Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrij en open internet wordt wettelijk gegarandeerd

  •  
31-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nederland is een belangrijke stap verder door netneutraliteit in de wet vast te leggen
Vandaag dienen D66, PvdA, GroenLinks en SP samen een wetswijziging in waarmee wettelijk wordt gegarandeerd dat het internet vrij en open blijft. Providers mogen geen verkeer vertragen, blokkeren of afrekenen. De PVV zal het voorstel zo goed als zeker ondersteunen waardoor het kan rekenen op een Kamermeerderheid.
Daarmee wordt het principe van netneutraliteit in de wet vastgelegd. Bij mijn weten is Nederland één van de eerste landen ter wereld, zo niet het eerste land ter wereld, waar dat gebeurt. De indiening van het wijzigingsvoorstel vandaag is dan ook een belangrijke stap in de strijd van internetgebruikers om het internet vrij en open te houden en te voorkomen dat telecombedrijven mogen bepalen welke sites je wel en niet kunt bezoeken of welke diensten je wel en niet kunt gebruiken. Het internet is van iedereen, niet van de bedrijven die toegang bieden.
De afgelopen maanden is door de partijen achter de schermen hard gewerkt aan het wijzigingsvoorstel en daarbij is overlegd met partijen uit de coalitie. Toevallig gooide KPN tijdens dit proces nog wat olie op het vuur door aan te kondigen voortaan Whatsapp of Skype te willen kunnen blokkeren en alleen open te stellen voor gebruikers die extra betalen. Ik stelde een paar jaar geleden al Kamervragen toen bekend werd dat KPN en Vodafone het gebruik van Skype of andere VOIP-toepassingen op hun mobiele net blokkeerden. Sindsdien is de discussie over netneutraliteit eerst achter de schermen en later ook publiekelijk steeds steviger gevoerd in Nederland. Ook het uitstekende werk van Bits of Freedom heeft ervoor gezorgd dat steeds meer politici het belang gingen inzien van een vrij en open internet. Het stond in veel verkiezingsprogramma’s en zelfs in het regeerakkoord. Met dit wijzigingsvoorstel wordt nu in de wet vastgelegd dat providers verkeer van specifieke websites of diensten niet mogen vertragen, blokkeren of tarifferen. Telecombedrijven die dat toch doen, riskeren een hoge boete van OPTA. Zodoende is voor alle Nederlandse internetters een vrij en open internet wettelijk gegarandeerd. Het is te hopen dat meer landen dit voorstel overnemen.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Martijn van Dam

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Michiel Online
Michiel Online31 mei 2011 - 12:59

Gigantisch. Daarmee zullen grote bedrijven ook zeker een uitdaging hebben om hun bedrijf in toom te houden. Dit gaat nog wat worden!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort31 mei 2011 - 12:59

Goed nieuws.

xatr0z
xatr0z31 mei 2011 - 12:59

Wow, dit ging wel heel snel. Er wordt al tijden gesproken over netneutraliteit en waarom het zo belangrijk is. Uit alles blijkt dat onze huidige politici niets tot weinig van internet snappen. Het leek allemaal de verkeerde kant op te gaan, maar door overmoed van KPN is opeens binnen no-time netneutraliteit een recht geworden. Ik ben geschokt dat er hier niet meer strijd voor nodig was. Hulde aan de politici die kennelijk meer kennis van zaken hebben dan ik had verwacht :)

Harmen2
Harmen231 mei 2011 - 12:59

Goed verhaal, nu nog aannemen!

Sternenstaub
Sternenstaub31 mei 2011 - 12:59

Een noodzaak, netneutraliteit, want nergens anders is het neutraal.

AE911TRUTH
AE911TRUTH31 mei 2011 - 12:59

Als het systeem zich gaat bemoeien met internet kan je weten hoe laat het is. Netneutraliteit, de zoveelste term waar een heel volk zonder slag of stoot voor gaat (collectief, een collectivistische term, dit thema zie je door de hele ideologie lopen), dit gaat niet alleen voor de providers gelden, voor iedereen, Google was hier namelijk al mee bezig een jaar of wat, dat is je locatie traceren via het gehuurde IP adres en die informatie voor iedereen toegangkelijk maken, dat is schending privacy. Eerst je dorp of stad, daarna je postcode, en op een dag je huisnummer, stapje voor stapje drukt men dit totalitaire controlesysteem erdoor. Je ziet hoe men al tien jaar hard bezig is doorlopend systeem na systeem, wet na wet, erdoor te krijgen.

doeidoei
doeidoei31 mei 2011 - 12:59

Zojuist werd bekend dat er een heel brede steun voor dit voorstel in de TK is ontstaan, twee keer raden hoe ...

Prutser2
Prutser231 mei 2011 - 12:59

Vrij en open internet bij de wet maar wel de staat die over je schouder meekijkt dus wat is vrij. Er zijn nog wel wat manieren om echt vrij te zijn wel rete traag helaas

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2011 - 12:59

Da's mooi! En het kabinet gaat waarschijnlijk niet dwarsliggen, gegeven: Toegevoegd: dinsdag 24 mei 2011, 20:15 Telecombedrijven mogen het gebruik van internetapplicaties (apps) waarmee klanten gratis kunnen bellen of chatten niet extra in rekening brengen. Dat vindt minister Verhagen van Economische Zaken. De bedrijven mogen de diensten ook niet blokkeren, zegt hij. Verhagen wil dit opnemen in de Telecomwet, maar zoekt nog uit of dat in overeenstemming is met Europese regels. Eerder toonde hij begrip voor het plan van een aantal telecombedrijven om geld te vragen voor het gebruik van de applicaties, maar de Tweede Kamer was het daarmee oneens. Jubelstemming!

1 Reactie
edgarmat
edgarmat31 mei 2011 - 12:59

Helaas Aert, "jouw" VVD komt met een wanstaltig tegen voorstel: http://is.gd/GGlTOi. Hierdoor komt netneutraliteit in gevaar.

Winston2
Winston231 mei 2011 - 12:59

Ik kijk graag naar de Amerikaanse talkshows, Bill Maher, The Daily Show en The Colbert Report. Van de laatste twee is de lol er nu serieus af: elke uitzending van 20 minuten wordt nu ook als je online kijkt maar liefst driemaal onderbroken door commercials... Die je NIET kunt overslaan. Waarvan het volume NIET in de plugin-app zelf is aan te passen. Da's ook vrijheid natuurlijk... Als het internet net zo vrij wordt als de andere media en de rest van de wereld, dan is dat geen echte vrijheid. Hoe zit het met mijn vrijheid te kijken wat ik wil zonder lastig te worden gevallen met verkooppraatjes die ik over het algemeen ervaar als een belediging van mijn intelligentie? Zullen we het eens over DIE vrijheid hebben? En als ik toch bezig ben: IS het wel een vrijheid als het in de wet moet worden vastgelegd? En wie is er vrij om met mij mee te kijken? Hoe zit het met DIE vrijheid? Oké, voordat ik de indruk wek dat ik hiermee niet blij ben: het is natuurlijk wel een goede zaak, dit wetsvoorstel. Maar als op het tot voor kort vrij anarchistische internet, het internet waar we allemaal van zijn gaan houden, dezelfde vrijheden gaan gelden als elders in ons leven, dan is er van echte vrijheid geen sprake meer. Google is al net zo'n grote bedreiging voor de vrijheid van het internet als de regering van China. Ook geeft Google geen "eerlijke" zoekresultaten: de eerste tien zijn altijd vergeven van commerciële sites... Terwijl ik, als ik zoek op "televisie", de sites te zien zou moeten krijgen met informatie over televisies, krijg ik allemaal *verkopers* van televisies te zien. Wat gaan we daar aan doen?

3 Reacties
grolschje2
grolschje231 mei 2011 - 12:59

Waarom wordt je gedwongen om die filmpjes te kijken? En over google. Als ik op televisie zoek. Krijg ik eerst wikipedia, dan nederland.tv, dan tvgids.nl en daarna pas ziggo / upc :). Maarja de meeste mensen die op televisie zoeken, die zoeken een televisie..... De gekochte links staan trouwens apart, en dat staat er ook duidelijk bij :). Wat we daar aan gaan doen? Niks. Wat jij er aan kan doen? Gebruik een andere zoekmachine...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 mei 2011 - 12:59

Maar zoekmachines moeten toch ergens aan verdienen? Of maak jij ze voor niets? Als je een privacy-vriendelijke zoekmachine zoekt: http://eu.ixquick.com/ned/

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort31 mei 2011 - 12:59

Je meer verdiepen in hoe google werkt zodat je kunt vinden wat je zoekt, in plaats van alleen de commerciele resultaten? Je eigen internet creeren waarvan je alleen lid kunt worden als je card carrying communist bent? (wel even een graaier zoeken die het wilt financieren, en een paar goelags aanleggen voor de 'vrije' content). Vergis je niet: internet zoals we het vandaag kennen is louter te danken aan de commerciele uitbating ervan. Anders was het nog steeds op een 086 berichtjes heen en weer aan het sturen bij CERN of ARPA. Leuk detail: het door jou zo gekoesterde internet komt uit de koker van de oorlogsindustrie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 mei 2011 - 12:59

Nu, het garanderen van mensenrechten en Grontrechten. Vraag ik te veel?

1 Reactie
Berthold2
Berthold231 mei 2011 - 12:59

Als het gaat om Nederland is uw vraag allang achterhaald.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2011 - 12:59

"Vrij en open internet wordt wettelijk gegarandeerd" Behalve voor sites en Tweets die niet door de politieke beugel kunnen natuurlijk. En hoe het met je privacy zit zullen we het maar helemaal niet over hebben. Het probleem met wettelijke garanties is dat die ook weer (selectief) afgepakt kunnen worden.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort31 mei 2011 - 12:59

Brussen is net vrijgesproken voor zijn retweet. Snap wel dat bestuurders dingen laten toetsen bij de rechter, kijken wat mogelijk is, en gelukkig ligt er nu geen jurisprudentie voor verdachtmaking via tweets.