - 12:09

Het is niet onverstandig wat Mubarak voorstelt om in september verkiezingen te houden, maar in de tussentijd moet het zonder hem. September is te ver weg om hem te laten blijven zitten. Hij is alleen geen duivel zoals sommigen hem nu voorstellen. Regimes met autoritaire leiders zijn en waren een gegeven in deze landen maar zijn partij en voorgangers zijn ook degenen die de koloniale heersers hebben verjaagd en de fundamentalisten buiten de deur hebben gehouden. Dat er een alliantie was met het Westen is geen schande zoals sommigen menen. Waarom zou dat zo zijn? Zonder vriendschapsband met het Westen was er ook een regime geweest en waarschijnlijk meer en/of vaker desastreuze oorlogen. Hij, Sadat, samen met Israëlische en Westerse leiders en een paar andere Arabische leiders hebben er voor gezorgd dat er een periode van rust en vrede in de regio was. De vrede met Israël is een positief punt op hun palmares.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT228 jan. 2011 - 12:09

Komop, dit is te opvallend een beleidstuk ;-0 Ga kijken hoe menneer Mubarak aan de macht kwam na dedat de Mossad hem liet liquideren, omdat het vredesproces dreigde tot een twee staten oplossing voor Israel te gaan leiden. sindsdien word Mubarak door zowel Amerika en Israel gestuurd en gefinancierd, en zie Obama heeft gezegd dat *hij* dit soort dictator financieren niet langer ziet zitten, en Mubarak heeft partoeout geen geld meer om de normale bloedige reprassie uit te voeren,het geldvoor de kogels is domweg op, als Amerika het net voorschiet. Nu komt ie nog met een onzin verhaal dat ie aftreed omdat ie toch niet langer wilde blijven, maar dat de verkiezingen pas in September zouden kunnen... Waarom niet eerder, nou eenvoudi hij moet eerst al zijn bezittingen wegsluizen naar het buitenland. Ik heb wel een beetje medelijden met Israel, want dat ziet nu het zorgvuldig opgebouwde verdeel en heers netwerkje achter elkaar uit elkaar vallen, ze hebben duidelijk nog steeds niet door dat het internet niet te bsturen is, heveel betaaldebeeldvormers je er ook tegenaan gooit. Voor wie de ogen opent is het immers zo herkenbaar voorgekookte tekst :-) Kortom staakt uw beleefd geraas, het is te opvallend propaganda. vergeet niet we hebben tegenwoordig internet, en kunnen zo zelf lezen wat een moster Mubarak was. Alleen al et feit dat de MO medewerker van Google door Mubaraks secret police is ontvoerd spreekt boekdelen,over de verregaande paniek in het israel kamp :-) War is over...

AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Er schijnt in Alexandria geschoten te zijn door het leger, geen idee hoe erg...getwitter zonder bevestiging

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Volgens de NRC (die voortdurend actueel is in de berichtgeving, waarvoor hulde!): "Op Al Jazeera was te zien dat na middernacht de sfeer op het Tahrir-plein in Kairo en in Alexandrië omsloeg nadat pro-Mubarak aanhangers zich mengden tussen de demonstranten. In Alexandrië schoten militairen meerder malen in de lucht om de demonstranten uit elkaar te houden die elkaar te lijf gingen met stenen en vermoedelijk ook steekwapens. "

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Ik heb goed geluisterd naar de toespraakje van Mubarak en trok deze conclusie. Hij zei lettelijk: ''of jullie deze voorstel volgen of dan maar shaos'' Shaos betekend ''Fouwda'''in het Arabisch. Hij zei met andere woorden: ''of ik of ''Fouwda''''' ''Moet je kijken!!'' zei mijn oma verbaast over die gek.

1 Reactie
pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr28 jan. 2011 - 12:09

beste Mostafa, ik spreek wel wat over de grens, ben ook in het M-O geweest, maar ....spreek geen arabisch... Kan je mij vertellen wat Mubarak nu heeft gezegd? in NL? Ik volg alles met grote belangstelling - ben zeer geinteresseerd

objectivist
objectivist28 jan. 2011 - 12:09

Hoe kort geleden is het nog maar dat columnist Han op Joop een artikel plaatste met onderstaande kop en daar massaal bijval voor kreeg: 'Het volk bestaat niet' Egypte laat opnieuw zien dat het volk weldegelijk bestaat. Ook in Nederland. Mooi om te zien hoe het volk de macht terugvordert.

2 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Tuurlijk bestaat het volk...echter de macht van het volk bestaat niet :-) Macht van de media bestaat echter wel, dat is nu prima te zien in Egypte, Jordanie, Jemen, Tunesie en zal zich gezien de ontwikkelingen in Egypte misschien nog wel verder uitbreiden

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

Dat stuk ging heel ergens anders over. Als allerlei zogenaamde leiders namens "het volk" beweren te spreken, dan bestaat dat volk niet. Lees nog maar eens na: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/het_volk_bestaat_niet/

fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 12:09

Waarom Cohen zo stil is als het over Mubarak gaat. http://www.socialistinternational.org/images/dynamicImages/files/Letter%20NDP.pdf

2 Reacties
objectivist
objectivist28 jan. 2011 - 12:09

Nikszeggende man?

Klaas2
Klaas228 jan. 2011 - 12:09

---[Waarom Cohen zo stil is als het over Mubarak gaat.]--- Oud nieuws, 22 jaar geleden

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Nieuwe update: "Egypt army asks people to "return to normal life" but stopped short of calling for an end to protests." + een zittende leider die weigert nu te vertrekken en beschuldigingen uit dat bepaalde politici de protesten hebben gemanipuleerd = mijn angst dat het leger over een paar dagen wellicht wel zullen ingrijpen als de Egyptenaren weigeren de protesten te staken.

1 Reactie
peterh2
peterh228 jan. 2011 - 12:09

Het begint er idd op te lijken dat deze 'revolutie' hooguit een evolutie tot gevolg gaat hebben. En dan is het nog maar de vraag wie er in september uiteindelijk tot president gekozen gaat worden. Het leger en Mubarak hebben genoeg tijd om een stroman op de juiste plek te krijgen dan. Het 'westen' vindt wel best, want liever een voorspelbare dictator dan een mogelijk 2e Iran met het Suez kanaal in handen...

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Eerst zeggen dat je tot september blijft zitten, (zodat je kan zorgen voor een opvolger die even lang aan de macht blijft waarschijnlijk). En dan de volgende dag je knokploegen sturen. Weg met die man.

2 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Reken maar dat er op dit moment onderhandelingen gaande zijn tussen Mubarak, de opositie en niet nader genoemde buitenlandse partijen. :-) Mubarak blijft niet aan tot September, als dat zo is kan hij een veilige thuishaven voor hem en zijn familie vergeten...in Egypte blijven zou betekenen dat zijn invloed zeker zal blijven bestaan, dat wordt nooit geaccepteerd, bovendien riskeert hij en zijn 'çlan' waaronder het gehate hoofd van de veiligheidsdienst en politie gerechtigheid als ze zullen blijven.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Wat wij niet weten is het volgende, vermoed ik. Mubarak zei gisteren tegen Obama en Israel om ze te laten schrikken: "hé jongens, als ik weg ga neemt de moslim partij het over en dus liever een chaos dan dat ik weg ga". Het is ook de enige weg voor die lachende koe om te ontlopen van de juridische vervolging en misschien ophanging.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Het is echt vreselijk om aan te zien. Er zijn duizenden politiemannen in burger de straat op gestuurd om aan te vallen. De ID's van de politie waren te zien op camera. Obama moet nu maar gewoon de knoop doorhakken.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Misschien moeten die politietrainers niet naar Kunduz maar naar Cairo

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

loopt flink uit de hand

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

De kamelen, paarden en ezels zijn uit de stalen gehaald door de politie in burgers van Mubarak, zij zwaaien met messen, knuppels en stenen er wordt nu hard gevochten, de betogers hebben 30 van deze smmerieg politie aangehouden en aan der militairen uitgeleverd, maar er wordt niets gedaan, zei net een journalist uit ''Tahrir plein''

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Dit is de chaos waar Mubarak mee dreigde. Een taak voor regeringsleiders om zich nu ondubbelzinnig tegen Mubarak uit te spreken!

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Shaos in het Arabiesch betekend '' Fouwda'' en dat heeft hij gisteren lettelijk gezegt: '' of jullie luisteren naar wat ik nu zeg of dan maar ''Fouwda'. Andere journalisten hebben zijn woorden goed uitgelegd: '' of ik of de Fouwda''

HugoSpanje
HugoSpanje28 jan. 2011 - 12:09

Wie is er nu eigenlijk begonnen? Meneer Mubarak of een dolle menigte die achter een hype aan loopt te rennen en als je het op de persoon vraagt feitelijk niet weet waar het over gaat.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Eigenlijk zouden de Verenigde Naties de taak op zich moeten nemen om in dit soort gevallen een interim-regering te leveren, die eerlijke verkiezingen kan voorbereiden en in de tussentijd er voor te zorgen dat alles blijft draaien.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak lijkt op terrorist die zich vierkant verzet tegen zijn aanhouding.

FransAkkermans
FransAkkermans28 jan. 2011 - 12:09

Voor zo'n besluit is bijvoorbeeld de instemming nodig van Rusland en China. Ziet u dat gebeuren?

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Terwijl de NRC spreekt over de vreedzame en carnavaleske kekke sfeer op het het Tahrir plein gaat op de achtergrond de grimmige voorbereidingen verder voor de toekomst. Een van de leiders van de "gematigde" Moslim Broederschap, Muhammad Ghannem heeft tijdens een interview met het Iraanse televisiekanaal Al-Alam het Egyptische volk opgeroepen zich voor te bereiden op een oorlog met Israël. Dit om de wereld duidelijk te maken dat het Egyptische volk tot alles in staat is zich te ontdoen van Mubarak. Tevens riep deze fundamentalistische extremist op het Suez kanaal met onmiddellijke ingang te sluiten en de gasleveranties aan Israël per direct te stoppen. Wanneer deze organisatie macht krijgt in Egypte is het Libanon-Hezbollah model het gene dat realiteit genoemd mag worden. Met alle gevolgen van dien.

7 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Het gaat nu even over de bevreiding van het Egyptische volk en Israel heeft niets mee te maken. Toen de orthodoxe gelovigen de macht in Israel hebben beroven hoor je ook niemand klagen. Israel moet niet de dictator Mubarak steunen dan is het niets aan de hand toch? Ik ben tegen alle religieuzen in de macht, maar ook tegen Kadima, Likud, CDA, moslimbroederschap, Christelijke Bushisme....ect.... Israel moet nu juist laten zien dat zijn de democratie en de vijheid voor de Arabieren wenst en geunt. dan is niets aan de hand. De Arabieren zijn geen tommatjes meer, maar mensen zoals joden, christene, atheisten.....ect... Amen, sorry, niets Amen.

Kwibus2
Kwibus228 jan. 2011 - 12:09

De website van NRC meldt: "gevechten tussen voor- en tegenstanders Mubarak" Dus heeft het niet over een kekke sfeer zoals je noemt. Aangezien je al zo gekleurd begint interesseert me de rest van je verhaal al niet meer. Ik moet er niet aan denken dat het een tweede Iran wordt, maar als je zo geprojecteerd je verhaaltje begint... projecteer je meteen wel heel erg.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Als je echt voor een democratie bent, waar dan ook, dan moet je ook accepteren dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat een overgrote meerderheid van de bevolking oorlog wil. Ik betwijfel dat, verder: er zijn erg weinig mensen die echt willen dat hun land in oorlog raakt. Wat Israel betreft: Dit lijkt me een goede les voor ze om hun hand in het vervolg niet meer te overspelen door op geen enkele concessie van de Palestijnen in te gaan, in de wetenschap dat de VS en de regeringen van de landen om hen heen toch hun zijde zullen kiezen: als er democratie komt, heeft Israel niet meer voor het zeggen wie er aan de macht is in de omringende landen...

rgeurtsen
rgeurtsen28 jan. 2011 - 12:09

Lokale politici kunnen soms beter hun mond houden dan opruiende onzin verkondigen. Aert jij bent zo'n VVD lid die blijkbaar denkt dat hij namens de VVD spreekt. Hier een informerende reactie op jouw onzin, het is mijn beeld - recht tegenover jouw opgeblazen beeld: “Muhammad Ghannem is no more significan­t to the MB that Rabbi Youssef is to Israel. They're both loud mouthed nuts. Of course, if you want to cite quotes, here's one from Avi Dichter, the Israeli Internal Security Minister, who said in a lecture at the ‘Israeli National Security Research Center’ “about the Israeli role in destroying Iraq after it was occupied in 2003 “we achieved in Iraq more than we expected and plan!” Dichter confirmed that keeping Iraq weak and isolated is an Israeli national interest. “Weakening and isolating Iraq is no less important than weakening and isolating Egypt,””

Yggdrasil
Yggdrasil28 jan. 2011 - 12:09

Mooi

mogime
mogime28 jan. 2011 - 12:09

Een mooie reden om de dictatuur in stand te houden ! U snapt natuurlijk dat u de zaak een beetje oplicht. Wie zegt dat deze man de meerderheid van de Egyptenaren achter zich zal weten te krijgen ? Wat is de mening van de Egyptenaren over de uitlatingen van deze man ? Suez ? De les van Anthony Eden niet geleerd ? Zou u graag verantwoordelijk gesteld willen worden voor uitlatingen van Geert Wilders of nieuw rechts als die in de Egyptische media worden aangehaald ?

arieroos
arieroos28 jan. 2011 - 12:09

[Terwijl de NRC spreekt over de vreedzame en carnavaleske kekke sfeer op het het Tahrir plein gaat op de achtergrond de grimmige voorbereidingen verder voor de toekomst. Een van de leiders van de "gematigde" Moslim Broederschap, Muhammad Ghannem heeft tijdens een interview met het Iraanse televisiekanaal Al-Alam het Egyptische volk opgeroepen zich voor te bereiden op een oorlog met Israël. Dit om de wereld duidelijk te maken dat het Egyptische volk tot alles in staat is zich te ontdoen van Mubarak. Tevens riep deze fundamentalistische extremist op het Suez kanaal met onmiddellijke ingang te sluiten en de gasleveranties aan Israël per direct te stoppen. Wanneer deze organisatie macht krijgt in Egypte is het Libanon-Hezbollah model het gene dat realiteit genoemd mag worden. Met alle gevolgen van dien. ] Hm ... ik vraag me af of dit wel een officieel Moslim Broederschap standpunt is. Maar je hebt gelijk, de situatie is wel degelijk zorgelijk. Tsja, ik denk toch dat er zo snel mogelijk met die club gepraat moet gaan worden. Ze gaan sowieso macht krijgen als de boel daar democratiseert. Ze zeggen zelf dat ze geweld afwijzen en voor democratie zijn ... laat ze dat maar eens waarmaken. Hoe je het ook bekijkt, Egypte heeft het Westen nodig. Ze zijn netto voedsel importeur, en hebben dus buitenlandse valuta nodig om het volk uberhaupt in leven te houden. Dat geldt net zo goed voor de Moslim Broederschap als voor Mubarak. Het Westen heeft Egypte ook nodig; we willen het Suez-kanaal blijven gebruiken. Hier moet toch iets van te maken zijn, zou je zeggen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Die lui op paarden en kamelen kwamen van het piramidencomplex van Gizeh, waar ze de godganse dag staan om toeristen lastig te vallen, te bestelen en op te lichten. Tuig van de richel, dat z'n gang mag gaan van de politie aldaar als ze die maar geld toeschuiven. Die rotzakken zien hun criminele business nu natuurlijk bedreigd...

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Kom kom overdrijf je nu niet een beetje, het zijn geen Amsterdamse taxichauffeurs...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

De kunst van de kameel. De bejaarde dictator Mubarak heeft de kamelen gezet in zijn gevecht tegen zijn volk op ''Tahrir-plein'', de Egyptische bevrijdingsplein. Mubarak wil kost wat kost de duizenden schruwende'' Basta Mubarak'' uit elkaar halen en toen kwamen de kamelen als zet zijn kop binnen. ''O ja, de kamelen jongens!! die moeten mij uit deze brand helpen'' zou Mubarak tegen zijn vriendjes gezegt hebben, terwijl hij veel papiergeld uit een bruine vuilniszak haalde en op de tafel een stapeltaart en een mooie piramide van bouwde. Ik moest lachen van verdriet toen ik een Mubarak-liefhebber met een stok op een galoppende kamele zat en die door de massa demonstranten doorboorde, terwijl de kameel meer schade bracht aan de demonstranten dan die betaalde doos op de kameel. Ik dacht nooit dat een kameel met één achterpoot 5 of 6 mensen tegelijk kan neerleggen. Ik denk dat als Mubarak slim was had hij 1 duizend stevige kamelen en liet op het plein galopperen, is nu het plein schoon! De laatste dagen zijn getelt en zijn laatste kunst ik ook bekend vanaf nu, in mijn geschiedenis: ''De kunst van de kameel''

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Mostafa, vraag het maar eens maar aan je opa. Het is een oude en zeer bekende oude Egyptische militaire strategische en succesvolle aanvalsmethode. Kamelenchaos genaamd. De briljante strateeg die dit bedacht heette Rammus de Laatste. Ra hebben zijn ziel. ; )

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Alarm! De Egyptische TV namens Mubarak circuleert een document van Wikileas waar op staa dat Katar ( de eigenaar van Al Jazeera) wilde gaarg van het regime van Mubarak af én al Jazeera moest het vuurtje steken. Al Jazeera nu: ''Er zijn berichten die luiden dat groepen zijn nu het het voorbereiden om de demonstranten aan te vallen, een journalist daar die dat zei tegen Al Jazeera. Schade van vandaag: 3 doden en meer dan duizend gewonden, zei een doctor tegen Al Jazeera.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Het ziet er alleen maar erger uit vanmorgen. Het is vreselijk om te zien dat het leger dit allemaal toelaat. Inmiddels worden al 8 doden gemeld. Moedige demonstranten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Morgen is het tot '' Het vertrekdag van Mubarak'' gedoopt. Zaterdag is door mij tot'' De Mubaraks en Ben Alis koffiedag'' gedoopt. Zondag is door mij tot '' Alis-Mubaraks-buikdans-dag'' gedoopt.

1 Reactie
bys
bys28 jan. 2011 - 12:09

En dan......! 2e Irak wellicht vrezen wij. Sadam is dood, nu vallen er meer doden Irak dan daarvoor. Keuze uit 2 kwaden. byssch

Yggdrasil
Yggdrasil28 jan. 2011 - 12:09

Mubarak-bendes schieten op betogers =================== Dus de Israëli's zijn ook aangekomen om zich in de strijd te mengen want als er gevochten en geschoten moet worden dan staan de Israëli's vooraan

5 Reacties
fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 12:09

Er is een smalle grens tussen doorslaan in linksche complottheorien en jezelf belachelijk maken.

Chaki
Chaki28 jan. 2011 - 12:09

"Mubarak-bendes schieten op betogers" =================== de pvv-ers van Egypte, ook zeer wel mogelijk :)

AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

YggY..tuurlijk zijn het niet de Israeliers, die mengen zich nooit in aangelegenheden aangaande het midden oosten, dat moet u nu toch wel weten Ik denk dat het eerder de moslimbroederschap is die met hun verderfelijke anti-westerse sympathieen en totaal ondemocratische beweegredenen aan de macht proberen te komen door chaos te scheppen. Ik zeg het u, de Moslim broederschap is de ware duivel en wie weet de tsunami van moslim extremisme voor de gehele regio. Wees blij met Israel in de regio en haar onpartijdig, democratisch en mensenrechtlievend beleid, Israel is vrede....

JohnnySack
JohnnySack28 jan. 2011 - 12:09

Het lijkt me heerlijk om zo'n simpel wereldbeeld te hebben. Als er ergens iets mis gaat is Wilders, Israël, Amerika of een graaier. Ik denk gewoon veel te ingewikkeld.

BillDuin
BillDuin28 jan. 2011 - 12:09

The people were being beaten and the street had been told they were "Iranian and Hamas agents come to destabilise Egypt" ======================================= het word nog druk daar....

Cosmicus2
Cosmicus228 jan. 2011 - 12:09

Wat is t verdomd stil in de 2de kamer! Daar waar Europa in voormalig Sovjet-staten sterk de kant koos van de burgers en ook maatregelen aankondigde tegen het toenmalig regime en zijn kopstukken, zien we toch weer in een Arabisch land dat he Westn met 2 maten meet. De situate in Egypte is U ongetwijfeld niet ontgaan, ook is burgers niet ontgaan dat onze Premier vrijwijl geen bijzondere uitspraak heeft gedaan, en dit terwijl het Internatiobnale Strafhof op een steenworp afstand verwijderd is van het torentje. Er is een Genocide gaande in Egypte en er wordt staatsterreur gepleegd op demonstranten die zich vrijelijk willen uiten tegen een dictatoriale regime. Molotovcocktails, zwaarden, messen en met scherp schieten op demonstranten is nu een dagelijkse bezigheid. Alle uitspraken van bewindsmensen her en der in de wereld zijn vrij passief. De vraag is: wat doet U? Kunt U een discussie op gang zetten, op z'n minst!!? De geschiedenis legt namelijk alles vast! http://www.preventgenocide.org/law/convention/text.htm#VII Article II: In the present Convention, genocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such: (a) Killing members of the group; (b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group; (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; (d) Imposing measures intended to prevent births within the group; (e) Forcibly transferring children of the group to another group. Article III: The following acts shall be punishable: (a) Genocide; (b) Conspiracy to commit genocide; (c) Direct and public incitement to commit genocide; (d) Attempt to commit genocide; (e) Complicity in genocide. Article IV: Persons committing genocide or any of the other acts enumerated in article III shall be punished, whether they are constitutionally responsible rulers, public officials or private individuals.

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans28 jan. 2011 - 12:09

...Er is een Genocide gaande in Egypte... Dit soort bijdragen kun je beter niet plaatsen. Het levert alleen maar een inflatie op van termen om de situatie te beschrijven. Oproer, rellen, demonstraties en tegen-demonstraties met een gewelddadig karakter, een volksopstand zo je wil, dat volstaat voorlopig. Voor het G-woord is het echt te vroeg.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Er wordt nu geroepen, door collega's journalisten, dat de journalisten moeten het bevrijdingsplein en de omgeving te verlaten, al een paar uur wordt op het plein geschoten. De ingangen tot het plein is tot nu toe wordt goed bewaakt door de demonstranten. De Mubarak brigade in duizend keer zwakker in Alexandria waar nu duizenden demonstraneten de staat op gaan tegen het slachthuis op de bevrijdingsplein van gisteren, waar duizend gewonden zijn gevallen en tot nu wordt gemeld op Al Jazeera 5 doden. Op dit momment verdedigd de premier de slagers van gisteren en hun criminele gedrag als meningsuiting te bestemppelen! Maar deze premeir is nu WEL aan het smeken, beschaamend. Een ding is zeker: de beulen kunnen ook vallen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

De bijl zal zeker vallen voor 'de beulen' uit 'het slachthuis' Mostafa. De woedende massa is niet meer tot bedaren te brengen. Dieptriest. ...Arme kinderen. Wat zullen zij bang zijn.

Jason2
Jason228 jan. 2011 - 12:09

Krijg toch steeds meer het beeld, dat het draagvlak van de Egyptische ,,revolutie'' niet zo groot is als wij veronderstelden. De zogenaamde pro-Mubarak-demonstranten zouden ook kunnen kiezen voor rust of bezorgd zijn over wat er straks daar aan de macht zou kunnen komen. Overigens zag ik dat gisteren ook paarden en zelfs kamelen gewond raakten. Is er al iets bekend, hoe het met hen gaat?

1 Reactie
Charta46
Charta4628 jan. 2011 - 12:09

[Is er al iets bekend, hoe het met hen gaat?] Moet je even Dion Graus bellen, die is van de animal-cops!

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Een Egyptische regeringswoordvoerder veroordeeld de geweldadige Mubarak aanhangers en heeft een onderzoek aangekondigd. Da's weer een plusje...

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Die was de premier zelf.

comeback
comeback28 jan. 2011 - 12:09

Een Egyptische regeringswoordvoerder veroordeeld etc. De SLAGER keurt zijn eigen vlees.

meijerlahn
meijerlahn28 jan. 2011 - 12:09

Met dank aan het westen en de VS die dit regime en die van Sadat 40 jaar lang in het zadel heeft weten te houden door er sloten geld in te pompen. En zo krijgen we door onze bemoeienis met Iran (voormalig Perzië), Irak, Afghanistan de rekening gepresenteerd. Een rekening die in het niets staat vergeleken bij de rekening die de bevolking van deze landen moet betalen.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jan. 2011 - 12:09

Egypte zal nooit een 2de iran of Afghanistan worden, daar hoef je niet bang voor te zijn, de Egyptenaren zelf weten heel goed wat het betekent om van een onwetende politieke staat in een religieus achterlijke staat te veranderen. Reken maar niet dat het leger toestaat dat de Moslimbroederschap enige serieuze bijdrage levert aan het toekomstige politieke bestel.

comeback
comeback28 jan. 2011 - 12:09

Ter info: Nederland belangrijke leverancier Egyptische wapens Het was te verwachten dat het Egyptische bewind zijn leger tegen de bevolking zou inzetten. Het is een bevolking die bij haar protesten inspiratie put uit de ontwikkelingen in Tunesië. De protesten zijn gericht tegen de machthebbers en tegen honger. Ze roepen om meer werk, islam of democratie. De kracht van de wanhoop is moeilijk in te dammen als hij ontvlamd is. Geweld en repressie moeten daarvoor zorgen. Belangrijk is dat het autoritaire Egyptische regime sterker bewapend is dan Tunesië. Onder andere door grote wapenzendingen uit Nederland. De leveringen van pantservoertuigen aan Egypte in de jaren negentig behoren nog steeds tot de meest omvangrijke uit de geschiedenis van de Nederlandse wapenhandel. Het ging 599 YPR-765 pantserrupsvoeruigen en 12 M-577 pantserrups/commandovoertuigen. Beide leveringen vonden in 1994 plaats. (Nederlandse wapenhandel in de jaren negentig). Ruim tien jaar later zou nog een grote hoeveelheid van 431 YPR’s volgen. De regering meldde ter geruststelling “dat sinds 1994, voor zover bekend, Egyptisch legermaterieel, noch overigens het Egyptische leger zelf, tegen burgers is ingezet.” Ook tussen de laatst vrijgegeven informatie over Nederlandse wapenexporten (december 2009) zit een levering voor de pantservoertuigen van groter dan een miljoen euro voor (zie tabel 2). Juist pantservoertuigen zijn bij grootschalige protesten van mensen die weinig te verliezen hebben het middel waar machthebbers naar grijpen. Kleine wapens overtuigen niet als mensen echt boos zijn. De kogels nemen ze dan op de koop toe. Dat is gruwelijk maar blijkt de wrede werkelijkheid. Als pantserwagens – in het geval van de voormalig Nederlandse voertuigen ook nog eens uitgerust met 25mm geschut – worden ingezet dan is de bemanning vrijwel onkwetsbaar en de demonstrant weerloos en een makkelijke prooi. Pantserwagens kunnen mensen wel naar huis krijgen. Het kan ook anders zo blijkt in Caïro. Pantservoertuigen kunnen de bevolking ook beschermen als (delen van) het leger het niet eens zijn met het bewind. De Int. Herald Tribune schrijft: "(...) their displays of support for the protesters were conspicuous throughout the capital. In one striking example, four armored military vehicles moved at the front of a crowd of thousands of protesters in a pitched battle against the Egyptian security police defending the Interior Ministry." Je ziet in Caïro de pantservoertuigen hun posten al innemen om de ME te ondersteunen. Ze staan bij belangrijke bruggen over de Nijl, kruispunten en pleinen, het TV-gebouw en voor kantoren van de National Democratic Party, de regeringspartij. (Associated Press, January 27, 2011 “Egypt's protests pose threat for regime”). De eerste doden zijn al gevallen. De Press Trust of India stelt dat: “(…) security forces used all their tools to disperse the crowds: Rubber bullets and tear gas. They also attempted to run over protesters by armoured vehicles, stone them and beat them with batons, the reports said.” (January 26 2011) Nederland leverde meer wapens aan Caïro. Onder andere de technologie om nachtvizieren te produceren. Maar de levering van de pantservoertuigen blijft de belangrijkste. In Nederland was het alleen Onze-Wereldhoofdredacteur Stan Termeer die destijds aandacht besteedde aan de levering van 1994. Die van elf jaar later haalde de pers niet eens. Of de pantservoertuigen in worden gezet moet nog blijken. (Met een foto in de hand niet zo moeilijk: reduceren en deduceren aan de hand van aantal wielen, raampjes, vorm en je komt een flink eind.) Egypte heeft flink veel pantservoertuigen. De door Nederland geleverde zijn er een substantieel deel van. Laten we hopen dat ze niet ingezet worden. Tabel 1: pantservoertuigen Egypte Bron: Military Balance 2010, p. 248 Zie voor meer informatie: wiki/Modern_equipment_of_the_Egyptian_Army

1 Reactie
BillDuin
BillDuin28 jan. 2011 - 12:09

En wat is nu uw punt?

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Rutte zei net in het 8-uur journaal, dat hij wil dat Mubarak nog een tijdje aanblijft ( ! ) omdat hij bang is dat Egypte 'een Iran' of 'een Hamas' wordt. (Hij was op weg naar een conferentie met regeringsleiders over Egypte'.) Deze Kruidenier weet dus duidelijk niet waar hij het over heeft. Welke Wormtongue uit zijn ambtenarenkorps zal hem deze keer geadviseerd hebben? De andere regeringleiders zullen zich ook afvragen, net als ik, of zijn wiebelhoofd wel vastzit. Ik zou me doodschamen voor zo'n tweedehands autoverkoper.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon28 jan. 2011 - 12:09

ABC meldt dat Mubarak in een interview heeft gezegd dat hij na 62 jaar in office moe is en weg wil maar dat hij bang is voor chaos. Bron Aljazera

Chaki
Chaki28 jan. 2011 - 12:09

"Rutte zei net in het 8-uur journaal, dat hij wil dat Mubarak nog een tijdje aanblijft ( ! ) omdat hij bang is dat Egypte 'een Iran' of 'een Hamas' wordt." Weerzinwekkend. Als het Westen eens op zou komen voor het Egyptische volk dat de onderdrukking, martelingen, armoede en corruptie meer dan zat is, ze zouden helpen hiermee, wordt Egypte geen 'Iran' of 'Hamas'. Dat willen ze helemaal niet. Als het Westen ze in de steek laat, veroorzaakt ze precies waar ze zo bang voor is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

Ik ben bang dat de aanhangers van Mubarak onder instigatie van de overheid zelf een groot bloedbad voorbereiden. Daar heb je liever geen getuigen bij en daarom worden journalisten nu achterna gezeten. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Dat dacht ik ook Han. Ik hoop ook dat het niet zo is of zo ver komt. Zoals Zjen al schreef zijn ze 'goed' voorbereid. Ik denk dat een tank met gemak door de linies heen breken kan. In dat geval zouden ze misschien gevorderd moeten worden of al in bezit zijn van de regringsbeulen...

arieroos
arieroos28 jan. 2011 - 12:09

[Ik ben bang dat de aanhangers van Mubarak onder instigatie van de overheid zelf een groot bloedbad voorbereiden. Daar heb je liever geen getuigen bij en daarom worden journalisten nu achterna gezeten. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.] Ik heb het akelige gevoel dat je gelijk hebt ...

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Er gebeuren ook bizarre dingen op twitter; 8.23pm GMT:CloseLink to this update: http://www.guardian.co.uk/news/blog/2011/feb/03/egypt-protests-live-updates?commentpage=10#comment-9420428#block-106 Here's the tweet from fashion house Kenneth Cole that is currently making the rounds of the internet. It's real: Millions are in uproar in #Cairo. Rumor is they heard our new spring collection is now available online at http://bit.ly/KCairo -KCless than a minute ago via Twitter for BlackBerry®Kenneth Cole KennethCole And of course it has now spawned parody Twitter accounts and a hashtag – #KennethColeTweets – for such hilarious follow-ups as: "Chase down Anderson Cooper in style with our new lightweight canvas loafers!"

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Als ik: http://bit.ly/KCairo aanklik krijg ik een mode-site: http://www.kennethcole.com/home/index.jsp?&om=ADV::Twitter2.3.1 Al-Ra'is is watching.

arieroos
arieroos28 jan. 2011 - 12:09

Ok, als Obama nu zijn nobelprijs waar wil maken, dan moet hij nu (en dan bedoel ik echt nu) aankondigen dat Mubarak per direct moet aftreden. Dit escaleert ...

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Volgens mij heeft Obama dat gedaan: hij moest *now* aftreden. Er is nog gevraagd door diplomaten, wat "now" precies betekende, en dat betekende, aldus de Amerikaanse diplomaten: "yesterday". Mubarak heeft dat ook begrepen: "Mubarak noemt Obama in het interview een `zeer goede man', maar levert impliciet ook kritiek op de roep van de Amerikaanse regering om zijn aftreden. De Egyptische president reageerde op die oproep door Obama te zeggen dat hij `de Egyptische cultuur niet begrijpt en ook niet wat er zou gebeuren als ik aftreed'. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/03/mubarak-ik-wil-wel-maar-kan-niet-opstappen/

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

https://docs.google.com/document/d/1Vm-_ZFixW0E4Rjd8SUH_oRGNLjccX6QuwC-FTYpg62c/edit?hl=en&pli=1# Sandmoney is terug en schrijft zijn blog. Hij eindigt met; The End is near. I have no illusions about this regime or its leader, and how he will pluck us and hunt us down one by one till we are over and done with and 8 months from now will pay people to stage fake protests urging him not to leave power, and he will stay "because he has to acquiesce to the voice of the people". This is a losing battle and they have all the weapons, but we will continue fighting until we can't. I am heading to Tahrir right now with supplies for the hundreds injured, knowing that today the attacks will intensify, because they can't allow us to stay there come Friday, which is supposed to be the game changer. We are bringing everybody out, and we will refuse to be anything else than peaceful.

1 Reactie
Chaki
Chaki28 jan. 2011 - 12:09

Ik bied hem/hen mijn verontschuldigingen aan voor het gedrag van de Nederlandse regering. was getekend, niet zo trots op nederland.

KrokoGena
KrokoGena28 jan. 2011 - 12:09

Tegen iedereen die nu zegt dat het Westen de schuld is van de situatie in Egypte zou ik willen zeggen dat Obama de Nobelprijs voor de vrede gekregen heeft hoor. En tussen Bush sr. en Bush jr. zat nog Clinton. Maar ja waarschijnlijk is het populair om te zeggen dat het Westen schuldig is aan de situatie in Egypte. Daarom wil ik ook graag meedoen aan de hype die nu heerst rondom Egypte. Het is de schuld van het Westen!

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Probeer je te ontkennen dat Mubarak jaarlijks meer dan een miljard van de VS kreeg om z'n bewind te handhaven?

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Geruststelling voor Rutte en Islamofoben: Broederschap ontkent gooi naar presidentschap. Het Moslimbroederschap, de grootste oppositiepartij in Egypte, heeft niet de ambitie een kandidaat voor het presidentschap naar voren te schuiven. Mohammed al-Beltagi, een voormalig parlementslid voor de moslimbroeders, zei dat vrijdag tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Verder zei Beltagi dat de regering van president Hosni Mubarak naar het Moslimbroederschap lonkt. Vertegenwoordigers van de regering hebben het Moslimbroederschap uitgenodigd voor overleg over politieke hervormingen. Het regime zou het broederschap, dat formeel is verboden, als officiële partij willen erkennen. Beltagi stelde dat pas van onderhandelingen sprake kan zijn als er een eind is gekomen aan het bewind van Mubarak. Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3409001.ece/Broederschap_ontkent_gooi_naar_presidentschap.html

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jan. 2011 - 12:09

Het Westen riep democratische verkiezingen in Palestijnse gebieden maar Hamas mag niet winnen en regeren, het Westen wil democtratie in Egypte maar de moslim-partij mag niet winnen en regeren of meeregeren. In Nederland mag een christelijke partijd regeren, openlijk bidden en meeregeren en nota bene mag zij ook oorlogen voeren naast Amerika in de moslimlanden? Bush mocht ook met God spreken en regeren? Getverdammer! wat een logica.

contra
contra28 jan. 2011 - 12:09

= Geruststelling voor Rutte en Islamofoben: Broederschap ontkent gooi naar presidentschap. = Is het voor jou ook geruststellend?

JohnnySack
JohnnySack28 jan. 2011 - 12:09

Dat is dus duidelijk takilla of zoiets toch?

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2011 - 12:09

Ik begin geloof ik ongelijk te krijgen. De Mubarak-aanhang laat niets van zich merken. iemand heeft de kraan dichtgedraaid. Kennelijk heeft men in hoge kringen ontdekt, dat dit geweld en de pogingen om de media te verjagen contraproductief werken en de internationale positie van het regime juist verzwakken. De kraan is dus dichtgedraaid. Ik denk dat er rond Mubarak behoorlijke paniek heerst en van een consistente aanpak geen sprake meer is.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

En dat komt denk ik door die honderden mensen die de afgelopen dagen zijn gebleven op het plein en een aantal die hun leven daar voor gegeven hebben. Als ze dit niet hadden gedaan was het waarschijnlijk over en uit geweest.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Volgens mij had je gelijk Han, gezien de omstandigheden gebeurtenissen van de afgelopen dagen. 'Alles' lijkt nu te zijn veranderd. Mooi hè ? ; ))))

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

NRC Live: De verslaggever van AJ zegt nog nooit zoveel mensen bij elkaar te hebben gezien in Alexandrië. : ))

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Aanvulling: Al Jazeera: Tijdens het vrijdagsgebed is door de voorganger gezegd dat de 'revolutie' niet bedoeld is een islamitische staat te stichten maar om democratie te bevorderen, een nieuwe grondwet te schrijven, politieke gevangen te bevrijden, enz.. Een tweede 'Iran' lijkt me dus uitgesloten.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Plein overvol. De roep om vrijheid is zo groot dat ze blijven komen...is mooi om te zien Ze zijn niet bang voor de smerige laffe aanvallers die zich gisteren lieten zien

1 Reactie
Scepticus2
Scepticus228 jan. 2011 - 12:09

een klein beetje volkswoede (terecht of niet) maakt genoeg adrenaline en testosteron los...

fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 12:09

Muslim Brotherhood wants end to Egypt-Israeli peace deal Egypt's banned Muslim Brotherhood movement has unveiled its plans to scrap a peace treaty with Israel if it comes to power, a deputy leader said in an interview with NHK TV. Rashad al-Bayoumi said the peace treaty with Israel will be abolished after a provisional government is formed by the movement and other Egypt's opposition parties. "After President Mubarak steps down and a provisional government is formed, there is a need to dissolve the peace treaty with Israel," al-Bayoumi said. http://en.rian.ru/world/20110203/162433368.html

2 Reacties
Scepticus2
Scepticus228 jan. 2011 - 12:09

Het beloofd een prachtige lente te worden begrijp ik... 'de charme van de revolutie' naiviteit allom...

JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Ik ook. Maar ik ben ook tegen oorlog.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Tweet; paulocoelho Remember today in #Tahrir : Dreamers cannot be tamed

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Ik voel me aangesproken... : )))))

fjacobse
fjacobse28 jan. 2011 - 12:09

Misschien dat dit artikel uit Vrij Nederland al die pseudo-Egyptekenners c.q. naieve compleet wereldvreemde idealisten op dit forum weer een beetje met de beide benen op de grond zet. Hosni Mubarak is het probleem niet Het regime wordt niet gesteund door het leger, het regime ís het leger. Dus zelfs al zou hij weggaan, verandert dat weinig. Botje schreef veel over Egypte, waaronder de boeken Egypte en In de ban van de Nijl. Een echte opstand heeft hij nog niet gezien. Er wordt gepraat over een miljoen demonstranten op het Tahrirplein, maar wat doen die negentien miljoen andere inwoners van Caïro en omstreken? Dat is de echte vraag. Om wat substantieels voor elkaar te krijgen is er meer nodig dan een miljoen mensen die schreeuwen om het aftreden van Mubarak. ‘Een echte volksopstand? Die kan nog komen. Maar ik heb hem nog niet gezien.’ http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/Hosni-Mubarak-is-het-probleem-niet.htm

1 Reactie
JanB2
JanB228 jan. 2011 - 12:09

Graag even de ogen uitwrijven en dan nog een keer de nieuwsuitzendingen afzappen. Echt verhelderend. PS Nederland heeft volgens u ook niets op met het nederlands voetbalelftal neem ik aan. Oranjekoorts? Flauwekul. Op het museumplein waren bij de huldiging na het WK per slot van rekening nog geen half miljoen mensen op de been. Waar zat de rest van de 16 miljoen Nederlanders? Goede vraag. Verkeerde conclusie.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

NRC live: "Hoewel verschillende religies in Egypte niet altijd met elkaar door één deur konden, zijn ze op de Dag van vertrek eensgezind. Vanmiddag stonden een katholieke kardinaal en een islamitisch geestelijke hand in hand tijdens het vrijdaggebed op het Tharir-plein. In AlexandrIë vormden christenen op dat moment een menselijke ketting, een veiligheidscordon, om knielende moslims heen."

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 jan. 2011 - 12:09

Hier kan ik dus tranen van in mijn ogen krijgen.

Scepticus2
Scepticus228 jan. 2011 - 12:09

Ontroerend... dit verhaal lijkt op een grote modderpoel waar nog een paar bloemen in drijven, nog even en ze zinken weg in de modder... Egypte gaat hier niet beter op worden. De mooie gebaren zijn slecht georganiseerd en het machtsvacuum wat weldra ontstaat zal niet kunnen worden opgevuld met dit soort mooie beelden.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2011 - 12:09

Meest hilarische vind ik die onnozele lieden die met simplistische angstretoriek denken argumenten in handen te hebben dat deze opstand slecht is voor de stabiliteit in de regio. Zo zijn er islamofobe lieden, ook op deze website, die bang zijn dat de Muslim Brotherhood Egypte zal gaan overnemen en de Sharia zal invoeren. Deze mensen hebben totaal geen kaas gegeten van de realiteit. Even wat feitjes op een rijtje: Muslim Brotherhood is bij lange na niet de grootste politieke organisatie in Egypte dat oppositie probeert te voeren, wel de meest georganiseerde. De meeste jongeren, die een groot aandeel hebben in de manifestaties bij de massademonstraties, hebben absoluut geen zin om de Sharia wetgeving in te voeren. Integendeel, de rechten van de vrouw in Egypte is al ernstig beknopt, ze demonstreren uiteraard niet voor 'meer' onderdrukking. Wie, wat, Egypte zal moeten gaan leiden is niet aan de VS, Europa, laat staan aan de onderbuik van menig joop.nl bezoeker om te bepalen. Democratie wil stellen dat de Egyptenaren 'zelf' middels verkiezingen moeten kunnen bepalen welke groepen Egypte zullen gaan leiden. Israël heeft, terecht, niks te willen. Een staat die zelf verantwoordelijk is voor een kamer vol rapporten die gaan over oorlogsmisdaden, mensenrechtenschennis en ondemocratisch beleidsregels heeft eenvoudigweg geen recht van spreken.

2 Reacties
Latok
Latok28 jan. 2011 - 12:09

Precies.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jan. 2011 - 12:09

Voordat we hier ook allemaal in polonaise achter de moslimbroederschap aanlopen is het misschien wijs een beetje afstand te nemen. We moeten het nog zien. Het valt me op dat er velen zijn die, ook hier, direct een lans breken voor de moslimbroederschap, of ze gelijk wegzetten als radicale terroristen. De realiteit is dat we op dit moment gewoon niet goed weten waar het met Egypte en de broederschap naar toe gaat. Ze hebben geen bijster geweldige trackrecord. Maar goed, wellicht kunnen ze een positieve bijdrage leveren.

mees.
mees.28 jan. 2011 - 12:09

Veel luid geroep op het plein...de mensen op het plein denken dat Mubarak is opgestapt meld de NOS

1 Reactie
matrix2
matrix228 jan. 2011 - 12:09

De dictator is weg.. leve de nieuwe dictator!

Jason2
Jason228 jan. 2011 - 12:09

Eerlijk gezegd word ik steeds meer twijfels of er nu wel echt sprake is van revoluties in de Arabische wereld. Van Tunesië vernemen wij niet veel meer, en krijg van Egypte toch steeds meer het beeld dat daar sprake is van onlusten, die dan ook nog in hevigheid afnemen. Che Guevara schreef in zij dagboek: De ware revolutie, is een orgie van haat en geweld.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

[Van Tunesië vernemen wij niet veel meer,] Ben Ali is weg, er is een interimregering. De opstand is geslaagd. Wat zou je nog meer willen weten, nu? [en krijg van Egypte toch steeds meer het beeld dat daar sprake is van onlusten, die dan ook nog in hevigheid afnemen.] Ach ja, miljoenen mensen (Egypte bestaat niet alleen uit Cairo, en overal zijn opstanden) die vreedzaam demonstreren, dat noem jij "onlusten"? Zelfs Mubarak snapt al dat hij geen macht meer heeft. Alleen jij moet er nog achter komen?

HenkSneevliet
HenkSneevliet28 jan. 2011 - 12:09

Deze scherpe opiniestuk in de Israelische Haaretz laat zien wat voor intellectuele dwergen de commentaren van onze kranten volschrijven De kop had ook kunnen luiden 'Nederland is niet het centrum van het Midden Oosten, of de wereld' Lees het zelf: Israel isn't the center of the Mideast, or of the world The problem with Orientalist discourse of our commentators − which sees the world through the prism of the Shin Bet Security Service − is that it helps to seal off the ghetto into which we are gradually locking ourselves, a ghetto within the Middle East and within world history. By Yitzhak Laor http://www.haaretz.com/opinion/israel-isn-t-the-center-of-the-mideast-or-of-the-world-1.341177

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 jan. 2011 - 12:09

Heel mooi inderdaad. Ik citeer even het laatste stuk: "Nobody knows where the revolution will end up: in an Iranian-style republic? In something along Turkish lines? Or perhaps something new, the likes of which we’ve never experienced? At the moment, there is no need to reply, but only to think and remember this: It doesn’t all revolve around us. And in the face of the Egyptian people’s heroism, we should bow our heads in humility."

JohnnySack
JohnnySack28 jan. 2011 - 12:09

Yitzhak Laor is een zeer geëngageerde dichter en denker in Israël. Voor mensen die meer over zijn zeer originele en scherpzinnige visie over het Israëlisch Palestijns conflict willen lezen raad ik : 'The myths of liberal zionism' aan. Het is dan verstandig om eerst 'Orientalism' van Edward Said te lezen.