Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Vrees voor geweld op Haïti

  •  
15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koning_300_01.jpg

Wanhoop groeit onder bevolking ... Konvooien moeten beveiligd worden ... VN opslagplaats geplunderd

Onder hulpverleners groeit de vrees voor uitabrstingen van geweld in het door een aardbeving getroffen Haïti. Er is tekort aan alles en hulpgoederen kunnen de slachtoffers amper bereiken.
Blauwhelmen van de VN die door de straten van de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince patrouilleren, signaleren toenemende agressie onder de wanhopige bevolking. Haïti leidt al decennia onder extreem geweld van bendes en politieke groepen. Als gevolg van de aardbeving zijn duizenden gevangenen ontsnapt. Er wordt melding gemaakt van pogingen om vrachtwagens met hulpgoederen te kapen en jonge mannen die gewapend met machetes op zoek zijn naar water en voedsel.
RTEmagicC_ANP-Haiti300.jpg
Een opslagplaats van de Wereld Voedsel Programma van de VN is geplunderd. Hoeveel er weg is kon een woordvoerder niet zeggen, meldt Associated Press. Wel worden inmiddels ook winkels leeggeroofd. Plunderingen zijn overigens een veel voorkomend verschijnsel na rampen, zeggen hulpverleners. In 2008 braken op Haïti geruchtmakende voedselrellen uit nadat een stijging van de wereldprijzen tot honger onder de bevolking leidde.
De veiligheidssituatie is ook op de lange termijn een zorg. Volgens deskundigen zijn er duizenden militairen nodig om de wederopbouw van het land de komende maanden te beschermen.
Inmiddels is een vliegdekschip van de Verenigde Staten in het gebied gearriveerd en hebben helikopters de eerste verkenningsmissies uitgevoerd om te bepalen hoe hulpgoederen het beste gedistribueerd kunnen worden, meldt de Miami Herald. De New York Times heeft een interactief overzicht van satellietbeelden voor en na de ramp die de verwoesting laten zien.
Bij Pauw & Witteman is vanavond prof Thea Hilhorst te gast over de hulp aan Haïti. Lees haar opinie op Joop: Waarom Haïti de aardbeving niet aan kan
Lees ook Mei Li Vos: Wachten op een vergunning terwijl elke minuut telt
Eerder op Joop: Hulp aan Haïti loopt vast – Wereld schiet Haïti te hulp – De ramp in beeld

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

CdeVries
CdeVries15 jan. 2010 - 17:11

Vreselijk. Wat lopen wij te mopperen? Als de trein 10 minuten te laat is willen we schadevergoeding. Links moppert over rechts, rechts moppert over links. De ene cultuur geeft de ander cultuur de schuld. We mopperen over over de buren omdat de heg te hoog is. Klagen over de internetprovider. En de luxeartikelen zijn te duur. Volg het nieuws over Haïti en denk eens na voordat u weer eens wat te klagen heeft.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2010 - 17:11

Het valt mij op dat er op de televisie veel beelden te zien zijn van biddende Haïtianen. Dat is geen wonder. Europa is het enige continent waar het geloof op zijn retour is en zeker in heel arme landen als Haïti is het bovennatuurlijke onder de mensen heel intens aanwezig. Maar het zijn daar niet alleen de rozenkrans en de bijbel die de toon aangeven. De oude Afrikaanse voudou-religie is minstens zo belangrijk. Dit zijn de dagen van Baron Samedi en zijn echtgenote Maman Brigittte, die niet alleen ziekte en dood symboliseren, of chaos en ontreddering maar onder sommige omstandigheden ook de wederopstanding. Bekijk hun portretten http://www.nickfabin.com/uploads/large%5CVoodooNewConcept.jpg http://farm4.static.flickr.com/3021/2979253015_482aa60793.jpg

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2010 - 17:11

http://www.miamiherald.com/582/story/1429877.html Dit is een erg goed stuk in de Miami Herald. (www.Miamiherald.com) De Miami Herald heeft veel over de aardbeving en het lijkt me kwalitatief van hoog niveau. Dat is ook voorstelbaar. Florida kent een Haitiaanse minderheid en de krant staat bekend om zijn uitvoerige berichtgeving over landen waar de zeer rijkgeschakeerde bevolkingsgroepen van de staat vandaan komen. Er is zelfs een editie in het Spaans.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2010 - 17:11

Dat gewone mensen, man, vrouw, kind de wanhoop nabij zijn en pakken wat ze te pakken kunnen krijgen om hun kinderen en zichzelf in leven te houden, daarvoor vechten, daar heb ik alle begrip voor. Dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Geen begrip heb ik voor de bandieten die hun kans schoon zien en plunderen waar ze kunnen, alleen voor hun eigen gewin. Vaak zullen zij hun eigen medemensen bestelen en vermoorden om te krijgen wat ze willen. Haïti is geen normaal land. Haïti is helaas een corrupt en crimineel, stervensarm landje waar de gewone mensen altijd onderdrukt zijn geweest, meestal zijn het ex-slaven die leiden onder het juk van bendes en groeperingen die er niet voor terugdeinzen iemand om te leggen die verkeerd denkt of doet, in hun ogen. Vaak hebben die bandieten nog als hun grote voorbeeld Papa Doc, die er zijn hand niet voor omdraaide zijn eigen volk om te brengen. Maar de burgers, de inwoners blijven altijd hopen op betere en andere tijden. Dat zullen ze nu ook doen. Als de eerste wanhoop voorbij is. Een aardige site om een klein beetje op de hoogte te blijven vind je onder deze link: http://www.haitiplatform.nl/index2.html. Ik hoop dat er nu heel snel noodhulp beschikbaar is om de eerste en ergste nood te lenigen. Vooral voor de getroffen burgers die niet met een geweer en machetes aan de slag gaan. Dit is mijn laatste woord over Haïti hier op Joop, waar de beste stuurlui aan wal bivakkeren, gefeliciteerd mensen. Ik heb wel wat beters te doen dan telkens mijn gedachten en meningen te verdedigen. En ik kan mijn energie beter besteden. Veel beter.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs15 jan. 2010 - 17:11

Ik moet zeggen dat ik dat erg sterk vind: je mening op een discussieforum plempen en eindigen met dat je wel wat beters te doen hebt dan je gedachten en meningen te verdedigen. In dat geval zou ik je toch aanraden om ze vooral voor je te houden. Van het "debat tussen bezoekers" (zoals je bij de doelstellingen van joop.nl kunt lezen) komt zo natuurlijk niks terecht.