Joop

Vrij en blij de zomer in

  •  
26-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
feestconcertclub

© cc-foto: Jensie De Gheest

Niet te vroeg juichen. Vorige zomer ontbrak er ook een plan B.
Voor veel Nederlanders voelt het als een coronabevrijdingsfeest dat we eindelijk weer een beetje normaal kunnen leven. Nog niet helemaal zoals voor corona, maar dat is een kwestie van tijd. De strijd in de corona-oorlog lijkt door vaccinatie en intensief testbeleid bijna definitief gewonnen te zijn. Met het laatste stukje oorlogsretoriek van minister De Jonge kan de eindoverwinning niet lang meer op zich laten wachten.
Kunnen er toch nog onverwachte tegenslagen ons van de definitieve eindoverwinning afhouden? Jazeker! Het is nog te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat we de strijd tegen het onzichtbare coronavirus definitief zullen winnen. Dit is namelijk een wel heel smerige en tegelijkertijd zeer intelligente oorlog, die we als mensen voeren tegen een virus dat zichzelf automatisch steeds sterker kan maken. Volgens deskundigen is het een race tegen de tijd. Of we met een voldoende hoge vaccinatiegraad en met een goed testbeleid weten te bereiken dat in dit kat en muisspel de kat in staat moet worden geacht, om de muis die altijd een virusvariant bij zich zal dragen, effectief buiten het leefgebied van de kat te kunnen houden.
Gewaarschuwd moeten worden tegen te vroeg juichen. Dat geldt niet alleen in de sport, maar ook in veel andere situaties. Ook in oorlogstijd is het handig om te leren van eerder gemaakte fouten. Oorlog is crisis en een crisis vraagt om specifieke competenties om een crisis het hoofd te kunnen bieden.
De overheid heeft inmiddels genoeg fouten gemaakt in deze crisis om er niet van te kunnen leren. Aan dat laatste twijfel ik overigens ernstig. De reden? Het volstrekt ontbreken in de zomer 2020 van een goed Plan B!
Het volstrekt ontbreken van dat noodplan B heeft mede de onverwachte omvang van de in het najaar 2020 ontstane coronagolf veroorzaakt waar ook Nederland door getroffen is. Niet dat een goed Plan B dat überhaupt zou hebben kunnen voorkomen. Wel dat Nederland er beter op zou zijn voorbereid.
In alle communicatie over het coronabeleid in 2021 mis ik de lessen van die in 2020 gemaakte fout. De indruk wordt gewekt dat we tijdelijk in de komende zomer als overheid dicht gaan. Om van de broodnodige rust en vakantie te kunnen genieten. Om daarna  vanaf medio augustus alles weer op te kunnen starten.
Dat bevreemdt me nog het meest. Is er wel een denktank samengesteld van uiterst competente mensen die in het geheim een goed plan B voorbereidt? Om direct uit te kunnen rollen als blijkt dat we toch te vroeg het coronabevrijdingsfeest met ons allen gevierd hebben. We hebben immers te maken met moeilijk te voorspellen gedrag van een levensgevaarlijke dominante muis en een daarop met enige vertraging reagerende kat.
En om een theoretisch doemscenario nog maar even op scherp te zetten: hebben we een Plan B op de plank liggen als ondanks alle rekenmodellen en andere wetenschappelijke onderzoeken, de muis toch definitief sterker blijkt te zijn dan de kat? En we genoodzaakt en gedwongen zijn om de komende jaren dit voor de gezondheid van alle mensen uiterst schadende kat en muis spel te moeten voortzetten?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Ik weet het wel
Ik weet het wel27 jun. 2021 - 6:59

Het is toch van de zotte dat heel nederland nu van het slot gaat. Met die nieuwe gevaarlijke delta variant en misschien ook nog wel de epsilon-variant uit Vietnam is er eigenlijk maar 1 plan B en dat zou het plan A moeten zijn. We moeten nu allemaal minstens 3 maanden in volledige lockdown, dat is de enige manier om van corona af te komen.

Freddy2
Freddy227 jun. 2021 - 5:57

Ik denk dat we voor plan B toch echt afhankelijk zijn van de mutaties van het virus en ook van de mutaties van ons afweersysteem (als je dat zo kunt noemen). Ik denk wel dat er een framework is voor plan B, maar dat de invulling hiervan op zich laat wachten totdat we zien welke kant het op gaat.

perrob
perrob26 jun. 2021 - 18:43

Hopelijk komt de Gommers variant ook niet meer terug

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2021 - 14:43

Als je in winkels geen afstand kunt houden dan mondkapje. Vertel dat maar eens aan (de mensen in) de supermarkten! Daar kunnen ze geen afstand houden en dragen ze geen mondkapje. En ik denk niet dat daar tegen opgetreden wordt. Naar het aantal zieken kijken ze niet, long covid of niet, enkel naar de ziekenhuizen. De mensen zijn er voor de zorg tegenwoordig i.p.v. andersom. Wordt tijd dat we daar eens een factuur voor sturen!

Mokker
Mokker26 jun. 2021 - 12:00

Of en wanneer we van corona afraken weten we nu gewoon nog niet. Maar we weten wel de drill met lockdowns en andere maatregelen, omschakelen zal allicht soepeler gaan.

EenMening
EenMening26 jun. 2021 - 11:18

Plan B ziet er simpel uit: zodra de coronacijfers weer boven de drempelwaarden dreigen te komen, een intelligente lockdown instellen en niet zo als vorig jaar, te lang wachten., Het vaccineren ligt goed op schema, de vaccinatiebereidheid is hoog, hoger dan in veel andere Europese landen. Maar delta en delta+ kunnen alsnog roet in het eten gooien. Daarom blijft het zaak om de basis maatregelen te handhaven.

3 Reacties
nikita72
nikita7226 jun. 2021 - 11:48

plan B kan moeilijker zijn, want misschien is de Delta-variant besmettelijker. Of zelfs dodelijker. En het zou ook wel leuk zijn als de lasten van een lock-down niet worden afgeschoven op ouders en onderwijzers. Plan B zou dus bijvoorbeeld moeten voorzien in beter onderwijs, als niet alle kinderen naar school kunnen komen. Misschien betekent dat: klassen kleiner maken met een ochtend- en middagploeg (of misschien 3-ploegendienst), of huiswerkondersteuning op afstand, of kinderopvang voor de werkende ouders, of misschien het verstrekken van goede computers aan kinderen. En zorgen dat mensen na een vakantie getest worden, ook als ze met de auto gaan. En dat vakantiegangers echt in karantaine gaan als dat nodig is. En dat mensen met werk, een ziekte-uitkering krijgen als ze thuis in karantaine moeten. Of werkgevers financiëel stimuleren/straffen om thuiswerken te bevorderen.

Henri5
Henri526 jun. 2021 - 12:35

@EenMening Er kan altijd en overal roet in het eten worden gegooid, daarvoor gaan we geen maatschappij met vrijheidsbeperkende regels opzadelen. Delta is alvast minder dodelijk gebleken en nóg blijven de angstscenario’s daarover verspreidt worden. Je kunt dat inmiddels misleidende berichtgeving noemen. Het voeden van zijn angst stelt de bangerik schijnbaar gerust?

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2021 - 14:52

Waarom geloof jij dat mensen zich deze keer wel aan de nodige regels zullen houden? Ze beginnen al met de eerste de beste zelfde fout, nl. het overlaten aan de 'goedwillende burgers' te doen wat er van ze nog wel gevraagd wordt!

DvanDattum
DvanDattum26 jun. 2021 - 10:19

"Niet te vroeg juichen"? Op zich mee eens, maar vergelijkingen met vorig jaar vind ik moeilijk. Het vaccineren ligt goed op schema, terwijl dit vorig jaar zomer nog niet serieus mogelijk was omdat de vaccins nog in ontwikkeling waren of nog moesten wachten op goedkeuring van EMA. De eerste goedkeuring (Pfizer) werd immers pas in december verleend. Zelf denk ik dat je een soortgelijke situatie krijgt als met de griepprik. Gewoon elk jaar (of elke 2 jaar) een prikje halen. Vervolgens ben je weer goed beschermd tegen allerlei varianten. Die 'cocktail' zal regelmatig aangepast gaan worden.

ton14024
ton1402426 jun. 2021 - 9:52

Plan B? Is ´sorry maar´ zeggen ook al niet meer voldoende dan?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2021 - 14:37

Ton 14024 Daar zal het virus vast erg van schrikken!