Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"de mens is sterker dan de aarde..." Nee, de mens heeft geen óóg voor de aarde, alleen maar voor zichzelf. Laten we in hemelsnaam hopen dat de schade beperkt blijft, want ook al staat een gebied op de lijst van Unesco werelderfgoedmonumenten, een garantie voor bescherming biedt dat niet. Verschrikkelijk.
Oei. Is dit soms de manier waarop we denken iets te gaan doen aan de verbleking van het koraal? Ik houd mijn hart vast.
Diit bericht was gisteravond voor mij een bizarre confrontatie met een " visionaire" droom die ik vrijdagnacht j.l had naar aanleiding van de levensbeschouwing van Michiel Adriaenszoon de Ruyter die ik aan het lezen ben! Ik droomde dat wegens een ernstige brandstofcrisis Engeland zich afscheidde van de EU, en een alliantie aanging met Noord-Amerika, Australië en Hong-Kong (dus indirect China) in de verdeling en handel in brandstof. In mijn "visioen" lag er precies op de breedtegraad van het kolenschip in kwestie een maritieme verdedigingvloot van deze alliantie!
Sommige mensen zijn zelf een natuurramp en het militair industrieel complex in haar totaliteit eveneens. Volgens de theorie moet er om de economie te redden meer geconsumeerd worden en dat moeten de aardse grondstoffen aan de basis ervan leveren anders kunnen de schulden niet terug betaald worden. Alleen al de rente over de schulden kan op termijn niet worden opgebracht omdat de schulden blijvend zullen groeien. De kolen cycle dracht daar flink aan bij: mijnbouw, vervoer, verbranding de hele keten zijn schadelijk en de consument moet de kosten en winst betalen uit inkomen verworven uit eigen deelname in het productieproces of de dienstverlening. Er is geen ontsnappen aan. De globale organisatie van de mensheid is een natuurramp op zichzelf als het zo doorgaat.
Het gaat om een kleine 1000 ton zware olie, die er in dat schip zit, ongeveer 30 tankwagens vol. Niet alle tanks gaan gelijktijdig lekken, dus de olie, die in zee stroomt zal meevallen en als de nog in het schip aanwezige olie tijdig overgepompt kan worden, hoeft dit niet op een grote ramp uit te lopen. Ik weet niet of daar oliebestrijdingsvaartuigen in de nabijheid zijn, die de gelekte olie op kunnen zuigen. Wat de lading kolen voor een schade kan aanrichten weet ik niet. Als het om een zandbank gaat kan het schip niet verder zinken en kan nog veel van de lading worden overgeslagen in andere schepen. Dan moet de Pacific zijn naam wel eer aan blijven doen.
Een scheepsramp is altijd een ramp maar onderzoek heeft uitgewezen dat in het geval van olie de natuur zich hersteld vaak tot niveaus van boven het niveau van voor de ramp (ik baseer me op gegevens van de ramp van de tanker voor de kust van Frankrijk)
Dat zal een keer zijn voorgekomen. Maar algemeen geldend is dat niet. Vele andere voorbeelden laten langdurige vervuiling zien.