Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VPRO zendt documentaire niet uit na #MeToo-klachten over medewerker

  •  
08-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
757 keer bekeken
  •  
Aantal omroepen in 2016 gehalveerd

© HILVERSUM - Exterieur van de Vara, NTR en VPRO. Het publieke omroepbestel telt vanaf 2016 nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het huidige aantal. ANP SANDER KONING

De VPRO trekt de muziekdocumentaireserie Villa da Musica terug nadat oud-redacteuren zich via Twitter beklaagden over #MeToo-gedrag door een medewerker wiens werk in de serie centraal staat. Die klacht werd geuit nadat de omroep een artikel publiceerde waarin “het seksisme dat in de sector is vastgeroest” aan de kaak wordt gesteld omdat die een voedingsbodem vormt voor grensoverschrijdend gedrag.
Een oud-medewerkster reageerde met: “Fijn dat @3voor12 zich keert tegen seksueel wangedrag in de muzieksector. Maar jullie eren de komende weken wel het werk van een man die zijn positie als leidinggevende @vpro misbruikte. Dat voelt ongepast. Ik was 18 toen hij zich aan mij opdrong. Hij was 36 en eindredacteur.”
De omroep heeft daarop direct contact met haar opgenomen en vervolgens de serie teruggetrokken. “Mede omdat de desbetreffende eindredacteur een prominente rol in de nieuwe serie heeft.” De medewerkster zegt zeer tevreden te zijn over het optreden door de omroep. “Gisteren twitterde ik dat ik eind jaren 80 te maken kreeg met seksueel overschrijdend gedrag van mijn leidinggevende @vpro. Daarop heeft de omroep snel en adequaat gehandeld, zie hieronder. Ik voel me gesteund door @3voor12 en de directie en hoofdredactie @vpro. Het roer is om.”
Het Parool schrijft dat het om Bram van Splunteren gaat.
"Van Splunteren laat aan Het Parool weten dat hij de eindredacteur in kwestie was. “Het is iets dat 33 jaar geleden is gebeurd bij het programma De Firma Onrust, dat Minou samen met een andere jonge vrouw presenteerde. Ik was 36, werd verliefd op haar en er is toen iets geweest tussen ons. Daarbij is er, in mijn ogen, nooit sprake geweest van enige dwang, maar ik heb mij toen onvoldoende gerealiseerd dat ik haar leidinggevende was en dat ze nog maar 18 was. Ik vind het heel vreselijk dat zij daar kennelijk nog zoveel last van heeft.”"

Meer over:

vpro, #metoo, nieuws, muziek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.