Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees voor Russische aanslagen in Europa

  •  
06-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1806 keer bekeken
  •  
eemshaven

Inlichtingendiensten waarschuwen dat Rusland meer geweld wil gaan gebruiken in Europa. Het Kremlin bereidt bomaanslagen, brandstichting en aanvallen op infrastructuur voor, schrijft de Financial Times. De krant baseert zich op de inschattingen van veiligheidsdiensten uit drie Europese landen.

Tot nu toe richtten de Russen zich hoofdzakelijk op desinformatiecampagnes die tweedracht moeten zaaien in Europese samenlevingen. Gewelddadige acties en sabotage worden slechts mondjesmaat ingezet. De inlichtingendiensten waarschuwen nu dat daar verandering in kan komen. Het is in ieder geval duidelijk dat de Russen voorbereidingen treffen voor meer gewelddadige acties.

Eind vorige week berichtte Pointer over de vissersschepen van het Russische bedrijf Norebo die hoogstwaarschijnlijk betrokken zijn bij spionageactiviteiten. Elke twee weken leggen de schepen aan in de Eemshaven vlak bij een militair terrein. Ook in België zijn er sterke vermoedens dat Russische schepen worden ingezet voor spionage.

In het Duitse Beieren werden vorige maand twee Russische spionnen gearresteerd die aanslagen wilden plegen op militaire bases en industriële doelwitten. En in het Verenigd Koninkrijk worden twee mannen vervolgd vanwege brandstichting bij een magazijn waar hulpgoederen voor Oekraïne lagen opgeslagen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.