Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Vrees voor uitval essentiële diensten door golf aan omikron-besmettingen

  •  
18-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
UK covid booster rollout to increase to one million people a day to fight Omicron 'tidal wave'

© epa09640119 Ambulances parked outside the Royal London hospital in London, Britain, 13 December 2021. The UK government has warned the public that the country is facing a 'tidal wave' of Omic

Het is niet alleen overbelasting van de zorg die problemen geeft. De omikron-variant grijpt zo snel zich om zich heen dat ook essentiële diensten als politie en brandweer in gevaar komen. Ook al zijn de gevolgen van omikron naar het zich laat aanzien ‘mild’ in vergelijking met eerdere varianten, wie besmet wordt valt nog steeds uit.
In Londen, waar het virus zich razendsnel vermeerdert, zijn 97 ambulances uit dienst genomen omdat honderden medewerkers niet meer aan de slag kunnen wegens corona. Voor ziekenhuizen geldt hetzelfde, niet alleen de toeloop van patiënten stijgt maar ook het aantal ziekmeldingen van personeel.
FG2GUM5XwAkYZm-
The Independent citeert een medewerker van de ambulancedienst die vertelt dat intern wordt gewaarschuwd dat “we overspoeld gaan worden”. Er wordt overlegd over andere werkwijzen voor de omikron-uitbraak. Zo wordt mogelijk een beroep gedaan op politieagenten en brandweerlieden om ambulances te besturen. Van de bijna 11.000 medewerkers zaten er vrijdag 832 ziek thuis, waarvan 353 wegens corona en dat aantal groeit snel. Donderdag werd bij de ambulancedienst ‘alarmfase paars’ afgekondigd wat betekent dat de druk op z’n hoogst is. Wachttijden voor ambulancevervoer liepen op tot 11 uur. Tegelijk neemt het aantal hulpvragen toe. De dienst krijgt nu 7000 hulpverzoeken per etmaal terwijl dat normaal rond deze tijd om zo’n 5500 aanvragen gaat.
Ook de brandweer kampt met problemen, schrijft The Guardian. Als gevolg van het hoge aantal ziekmeldingen is een derde van de brandweerwagens niet inzetbaar.
Woensdag waarschuwde Chris Whitty, topambtenaar voor de volksgezondheid, dat ziekenhuizen kampen met een ernstig tekort aan personeel als gevolg van besmettingen. En dat terwijl de piek van omikron nog moet komen. Gevreesd wordt dat die hoger gaat zijn dan het vorige record uit januari.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Greendutch
Greendutch19 dec. 2021 - 7:23

hier in NL in reguliere media gaat het nooit over politie, brandweer en andere veiligheidsdiensten. hoe komen we als burger te weten of die diensten nog kunnen draaien??

EenMening
EenMening18 dec. 2021 - 17:16

Vorig jaar ging de horeca dicht op 15 oktober, nu op 19 december. Dat is zo´n twee maanden later. Dat scheelt dus 2 maanden tot de zomer. Maar ondertussen worden de donkere dagen voor Kerst wel de donkere dagen voor en ná Kerst. De opnames cijfers dalen nog wel, maar omikron met zijn hoge besmettinsgraad en de verminderde bescherming van de vaccins, kunnen voor enorme problemen zorgen.

8 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie18 dec. 2021 - 19:09

Wat het verloop gaat worden blijft gissen, maar ondertussen wel 5 miljard willen bezuinigen op de zorg. Dat is toch niet uit te leggen? Wat trouwens ook nog gissen blijft, is de effectiviteit van de lockdown. De vorige is ook erg moeilijk in de cijfers terug te zien tenzij je enorme meta-analytische trucjes doet.

Jozias2
Jozias218 dec. 2021 - 20:28

@winterdepressie Hier al 10 keer uitgelegd. Het gaat om een minder sterke groei van de zorguitgaven in 2052. Het gaat niet om een bezuiniging en al helemaal niet tijdens deze pandemie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2021 - 3:23

Het haat wel degelijk om een bezuiniging op de zorg. Bijvoorbeeld minder zorgpersoneel in de verpleeghuizen etc... etc.. België een land met veel minder inwoners, heeft het dubbele aantal IC bedden van Nederland bijvoorbeeld. Dat haalde van Ranst vanavond aan!

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2021 - 6:38

Minder behandelingen, minder personeel, meer eigen bijdragen voor de mensen dat is een bezuiniging op de zorg en wel aan twee/drie kanten. De zorg stijgt ook niet mee met de minimale behoefte aan zorg gezien het aantal inwoners. Die inwoners hebben gedurende hun werkzame leven ook veel aan de betaling van zorg bijgedragen.

Jozias2
Jozias219 dec. 2021 - 11:48

@Minous Er gaat elk jaar meer geld naar de zorg. Er is du geen sprake van een bezuiniging. De IC capaciteit was er al voor de corona crisis. Dat is ten eerste geen maatregel die nu genomen is. De IC capaciteit is ten tweede een situatie die door de professionals wordt gesteund. Die IC capaciteit is altijd voldoende en door beperkte overcapaciteit is er meer geld voor andere zaken, kunnen IC medewerkers zich specialiseren en relatief veel handelingen verrichten waardoor de kwaliteit stijgt. Ten derde is een hogere IC capaciteit geen maatregel die je helpt om maatregelen niet te nemen bij een pandemie met een exponentiële groei. Je kunt ze hoogstens een paar dagen later nemen. Verder gaat het niet om minder behandelingen maar wel kritisch kijken naar nut en noodzaak van behandelingen. Niet elke behandeling die theoretisch kan heeft ook medisch zijn waarde. Verder blijft het eigen risico gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2021 - 10:26

Jozias Je leest niet wat ik zeg. Het is een bezuiniging op de te verlenen zorg en de zorgenden, omdat er veel meer ouderen en dus waarschijnlijk meer behoefte aan dezelfde zorg ontstaat en men dat bedrag te hoog vindt worden. Zorg kan twee zaken betekenen, de zorg die verleend wordt en de mensen die het moeten uitvoeren zoals vandaag, en/of het totale budget voor de zorg die uitgegeven zal moeten en/.of wordt uitgegeven, de Euro's zeg maar. Het is geen bezuiniging op de zorggelden in het totaal zoals die nu zijn, wat dat betreft is het een aanpassing naar beneden van de te verwachtte financiële groei i.v.m. de toenemende behoefte aan zorg doordat er meer ouderen gebruik van dezelfde zorg zullen moeten maken. Althans dat is de verwachting.. Ik heb wel al begrepen dat men het aantal verzorgende in de verpleeghuizen wil terugbrengen. Beetje vreemd als je ziet wat de tekorten nu al zijn aan handen aan het bed.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2021 - 10:26

het totale budget DAT

Jozias2
Jozias220 dec. 2021 - 21:05

@minous Er werken nu 1.4 miljoen mensen in de zorg. De SER voorspelt dat er in 2020 twee miljoen nodig zijn. En dat op een beroepsbevolking van 10 miljoen. Iedereen gaat meer in deeltijd werken en de beroepsbevolking neemt af. Hoe wil je dat gaan volhouden? https://www.medischondernemen.nl/artikel/ser-groeiende-zorgvraag-vergt-in-2040-twee-miljoen-zorgverleners

lmgikke
lmgikke18 dec. 2021 - 12:49

Tevens blijkt dat het Astra Zenica vaccin nagenoeg geen effect meer heeft tegen omicron. En laat dat nu net het gebruikte vaccin zijn dat toegediend is aan o.a. de zorg, politie en brandweer...

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2021 - 6:38

In de VK ook aan heel veel andere burgers bovendien.

Jozias2
Jozias218 dec. 2021 - 10:15

Als je kijkt op ourworldindata.org naar de cijfers in zuid Afrika dan kun je selecteren op tabellen waarin zowel het aantal gevallen als het aantal overlijdens tegen de tijd worden gezet. Dan zie je dat zuid Afrika in zijn vierde golf zit. Al deze golven hadden zo’n 300 gevallen per miljoen inwoners per dag op het hoogtepunt. De huidige golf gaat daar nu met overheen. In de tabel met overlijdens zie je dezelfde golven met zo’n 6-8 overlijdens per miljoen inwoners per dag. Maar in de huidige golf stijgt wel het aantal ziekenhuisopnames maar veel minder snel en het aantal overledenen niet of nauwelijks (blijft op ongeveer 0,25 doden per miljoen inwoners gemiddeld) terwijl deze nu 6 weken aan de gang is. Over zuid Afrika wordt vaak gezegd dat de situatie onvergelijkbaar is omdat de bevolking veel jonger maar als je de golven in zuid Afrika met elkaar vergelijkt speelt dat natuurlijk geen rol meer.

8 Reacties
Inspector Frost
Inspector Frost18 dec. 2021 - 11:54

@ Jozias (11:15u) - wat men er ook van vinden mag: dit is een heel interessante bijdrage. Dank hiervoor.

20peregrino13
20peregrino1318 dec. 2021 - 14:13

Er is wel degelijk 1 factor in het spel die je niet noemt: in Zuid-Afrika is het nu zomer. Heb je wel eens de grafieken vergeleken van Covid19 over de seizoenen? Dat maakt echt een behoorlijk verschil!

Gerygrr
Gerygrr18 dec. 2021 - 15:33

De leeftijd kan een rol spelen, maar ook het reeds opgebouwde immuunsysteem onder de arme autochtone bevolking. Vergelijk de komst van de Spanjaarden in Midden-Amerika, waar de Indianen door voor hen nieuwe ziektes werden uitgeroeid. De immuunsystemen van Afrikanen zijn getraind in afweer tegen parasieten en malaria. Wellicht speelt dat een rol. De autoimmuunsysteemreactie bij geïnfecteerden in Zuid-Afrika zal dus ook op andere wijze manifesteren. Omikron heeft in het lichaam van een aidspatiënt zich kunnen muteren, dus ws geleerd net als hiv de uitschakeling in het immuunsysteem te ontlopen.

Inspector Frost
Inspector Frost18 dec. 2021 - 15:49

20peregrino13 (15:13u) - ik vind jou respons een zinvolle aanvulling, het is geen onzin. Anderzijds: Jozias heeft het over een factor 24 tot 38 lagere lager sterftepercentate, en op voorhand kan ik niet geloven dat seizoensafhankelijke fluctuaties zó enorm groot kunnen zijn. Goed, allemaal weten we dat het nog vroeg is wat deze kwestie betreft. Ik hoop en bid elke dag dat het inderdaad zo is dat Omikron veel 'milder' is dan zijn voorgangers: qua ziektesymptomen, lange-termijneffecten, en mortaliteit. Wie niet, eigenlijk?

itsme3
itsme318 dec. 2021 - 16:01

Sterker, in gautenf zijn de besmettingen alweerAaan het dalen. Maar dit zie je niet in de cijfers van het totale land. Een pronleem met de zuid Afrikaanse ziekenhuisopname statistieken is dat ze geen onderscheid maken tussen opnames DOOR corona of MET corona. Ze zijn dus een zware overschatting.

Jozias2
Jozias218 dec. 2021 - 20:27

@peregrino Het klopt dat Corona in de zomer voorkomt maar ik heb het over het aantal sterfgevallen afgezet tegen het aantal besmettingen tijdens een bepaalde piek, Uiteraard kan het jaargetijde van invloed zijn op het aantal besmettingen en daardoor het aantal sterfgevallen. Maar niet dat er wel heel veel besmettingen zijn maar tegelijkertijd nauwelijks sterfgevallen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 dec. 2021 - 3:25

Jozias Dat heeft te maken met een veel lagere leeftijd van de bevolking en de besmette personen. Veelal een jonge populatie.

Jozias2
Jozias219 dec. 2021 - 10:24

@minous Nee, dat is nu net het hele punt. Ik vergelijk de huidige golf in zuid Afrika met de drie eerdere golven in zuid Afrika. De demografie in zuid Afrika is niet veranderd en dus een constante factor. Ik vergelijk zuid Afrika niet met Nederland maar met zichzelf.