Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Vrienden met homohaat

  •  
24-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
krasgonorsk

© cc-foto: Svetlov Artem

Het hoogtepunt kwam in juni toen Wethouder Marieke Schouten uit protest een regenboogvlag plakte op hun welkomstbord.
In het dorp van mijn oma stond vroeger bij iedere hoofdweg een welkomstbord met daarop de tekst. “Welkom in Goirle: in vriendschap verbonden met Krasnogorsk.”
Voor de mensen die geen idee hebben waar deze plaatsen zich bevinden (voor beide reken ik u niets aan) neem ik u mee op een kleine wereldreis. Het dorp Goirle bevindt zich in Noord-Brabant, vlakbij de Belgische grens. Het voornamelijk uit grauwe Sovjet-flats bestaande Krasnogorsk ligt 2469 kilometer verderop, aan de rand van Moskou.
Door heel Nederland zijn steden te vinden met vrienden. Hier en daar komen er ook nieuwe vriendschappen bij. Oosterhout bijvoorbeeld, waar ik vandaan kom, is vorig jaar vrienden geworden met het Chinese Nantong. Volgens burgemeester Mark Buijs zijn er vele overeenkomsten tussen Oosterhout (55.000 inwoners) en de Chinese miljoenenstad aan de andere kant van de wereld. “Ze hebben daar een groot industrieterrein in zijn geheel weggehaald bij de stad,’ aldus Buijs. “Op die plek hebben ze een park aangelegd en 1,4 miljoen bomen geplant.”
Typisch Oosterhout als u het mij vraagt.
De allereerste Nederlandse stedenvriendschappen ontstonden na de Tweede Wereldoorlog, toen de mensen nog alles behalve vriendschappelijk met elkaar omgingen. In de jaren 50 leverde dat fantasieloze vriendschappen op als Soest & Soest (Nederland & Duitsland). In de jaren zeventig werden we vrienden met een heleboel Afrikaanse landen, met het oog op ontwikkelingshulp. En in de jaren 80, in de hoop het wantrouwen van de Koude Oorlog tegen te gaan, werden steden in het Oostblok erg populair.
Na het millennium sneuvelen veel vriendschappen als relaties in Temptation Island. In voorlopig de laatste aflevering van Zondag met Lubach werd aandacht besteed aan de recente breuk tussen Nieuwegein en het Poolse Pulawy vanwege het instellen van lhbti-vrije zones. Het hoogtepunt kwam in juni toen Wethouder Marieke Schouten uit protest een regenboogvlag plakte op hun welkomstbord. Daarna zijn er nog wat brieven over en weer gestuurd maar het heeft niet mogen baten. Nieuwegein maakte het uit.
Ook de vriendschap tussen Goirle en Krasnogorsk behoort inmiddels tot het verleden. Bij deze breuk speelde homofobie geen rol maar bleek de hoge leeftijd van de dorpsgenoten de vriendschap op te breken. In totaal zijn er driehonderd uit Krasnogorsk afkomstige Russen afgereisd naar het pittoreske Goirle (twee molens, een kerk en een prachtig winkelcentrum).
Op 4 april vorig jaar werd er in buurtcentrum de Wildacker, onder het genot van een glaasje wodka, definitief een punt achter de vriendschap gezet.
Ook het welkomstbord is inmiddels vervangen.
Toch jammer.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

JaapBo
JaapBo24 nov. 2020 - 13:42

Homofobie is wel een reden om een stedenband te verbreken, maar apartheid kennelijk niet. Amsterdam moet zich schamen!

1 Reactie
michellekepen
michellekepen24 nov. 2020 - 21:25

JaapBo, Amsterdam heeft heel veel stedenbanden met gemeenten uit discutabele landen. Geen mens die zich daar nog druk om maakt, Amsterdam is wat dat betreft toch al verloren. Maar als je zin hebt, dan valt er genoeg te ageren: dictatoriale landen, landen waar het droevig gesteld is met VvMU, mensenrechten, godsdienstvrijheid, vrouwenrechten, homorechten, democratie etc. Ik zie o.a.: Casablanca, Hanoi, Istanboel, İzmit, Larache, Peking (heet dat geen Beijing?), Shenzhen, Şişli, Tanger. En als mogelijke reserves: São Paulo en Bombay. Drie keer Marokko, drie keer Turkije. Wat levert dat Amsterdam op. Behalve veelvuldige 'promotie' bij Opsporing Verzocht? Ik zie er inderdaad ook fascistische regeimes tussen zitten. Maar op welke specifieke apartheid, doel je? Oeigoeren. Gulenisten, Koerden?

GoudenBergen
GoudenBergen24 nov. 2020 - 12:05

Mooi stukje. Stedenbanden met steden in niet-Westerse landen zijn altijd enigszins riskant. Voor je het weet is zo'n land een linkse of rechtse (semi)-dictatuur. Vriendschappen tussen Nederlandse steden en steden in de DDR, op Cuba of in Nicaragua heb ik altijd een vreemde zaak gevonden, maar wel te verklaren als je het stadsbestuur in ogenschouw nam.

Zandb
Zandb24 nov. 2020 - 11:11

Kostelijk: "Typisch Oosterhout als u het mij vraagt."

Libertain
Libertain24 nov. 2020 - 9:29

Het betreft doorgaans het effect van de verregaande verrechtsing van de Nederlandse maatschappij waar als eerste sneuvelen de vriendschappen met buitenalndse gebieden.

3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot24 nov. 2020 - 11:53

Dat is te makkelijk. Het sneuvelen van de volledig overbodige vriendschappen met buitenlandse steden is het gevolg van de zinloze, dure reisjes die wethouders maar wat graag naar deze gebieden maakten en de competitie tussen gemeentes om deze vriendschappen steeds maar weer verder buiten de deur te zoeken. Gelukkig maar, want dan kunnen ze zich bezich houden met de uitdagingen binnen hun eigen gemeente. Want: welk probleem lost het hebben van deze vriendschappen op? Precies.

axetothehead
axetothehead24 nov. 2020 - 12:04

Kun je dit ook beargumenteren of laat jij jouw onderbuik weer eens leeglopen?

Mokker
Mokker24 nov. 2020 - 19:03

Eens met Rutger, het is helemaal niet de taak van gemeenten om aan internationale politiek te doen dus ik vermoed ook dat dit bedacht is door reislustige bewindslieden die ook wel eens op kosten van de zaak weg wilden. Ook handig voor je CV als je nog een stapje hogerop wil in de politiek.