Het grootste onderzoek naar ontrouw ooit laat zien dat we geheel in lijn met de evolutionaire theorie reageren
Ontrouw is een van de belangrijkste bommen onder “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Maar al te vaak duurt de relatie na ontrouw van een der partners niet zo lang meer en in de gevallen dat ze bijeen blijven kan het een tijd duren voor ze samen weer gelukkig zijn. Tot zo ver Disneyland.
Uit het grootste onderzoek ooit naar de invloed van ontrouw op de relatie – 63.894 Amerikaanse deelnemers tussen 18 en 65 jaar beantwoordden de vragen – blijkt dat mannen en vrouwen verschillend op ontrouw reageren. Hij is in zijn mannelijke eer gekwetst dat ze voor de seks iemand anders heeft verkozen. Zij is ongelukkig door de emotionele kant van de ontrouw omdat hij ook nog eens een nestje met een ander maakt.
De ondervraagden moesten zich voorstellen dat hun partner vrijt met een ander zonder er verliefd op te zijn of andersom, dus dat hun partner verliefd is op een ander maar er niet mee vrijt. Het interessante aan dit onderzoek was dat het niet beperkt bleef tot heteroseksuele mannen en vrouwen, maar dat ook biseksuele en homoseksuele mannen en vrouwen aan het onderzoek meededen. Daar was eigenlijk nooit onderzoek naar gedaan, alsof ze verdorie niet meetellen. Bij biseksuele en homoseksuele mannen en vrouwen is er geen verschil te zien. Het zijn vooral de heteroseksuele mannen die het meest afwijken in het patroon: die hanige gekwetstheid als ze seksueel bedrogen worden. Naarmate de proefpersonen jonger waren was hun reactie heviger.
Het is volgens de onderzoekers helemaal in lijn met de evolutionaire theorie. Mannen verspreiden graag hun zaad onder vele vrouwen, maar willen zeker weten dat de kinderen die eruit voorkomen van hen zijn. Als er andere mogelijke vaders in beeld komen dan worden ze onzeker. In de ontwikkeling tot man betekent onzekerheid over zijn mannelijkheid een grote bedreiging. Vrouwen zouden volgens de evolutietheorie het liefst het zaad hebben van de gezondste man, maar kunnen met welke lieve, zorgzame man dan ook heel goed de kinderen opvoeden en die voelen zich juist bedreigd als de man ook ergens anders een gezin heeft. Het maakt hen minder uit of hij op dat adres ook neukt.
Tot zover de evolutie, want ik weet ook heel goed dat in onze eigentijdse samenleving een hoop van die oerinstincten wat gebagatelliseerd worden. Wij menen dat we alles rationeel beoordelen, maar ontrouw triggert gevoelens en die zijn juist helemaal niet rationeel. Dus reken niet te veel op je redelijkheid en helemaal niet op de redelijkheid van je partner.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht