Werkwijze van Maori's uit Nieuw-Zeeland kan ook in Nederland een hoop ellende voorkomen
Een crisis wordt sneller en beter opgelost wanneer persoonlijke betrokkenen zoals familie en vrienden een gezin al coachend er bovenop helpen. Uit een recent Amsterdams onderzoek blijkt dat duizend coachingsprojecten waarbij vrienden en familie samen een oplossing zoeken voor een probleem, de stad 1,7 miljoen euro op jaarbasis bespaart aan dure hulpverlening.
Trouw schrijft vandaag over een voorbeeld van een Amsterdamse 35-jarige vrouw die zich in de schulden had gewerkt. Een vrijwilliger wist de vrouw in contact te brengen met vrienden en familie die samen met haar een plan opstelden om haar er weer bovenop te helpen.
In Amsterdam is woningbouwcorporatie Eigen Haard die enige die huisuitzettingen wil voorkomen door eerst een oplossing in eigen kring te zoeken. Het idee komt uit Nieuw-Zeeland waar kinderen van Maori’s oververtegenwoordigd waren in de jeugdzorg. Omdat de oorspronkelijke bewoners gewend waren om zelf met familieleden om tafel te gaan als er problemen waren met kinderen werkte die oplossing beter dan ingrijpen door een hulpverlener.
Eigen Haard werkt samen met de Eigen Kracht Centrale. De coördinatoren van deze organisatie zijn geen geschoolde hulpverleners, maar gewone Nederlanders, zo’n zeshonderd freelancers. Volgens bestuurder Fiet van Beek lukt het zeven van de tien keer om met een goed plan te komen. Falen komt in 10 procent van de gevallen voor, meestal omdat zich onvoorziene zaken voordoen.
In Nederland hebben organisaties als de GGZ, het UWV en de sociale huisvesting steeds meer interesse gekregen in de werkwijze van de Maori’s. Sinds het fenomeen in 2001 uit Nieuw-Zeeland is overgewaaid zijn er in Nederland zesduizend bijeenkomsten geweest, waarvan het aantal ieder jaar met zo’n 30 procent stijgt.
Trouw: Maori-model voorkomt ook hier een hoop ellende (Betaalde versie)