Joop

Vorig jaar meer asielkinderen ondergedoken uit angst voor uitzetting

  •  
15-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16553034514_2fead4ee9c_k
Vorig jaar zijn meer asielkinderen ondergedoken uit angst voor uitzetting dan het jaar ervoor. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) na een bericht daarover in de Volkskrant. In 2018 vluchtten 360 asielzoekers, waaronder 210 minderjarigen, weg uit opvanglocaties. Een stijging van 20 procent ten opzichte van 2017.
In de krant zegt Martine Goeman, jurist bij kinderrechtenorganisatie Defence for Children:
"De angst voor detentie en uitzetting is zo groot dat gezinnen de illegaliteit verkiezen boven terugkeer naar het land van herkomst, waar ze geen perspectief hebben."
Bewoners van de gezinslocaties zien geregeld hoe ’s ochtends vroeg tien man in uniform de opvang binnenstormen waarna ouders en hun kinderen als criminelen worden afgevoerd. ‘De angst wordt ze te veel. Ze raken uitgeput,’ zegt Goeman.
Neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar risico op schade bij kinderen die na langdurig verblijf in Nederland alsnog worden uitgezet naar het land van herkomst. Die schade is enorm: ‘Ze lijden aan chronische stress en hebben een hoger risico op impulsief gedrag, hechtingsproblematiek en leerproblemen.’
Het aantal asielzoekers dat besloot onder te duiken was vorig jaar wel lager dan in 2015 en 2016, het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. In Nederland verblijven op dit moment nog 740 minderjarige asielzoekers zonder verblijfsvergunning.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JanMer2
JanMer215 jan. 2019 - 11:36

"De angst voor detentie en uitzetting is zo groot dat gezinnen de illegaliteit verkiezen boven terugkeer naar het land van herkomst, waar ze geen perspectief hebben." Dat klopt toch niet helemaal met de feiten. Het gaat volgens het artikel in De Volkskrant meestal om mensen die 'asielshoppen': "Afgelopen jaar waren dit vooral Syriërs en Irakezen. Zij moeten op basis van het Dublin-verdrag terug naar het eerste Europese land waar ze een aanvraag hebben ingediend en worden dus niet teruggestuurd naar het land van herkomst." Daar moet je met een rechtvaardig asielsysteem wel tegen optreden. Doe je dat niet dan kan een asielzoeker in 20 verschillende landen dezelfde procedure doorlopen.

JJS2
JJS215 jan. 2019 - 11:21

Eigenlijk wordt hiermee gezegd dat meer mensen de kinderen helpen de rechtsgang en daarmee ook rechtstaat frustreren? Waardoor er minder kans is voor kinderen die wel recht hebben op asiel is om ook daadwerkelijk adequate hulp te krijgen? Dat is idd erg en moet aangepakt worden.

4 Reacties
rvb2
rvb215 jan. 2019 - 12:29

Bij onrechtvaardige wetten is het volledig geaccepteerd dat mensen anderen willen helpen de wet te ontduiken. De mensen die asielzoekers helpen zijn vergelijkbaar met de mensen die in WO2 joden hielpen met onderduiken.

o u wisbaar
o u wisbaar15 jan. 2019 - 13:03

@rvb Onrechtvaardig is subjectief. Wat ik onrechtvaardig vind (uitgeprocedeerde en afgewezen asielzoekers mogen ondanks alles blijven en de plek innemen van echte asielzoekers ) kan u rechtvaardig vinden. Daarnaast is het plaatsen van Godwin ook weer een laatste strohalm als de argumenten op zijn. Joden werden naar de gaskamer gestuurd deze mensen terug naar het veilige land van herkomst, een wezenlijk verschil dunkt me.

JJS2
JJS215 jan. 2019 - 14:21

@rvb, Ah mooi, even zwart/wit op papier en we leven in een wettenloze wereld. Wie bepaald dan wat onrechtvaardig is? Wat is er onrechtvaardig aan grenzen stellen zodat iedereen goed verzorgt kan worden? Of heeft u liever dat iedereen maar binnen mag komen en blijven zodat het hier net zo erg wordt als in de landen waar de "echte" vluchtelingen vandaan komen?

Satya
Satya15 jan. 2019 - 18:46

o u wisbaar https://www.vn.nl/pvvers-leggen-het-debat-lam-met-mijn-wet/ Ik beweer niet dat je pvv er bent overigens. Ik vraag me alleen af waarom je niet aan rvb vraagt waarom hij deze vergelijking maakt en direct met Godwin komt. Het is een feit dat er na terugkeer mensen gemarteld of vermoord zijn. Het is lang niet altijd een einde aan argumenten maar een mening die in dit geval rvb misschien best kan onderbouwen.