Vrienden zijn niet de beste collega's
• 11-10-2013
• leestijd 2 minuten
Mensen die elkaar niet kennen werken beter samen
We gaan er van uit dat apen en mensen op elkaar lijken en dat we door apen te bestuderen meer gaan begrijpen van mensen. Dat is niet zo gek gedacht omdat veel van de mechanismen die ons gedrag sturen niet zo veel verschillen van die van bijvoorbeeld chimpansees.
Zo ontdekten biologen dat chimpansees echte vriendschappen vormen, net als mensen. Ze zitten altijd vlak bij elkaar en voelen zich dan blijkbaar op hun gemak. De keuze van die vriendschappen was gebaseerd op een vergelijkbare persoonlijkheid. Reden volgens de onderzoekers? Dan is
samenwerking namelijk gemakkelijker dan wanneer je erg verschilt.
Dat blijkt verrassend overeen te komen met wat onderzoekers gevonden hebben over vriendschappen tussen mensen. Hoe meer ze op elkaar lijken des te groter de kans dat ze bevriend raken. Wij kiezen vrienden die net zo extra- of introvert zijn als wij zelf, of die even vriendelijk of dapper zijn.
De vraag is echter of we onze vrienden – die dan zo op ons lijken – wel zo goed kennen, want in
een aantal experimenten rond samenwerking werd gekeken of dat beter gaat als je elkaar kent. In die experimenten kwam het erg aan op samenwerking en communicatie, maar vrienden deden het slechter dan mensen die elkaar niet kenden. Dat komt waarschijnlijk omdat je te gemakkelijk aanneemt dat je weet wat je vriend denkt.
Als ik nadenk wat voor mij belangrijk was bij het ontstaan van vriendschappen in mijn leven denk ik dat het op puur toeval berustte, dat ze aan dezelfde voetbalclub als ik de voorkeur gaven, dat ze ook Pink Floyd goed vonden, dat ze me niet met de afwas laten zitten, dat ze er tegen kunnen als ze lang niets horen en dat ze ook zo hun bedenkingen hebben over allerlei onderzoeken die vriendschap willen verklaren.
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek