Nico schrijft een serie over oorlog, dit is aflevering 33.
Toen ik schreef dat mijn volgende stukje over ‘Vrede op aarde’ zou gaan dacht ik aan Kerstmis en niet aan Syrië. De snelheid van de ontwikkelingen in dat land verraste vriend en vijand. Bij mij op straat kwam een wit autootje voorbij dat luid en continu toeterde. Ik wist bijna zeker dat het daarbij niet om een Turkse bruiloft ging of om uitbundige voetbalsupporters, maar om de bevrijding van Damascus. Ik probeer genuanceerd over het gebruik van geweld na te denken, maar als Bashar al-Assad om het leven is gekomen nadat zijn vliegtuig van de radar verdween, dan is dat zijn verdiende loon. Daarvoor heeft deze dictator te veel doden op zijn geweten, die zich tegen zijn regime keerden.
Er schieten mij boeken te binnen, die mij aan Syrië doen denken. Van Arnon Grunberg herinner ik mij een indrukwekkende roman-passage over folter in gevangenissen, die ik ooit las. De titel schiet mijn niet meer te binnen en ik weet ook niet op welk land in de Arabische wereld dat sloeg, maar het had zo maar een Syrische gevangenis kunnen zijn.
In een ander boek beschrijft David Yallop de jacht op de terrorist Carlos (De jacht op de jakhals, Van Gennep, Amsterdam). Het is een prachtig geschreven dikke pil over zijn moedige zoektocht naar de verdwenen ‘jakhals’, die hij uiteindelijk ontmaskert in een park in Damascus. “Bassam Abu Sharif, een van de mensen die mij had gezegd dat ik Carlos in Damascus zou kunnen vinden, zei: ‘Ik ben bang dat het daar heel gevaarlijk is, vooral als ze erachter komen dat jij weet dat Carlos in hun land zit. Het is voor hen beschamend om toe te geven dat hij bij hen in Syrië zit.’ Vijfenveertig spannende pagina’s verder vindt Yallop tijdens een wandeling in het Tishreenpark min of meer toevallig de beruchte internationale terrorist. ’Mister Yallop?’ Ik bleef staan en keek onthutst naar de goedgeklede Arabier die mij wenkte. Hij kwam mij bekend voor, erg bekend, hoewel hij een totale vreemde voor mij was. Ik liep op hem af. Hij stak een hand uit. ‘Ik ben Michel Assaf.’ (de schuilnaam van Carlos die in werkelijkheid Ilich Ramirez Sanchez heette)
Het is ironisch om te zien hoe oorlogen elkaar kunnen beïnvloeden. Omdat Poetin te veel in beslag genomen lijkt te zijn door zijn oorlog in Oekraïne laat hij zijn vriend Assad in de steek. Hetzelfde geldt voor bondgenoot Iran, dat indirect in de Gaza-oorlog verwikkeld is. Door het ontbreken van steun uit die hoeken konden de rebellen van Hayat Tahrir alSam (HTS) makkelijker en sneller oprukken richting Damascus.
Ik ben heel nieuwsgierig naar welke kant het nu met Syrië op zal gaan. Die van Afghanistan? Of zal het nieuwe Syrië ruimte bieden aan Koerden, christenen en andere andersdenkenden.
O ja, excellentie Faber, wacht alstublieft nog even met het verdrijven van Syrische vluchtelingen uit Nederland nu het daar hopelijk weer veiliger wordt.
Mijn uit Syrië afkomstige vriend Maher toont zich via de app ontzettend blij met wat zich nu in zijn geboorteland voltrekt. ‘De zon van de vrijheid schijnt op de Syriërs. Syrië, het thuisland, schrijft vandaag geschiedenis. Syrië is op weg naar gerechtigheid.’ Vorige week genoten we van zijn heerlijke buffet met een mix van Syrische, Palestijnse, Libanese en Nederlandse lekkernijen en we hadden het uitvoerig over de politieke situatie in het Midden-Oosten. Maher vertelde dat hij bij Assad op school gezeten heeft. Ik wil hem interviewen.
Volgende keer: het gesprek met Maher.
In 2021 heeft en speciale rechtbank in Parijs een verzoek tot strafvermindering van Carlos de Jakhals nog afgewezen.
Assad zit goed daar in Moskou. Zijn we toe aan een nieuwe as van het kwaad? Als we daar dan een as van het goed tegenover konden stellen? Maar dat zie ik eigenlijk ook niet meer zitten...
Als ik Assad was, zou ik van ramen wegblijven. De russische ramen zijn van dusdanige kwaliteit dat er met regelmaat mensen door naar buiten vallen.
Voor het internationale strafhof komt hij niet in aanmerking, maar hij mag inderdaad wel goed opletten.
Is van Balen al gesignaleerd op het Umayyad Square in Damascus.?
Die tijd is nu echt voorbij, Onyx, het vrije westen is een gepasseerd station op het wereldtoneel. Wij laten onze neus nergens meer zien hoor. Maar wanneer leren ze daar ginder nou eindelijk eens zelf orde op zaken te stellen? Maar misschien is dat eigenlijk ook gewoon een westers ideaal, orde op zaken, en is chaos en ellende daar gewone gang van zaken.
Weer een regimechange van ons vrije Westen, hoeveel landen zijn er geen slachtoffer van geworden?
Ik ken 1 land daar die nooit sancties krijgt, wie zou dat nou zijn, zij maakten daar nu een grote parkeerplaats bij met uitzicht op de zee!
Het vrije Westen heeft hier vooralsnog niks mee te maken, tenzij je Turkije rekent tot het vrije Westen. Turkije heeft er nl wel veel mee te maken
Het is natuurlijk prima dat de dictator Assad is verjaagd. HTS heeft het momentum goed ingeschat en met relatief weinig slachtoffers het land van deze despoot ontdaan.
Vraag is wel of er nu vrede komt en wat de Syriers kunnen verwachten van de toekomst.
De Russen zullen de bases in Tartus en Hmeimim niet zo maar opgeven, denk ik. Verder stelde de Taliban zich in Afghanistan eerst ook heel redelijk op. maar van die redelijkheid is nu niets meer over. Wanneer ik als vluchteling in Nederland zat keek ik het dan ook zeker nog een tijd aan voordat ik mijn retourticket zou boeken.
Reli-terroristen hebben het zwaar te verduren in de regio (Gaza/Libanon) maar na jarenlange strijd (die over en weer naar lokale normen en waarden heeft plaatsgevonden) is het dan toch eindelijk gelukt het in beginsel redelijk seculiere bewind in Syrie te verdrijven.
Sadat had mogelijk de Syrische bevolking een dienst bewezen als hij geen jarenlange onmogelijke strijd had gevoerd tegen reli-terroristen. Ook al duidt de gang van zaken in bijvoorbeeld Iran na het vertrek van de Sjah er niet bepaald op dat het daarna allemaal beter wordt.
Afwachten maar. Een wijs man zegt al: het is niet onze (reli) oorlog.
Sadat had ook eerder mogen vertrekken. Sadat, Hassan, Pahlavi e.d. inclusief hun tegenstanders allemaal met hetzelfde reli sop overgoten.
Sadat was al erg genoeg in Egypte toen hij nog leefde. Om hem dan ook nog Syrie in de schoenen te schuiven wat erg ver.
De meedogenloze dictator is weg, maar vrede in Syrië, dat zie ik nog lang niet gebeuren. HTS zegt dat ze nu gematigd zijn, maar dat moet eerst nog maar eens blijken. De Koerden worden ondertussen alweer aangevallen door Turkije en aan hun gelieerde rebellen.
Dit geeft IS weer de kans om zich ook weer te mengen in de Syrische machtsstrijd, nu de Koerden druk bezig zijn om zich te verdedigen tegen de Turken
Bevrijd van een vreselijke dictator!
Mensen die leven onder een meedogenloos regime dat bevriend is met de V S maken minder kans om het geluk van hun bevrijding mee te maken. Zie de Palestijnen. Zelf een genocide op hun maakt nauwelijks indruk bij politici hier. Als het niet zo goed uitkomt bij landen zijn zelf 40000 mensenlevens niets waard.
Getolereerd door de VS, vriendschappelijk met Rusland dekt beter de lading
Zijn Iran en de VS 'vrienden' van elkaar? Hoeveel moslims wonen in democratische rechtstaten?
Zonder de schade die Israël aan Hamas, Hezbollah en Iran heeft toegebracht was dit niet mogelijk geweest. Ook de invloed van Turkije heeft een rol gespeeld. Voor de bühne zijn Turkije en een aantal Arabische landen de laatste tijd erg kritisch op Israël, maar achter de schermen zijn ze stiekem wel blij. Het zou mij niet verbazen als er de komende tijd een nieuw evenwicht ontstaat in het Midden-Oosten.
Een nieuw evenwicht, dat kan
Voor de Palestijnen gaat dat allemaal niets uitmaken. De sleutel voor de oplossing van dat vreselijke drama ligt bij de Westerse landen.
Hou Middenman, een kijkje achter de (half) verblinde schermen,
https://www.middleeasteye.net/news/new-evidence-reveals-oil-shipments-turkey-israel-continue-despite-embargo
@Kees Flipsen - Dat zou kunnen, maar ik vermoed dat Israël bondgenootschappen in de regio gaat versterken en dat de USA dat gaan steunen. Voor de EU zie ik geen rol van betekenis. Al met al inderdaad slecht nieuws voor de Palestijnen, maar het lijkt me toch inmiddels wel duidelijk dat die sowieso nog maar weinig échte steun krijgen van hun Arabische broeders.
De leiders in Iran en Turkije zijn al druk bezig met hun heroriëntatie.
Bureau Buitenland heeft een themauitzending over een Syrië na Assad met Syriëkenner Abdou Bouzerda, Irankenner Peyman Jafari en correspondent Melvyn Ingleby.
Nu is er even vreugde, ook in mijn straat werd wat vreugde vuurwerk afgestoken, en het is de mensen van harte gegund.
.
Ik hoop op een vreedzame, pluriforme samenleving, en dat zal niet meevallen omdat er zo'n grote verscheidenheid aan groepen leven in Syrië, die niet perse hetzelfde doel voor ogen hebben.
Het blijft gewoon even afwachten nu, eerst maar eens zien hoe het overdragen van de macht gaat in deze politieke arena.
Maar vandaag is het feest.
Vandaag hierover een en dezelfde ingezonden brief, over die pluriforme vredige toekomst van Syrie in zowel het AD als de Telegraaf, van een ir te Delft...raar hoor, dat dat kan...
Hoe snel het beleid van Faber al resultaat heeft.
Het strengste beleid ooit.
Daar zijn ze in Syrië van geschrokken. Dan het heft maar in eigen hand nemen.
Voor Wilders en Faber breken moeilijke tijden aan.
Als alle Syrische vluchtelingen straks vrijwillig terug willen keren naar Syrië, dan blijven er geen asielzoekers meer over.
Hoe moet dat dan met 'het strengste asielbeleid ooit'?
Hoe snel het beleid van Faber al resultaat heeft.
Wil je nu zeggen dat het regime van Assad gevallen is door het beleid van Faber?
@Molly Veenstra: Als alle Syrische vluchtelingen straks vrijwillig terug willen keren naar Syrië, dan blijven er geen asielzoekers meer over.
---------------------
Er blijven er genoeg over hoor.
Molly Veenstra,
Dat gaan ze niet doen.
De angst en de onderlinge strijd is niet weg. Men vertrouwt andere strijdende partijen niet.
Ze gaan afwachten.
Het is nog even afwachten, maar dit lijkt een zegen voor land en regio en biedt eindelijk kans op duurzame stabiliteit en wederopbouw. Ik ben benieuwd wat dat gaat betekenen voor de miljoenen vluchtelingen. Bij hen die in de regio refuge zochten lijkt er grote animo voor terugkeer. Van vluchtelingen in Europa en m.n. ook in NL zijn dit soort signalen nog niet vernomen.
..
Ik weet wel van eerdere onderzoeken onder Syriërs in NL waarin hen werd gevraagd hoe zij toekomst zagen. Een zeer grote meerderheid, mij staat bij > 90 %, gaf destijds onomwonden aan toekomst, en definitief, in NL te zien. Ik ben benieuwd of en in hoeverre huidige ontwikkelingen en perspectieven een rol -gaan- speken in (her)beoordeling van verblijfsstatus en bij beoordeling van lopende aanvragen. Mensen met de Syrische nationaliteit vormen al jaren de grootste groep asielzoekers in Nederland ( >50%).
@just - 'Bij hen die in de regio refuge zochten lijkt er grote animo voor terugkeer. Van vluchtelingen in Europa en m.n. ook in NL zijn dit soort signalen nog niet vernomen.'
Jawel, die zijn er wel . Er bestaat alleen nog grote onzekerheid over de toekomst van Syrië op dit moment. Veel scribenten hier op JOOP zijn overtuigd van een heropleving van IS, al Qaida of misschien nog iets veel ergers. Dat ook Syrische vluchtelingen nog niet precies weten wat hen daar te wachten staat is volkomen logisch op dit moment.
Veel hier aanwezige Syriërs hebben (groot) ouders, broers en zusters ed die ze meer dan 10 jaar niet gezien hebben. Voorlopig zal het wel gaan om familiebezoek en niet om permanente terugkeer.
Wat ik mee krijg is dat de Syriërs hier dol blij dat de nieuwe ' leiders' Assad heeft verdreven waaruit ik mag concluderen dat die groep die toeterend en dolblij op de Nederlandse tv kwam weer richting Syrië gaat wat weer n opsteker is voor faber.
Of ben ik te voorbarig of beter gezegd is die vreugde wel echt met die nieuwe... ' leiding ' .?!
Ik ben niet zo zeker of dit wel zo'n opsteker is voor Faber en Wilders. Wilders was nogal een fan van Assad, als ik het goed begrepen heb.
Dan heb je het niet goed begrepen. Geloof je alles wat ze je voorschijven? De wereld verklaren via opinies in de pers over ideeen over binnenlandse politiek is orientalisme in dubbel kwadraat.
HTS staat garant voor Afghanistan 2.0
Dus zet de tentenkampen maar vast klaar en begin alvast met de klaagzang tegen Faber.
Tentenkampen? Nee hoor, dat is de oplossing in de MO landen, bij ons zijn het 4- sterrenhotels en cruiseschepen, het bordje dat er gewerkt wordt aan uw terugkeer is onder luid gejuich verwijderd.
Nee, sufferd. Het is juist precies omgekeerd.
Wegens HTS en de val van Assad vieren de vluchtelingen feest.
Als het enorm blijkt mee te vallen met dat Afghanistan 2.0 van jou, en daar lijkt het op, willen de vluchtelingen voor Assad weg van hier.
Terug naar Syrië.
Hoe moet dat dan met 'het strengste asielbeleid ooit'?
Molly Veenstra,
We hebben de Syrische vluchtelingen in Nederland goed opgevangen. Ze zijn geïntegreerd en hebben hier een zekere toekomst. Dat ze blij zijn met het vertrek van Assad is begrijpelijk en terecht. Neemt niet weg dat ze ook de onzekere ontwikkeling in Syrië de komende jaren nog aanzien voordat ze tot een terugkeer besluiten - want zij weten als geen ander hoe HTS is samengesteld.
@molly
Nou Raymond zou best eens gelijk kunnen krijgen. Van de regen in de drup zou best eens kunnen gelden.
“HTS is een islamistische groepering (een groepering die de politieke islam aanhangt), ontstaan in 2017 na een samenvoeging van verschillende jihadistische groepen. Een van die groepen was Jabhat al-Nusra, dat ooit verbonden was met de terreurorganisatie Al Qaeda.HTS stelt zich echter gematigder op dan Jabhat al-Nusra en heeft zich naar eigen zeggen gedistantieerd van Al Qaeda.”
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/12/08/rebellen-syrie-wie-zijn-ze/
Jolani is een islamist, maar dat is niets bijzonders in het midden-oosten. Hij is echter ook een pragmaticus. Dat zien Raymond en Jozias over het hoofd.
Terug naar Syrië? Lui in de tentenkampen in de regio waarschijnlijk wel.
@molly
Hij was gelieerd aan al quada en zit nu, iets meer gematigd, meer op de lijn taliban. Noem het maar pragmatisch.
@Jozias -
al Qaida gematigder dan IS? Wat is dan nu weer voor flauwekul?
En waar haal je vandaan dat al Jolani op de lijn van de Taliban zit?
"Ik ben heel nieuwsgierig naar welke kant het nu met Syrië op zal gaan. Die van Afghanistan? Of zal het nieuwe Syrië ruimte bieden aan Koerden, christenen en andere andersdenkenden."
Dat is niet zo moeilijk te voorspellen. Het wordt een fundamentalistische moslim dictatuur in een land dat vroeger redelijk seculier was en waar oorspronkelijk christenen, koerden, Sjiieten, Alawieten en Soennieten redelijk harmonieus naast elkaar leefden. Er valt waarschijnlijk een vergelijking met Egypte te trekken, waar de dictatuur nu heftiger is dan dat hij ooit onder Mubarak was.
Laat Syrië n voorbeeld zijn voor de regio waar geloven elkaar waarderen.
Waar zelfs Faber graag voor zou verhuizen, ik bedoel dat zij daar gaat wonen.. hehe dat zou opluchten, dan hebben wij weer n racistische leugenaar minder te onderhouden.
@itsme - 'Dat is niet zo moeilijk te voorspellen. '
De arrogantie van de alwetende.
De alwetende is nergens nieuwsgierig naar. Hij weet immers alles al.
Mijn sympathie ligt bij de nieuwsgierigen.
@ itsme:
[.....een land dat vroeger seculier was en waar oorspronkelijk christenen, Koerden, Sjiieten, Alawieten en Soennieten redelijk naast elkaar leefden.]
.
Ach, het is je ontgaan dat in het seculiere land 54 jaar lang een wrede dictatuur heeft geheerst onder de familie Al-Assad met een Alawietische achtergrond (een minderheid)?
De meerderheid van de bevolking heeft niets anders gekend. Voorlopig is al het andere dus beter, en jouw "voorspelling" is een slag in de lucht en dom nattevingerwerk.
Waarom nou de keuze voor het woord verdrijven, en niet voor de repatriëring?
Je mag een bloedhekel aan dit kabinet hebben, maar het verdrijven is nog door niemand van dit kabinet in de mond genomen.
Nee, uiteraard niet.
Ze moeten de SP natuurlijk wel een rad voor ogen kunnen draaien.
Je vraagt je af wat al die uitzinnig blije en met vlaggen zwaaiende mensen bezielt, dat ze woorden als Vrijheid en God is Groot (democratie nog niet gehoord) uit hun mond laten komen, en daarbij stralen alsof ze de jackpot hebben gewonnen. Hoe kan zoiets?? Menen ze dat dan echt??
@frankie- 'Waarom nou de keuze voor het woord verdrijven, en niet voor de repatriëring?'
Omdat Nico Haasbroek de waarheid belangrijker vindt dan het gebruik van eufemismen. Het gebruik van eufemismen voor hun misdadige praktijken is meer iets voor de maffia, of de huidige Nederlandse regering.
Je hebt 'the Godfather' hopelijk wel gezien?
Beste Dirk,
In landen met een clan-stamcultuur waarbij je afhankelijk bent van de goede samenwerking met andere clans/stammen, daar zal je ook niet snel een democratische rechtsstaat gaan tegenkomen waar de burgers het voor het zeggen hebben.
In een penduledemocratie, is het vaak de macht van de sterkste, en daarom is een kans op een burgeroorlog in die landen ook vele malen hoger dan bij ons.
Beste frankie, er zijn 3 regeringsvormen,
1) stammenhoofd, van een stam met gelijk uiterlijk, taal en gebied)
2 imperium, (aantal stammen onder een hoofdstam of politieke leiding (Habsburgers, Ottomanen, Romeinen, China, Inca)
3) natie (staat), de modernste vorm , ontstaan in het westen, de democratie, of autocratie, met of zonder parlement of ander volksvertegenwoordigingen , sinds een eeuw of zo pas algemeen verbreid over de wereld
Syrie is dan wel zgn een natie ( begrensd door lijnen getrokken door westerlingen ooit), maar is dat net zo min als Yougoslavie er een was, dus constant mot en bloedvergieten, tot de zaak uiteenvalt of soortement wankel collage ontstaat met nodige onvrede onder diverse groeperingen.
Syrie zit nu tussen 1 en 2 in (maar streven ze wel naar democratie? of kalifaat? misschien idd nog veel te vroeg), dat belooft nog wat...
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Stellingwerver,
Je meent het echt, dit is besloten met veel landen geloof me, natuurlijk zeggen ze dit niet, Turkije zit ook in de NAVO trouwens, de lijst van ingrepen op andere landen is heeeeeel lang hoor inmiddels, soms komt dit nieuws pas jaaaaren later naar buiten, ik denk er het mijne van en jij het jouwe!