Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees voor ecologische ramp na animatiefilm 'Finding Dory'

  •  
16-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-16-om-14.41.12
Wetenschappers vrezen dat met de release van de nieuwe Pixar animatiefilm Finding Dory de vispopulatie in tropische riffen verder zal afnemen. Datzelfde gebeurde ook nadat in 2003 de voorganger van de nieuwe film Finding Nemo uitkwam.
In de film uit 2003 zwemt een clownvis de halve oceaan over op zoek naar zijn door mensen gevangen genomen zoon, maar terwijl de film een enorm kassucces was, bleek het verhaal voor clownvissen in het wild rampzalig uit te pakken. Uit een nieuw onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Queensland blijkt dat mensen na Finding Nemo massaal een eigen Nemo in hun aquarium thuis wilden hebben. Nemo’s die daarom op grote schaal uit de koraalriffen werden gevist.
De onderzoekers zijn nu bang dat na uitkomst van de nieuwe film de blauwe tang, een Dory, hetzelfde staat te wachten. De groep wetenschappers heeft daarom nu het Saving Nemo Conservation Fund opgericht, een fokprogramma voor clownvissen en blauwe tangen om de gewilde vissen in gevangenschap te kweken voor de verkoop. Op die manier hopen ze dat leveranciers van dierenwinkels niet langer de koraalriffen van hun bewoners ontdoen.
In een verklaring op de website van de universiteit leggen de onderzoekers uit dat de aquariumhandel een grote rol speelt in de afname van koraalrifvissen:
"Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat ongeveer 90 procent van zeevissen in dierenwinkels uit het wild komt. Rifvispopulaties worstelen al genoeg als gevolg van de opwarming van het water en de verzuring van de oceanen als gevolg van klimaatverandering. Het laatst wat ze nodig hebben is wel om uit het rif geplukt te worden."
De film zelf heeft tijdens het productieproces al een keer een verandering ondergaan. Dat gebeurde nadat de documentaire Blackfish uitkwam en SeaWorld onder vuur kwam te liggen om hun behandeling van de orca’s. Omdat in Finding Dory nu stevig stelling genomen wordt tegen SeaWorld, hopen de onderzoekers dat onder andere de stem van Dory – actrice en presentatrice Ellen DeGeneres – het grote publiek op het belang van natuurbehoud wil wijzen.
Bron: Konbini
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.