Joop

Vrees voor olieramp Great Barrier Reef

  •  
04-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
flickr-great-barrier-reef-300px.jpg
Chinees kolenschip negeerde vaarverbod en vaart 's nachts in volle vaart op wereldberoemde koraalrif ... Australië vreest grote olielekkage als schip in stukken breekt
Een Chinees schip dat kolen vervoerde is zaterdagnacht vastgelopen op het Great Barrier Reef voor de noordoostkust van Australië. De regering vreest dat het schip in stukken zal breken en olie schade zal toebrengen aan het het grootste koraalrif ter wereld.
Het schip, de Shen Neng 1, vertrok zaterdag uit de haven van Gladstone en voer enkele uren later op volle snelheid op het rif, dat ruim vijftien kilometer buiten de vaargeul ligt. In het deel van het rif waar het schip is vastgelopen, de Klippen van Douglas, geldt een vaarverbod.
Zondagmorgen werden al olievlekken waargenomen , maar volgens de maritieme veiligheidsdienst van de staat Queensland is er nog geen grote olielekkage. Toch is de dienst erg bezorgd over een lekkage. Patrick Quirk, directeur van de maritieme dienst, reageert:
“Op een zeker moment afgelopen nacht, dachten we dat het schip bijna in stukken zou breken. We zijn nog steeds erg bezorgd over het schip. Het gevaar bestaat dat er een aantal belangrijke delen breekt waardoor het schip in stukken zal breken.
Het Great Barrier Reef is duizenden kilometers lang. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt duizenden dier- en plantensoorten.
Meer bij de Volkskrant (met video) en Trouw.
Update dinsdag 6 april, Volkskrant : De olie zal worden gepompt uit het Chinese kolenschip dat aan de grond is gelopen bij de Great Barrier Reef voor de kust van Australië. Dat heeft de premier van de Australische staat Queensland, Anna Bligh, dinsdag laten weten.
Foto: Rohit Saxena (Flickr/CC)

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

ReneeO
ReneeO4 apr. 2010 - 16:49

"de mens is sterker dan de aarde..." Nee, de mens heeft geen óóg voor de aarde, alleen maar voor zichzelf. Laten we in hemelsnaam hopen dat de schade beperkt blijft, want ook al staat een gebied op de lijst van Unesco werelderfgoedmonumenten, een garantie voor bescherming biedt dat niet. Verschrikkelijk.

keck66
keck664 apr. 2010 - 16:49

Weer een argument om zsm van de kolen af te geraken...

PMoleman
PMoleman4 apr. 2010 - 16:49

Oei. Is dit soms de manier waarop we denken iets te gaan doen aan de verbleking van het koraal? Ik houd mijn hart vast.

GroteGeest
GroteGeest4 apr. 2010 - 16:49

Diit bericht was gisteravond voor mij een bizarre confrontatie met een " visionaire" droom die ik vrijdagnacht j.l had naar aanleiding van de levensbeschouwing van Michiel Adriaenszoon de Ruyter die ik aan het lezen ben! Ik droomde dat wegens een ernstige brandstofcrisis Engeland zich afscheidde van de EU, en een alliantie aanging met Noord-Amerika, Australië en Hong-Kong (dus indirect China) in de verdeling en handel in brandstof. In mijn "visioen" lag er precies op de breedtegraad van het kolenschip in kwestie een maritieme verdedigingvloot van deze alliantie!

artizz
artizz4 apr. 2010 - 16:49

Sommige mensen zijn zelf een natuurramp en het militair industrieel complex in haar totaliteit eveneens. Volgens de theorie moet er om de economie te redden meer geconsumeerd worden en dat moeten de aardse grondstoffen aan de basis ervan leveren anders kunnen de schulden niet terug betaald worden. Alleen al de rente over de schulden kan op termijn niet worden opgebracht omdat de schulden blijvend zullen groeien. De kolen cycle dracht daar flink aan bij: mijnbouw, vervoer, verbranding de hele keten zijn schadelijk en de consument moet de kosten en winst betalen uit inkomen verworven uit eigen deelname in het productieproces of de dienstverlening. Er is geen ontsnappen aan. De globale organisatie van de mensheid is een natuurramp op zichzelf als het zo doorgaat.

Deniro
Deniro4 apr. 2010 - 16:49

Die Chinezen ook

Simbro
Simbro4 apr. 2010 - 16:49

Het gaat om een kleine 1000 ton zware olie, die er in dat schip zit, ongeveer 30 tankwagens vol. Niet alle tanks gaan gelijktijdig lekken, dus de olie, die in zee stroomt zal meevallen en als de nog in het schip aanwezige olie tijdig overgepompt kan worden, hoeft dit niet op een grote ramp uit te lopen. Ik weet niet of daar oliebestrijdingsvaartuigen in de nabijheid zijn, die de gelekte olie op kunnen zuigen. Wat de lading kolen voor een schade kan aanrichten weet ik niet. Als het om een zandbank gaat kan het schip niet verder zinken en kan nog veel van de lading worden overgeslagen in andere schepen. Dan moet de Pacific zijn naam wel eer aan blijven doen.

skinney
skinney4 apr. 2010 - 16:49

Een scheepsramp is altijd een ramp maar onderzoek heeft uitgewezen dat in het geval van olie de natuur zich hersteld vaak tot niveaus van boven het niveau van voor de ramp (ik baseer me op gegevens van de ramp van de tanker voor de kust van Frankrijk)

1 Reactie
Jeroenvt
Jeroenvt4 apr. 2010 - 16:49

Dat zal een keer zijn voorgekomen. Maar algemeen geldend is dat niet. Vele andere voorbeelden laten langdurige vervuiling zien.