Joop

Vrij met carnaval!

  •    •  
15-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-01-15 om 20.19.35
Moet carnaval een officiële vrije dag worden? Dit weekend werd daarvoor een petitie in het leven geroepen die al gauw door enkele tienduizenden mensen werd ondertekend. Oud-PSV’er Björn van der Doelen is het boegbeeld van de actie. Lucky TV laat zien waarom hij de aangewezen persoon is om de campagnekar te trekken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Ryan2
Ryan212 feb. 2018 - 16:07

Ach, rondom Carnaval wordt je nu eenmaal op de hak genomen. Hollanders begrijpen dat niet echt. Ik heb zelf ooit in een raad van 11 gezeten, en je verbaasd je over Hollanders. Het was 2200 uur, en het was die avond beren gezellig, staat er een lange vent in een net pak, met een clownshoedje op. Die vraagt me dan, wanneer het begint. Ik hoor aan het accent dat het een Hollander is. Ik heb een wedervraag.. Wat moet er dan beginnen? En hij vraagt me hoe het zit met op de tafel dansen, en striptease en zo. En ik zeg hem, dat hij dan misschien beter naar Amsterdam kon gaan, want daar deden ze dat wel...

Anoniempje5
Anoniempje516 jan. 2018 - 10:36

Als werknemer ben ik best voor ook al vier ik geen Carnaval. Ook verplicht vrij tijdens de ramadan om niet alleen blanke feestjes te vieren ben ik best toe bereid om m'n solidariteit te tonen. Uiteraard alleen als het wel wordt doorbetaald natuurlijk. Ik kan me echter voorstellen dat werkgevers geen groot voorstander zullen zijn.

3 Reacties
Andreas J
Andreas J16 jan. 2018 - 11:56

Meeste feestdagen die we hebben zijn Christelijke feestdagen. Aangezien het oudste Christelijke land Ethiopie is, zou je deze dagen toch niet echt wit kunnen noemen.

Anoniempje5
Anoniempje516 jan. 2018 - 15:35

@Andreas J. U heeft gelijk en kijkt dezelfde zenders als ik vermoedelijk :-) De witten hebben toch wel een beetje het Christelijke geloof gekaapt ondertussen en het met geweld bij ons ingevoerd. God en Jesus worden eigenlijk altijd als witte mannen afgebeeld. Wat mij betreft verzetten we ons nu alsnog en weigeren we ook dat geloof uit het Midden Oosten. Lekker terug naar het 'geloof' van de heidenen gebaseerd op de natuur, zon maan en sterren en gaan we lekker bv. de korste dag vieren ipv Kerst. Dat geloof was tenminste nog op controleerbare feiten gebaseerd :-)

Hyperdied
Hyperdied12 feb. 2018 - 7:26

Iedereen moet vrij zijn met Carnaval, Want een groot deel hebben vrienden die buiten het zuiden wonen, moeten gewoon werken, En zij hebben vast vrienden die in Brabant wonen, En zij willen dan ook met hen Carnaval vieren. Ik vind het zielig dat de rest van Nederland gewoon moet werken en het zuiden vrij heeft. Iedereen moet de vrijheid krijgen om Carnaval te kunnen vieren, Vasten blijft gewoon voor de mensen die dat moeten. De mensen die niet vasten mogen wel mee doen.

vdbemt
vdbemt16 jan. 2018 - 8:56

Ik heb van LuckyTV veel betere gezien. Het onderwerp: natuurlijk belachelijk om van carnaval een officiéle feestdag te maken. Je laven aan allerlei geneugten tot je niet meer weet dat je bestaat, doe je maar in je eigen tijd. Daarbij, hoeveel procent van de bevolking doet er nu echt aan mee? Dat kan niet meer dan een paar procent zijn.

1 Reactie
MomentInFocus2
MomentInFocus216 jan. 2018 - 15:00

De reacties hier tonen weer eens aan dat de beste grappenmakers en cabaretiers uit Zuid-Nederland komen. Nou ja in Amsterdam kunnen ze er ook wat van, maar die stad is dan ook van oorsprong uit de klei getrokken door de Brabantse Teuten. http://home.kpn.nl/HTilburgs1948/teuten.html

Joop den Uil
Joop den Uil16 jan. 2018 - 8:31

carnaval hoort bij Nederland als de klompen, tulpen, fietsen, koningshuis.... daar mag best bij stilgestaan en gevierd worden. Om te beginnen een extra dag na/voor elk weekend. De Rutte-groei economie kan best een tandje lager om te genieten van de natuur en drank.

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r16 jan. 2018 - 11:48

Carnaval hoort niet bij heel Nederland maar bij het Nederland onder de rivieren en een paar van oudsher katholieke enclaves.

punt2
punt216 jan. 2018 - 8:09

Is er dan werkelijk niemand die door heeft dat dit een geniale marketingstunt is van Bavaria, hier kunnen ze zelf niet tegenaan adverteren, dit geeft een positief beeld van Bavaria bij alle zuiderlingen. Briljant verzonnen en nog beter uitgevoerd. Alle media duiken erop en die kamervragen gaan er komen ..

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 jan. 2018 - 7:12

Hilarisch!

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jan. 2018 - 6:23

Het casten van Bavaria van de Brabantse cultheld Bjorn van der Doelen als boegbeeld van deze marketingstunt is geniaal. Maar even zonder gekheid, ik denk dat veel van mijn provinciegenoten graag christelijke feestdagen zouden willen inleveren voor vrije dagen met carnaval.

2 Reacties
Thuru
Thuru16 jan. 2018 - 12:23

Er is geen reden om christelijke feestdagen in te leveren. Nu niet, nooit niet. Zou in plaats van carnaval liever 5 mei als vaste feestdag aan willen merken in plaats van per 5 jaar.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jan. 2018 - 15:40

Thuru 13:23 Prima voorstel.

MomentInFocus2
MomentInFocus215 jan. 2018 - 23:23

Ik heb als zuiderling nog nooit met carnaval gewerkt en of ik op andere dagen gewerkt heb moet ik even nakijken. Want ik heb als atheïst vroeger de zondag zo heiligverklaard dat ik drie dagen ervoor en drie dagen erna niet mag werken.

korheiden2
korheiden215 jan. 2018 - 22:19

Ik gun iedereen zijn of haar carnaval, zolang ik er niet aan mee hoef te doen. Extra vrije dagen lijken me dan ook onzin.

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 jan. 2018 - 22:10

Tja, een heleboel mensen vinden halloween leuk. Waarom zouden de liefhebbers daar vrij dagen voor moeten opofferen? Als ik vrije dagen aan carnaval kwijt ben heb ik minder voor halloween over. Waarom zou ik, met carnaval, verplicht dan vrije dagen moeten opeten als ik dan liever werk en die dagen voor halloween bewaar. Als carnaval, wat ook in het zuiden minder en minder gevierd wordt, meer zijn dan halloween of andere gelegenheden om vrij te zijn? Sommige mensen gaan graag lang op vakantie, als die met carnaval vrij krijgen, zijn daar minder dagen voor over. Daarom een goed plan, geef iedereen een bepaalde poel vaste dagen. Vind je carnaval leuk, dan offer je daar vrij dagen aan op. Vind je carnaval niet leuk, dan gebruik je die dagen voor iets anders. Idem met lange vakanties, graag vrij zijn tussen kerst en oud-en-nieuw, halloween en zo voort. Lekker laten zoals het nu is.

1 Reactie
LaBou
LaBou 16 jan. 2018 - 13:30

Je bedoelt vakantie- en snipperdagen? Laten we die nou al hebben. Hoewel de baas (vanzelfsprekend vanuit bedrijfsbelang) niet altijd wil meewerken.

Ryan2
Ryan215 jan. 2018 - 20:45

:) Gullie trapt er mee oew slaoivoeten anders wel hendig in... :-)

DaanOuwens
DaanOuwens15 jan. 2018 - 19:38

Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die dit serieus van plan zijn. Wat mij betreft mag de provincie Brabant en Limburg een week extra vrij maar dat hun grootschalige zuipfeest deel uit maakt van de Nederlandse cultuur is wel een heel domme stelling. De meerderheid van de inwoners van dit land heeft het nog nooit gevierd zelfs. Met dat in het achterhoofd laat Lucky inderdaad de kern van het verhaal laten zien.

9 Reacties
Brave Hendrik4
Brave Hendrik415 jan. 2018 - 21:31

Zo is dat. Zo'n 80% van de bevolking (natte vingerschatting, maar die zijn vaak accuraat) is tegen carnaval. Dus het wordt tijd voor een carnaval-uitzwaai-dag.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jan. 2018 - 22:58

@ Brave Hendrik Jij schrijft: Dus het wordt tijd voor een carnaval-uitzwaai-dag. Nee dat juist niet. Hoewel ik het een dom feest vind, moet iedereen vooral doen wat ze willen. Waar ik mij aan irriteer ik het idee dat carnaval een feest is van alle Nederlanders. Dat is dus niet het geval. Dus het zou mooi zijn als die soort volk zou handelen vanuit dat besef. Jij mogen van mij hun carnaval hebben maar ik wil die rotzooi niet tegen mijn zin opgedrongen krijgen.

Bart Bartholomeus Hoeijmaekers
Bart Bartholomeus Hoeijmaekers15 jan. 2018 - 23:30

De constatering “dat hun grootschalige zuipfeest deel uit maakt van de Nederlandse cultuur is wel een heel domme stelling.” Volgens mij is deze constatering een opmerking van iemand die cultureel niet erg sterk is onderlegd. In de schilderkunst hebben de meest toonaangevende kunstenaar uit de Lage Landen de carnavalscultuur weer gegeven met werken geïnspireerd op de carnaval. Enkele wereld beroemde voorbeelden Jeroen Bosch (Het gevecht tussen carnaval en vasten) Frans Hals (Het vrolijk gezelschap) en Pieter Bruegel (Het Gevecht tussen vasten en Vastenavond). In de zangkunst hebben carnavalsliederen de Nederlandse cultuur verrijkt. Enkele klassiekers Toon Hermans met ‘Mien waar is m’n feestneus”, Wim Kersten met “Bloempjes gordijn” of meer recent Theo Maassen en De Kapotte Kontjes met het nummer ‘Lauw pis’. Ook in de (hedendaagse) Nederlandse literatuur kunnen we de carnaval terugvinden . De roman 'Naar de overkant van de nacht' gaat over het Carnavalsfeest in Venlo . In de klassieker ‘Turks Fruit” leert de protagonist zijn Eva kennen op de weg terug van Carnaval naar Amsterdam. In de meest verkochte roman van de laatste twintig jaar ‘Kom een vrouw bij dokter’ leert Stijn, Roos kennen in de Bommel in Breda tijdens het carnaval (ok dit boek is misschien geen (hoog) cultuur, sorry Kluun ). Zo, maar enkele voorbeelden die aangeven hoe het carnaval door de eeuwen heen is verboden met de Nederlandse cultuur. Daarnaast is het carnavalsfeest opzicht natuurlijk een culturele uitging die zijn weerslag niet kent met zijn gebruiken en tradities in de Nederlandse samenleving. Ja, zuipen, lallen, verkleden kan ook cultuur zijn net zoals concert van Verdi (https://www.youtube.com/watch?v=XEW9wMdTsSM ) Dit werd even gemist in deze constatering. Dan krijgen we de opmerking “de meerderheid van de inwoners van het land heeft dit nog nooit gevierd” of er een meerderheid moet zijn in een land om een uiting het deel te laten uit te maken van een cultuur. De meerderheid van de Nederlanders doet niet aan carbidschieten toch Nederlandse cultuur. Ik heb zelf nooit korfbal gespeeld net zoals als de rest van Nederland toch Nederlandse (sport)cultuur. De meerderheid in Nederland heeft nog nooit een boek gelezen van Reve (Godt, wat kon die zuipen daar zou menig carnavalsvierder jaloers op zijn) toch Nederlandse cultuur. Het meerderheid denken past volgens meer bij de Zwitserse cultuur maar daar vieren ze geen carnaval, maar wellicht doet een referendum in Zwitserland wonderen en kunnen die zuinige smoeltjes daar ook eens Carnaval vieren. Dan nog de opmerking “met dit in het achterhoofd laat de kern (grootschalig zuipfeest) in het achterhoofd laat Lucky inderdaad de kern van het verhaal laten zien (sic)”. Laat bovendien nog eens zien dat de schrijver van deze constatering op geen enkel wijze beschikt over cultuurrelativisme vaardigheden!!!!! Ik zou zeggen Daan jij maakt mij de pis niet lauw!!! ZELFS NIE EEN BIETJE https://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/22/jan-van-mersbergen-over-carnaval-2012-het-was-nog-emotioneler-dan-anders-a1469106 https://www.youtube.com/watch?v=Slzo1JrxgwE https://www.youtube.com/watch?v=3q9RsyjZALU https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fight_Between_Carnival_and_Lent https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-1673 https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_gevecht_tussen_Carnaval_en_Vasten_(%27s-Hertogenbosch) https://tallsay.com/page/4294972489/de-10-belangrijkste-schilderijen-van-frans-hals https://www.youtube.com/watch?v=2a6V6BLEM78

watsgebeurt
watsgebeurt16 jan. 2018 - 7:35

@Bart, dank voor uw bijdrage. Ik heb ook helemaal niks met carnaval, maar om maar gelijk weer te roeptoeteren met de bekende dooddoener.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik416 jan. 2018 - 8:54

Nope. Het gaat hier om de dictatuur van de 'LeitKultur, en die zweert bij sokkenstoppen, stoepenschrobben en mattenkloppen. Dus exit dat zuip-en-vlees-festijn van die zompige roomsen. We zijn toch niet van God los? Blokkeren die carnavalsstoeten.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jan. 2018 - 8:56

@ Bart Bartholomeus Hoeijmaekers Jij schrijft: Zo, maar enkele voorbeelden die aangeven hoe het carnaval door de eeuwen heen is verboden met de Nederlandse cultuur. Dat zijn geen voorbeelden van gedeelde cultuur dat is een illustratie van het feit dat het voor de rest Nederland een rariteit is. Overigens doe je exact wat ik al schreef. Ik heb je veel succes gewenst met je grootschalige zuipfeest en jij blijft maar weer bezig jouw beperkte culturele opvattingen op te dringen aan anderen. Er is niemand die het zuipen wil verbieden maar van mensen zoals jij moet iedereen verplicht meedoen. Bizar.

MomentInFocus2
MomentInFocus216 jan. 2018 - 10:41

Het ontbeert hier bij de 'Hollanders' een enorm gebrek aan humor: dus mondje dicht dat Duitsers gebrek aan humor hebben. Zij van boven de grote riolen zijn de enige die dit voorstel serieus nemen.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik416 jan. 2018 - 10:59

Bart heeft in zoverre gelijk dat uit het feit dat het Horst Wessellied bestaat - en hier en daar tezamen met Io Vivat ten gehore wordt gebracht - en Mein Kampf en Schindler's list, je kunt afleiden dat het concentratiekamp wel degelijk bij onze cultuur hoort. Maar dat betekent niet dat dat zo moet blijven.

Haastig
Haastig17 jan. 2018 - 0:56

En, niet alleen aan de andere kant van de rivier, ook aan de andere kant vd oceaan!

TELTLI
TELTLI15 jan. 2018 - 19:24

Lucky TV laat hooguit zien nx van carnaval te begrijpen. Verder nx...