Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VPRO shockeert met advertentie Pippi Langkous die middelvinger opsteekt

  •  
26-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
VPRO
De VPRO heeft in Amsterdam een advertentie op een reclamezuil staan waar de kinderheld Pippi Langkous de middelvinger opsteekt. De overburen, waaronder oud-presentatrice van kinderprogramma’s Judith Bosch hebben het gebaar afgeplakt met witte tape. Het zou te obsceen zijn en niet binnen het straatbeeld passen, meldt AT5.
Bosch en haar man hebben het heft in eigen handen genomen omdat ze vinden dat kinderen een dergelijk gebaar niet zo openlijk horen te zien,.
"We wonen er tegenover en keken door het raam de hele dag uit op een opgestoken middelvinger. Het is bij Artis, er komen de hele dag kinderen voorbij. Ouders en leraren proberen kinderen juist te leren dit gebaar niet te maken. Mijn kleinkinderen vroegen ook of dit mag. Dit is opvoedkundig zo waardeloos."
Het echtpaar verwacht niet dat de campagne aangepast wordt maar heeft toch een boze brief naar de VPRO gestuurd. Wat denkt u: hoort die middelvinger bij de immer stoere Pippi of is de reactie terecht?

Meer over:

kijk nou, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Minoes2
Minoes228 feb. 2017 - 3:31

Het verbaasd me hoeveel mensen dit normaal vinden tegenwoordig, tekenend voor de tijd? Ik kijk daar toch wat anders tegenaan en vind het niet normaal.

1 Reactie
Crazy Henkie
Crazy Henkie1 mrt. 2017 - 12:25

Ach, lang haar bij mannen was vroeger onbespreekbaar, toen kwamen de Beatles en Elvis Presley. Tattoos waren voor zeelui, nu hoor je er nauwelijks bij als je geen tattoosleeve hebt. De wereld veranderd, je kan niet vast blijven houden aan vroeger en er zeker niet naar terugkeren.

Juppé🎗
Juppé🎗27 feb. 2017 - 21:00

"Dit is opvoedkundig zo waardeloos."....Nee die is er nu eenmaal. Goed dat de VPRO weer de oude wordt en dan gaat zo'n zalvige grijze piemel in een rode broek daar en pleister op doen. Wim T Schipper leeft gelukkig nog, maar zelfs dominee Spelberg keert zich in zijn graf om door dit gepreuts.

DenFlexwerker
DenFlexwerker27 feb. 2017 - 6:31

Treffend dat de VPRO een icoon uit de jaren 70 moet opduiken. Toen was de VPRO inderdaad revolutionair. Na het millennium werden ze al door BNN ingehaald en nu is het gewoon oude garde.

Crazy Henkie
Crazy Henkie27 feb. 2017 - 6:17

Inderdaad, een middelvinger is heel normaal tegenwoordig. Dit is net zo belachelijk als religieuzen die bikini- en lingeriereclames afplakken in hun wijk.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 feb. 2017 - 14:29

Een middelvinger is niet normaal, en zal dat ook nooit worden - wat jij er ook over denkt. Ik geloof niet dat religieuzen bikini- en lingeriereclames afplakken, in ons land. Misschien heb ik ongelijk. In elk geval gaat het om onvergelijkbare grootheden. Middelvinger is: vervloeken, of vernedering, 'fuck you', 'up your ass' - personen die deze opsteken vind ik vulgair en oninteressant. Vrouw in lingerie: mooi om te zien, geschenk van de natuur. En dan hoeft ze geen babe te zijn, hoor. (Ik vind dit trouwens een bijzonder smakeloze misstap van de VPRO - doet me denken aan al die 'progressieve en bevrijde' striptekenaars in de jaren zestig en zeventig, die porno-versies maakten van Kuifje en Suske & Wiske. Wat een ellendige geestelijke armoei hadden die lui.)

Crazy Henkie
Crazy Henkie28 feb. 2017 - 9:19

Cliff, je hebt ongelijk, in de Schilderswijk werden de lingerie reclames afgeplakt omdat anders mensen zich misschien wel beledigt zouden voelen. http://i.imgur.com/iXXkzOD.jpg Bovendien kan ik mij nog wel wat verontwaardging herinneren van een SGP lid die bang was dat hij zijn dochter sexuele voorlichting moest geven omdat er webcam reclame in de buurt stond. http://www.rd.nl/vandaag/binnenland/ook-seculier-verzet-tegen-reclame-webcamseks-1.551590 Dus ja, religie is voor tolerantie, maar dan wel 1 kant op.

StHuck
StHuck26 feb. 2017 - 21:56

Raar dat hier Astrid Lindgren's verhalen en verbeeldingen rondom Pippi Langkous anders behandeld worden dan de bestrijding van Zwarte Piet. Sterker nog: dat de bestrijding van haar als conservatieve, rechtse inspanning gezien wordt. Pippi Langkous zoals die trots met haar blanke vriendjes in twee verhalen naar haar blanke vader en koloniale koning van een donkerhuidig eilandvolk reist in Taka-Tukuland is toch niet te onderscheiden van de strijd van policor Nederland tegen Zwarte Piet met de hun leidende blanke Sinterklaas uit een ver land? De hem als racisme verweten knipoog van Gerard van 't Reve over Takki-Takki-land zou zomaar een knipoog naar zowel Lindgren's Langkous als Sinterklaas geweest kunnen zijn: "Ik ben er erg voor, dat die prachtvolken zo gauw mogelijk geheel onafhankelijk worden, en ons niks meer kosten, zodat we ze allemaal met een zak vol spiegeltjes en kralen op de tjoeki tjoeki stoomboot kunnen zetten, enkele reis Takki Takki Oerwoud, mijnheer!"

4 Reacties
seniorg
seniorg27 feb. 2017 - 7:38

"Raar dat hier ..." Waar, wat? Er wordt een feitje gerapporteerd, niet meer, niet minder. U wil daarin lezen (want Joop!, want links) dat er sprake is van meten met twee maten: wel Zwarte Piet, niet Pippi. Hoewel het daar dus niet over gaat, wellicht als troost: er is al uitgebreid gezeverd over Pippi en haar racistische vader, de negerkoning.

StHuck
StHuck27 feb. 2017 - 10:03

@seniorg Mijn doel is niet anders dan policor Nederland, die met zoveel tamtam bijna het gehele jaar door, jaar in jaar uit, bezig is de figuur van Zwarte Piet taboe te verklaren zij dat dan ook consequent met Pippi Langkous en nog meer onder veel mensen populaire, en als onschuldig ervaren, figuren moeten doen. De selectiviteit is gebaseerd op hypocrisie vanwege eigen sentimenten bij bepaalde van dit soort figuren en verhalen. Zoals dus m.b.t. van de vanouds door progressief Nederland omarmde Pippi Langkous. Maar de onderliggende rebellie, met een zeker "fuck you"-houding is een groot deel van het vroegere progressieve Nederland allang kwijt. Inmiddels zijn zij de zedenmeesters geworden die ze vroeger bestreden. De huidig bestaande rebellenclub met Provo-caties zonder aanziens des persoons, en dus nu ook naar het inmiddels linkse establishment, is niet zozeer veranderd.

seniorg
seniorg27 feb. 2017 - 14:01

Dat is met permissie flauwekul of tenminste van lange halen, snel thuis. We zijn inmiddels van politicor (wat betekent dat je probeert een schijn van beschaving te bewaren) doorgeslagen naar populicor, de plicht om overal op te schijten. Ik bedank voor die eer. Nog steeds is uw vergelijking onzin.

Ewanus
Ewanus6 jun. 2017 - 7:11

Met alle respect, maar nee dat is het niet seniorg. De plicht om overal op schijten is een reactie op de steeds groter groeiende cultuur van politiek correct gebazel in een taal die steeds verder verdrinkt in irritante eufemismen. "Beperkte vrijheid van meningsuiting" zouden we met betrekking tot andere landen gewoon censuur noemen. Mohammed tekenen? Nou doe maar niet, wat schiet je ermee op? En bovendien kwets je er een ander mee... Culturele nihilisten die zich verschansen achter hetzelfde zwakke argument "het feit dat kan/mag, wil niet zeggen dat je het maar moet doen"... vragen zich over een paar jaar af wat er toch met onze cultuur gebeurd is. En daar komt bij dat de meeste zedenmeesters zelf vaak in het geniep de grootste viezerikken zijn. Hoe groter de geest, des te groter het beest. Vloeken en obscene gebaren horen bij het dagelijks leven en je hebt niet het recht om dit af te plakken! Je hebt wel het recht om weg te kijken of om te denken "nouja, tis niet mijn smaak"

CharlesdeValois
CharlesdeValois26 feb. 2017 - 20:59

Het is een goed teken dat er nog mensen zich storen aan de middelvinger. Waarom, omdat het een manier van communiceren is wat afglijdt. Bovendien bestaat het gevaar dat Pippi door dit prominente gebruik nooit meer hetzelfde zal zijn,; zelfs haar vader - die piraat was- gedroeg zich beschaafd tegenover Pippi . Ik denk dat hij nooit meer naar de vpro kijkt.

Tip top
Tip top26 feb. 2017 - 19:55

Heel goed, zo bereidt je kinderen voor op wat ze te wachten staat, een maatschappij waarin je niet kan overleven zonder opgestoken middelvingers.

menage
menage26 feb. 2017 - 19:16

Middelvinger? Man dat zegt toch helemaal niks meer tegenwoordig.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 feb. 2017 - 16:48

Jawel - het zegt erg veel over diegene die hem opsteekt: een vulgaire, simpele ziel, die niet goed in staat is om met andere mensen normaal om te gaan. Allemaal armoei. Iets voor zware drinkers en speedgebruikers. En voetbalhooligans.

Okke2
Okke226 feb. 2017 - 19:09

Wat een vreselijk truttige overburen zeg, ga dan lekker in staphorst wonen als je zo graag opgewonden wilt raken van posters aan de abri en de drang voelt ze te censureren met je ladder en je tape. Paar jaar geleden was het straatbeeld in amsterdam heroine junks die je een fiets verkopen, hoertjes op de straat en wiet bruin en wit overal waar je het maar wil. Nu hebben we dit soort droeftoeters die iets vinden van een postertje pffff.

Popiejopie3
Popiejopie326 feb. 2017 - 18:15

Pipi ís de vleesgeworden middelvinger naar kleinburgerlijke opvoeding.

H.Witte
H.Witte26 feb. 2017 - 16:46

Dank aan, overigens 'mijn', VPRO. Jullie rijden opvoeders in de wielen en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

johannn2
johannn226 feb. 2017 - 16:13

Moeten we in schoolklassen in het vervolg aanvaarden, dat kinderen de middelvinger opsteken naar elkaar en de juf? .

Zephyr2
Zephyr226 feb. 2017 - 15:59

Pipi was ondeugend, brutaal maar niet onbeschoft. VPRO heeft een reputatie op te houden als sloopbedrijf van heilige huisjes, maar wat ze hier mee beogen? Elders op dit forum gaat het over normen en waarden en of nieuwkomers zich wel aanpassen. Als dat aanpassen middelvinger geven betekent, laat dan maar.

Joop Schouten
Joop Schouten26 feb. 2017 - 15:22

Jonge kinderen kennen dit gebaar al lang Als ze geestelijk volwassen zijn doen ze dit niet. Indirecte reclame voor het programma.

rbakels
rbakels26 feb. 2017 - 15:15

Het is een trend: cartoonisten die wedijveren in grofheid.En vervolgens als de vermoorde onschuld zeiken dat de vrijheid van meningsuiting teloor gaat. daarom voor alle duidelijkheid: die vrijheid ontslaat je niet van fatsoen. Op overtreding van fatsoensnormen stat alleen de sanctie van afkeuring - maar afkeuring is zeker niet ongepast.

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 feb. 2017 - 14:57

Hoelang heeft het nederlandse tittel van meest tolerante land ook alweer fast kunnen houden?

1 Reactie
Crazy Henkie
Crazy Henkie27 feb. 2017 - 14:37

Hoe meer intolerante mensen er bij komen, hoe minder Nederland tolerant is en blijft.

JohnVKR
JohnVKR26 feb. 2017 - 14:51

De middelvinger hoort bij de Nederlandse normen en waarden. De volledige Nederlandse politiek EIST van vluchtelingen en allochtone Nederlanders dat ze deze waarden overnemen. Zoals de Nederlandse politiek ook van hen EIST dat ze de seksistische, vrouwonvriendelijke waarden die we elke nacht op de RTL- en SBS-zenders door onze strot krijgen geduwd, omarmen. De Nederlandse normen en waarden zijn namelijk superieur aan die van alle andere volken in de wereld.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2017 - 18:30

@ JohnVKR (15:51u) - je slaat de spijker op de kop. Wat je noteert, dat zijn navrante waarheden. Voorzien van het nodige sarcasme.

Wittemuis2
Wittemuis226 feb. 2017 - 13:50

De grachtengordel in actie. Opa en oma zullen het wel even regelen, ga lekker op de Veluwe wonen zou ik zo denken.

Break on through
Break on through26 feb. 2017 - 13:31

Goeie actie van de VPRO! Tjonge jonge, dit is de 2e eeuw. Overtrokken reactie van NCRV presentatrice. Zelf in je jonge jaren Jimi Hendrix interviewen en dan een kinderheld aan banden willen leggen? Hypocriet. https://nl.wikipedia.org/wiki/Judith_Bosch

StHuck
StHuck26 feb. 2017 - 13:25

Pippi Langkous rookt ook en bovendien is haar blanke vader Efraïm Langkous koning van het door donkerhuidige mensen bewoonde Taka-Tukaland waar de trotse Pippi en haar blanke vriendjes op bezoek gaan. Zelf fan van deze in vroeger tijden als rebelse kinderheld is dus dunkt me in de huidige door policor beheerste publieke omroepwereld nog steeds een rebel tegen heug en meug. http://www.med-etc.com/soz/kind/Pippi-Langstrumpf-d/03-Taka-Tuka-Land/113a-Pippi-geht-an-Land-Taka-Tuka-Land-konzert-m-sonnenuntergang.GIF