Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Vrees voor doodstraf drijft Assange naar Ecuador

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
assange300.JPG
Met uitlevering bedreigde WikiLeaks oprichter vraagt asiel aan bij ambassade ... Assange kan in de VS de doodstraf krijgen voor hoogverraad
Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, heeft in de ambassade van Ecuador in Londen asiel aangevraagd. Assange staat al meer dan een jaar onder huisarrest, maar mag zich met een elektronische enkelband wel buitenshuis bewegen. Assange is naar de ambassade gevlucht omdat hij niet aan Zweden uitgeleverd wil worden. Zijn beroep bij het hooggerechtshof is afgewezen. Assange kon nog maar het Europese Hof stappen, maar daar had hij geen vertrouwen meer in. Indien hij aan Zweden zou worden uitgeleverd, is de kans groot dat hij daarna aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Hij vreest daar de doodstraf te krijgen voor hoogverraad en spionage.
De Ecuadoriaanse regering zegt het asielverzoek in overweging te nemen. Assange staat nu onder bescherming van de Ecuadoraanse autoriteiten aangezien de ambassade officieel grondgebied van het Latijnsamerikaanse land is.
assange_300_04.jpg
De sinds augustus 2010 slepende zaak rond de oprichter van WikiLeaks gaat daarmee een nieuwe fase in. Assange lijkt het zekere voor het onzekere te nemen nu zijn uitlevering onvermijdelijk lijkt. Hij vreest dat hij, eenmaal in handen van de Zweedse justitie, uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. Ecuador kent sinds 2006 een linkse president,  Rafael Correa , die bepaald geen vriend is van de Verenigde Staten.
Vorige week verwierp het Britse hooggerechtshof het beroep van Assange tegen zijn uitlevering aan Zweden. De Zweedse justitie wil hem horen omdat hij tijdens een bezoek aan het land seks heeft gehad met twee vrouwen zonder daarbij een condoom te gebruiken. Dat kan in Zweden aangemerkt worden als verkrachting.
De vlucht van Assange naar de ambassade van Ecuador komt voor velen als een verrassing. The New Statesman legt uit waarom dat eigenlijk niet zo is. Nadat zijn beroep door het Britse hooggerechtshof werd afgewezen leek het een logische volgende stap in beroep te gaan bij het Europese Hof. Toch is het niet vreemd dat de WikiLeaks-oprichter het zekere voor het onzekere koos en naar de de ambassade van Ecuador vluchtte. De president van Ecuador, Rafael Correa, en Assange hebben een goede verstandhouding. In 2010 besloot Ecuador naar aanleiding van een WikiLeak de Amerikaanse ambassadeur terug te sturen. Kort daarna bood het land Assange asiel aan. Bovendien interviewde Assange onlangs de president voor zijn televisieprogramma. Londen onderhandelt nu met de autoriteiten in Ecuador. Het is nog niet duidelijk of de Britten een vrije doorgang naar Ecuador zullen toelaten. Weigeren ze, dan zal Assange voorlopig niet van het terrein van de ambassade af kunnen. Wanneer hij van het terrein af gaat riskeert hij opgepakt te worden vanwege het schenden van zijn huisarrest.
cc-foto: Ben Bryant

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Tom Meijer
Tom Meijer19 jun. 2012 - 18:57

Hopelijk krijgt hij dat asiel want het is inderdaad nog maar de vraag of Zweden hem niet toch aan de VS uitlevert. Dat zou een heel slechte zaak zijn.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods19 jun. 2012 - 18:57

"De Zweedse justitie wil hem horen omdat hij tijdens een bezoek aan het land seks heeft gehad met twee vrouwen zonder daarbij een condoom te gebruiken." >> Hûh?? Is dat de aanklacht?? Dan heeft Assange gelijk dat hij de wijk neemt, want dit ruikt naar valse voorwendselen om hem vervolgens aan de VS te kunnen uitleveren.

lancelot2
lancelot219 jun. 2012 - 18:57

Wie zijn kont verbrand, moet op de blaren zitten. ;-)

marnixDeWitt
marnixDeWitt19 jun. 2012 - 18:57

Duidelijk heeft hij contact gehad met de Ecuadoriaanse Ambassade, anders ga je er niet zomaar naar toe. Ik hoop van harte dat het hem lukt.

MichelReiziger
MichelReiziger19 jun. 2012 - 18:57

Assange en de president van Equador zijn goede bekenden van elkaar mogeljk dat er bemiddeld is...en mogelijk dat Engeland een oogje onoffcieel dichtknijpt om van deze hele problematiek af te zijn.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jun. 2012 - 18:57

Alles wat je denkt mag je zeggen, in het Westen, schijnt alle ergste te zijn. Tjongen jongen.

JoopSchouten
JoopSchouten19 jun. 2012 - 18:57

Ecuador is een van de landen van Zuid-Amerika met de meeste armoede. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft 45,2% van de bevolking onder de armoedegrens. Over uitleveringsverdragen weet ik (nog) niets. Julian zal daar meer van af weten. Hoop ik. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ecuador

neeroeter
neeroeter19 jun. 2012 - 18:57

Een interessante actie, al is het maar om weer volop in de schijnwerpers te komen. Als het niet lukt om naar Equador te verhuizen, dan iig heeft hij zijn medestanders weer overtuigd van de ernst van zijn zaak. Zowiezo is Zweden fucked, elke actie die ten nadele zal zijn van Assange, zal grote imagoschade opleveren voor dat land. Ik denk ook dat Anonymous helemaal los zal gaan op Zweden. Ik ben zeer benieuwd waar dit uiteindelijk in zal eindigen. Ik hoop dat de States eens hun verlies zullen nemen. Daarmee zouden ze zich meer mans totnen imho dan door Assange in de bak te gooien en de sleutel weg te gooien.

dollen
dollen19 jun. 2012 - 18:57

zeker te weten dat de usa achter deze beschuldiging zit,zo niet ach wat maakt het dan uit, niets toch,moordenaars en beulen,mag je zwaar in de zijk zetten,en ik hoop dat we de usa nog vele jaren zwaar gaan beschadigen,,met de leugens die de usa verspreid en de dingen die ze achter houden,met mede weten van de westerse eu ministers,martelen van onschuldige mensen,8+ jaren vast houden en martelen,waar ook de EU volop aan mee gewerkt hebben

JanVG2
JanVG219 jun. 2012 - 18:57

Onze held meed tijdenlang Groot Britanië omdat hij bang was vanuit GB uitgeleverd te worden aan de VS. Zweden en IJsland waren veiliger omdat die landen bijna geen mensen aan de VS uitleveren .... En nu is opeens Zweden het land dat voortdurend mensen zonder einge reden of onderzoek aan de VS uitlevert .. juist ja ... heeft natuurlijk niets te maken met het feit dat onze held voor een onafhankelijke zweedse rechter moet verschijnen om zijn versie te vertellen over enkele zaken waarbij meneer sex had met vrouwen, waarbij hij vergeten was die vrouwen om toestemming te vragen ... Wat een vreemd idee dat meneer "'ik ben voor transparantie" die transparantie mijdt zodra het hemzelf betreft. Op dit moment is de meest logische verklaring dat meneer te laf is om voor de zweedse rechter te verschijnen en werkelijk alles doet en iedereen voor zijn karretje spant om maar zijn eigen hachje te redden van een eerlijk proces ... waarvan hij lijkt te weten dat hij het zal verliezen omdat hij blijkbaar weet dat hij zich ten opzichte van die vrouwen heeft misdragen. Maar ja, groupies moeten niet zeuren ... alles voor het grote goede doel ...

Florian2
Florian219 jun. 2012 - 18:57

Assange neemt de dreiging van uitlevering aan de VS duidelijk serieus! En niet voor niets denk ik: ik hoop dat het hem lukt uit de klauwen van de VS te blijven!

1 Reactie
JanVG2
JanVG219 jun. 2012 - 18:57

Welke dreiging ..? Het gaat om een ZWEEDSE rechtbank! en vrouwen die zich misbruikt voelen .. maar die hebben natuurlijk geen rechten ..

ANRandy
ANRandy19 jun. 2012 - 18:57

De keuze voor Ecuador door Assange zal niet toevallig zijn. Niet bepaald een land wat bekend staat om zijn respect voor het recht om het zacht uit te drukken: "Ecuador: The criminal justice system must not be used to curb protests" , AMNESTY INTERNATIONAL, PUBLIC STATEMENT, 28 October 2011 http://www.amnesty.org/en/library/asset/AMR28/008/2011/en/54e8a68f-0624-489a-ab01-1755a4635edd/amr280082011en.html

1 Reactie
Jokerman
Jokerman19 jun. 2012 - 18:57

Ik denk dat men in Ecuador wat anders met 'protesters' omgaat, omdat men er daar nogal een handje van heeft om gekozen president middels een coup af te zetten, zoals een aantal jaar geleden is geprobeerd door 'demonstrerende' agenten. Westerse media maakten er een heel klein incident van, maar Correa's bodyguard kwam daarbij door een kogel om het leven. Ik vertrouw Correa. Hij hoort in het rijtje van Latijns-Amerikaanse leiders die het Westen graag zwartmaakt omdat zijn beleid ons niet zo goed uitkomt.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jun. 2012 - 18:57

Ik vind het nog steeds een lafbek. Ondertussen zit er een soldaat in Engeland op zijn straf te wachten... een straf die hij te danken heeft aan een dief die zich god waant.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger19 jun. 2012 - 18:57

In Engeland?...dief of klokkenluider?

[verwijderd]
[verwijderd]19 jun. 2012 - 18:57

> Hij vreest daar de doodstraf te krijgen voor hoogverraad en spionage. dat lijkt me sterk. hij vreest de doodstraf te krijgen met een of ander excuus, en die vrees is terecht, want hij is diverse malen met de dood bedreigd door amerikaanse politici. misschien weet joop wel dat hoogverraad is voorbehouden aan inwoners van het land dat verraden wordt. Assange is geen Amerikaan. en misschien weet Joop ook wel dat het publiceren van informatie geen spionage is. spionage is het ontvreemden van geheime informatie, en die door spionage verkregen informatie wordt typisch niet gepubliceerd.zoals Assange deed. Assange gaat niet veroordeeld worden wegens spionage, want dat heeft hij niet gedaan,en ook niet wegens hopogverraad, want hij is geen amerikaan, hij gaat veroordeeld worden omdat hij een ongehoorzame journalist is die lak heeft aan censuur. En in deze heeft het 'beschaafde' westen niet alleen Assange en Bradley Manning een slechte dienst bewezen, maar vooral zichzelf.

1 Reactie
seniorg
seniorg19 jun. 2012 - 18:57

Assange zou veroordeeld kunnen worden (in Zweden) wegens verkrachting of tenminste aanranding. Daar heeft hij geen trek in. Zweden staat er bepaald niet om bekend dat zij lieden gemakkelijk uitlevert (zoals hier in Nederland het geval is, zelfs met eigen staatsburgers). Nietemin zoekt deze uiterst rechtse lafaard nu zijn heil in een Zuidamerikaanse dictatuur, waar mensenrechten en vrijheid van meningsuiting een farce zijn. Nadat hij eerst zijn linkse Britse vriiendjes een vermogen heeft laten verspelen door zijn borg te schenden. Walgelijke vent dus. Mijnheer Assange is helemaal niets waard. Een nare egoïst. Laat hem voorlopig maar een tijdje vegeteren in een Zweedse cel.