Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

VPRO zendt documentaire niet uit na #MeToo-klachten over medewerker

  •  
08-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Aantal omroepen in 2016 gehalveerd

© HILVERSUM - Exterieur van de Vara, NTR en VPRO. Het publieke omroepbestel telt vanaf 2016 nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het huidige aantal. ANP SANDER KONING

De VPRO trekt de muziekdocumentaireserie Villa da Musica terug nadat oud-redacteuren zich via Twitter beklaagden over #MeToo-gedrag door een medewerker wiens werk in de serie centraal staat. Die klacht werd geuit nadat de omroep een artikel publiceerde waarin “het seksisme dat in de sector is vastgeroest” aan de kaak wordt gesteld omdat die een voedingsbodem vormt voor grensoverschrijdend gedrag.
Een oud-medewerkster reageerde met: “Fijn dat @3voor12 zich keert tegen seksueel wangedrag in de muzieksector. Maar jullie eren de komende weken wel het werk van een man die zijn positie als leidinggevende @vpro misbruikte. Dat voelt ongepast. Ik was 18 toen hij zich aan mij opdrong. Hij was 36 en eindredacteur.”
De omroep heeft daarop direct contact met haar opgenomen en vervolgens de serie teruggetrokken. “Mede omdat de desbetreffende eindredacteur een prominente rol in de nieuwe serie heeft.” De medewerkster zegt zeer tevreden te zijn over het optreden door de omroep. “Gisteren twitterde ik dat ik eind jaren 80 te maken kreeg met seksueel overschrijdend gedrag van mijn leidinggevende @vpro. Daarop heeft de omroep snel en adequaat gehandeld, zie hieronder. Ik voel me gesteund door @3voor12 en de directie en hoofdredactie @vpro. Het roer is om.”
Het Parool schrijft dat het om Bram van Splunteren gaat.
"Van Splunteren laat aan Het Parool weten dat hij de eindredacteur in kwestie was. “Het is iets dat 33 jaar geleden is gebeurd bij het programma De Firma Onrust, dat Minou samen met een andere jonge vrouw presenteerde. Ik was 36, werd verliefd op haar en er is toen iets geweest tussen ons. Daarbij is er, in mijn ogen, nooit sprake geweest van enige dwang, maar ik heb mij toen onvoldoende gerealiseerd dat ik haar leidinggevende was en dat ze nog maar 18 was. Ik vind het heel vreselijk dat zij daar kennelijk nog zoveel last van heeft.”"

Meer over:

vpro, metoo, nieuws, muziek,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Manfred2
Manfred29 feb. 2022 - 17:06

Bezopen dat Minou op den Velde na 33 jaar alsnog wraak wil nemen op Bram van Splunteren én dat de VPRO daar in mee gaat. Er is niet voor niets een verjaringstermijn voor zedenzaken en die 20 jaar is hier ruimschoots overschreden. Bedenk dat MvdV het 33 jaar op z'n beloop heeft gelaten en dat beiden inmiddels in een totaal andere levensfase zitten. Ja, 33 jaar geleden was dit grensoverschrijdend gedrag en dat zou het nu nog zijn. Maar dit 33 jaar later gebruiken om alsnog wraak te nemen is óók grensoverschrijdend gedrag.

Flix
Flix9 feb. 2022 - 15:30

Zandb. Prima dat jij het moreel politiek correcte onzin vind . Feit is dat iemand zoveel last van het gedrag van een ander had dat ze er 33 jaar na dato nog hinder van heeft .

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland9 feb. 2022 - 18:03

Er zijn ook mensen die 30 jaar na dato nog “lijden” over in hun ogen gemene opmerkingen van een leerkracht, of nog vaker, van wat een vader of moeder tegen hen zei op een bepaald moment. Het maakt het lijden van de ene persoon er niet minder erg van, maar het wil ook niet betekenen dat de gebeurtenis of opmerking ook daadwerkelijk zo vreselijk was. Mogelijk wel, maar ook heel goed mogelijk heeft degene die in 30 tijd een vervelende ervaring geen plekje heeft kunnen geven en verder is gegaan met haar/zijn leven wel een ander probleem, iets wat meer bij die persoon zelf gezocht moet worden. De ggz zit tsjokvol met patiënten die zware psychische problemen ervaren door hoe oneerlijk vader of moeder vroeger naar hen was en als je die ouder dan spreekt heeft die soms geen idee waarom het komt dat hun dochter of zoon jaren later met die verwijten komt. Niet dat 1 van de partijen gelijk of ongelijk heeft over het verleden, maar schuld aanwijzingen wordt wel erg twijfelachtig, wellicht was de bewuste ouder wel gemeen, maar misschien ligt er ook een oorzaak bij de zoon of dochter die niet in staat is om sommige ervaringen een plekje te kunnen geven en het leven voort te zetten.

Zandb
Zandb10 feb. 2022 - 9:57

Flix Doe niet zo achterlijk; ìk vel toch geen oordeel, dat doet u. Ik vind het moreel politiek correcte onzin, dat u zegt dat ZIJN beleving er niets toe doet, als we vaststellen dat iemand na heel lange tijd nog hinder heeft van ZIJN gedrag. Blijkbaar doet alleen HAAR beleving ertoe? Ik weet niets van deze kwestie af, maar dat weet ik wel, dat je niet zo maar kunt veroordelen op hoe een van de twee betrokkenen iets ervaren heeft. Ga u schamen voor uw onbegrip. Rick Dank voor uw bijdrage. Helaas is het allemaal niet zo simpel als Flix suggereert.

Flix
Flix9 feb. 2022 - 10:31

Jozias . Zijn beleving is niet relevant , hij heeft misbruik gemaakt van z,n macht ten aanzien van een jong volwassen ondergeschikte en dat hij dat na 33 jaar nog steeds niet begrijpt is zijn probleem en niet van degene die misbruikt is of zich misbruikt voelt door hem.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 feb. 2022 - 12:22

Ik weet niet wat er gebeurt is . Er zijn twee verhalen van twee mensen die kennelijk ooit een relatie hadden. 100 jaar geleden

Jozias2
Jozias29 feb. 2022 - 13:35

@flix Dat er een machtsrelatie was is duidelijk. Of er misbruik van is gemaakt niet. (Kan, maar is niet duidelijk). Ik ken in mijn omgeving meerdere stellen waarbij de relatie op het werk is ontstaan en hij een leidinggevende functie had. Inmiddels al jaren samen en met kinderen. De context doet er wel toe voordat je er het stempel machtsmisbruik op kunt plakken. Wat als het initiatief van haar kant kwam?

Zandb
Zandb9 feb. 2022 - 14:17

Flix "ZIJN beleving is NIET relevant." Nou. Dat is dan lekker. Laat Barbertje maar hangen dan. Tot hoever wilt u terugredeneren, met uw moreel politiek correcte onzin, waar slechts de beleving van één partij relevant is?

Backtobasics
Backtobasics9 feb. 2022 - 8:42

Vroeger ook wel eens door een lerares vrij sexueel benaderd rond eind jaren 90 toen ik rond de twintig was en zij rond de veertig. Gaf toen eerlijk gezegd een beetje sjeu aan verder vrij saaie lessen. Verder kan ik natuurlijk niet de ernst van de huidige gevallen inschatten, waardoor het snel " glad ijs" is.

Flix
Flix8 feb. 2022 - 22:05

Porcupine tree. Waneer je je als 36 jarige redacteur jezelf aan een 18 jarige stagaire opdringt en je noemt het een affaire of what ever en je bent je van geen kwaad bewust dan moet je professionele hulp gaan zoeken.

1 Reactie
Jozias2
Jozias29 feb. 2022 - 9:46

@flix Dat opdringen is haar beleving geweest. Zijn beleving was een affaire met wederzijdse instemming. Het was 33 jaar geleden en daarna hebben ze nog regelmatig samengewerkt zonder problemen. Zeg maar wat we daar in 2022 aan moeten doen?

Sonic2
Sonic28 feb. 2022 - 20:00

In de jaren 90 had je 12 steden,13 ongelukken. Ik was in die jaren nog een kind en ik weet hoe ontzettend veel ik heb geleerd toen van dat programma. Dat programma ging specifiek over ongelukken en verkeer. Het werd je beeldend en duidelijk gemaakt in dat programma wat de gevaren van drank waren in het verkeer. Boosheid in het verkeer. Muziek op tijdens het fietsen Ik denk dat je naar zo'n programma op de NPO moet toegaan en dan in de context van sex en seksueel overschrijdend gedrag. Ik denk dat heel veel veel mensen( vooral jongeren, maar ook ouderen) daar heel veel aan zullen hebben. Volgens mij kan zo'n programma veel goeds betekenen. Mits je ook daar goede acteurs en actrices op zet.

RaymondenJoop
RaymondenJoop8 feb. 2022 - 19:10

Hebben we eindelijk iets gevonden dat heel de samenleving van links tot rechts verbind, is het toch niet zo okay.

Porcupine tree
Porcupine tree8 feb. 2022 - 18:58

Betreft Bram van Splunteren. Geeft zelf aan korte affaire met haar gehad te hebben. Is zich van geen kwaad bewust. Maakte trouwens geweldige muziekdocu's destijds.

Marcus A.2
Marcus A.28 feb. 2022 - 18:47

Wat hier nu allemaal gebeurt... "Repeated aggression without cause appears to put females under constant pressure, to make them compliant when the male feels it's time for sexual intercourse. These recent findings "question the extent of sexual freedom left for females in such societies," Baniel suggests." Het is aapachtig gedrag. https://amp.dw.com/en/male-apes-are-natural-sexual-harassers/a-39576412 Lijkt me een interessant onderwerp voor een docu!

Michel Graanoogst
Michel Graanoogst8 feb. 2022 - 18:24

Dat juist ook in progressieve kringen klappen gaan vallen is niet onverwacht. Uit een interview met Halina Reijn en Carice van Houten in de Volkskrant over hun initiatief tot een gezamenlijk productiebedrijf Man Up in reactie op #MeToo; "Van Houten: ‘Vroeger lachte je maar een beetje mee. Kreeg ik een hand op mijn bil, zei ik er niks van. Ik wilde niet flauw zijn, nee, altijd a good sport.’ Reijn: ‘Nu heb ik last van het andere uiterste, ik word gewoon agressief. De arrogantie van de wittere heteroman zit er nog steeds diep ingebakken, ook, júíst bij VPRO-mannen, hoor. Ik denk dat de reden is dat ik zevenhonderdduizend jaar bij Ivo ben gebleven’ (Ivo van Hove, leider van Toneelgroep Amsterdam, waaraan Reijn lang verbonden was, red.) ‘dat ik me bij hem als homoseksueel altijd veilig heb gevoeld. Als ik terugkijk op mijn carrière daarbuiten, denk ik net als Carice: my God, ik ben blij dat ik mijn eigen dochter niet ben. Maar ik kan nu veel beter mijn grenzen aangeven.’ Grijns: ‘Sterker: ik ben totaal geradicaliseerd.' " https://www.volkskrant.nl/mensen/carice-van-houten-en-halina-reijn-de-hetero-seksuele-mannennorm-zit-ook-in-ons~b16d9e16/

4 Reacties
EenMening
EenMening8 feb. 2022 - 20:49

@Michel Het is contra-intuïtief, maar een (jonge) vrouw is veiliger in een bedrijf dat door een dikke VVD'er wordt gerund, dan in een zogenaamd links bolwerk. Dat heeft er ook mee te maken dat in bedrijven veiligheid vaak beter geregeld is. Zaken worden ook toegedekt omdat anders naar buiten komt dat "onze mensen" net zo slecht zijn als die aan de andere kant van het politieke spectrum. "De mens is geneigd tot alle kwaad". Maar je hoeft niet aan die neiging toe te geven.

watcher3
watcher39 feb. 2022 - 1:44

een mening, jouw mening in deze, zo ongefundeerd als je je hem neer plempt is verder voor niemand van belang.

lmgikke
lmgikke9 feb. 2022 - 7:24

Serieus eenmening? dit heeft niets met links of rechts te maken. Heel zielig dat je nu links de schuld geeft en de VVD heilig verklaard. Vergeten dat VVD al jaren de partij is met de meeste schandalen?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout9 feb. 2022 - 14:28

Mening fulmineert een rochel die zo glibberig is dat je zou denken dat die door een gristelijkgereformeerde is opgetypt.

Greendutch
Greendutch8 feb. 2022 - 17:50

ook na decennia kan het helend werken als je erkenning krijgt want deze ervaringen worden door een slachtoffer levenslang meegedragen, komt er niet meer van af hoewel het soms wel enigszins draaglijk wordt. doordat de dader niet ‘aangepakt’ wordt komt die er goed vanaf terwijl díe eigenlijk al die jaren had moeten leiden onder schuldgevoel gevolgd door verantwoordelijkheidsbesef.

3 Reacties
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 feb. 2022 - 17:56

Helend? Omdat iemand 30 jaar geleden kennelijk onbeholpen avances maakte is 'ie gelijk een dader? Mijn hemel, zullen we eerst even afwacht en bezien van de vreselijke 'misdaad' is geweest?

Jozias2
Jozias28 feb. 2022 - 21:48

@greendutch Er is kennelijk een affaire geweest. Het 'slachtoffer' en de 'dader' hebben na hun relatie nog meerdere keren gewoon samenwerkt bij andere programma's. En nu 33 jaar later moet deze persoon gecanceld worden. Alles kan hoor maar ik heb dan toch een ander beeld bij levenslang leed wat soms enigszins draaglijk is. Daar kan ik mij iets bij voorstellen bij de ouders die een 4 jarig kind verloren, een verkrachting of een gewelddadige overval. Niet bij het ontvangen van een dickpick of een affaire met een leidinggevende als volwassene.

korheiden2
korheiden29 feb. 2022 - 8:42

@Jozias : 'Er is kennelijk een affaire geweest. Het ‘slachtoffer’ en de ‘dader’ hebben na hun relatie nog meerdere keren gewoon samenwerkt bij andere programma’s. En nu 33 jaar later moet deze persoon gecanceld worden.' Ik vraag me inderdaad af of de VPRO na zo lange tijd nog actie moet ondernemen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 feb. 2022 - 17:17

In ieder geval is het jammer want in de jaren 80 en 90 had de VPRO gewoon geweldige muziekTV Heel wat beter als die mainstream troep die ze nu promoten bij 3voor12 en daar werkten toen talloze mensen aan mee en werden veel goede bands een podium gegund De VPRO was toen nog echt de omroep die een verschil maakte. Vernieuwend, provocerend, geniaal en grappig. Maar 1 persoon was toen niet goed bezig achter de schermen . Waarom heffen ze dan de VPRO niet op?

5 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator8 feb. 2022 - 19:15

@ Griezel in post-gezellig Nederland (18:17u) - je haalt me de woorden uit de mond; eigenlijk zou ik je nu moeten beschuldigen van diefstal van mijn nog te maken geestelijke eigendom (zo iets, en slechts als luchtige grap bedoeld). Je hebt gelijk. Ik herinner me met liefde de weergaloze VPRO-woensdag op Radio 3. In de middag 'Nozems à Go Go' met Fons Dellen en Lotje IJzermans. In de avond 'Amigos De Musica' en later 'De Stompin' Velden', met Roel Bentz van den Berg, Bert van de Kamp, en Martijn Stoffer (op zeker moment werd ook Jan Donkers van de partij). Die drie noemden zich 'De RoBeMa's', bij wijze van eerbetoon aan de Nederpop van de jaren zestig (denk ik dan). Genieten tot en met, het was alles met zoveel kennis van zaken en humor gelardeerd. Je deed er talloze nieuwe ideeën op. Goeie ouwe Cor Galis was zo'n beetje de MC van die late avonden; hij noemde Jan Donkers consequent 'Jumping Jan Jonkers', en dat met zijn karakteristieke stem... De VPRO-gids was toen altijd mijn wekelijkse traktatie voor alle dingen over radio en TV, alsmede over film en diverse varia anderzijds. Hoe de tijden zijn veranderd (in goed Engels: 'How Tempus Did Fugit', natuurlijk). Daarvan is over: niks, nul, nichts, nothing, zero, nakko, nada. Rond 1990 kreeg een zekere groep van managers greep op de VPRO (net zoals op alle andere instituten in de samenleving die van waarde waren). Nullige types, met een Samsonite en een laptopje van die dagen. Geen enkel historisch besef. Muzikaal gevoel: afwezig (geldt voor alle vormen van cultuur, dit). Zendercoördinatoren, dus. Cijfers, luisterdichtheid, en geld. En ja, de VPRO is roemloos ten onder gegaan, gezonken in de oceaan van stupiditeit en middelmatigheid. Hipsters maken er de dienst uit. 'De Gids' is waardeloos, ik maak de aankoopsom liever over naar de voedselbank, of een ander goed doel. Dit gezegd zijnde: de VPRO-gids had in de mooie jaren ook een fictieve TV-zender doodleuk bij de andere, echte kanalen afgedrukt. Die heette: '5th Dimension Television', en het aanbod bestond louter uit krankzinnige en onmogelijke titels, zoals bijvoorbeeld: 'Het Kon Niet En Het Gebeurde Toch!' Ik weet tot op heden niet welk onbekend genie dit alles verzon. Oh, en Piet Schreuders (die van 'Furore', het mooist Nederlandse tijdschrift ooit), die graficus verzorgde de vormgeving van 'De Gids' in de gloriedagen. 'Furore' verscheen onregelmatig, en dat is nogal zacht uitgedrukt. Hier de Furore-catalogus, strekkend van juni 1975 t/m januari 2022; met andere woorden: 27 nummers van juni 1975 t/m januari 2022 (= 46 jaar, voorwaar een prestatie): https://www.furoremagazine.com/shop/ (Dit is het relaas van een liefhebber; ik onderhoud met niemand van al deze werkelijk creatieve mensen een financiële band.)

Farmer 2.0
Farmer 2.08 feb. 2022 - 20:06

En programma's als Rembo en Rembo.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 feb. 2022 - 23:33

Bij Marc Overmars begint ook zowat iedereen over hoe goed hij niet voor Ajax was en hoe Ajax hier onder gaat lijden. Als slachtoffer trek je toch je haren uit je hoofd dat zovelen maar blijven l*llen over dat bedrijf dat het zo goed bedoelde en niet over het slachtoffer praten? Zucht...

Uw Psychiator
Uw Psychiator9 feb. 2022 - 13:55

@ Fransss en Vrij (00:33u) - inderdaad, *...zucht*. Het moest niet mogen, dat ophemelen van een bedrijf met goede bedoelingen. Wij mogen alleen de loftrompet steken als het om bedrijven met slechte bedoelingen gaat. (Dit wordt wel érg ingewikkeld. Ik kan geen laudatio schrijven over Tata-Steel, Shell, of Monsanto-Bayer.)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij9 feb. 2022 - 18:02

@ Psychiator U doet uw naam geen eer aan want u geeft blijk er totaal niets van te snappen. Maar goed, als u door een motorgang het ziekenhuis in geramd wordt kom ik naast uw bed zitten. Niet om u te troosten maar om door uw gekreun heen te vertellen hoeveel goeds die motorgang toch doet in het dagelijkse leven.

Radio-Head
Radio-Head8 feb. 2022 - 17:10

Lees het boek genoemd in de Link. mocht je (nog) niet snappen wat er gaande is, maar je je wel wil verdiepen. https://www.demorgen.be/tv-cultuur/dave-eggers-door-amazon-en-apple-leven-we-als-goudvissen-in-een-kom~bb5fbb54/ Lees daarnaast, "Frictie" van Miriam Rasch "Hersenbeest" van Marjan Slob "Wij Nihilisten" van Hans Schnitzler Verdiep je in figuren zoals Peter Thiel. https://www.groene.nl/artikel/zij-die-rome-willen-zien-branden-groeten-u https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/06/15/de-nederlandse-koning-premier-en-minister-associeerden-zich-met-een-antidemocraat-die-rechtsextremisten-financierde/ https://www.theguardian.com/technology/2022/feb/07/peter-thiel-meta-facebook-board-resign En denk niet in Links of Rechts, Nederland, Europa, China, Rusland of de USA maar denk in een Globaal Feodaal Macht construct, die via een Neo Liberale bestuurders wijze eindigt in een digitale dictatuur, met Leenheren en Horigen. LAY DOWN Melanie & The Edwin Hawkins Singers LIVE '70 (Candles In The Rain) (Willem Duys) https://www.youtube.com/watch?v=IZ52lk9wjZI

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.28 feb. 2022 - 18:31

Kun je het niet een klein beetje toelichten of samenvatten? Ik loop niet over van de vrije tijd.

Radio-Head
Radio-Head8 feb. 2022 - 19:20

Hoi Marcus, De bijdrage in de link over het boek `The Every´ van Dave Eggers, geeft al een goede inkijk over huidige sociaal maatschappelijk ontwikkelingen. Gisteravond werd ook het één en ander besproken in `Tegenlicht´. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2022-2023/metaleven.html

Satya
Satya8 feb. 2022 - 19:40

Marcus Peter Theil is erg interessant. Zo rijk dat hij media die kritisch op hem is kan wegvagen. Zo zijn er nog wel een paar.

Satya
Satya8 feb. 2022 - 19:41

Overigens zijn Trump en Theil samen met die aanval op vrije pers bezig geweest.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 feb. 2022 - 16:45

Eind jaren '80? En dan nu aan de bel trekken? Ik mag hopen dat er meer is dan een enkel geval van ongewenst flirten 30 jaar (!) geleden. Zo niet, dan gaan heel wat mannen voor de bijl, Tweekeerbellen inclusief.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 feb. 2022 - 18:05

tsja - het zou zomaar kunnen meneer tweekeerbellen - dat is dus ook wat het risico is van dit soort woede - voor je het weet durft geen enkele man nog te flirten want je weet maar nooit -

sr626
sr6268 feb. 2022 - 19:31

Onnodige opmerking. Het ging hier over ongewenst opdringen en zeker niet over "onbeholpen avances" en flirten. Overigens: hoeveel weet U van deze zaak? "Onbeholpen avances" verzin je niet.

lmgikke
lmgikke8 feb. 2022 - 16:15

Wat en verschil in de gang van zaken als je het vergelijkt met het artikel op joop.nl dat er naast staat: PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op wegens #MeToo

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 16:01

Het mooie van Metoo is dat je iemand compleet kapot kunt maken voordat je überhaupt met enig bewijs komt, laat staan voordat iemand veroordeeld is voor iets strafbaars.

19 Reacties
lmgikke
lmgikke8 feb. 2022 - 16:35

Het mooie van MeToo is dat vele mensen die kapot gemaakt zijn, eindelijk gehoord beginnen te worden.

watcher3
watcher38 feb. 2022 - 17:00

Bloemetje voor imgikke!

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 17:03

itsme Inderdaad. Dat is mogelijk. Het mooie van Me Too is ook, dat wat nooit aan het licht zou moeten komen, net zo mogelijk aan het licht komt. Het mooie van uw opmerking is dat die nietszeggend is.

FredD2
FredD28 feb. 2022 - 17:12

@Imgikke, dat rechtvaardigd nog steeds niet dat we mensen aan de schandpaal nagelen zonder enig bewijs. Zijn ze schuldig? Nagel maar raak, maar tot die tijd is terughoudendheid wel belangrijk, anders zijn alle mannen een makkelijk doelwit.

nikita72
nikita728 feb. 2022 - 18:15

Ik dacht ook even dat de VPRO om bewijzen zou moeten vragen, maar van de andere kant: Loopt iemand schade op als een documentaire geannuleerd wordt? De beschuldigde moet nu de pensioenleeftijd hebben, dus ik denk dat hij ook geen inkomsten misloopt.

nikita72
nikita728 feb. 2022 - 18:17

Overigens vind ik het wel verkeerd als mensen - zonder enig bewijs - anderen kapot maken. En dat gebeurde bijvoorbeeld in de toeslagen-affaire.

KM2
KM28 feb. 2022 - 19:24

Imgikke, voorstander van Guantanamo bay? Gewoon alles zonder hard bewijs vastzetten en weg laten rotten, bloeden zullen ze schuldig of niet.

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 19:47

@Imgekke Dus een beetje collatoral damage waarbij zonder wederhoor mensen hun carriere of leven wordt kapotgemaakt moet kunnen?

EenMening
EenMening8 feb. 2022 - 20:08

@Imgikke Wat jij zegt klopt als een bus.

OlavM
OlavM8 feb. 2022 - 23:27

@ itsme: Het strafrechtelijk veroordeeld zijn is bepaald niet het belangrijkste criterium voor optreden in dit soort zaken. Het kan een gevolg zijn pas aan het eind van een reeks voorafgaande handelingen, zoals onderzoek en hulp, maar veel belangrijker is wat slachtoffers hebben ervaren en welke gevolgen er voor hen zijn van bepaald seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een strafprocedure kan daarbij een rol spelen, maar niet altijd per se.

OlavM
OlavM8 feb. 2022 - 23:30

Soms kan er inderdaad sprake zijn van valse beschuldigingen. Dat komt na onderzoek aan het licht, als het goed is. En dat kan dan ook weer leiden tot optreden daartegen.

lmgikke
lmgikke9 feb. 2022 - 7:29

FredD, KM, Itsme. Het enige dat ik zeg dat MeToo er voor gezorgd heeft dat veel slachtoffers eindelijk hun verhaal kunnen doen. Dat ze eindelijk gehoord worden. Denk eens na wat jullie daar van maken, Guantanamo Bay? Serieus? Begrijpend lezen is moeilijk blijkbaar. Ik doe een constatering, JULLIE trekken daar de conclusie uit. De conclusie die jullie trekken is dat ik voorstander zou zijn van een Heksenjacht en onze rechtsstaat aan de kant te zetten. Dat zeg ik helemaal niet. Blijkbaar hebben jullie zelf ergs een zorg zitten. Wellicht zelf niet zo netjes gedragen in het verleden? Angst?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 feb. 2022 - 8:16

@ FredD 'terughoudendheid (is) wel belangrijk, anders zijn alle mannen een makkelijk doelwit' Klopt. Het probleem is dat het omgekeerde minstens zo waar is: als alle vrouwen die geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag, hun mond zou houden, is iedere vrouw een makkelijk doelwit voor de roofdieren (die helaas onder het manvolk óók voorkomen). Juist voor mensen in een machtspositie, is het wezenlijk dat ze zich bewust zijn van de machtsverhoudingen, en hun gedrag daarop aanpassen.

KM2
KM29 feb. 2022 - 9:10

Wellicht zelf niet zo netjes gedragen in het verleden? Angst? Nee, geen van dat allen. Vast gezeten door een valse beschuldiging en uiteindelijk vrijgesproken.

lmgikke
lmgikke9 feb. 2022 - 10:12

@KM. Vrijgesproken, dus de rechtstaat is uiteindelijk tot de juiste conclusie gekomen en heeft je niet weg laten rotten. Waarom opper je dan dat ik jou zou willen laten wegrotten?

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2022 - 14:59

KM Vertel eens wat meer

KM2
KM29 feb. 2022 - 22:30

"Vrijgesproken, dus de rechtstaat is uiteindelijk tot de juiste conclusie gekomen en heeft je niet weg laten rotten." Iets wat wel het doel was van de persoon die mij onterecht beschuldigde, proberen mij en mijn familie kapot te maken. Onschuldig tot het tegendeel is bewezen, en daarom dus inderdaad blij met ons rechtssysteem. De persoon in kwestie is veroordeeld tot laster. Dit is voor mij persoonlijk en meer ga ik hier ook niet over zeggen. Als je slachtoffer van -wat-dan-ook voor beschuldiging bent raakt het je, zeker niet zo hard als de excessen die je met me-too tegenkomt, maar het raakt je zeker. Het is (gelukkig) de rechter die bepaald of je schuldig bent, die hebben daarvoor geleerd, niet Imgikke, KM, Pietje of Klaasje die (onbewust) een kant kiezen of denken te weten hoe de vork in de steel zit. Onschuldig tot de rechter anders bepaald.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2022 - 11:08

@KM 'Onschuldig' betekent niet dat je het niet gedaan hebt? Daar zit namelijk nog bewijslast tussen en het is zoals je weet nogal moeilijk in veel gevallen dit soort vegrijpen te bewijzen omdat de daders het meestal niet doen in de rij bij de kantine.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 11:45

KM o Onschuldig beschuldigd door derden en slachtoffer daarvan, omdat het echt wel pijn doet op zich als je überhaupt de gevolgen moet dragen, wetende dat je onschuldig bent, ook al word je nadien vrijgesproken. Omdat je weet dat het ook weleens verkeerd afloopt ondanks de rechtsstaat. Die is helaas soms ook feilbaar, maar het beste wat we hebben, beter hebben we niet. Alleen het besef al dat iemand jou schuldig kan vinden zelf wetende wie en wat je bent, is op zich vaak fnuikend voor mensen ondanks vrijspraak achteraf.