Joop

Voorzitter Brunswijk en andere Surinaamse parlementariërs besmet met coronavirus

  •  
02-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP Nieuw Parlement Suriname

© PARAMARIBO - ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk is gekozen als de nieuwe voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Het nieuwe Surinaamse parlement is voor het eerst bijeen gekomen na de parl

Ronnie Brunswijk (59) de maandag aangestelde voorzitter van De Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement, ligt op de intensive care na besmetting met het coronavirus. Hij werd woensdagavond opgenomen in het ziekenhuis, Over zijn toestand is verder niets bekend.
Waterkant schrijft:
"Overdag was Brunswijk nog bij de kranslegging bij het standbeeld van Kwakoe, ter ere van Keti Koti. Hij heeft het bericht over zijn besmetting op zijn Facebook pagina geplaatst. Eerder waren ook coalitieleiders Somohardjo en Rusland positief getest. Van de vier is alleen Santokhi negatief getest op het virus. Deze politici waren maandag aanwezig bij DNA in verband met de beëdiging en toelating van de nieuwe parlementsleden. Vandaar dat het gebouw grondig wordt ontsmet."
Chan Santoki die na zijn verkiezingsoverwinning Bouterse zou moeten opvolgen als president heeft zich laten testen en bleek niet besmet. Zijn benoeming kan door de uitbraak wel vertraging oplopen.
Suriname bleef lang gevrijwaard van een uitbraak maar vorige maand bleek het virus zich toch te verspreiden. Trouw schreef :
"Waar de buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië kampten met schrikbarende aantallen coronabesmettingen, bleef Suriname gespaard. “We wisten dat de eerste besmettingsgevallen vrijwel zeker uit Nederland zouden komen”, vertelt infectioloog Stephen Vreden van het Covid Management Team. Half maart werden het Surinaamse luchtruim, de grenzen en de scholen gesloten. “We hadden toen alles klaarstaan om Covid-19 te kunnen diagnosticeren. Iedereen die positief wordt getest zonderen we sindsdien voor twee weken af van de samenleving.” Na de verkiezingen van 25 mei, die werden verloren door president Bouterse, steeg het aantal coronabesmettingen. “Tijdens de verkiezingen had je een ontzettende mobiliteit van mensen”, verklaart Vreden."
Het land heeft Nederland om hulp gevraagd bij de bestrijding van de crisis. Ook China, India, Brazilië, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank assisteren om de uitbraak in te dammen.
Een bericht gedeeld door Waterkant.Net ???????? (@waterkant_suriname) op 1 Jul 2020 om 5:43 (PDT)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

michellekepen
michellekepen2 jul. 2020 - 11:30

Apart dat infectioloog Stephen Vreden al van te voren weet waar een mogelijke corona-besmetting vandaan zal komen: namelijk uit Nederland! Helemaal apart als er gegeven is dat dat directe buurlanden van Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië reeds kampten met schrikbarende aantallen coronabesmettingen. Vervolgens geeft deze expert aan dat Suriname haar grenzen preventief gesloten heeft. Dat alles paraat stond. Maar dat verspreiding met name na de verkiezing van 25 mei, en als gevolg van deze verkiezing, heeft plaatsgevonden. Wat is dan de link met Nederland? ("We wisten dat de eerste besmettingsgevallen vrijwel zeker uit Nederland zouden komen”)

becket
becket2 jul. 2020 - 10:59

God straft niet onmiddellijk, maar tenslotte gebeurt het wel. Dat zal Brunswijk wel kunnen waarderen.

Bernie2
Bernie22 jul. 2020 - 9:46

Ronnie Brunswijk, schatrijke veroordeelde drugsdealer (in Suriname en NL) die destijds met zijn junglecommando vreselijk huishield in de Surinaamse binnenlanden en tal van louche bedrijfjes heeft, nu een toppositie binnen de kersverse regering. Hebben ze net massamoordenaar en drugsdealer Bouterse verdreven en nu dit. De ene boef ingeruild voor de andere smeerlap. Hoe krijgen die Surinamers het in duivelsnaam voor elkaar. Afijn, corona heeft de schurk dus in haar greep. Te hopen valt dat de goedwillenden in de regering het drama overleven en het land uit de puinhopen van Bouterse kunnen opbouwen. Dat verdienen de Surinamers. 's Kijken hoe dit afloopt.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus2 jul. 2020 - 11:20

Dat houdt je, kijk maar naar Nederland hoeveel van die vastgoedmagnaatjes in de regering zitten (lokaal, provinciaal, nationaal en Europees) En waar vastgoedmagnaatjes zijn, is drugs geld dat witgewassen word. Dit soort baantjes trekken dat soort types gewoon aan. Alleen door ze echt aan te pakken los je het op, maar ze zijn zo goed in de schuld af te schuiven, bijvoorbeeld op armen. Dat dit nooit gebeurt.