© cc-foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street https://flic.kr/p/2mtpQBh
De EU, het moet niet geïdealiseerd worden, er ligt veel te veel macht in Brussel, hoewel sommige mensen dat nog steeds niet willen horen, sommige landen krijgen ontzettend veel subsidies terwijl ze de overige afspraken straffeloos aan de laars lappen, voorbeelden te over waarom de EU niet functioneert, alleen jammer dat de voorstanders gelijk de “ populisme kaart” trekken waardoor iedere discussie wordt afgekapt. Echt zicht over hoe de gemiddelde Nederlander of Europeaan over de EU denkt is niet inzichtelijk, soms een zogenaamd onderzoek maar een volks referendum durft men niet aan. De Britten, Tuurlijk, na jaren onder de EU wetten te hebben gevallen gaat nog niet alles goed, maar het angstbeeld wat deze Britse pro Europa krant “ The National “ de wereld in wil helpen is veel te eenzijdig. Over 10 jaar zijn de gevolgen van het uit de EU stappen pas echt duidelijk zichtbaar.
Voor hoeveel kan Zuid Europa een beroep op Nederland doen middels het Coronafonds? Voor hoeveel heeft Zuid Europa al financiering gekregen via Nederland middels het ECB-beleid? Je kan pas eerlijk vergelijken als je alle voor- en nadelen naast elkaar zet.
Economisch doet GB het nu eigenlijk best goed. Hoorde het gisteren nog op de radio. Alleen die goedkope arbeidskrachten zijn er niet en dat geeft nu problemen. Ik had GB er graag bijgehad in de EU, ik vind het nog steeds jammer dat een minderheidskeuze zo een radicale verandering tot stand heeft gebracht.
Ik ben blij dat Groot Britannie in deze een voorbeeldfunctie vervult. Als we een beetje opletten kunnen we leren van hun fouten als het voor ons ook genoeg= genoeg is. Ik lees trouwens dat de inflatie snel toeneemt. Ooit zal de gouden regen van strooEuros ophouden moeten en dan zitten we weer met de gebakken peren.
Mensen die tegen de Brexit waren, waren dat op basis van ratio. De pro Brexit mensen op basis van misplaatste emoties. Zelfde met de mensen hier die uit de EU willen.
Beetje omgekeerd als met de vluchtelingen problematiek bedoel je?
@Tweede kans Grappig dat je denkt dat mensen willen helpen een misplaatste emotie is, en mensen niet willen helpen een ratio. Ik zou eens met een psycholoog gaan praten als ik jou was.
klopt gewoon idd Norsemen, iedereen die dat anders ziet snapt er niks van!
Dat beleid krijg je als populisme (leugens, halve waarheden, en vreemdelingenhaat) de meerderheid van de kiezers weet te mobiliseren. Gelukkig is het hier nog niet zover.
Het gaat daar inderdaad niet echt geweldig. Gisteren nog even een telefoongesprek met een zaak in Londen gehad over de verzending van het één en ander. Dat is, ook door de slechte staat van de posterijen op het europese continent, geen sinecure meer. De minumum doorlooptijd van een zending komt uit op zo'n 3 weken. En dat kost op termijn klanten.
In Zweden bezorgen ze de post om de week op alternatieve dagen. Duurt ook wel eens weken.
Een pakket uit het VK is momenteel al snel een maand onderweg. Zo bont zullen ze het in Zweden niet maken hoop ik.
Het VK heeft het er op aan laten komen en had nauwelijks iets voorbereid. Overigens blijkt het vertrek uit de EU behoorlijk goed uit te pakken voor de lager betaalden. Uit het NPO journaal: "Het gebrek aan vrachtwagen chauffeurs komt deels door het gebrek aan opleidingscapaciteit ten gevolge van Corona, maar vooral doordat Britse chauffeurs geen behoefte hadden aan slechte arbeidsomstandigheden en een laag loon. Nu verdient een chauffeur soms meer dan een advocaat." Volgens mij is dit socialisme in optima forma. De werkgevers kunnen in het VK geen goedkope Oost Europese arbeiders meer invliegen, om de lonen te drukken. Natuurlijk klagen ze nu. Over 1 a 2 jaar zal er in het een gezond evenwicht ontstaan is mijn verwachting.
Ìk zit toevallig net Gogglebox te kijken...de Britten zitten het ene moment gierend van het lachen voor de tv om de stupiditeit van de regering, en het volgende moment met afschuw naar een 911-situatie waarin iemand de pijp uit gaat omdat de ambulance niet op tijd komt - ik krijg er zelfs tranen van in mijn ogen, wat een drama
De NHS is inderdaad nooit een perfect systeem geweest, maar het is nu wel een tikkie ernstiger geworden
Jaaaa nee maar dat komt niet door de keuze voor Brexit natuurlijk, want in rechtsconservativië is altijd alles de schuld van anderen, en onvoorziene omstandigheden en zo. Behalve als je dakloos wordt, in de schulden zit, van kruimeldief tot drugsdealer bent opgeklommen, ongewenst zwanger of zelfs verkracht wordt, dán is het natuurlijk wel allemaal je eigen stomme rotschuld
Het is wel opvallend dat juist de twee landen waar het Angelsaksische neoliberalisme hoogtij vierde beide op de rand van burgeroorlog, epidemie en voedseltekorten terecht zijn gekomen en de onderklasse die dat alles mogelijk maakte daar nu zelf de dupe van is. Je zou bijna denken dat democratie iets is voor alleen slimme mensen.
Ik zit te wachten op dieetvoer voor mijn kater, helaas! Het komt uit GB en dus pas begin volgend jaar weer leverbaar. Ze vreten het nu zelf maar op, heb een ander Europees alternatief gevonden!
Het idee dat het VK zelfvoorzienend zou moeten zijn voor een belangrijk deel van het voedsel is volgens mij wat onzinnig. In dit linkje zie je dat het VK voor de import van groente en fruit tot de mondiale top 3 behoort. https://www.groentennieuws.nl/article/9360471/hoe-staat-de-agf-zelfvoorzieningsgraad-ervoor-in-het-vk/ Zelf produceren ze veel peen en aardbeien. De problemen worden dus niet veroorzaakt door de EU die worden veroorzaakt door het feit dat het VK niet goed nagedacht heeft over de brexit. Als je de import van je eerste levensbehoeften moeilijker gaat maken ontstaan er na verloop van tijd problemen. Dat is nu aan het gebeuren. Verder kan ik mij hier nauwelijks druk om maken. Zowel de politiek als de burgers in het VK hebben gekozen voor een soort mythe. Het idee dat zij los van de EU een vrijheid hebben die ze eerder niet hadden en zich zou vertalen in een beter leven voor alle britten. Dat dit niet het geval is kunnen ze alleen door ondervinding ontdekken. En dan nog zullen ze de EU verwijten dat de EU verantwoordelijk is voor de consequenties van de eigen britse keuze.
Nederland zou zelfvoorzienend kunnen zijn maar dan wel met een heel ander voedselpakket dan nu. Dat is wellicht in de UK ook zo. Britten zullen haring moeten leren eten bij hun wortelen.
Oh ja joh? En waar halen we dan onze elektronische apparatuur vandaan? Krijgt iedereen van overheidswege een elektrisch aangedreven voertuig toegewezen, draaiend op een perfect toegerust netwerk met groene stroom? Alternatieven voor isotopen voor medische behandelingen en onderzoek zijn al voorhanden? We kunnen onze chemiebedrijven per direct sluiten? Of is het gewoon zo dat als we allemaal lokaal geteelde seizoensgroente gaan eten we verder helemaal nix nodig hebben?
https://www.nporadio1.nl/nieuws/wetenschap-techniek/5a8e6ec3-f3e8-4579-a61c-e77350b820ba/kan-nederland-leven-van-zijn-eigen-landbouw-en-voedsel
https://resource.wur.nl/nl/show/nederland-kan-zelfvoorzienend-zijn-met-voedsel.htm
Karin wat ik schreef ging over voedsel, niet over electrische fietsen, smartphones of beademingsapparatuur.
Na een excursie naar Petten toen ik nog op school zat wilde ik ook kernfysicus worden. Nederland is momenteel de grootste producent van medische isotopen in de wereld. Weer eens wat anders dan varkenskluifjes. Waar ze hun grondstoffen vandaan halen weet ik niet.
Het kan beiden niet. Wij kunnen niet zonder smartphones en niet zonder rijst. Het gevaar bij het lokaal produceren zit in de absolute interpretatie van het idee. je moet lokaal doen wat lokaal kan. Het gaat om de balans. Die is in Nederland zoek. Als 75% van het hier geproduceerde voedsel naar het buitenland gaat is er iets mis. De Boer is ASML niet. Nederland moet tot in de lengte der jaren voedsel importeren en exporteren. Voedsel dat wordt geproduceerd met aandacht voor milieu en voor de mensen ook de werknemers. Maar wellicht is dat vooral een wens van mij. Voor het VK geldt dat 50% van het voedsel wellicht behalve vlees wordt geïmporteerd. Dat gaan ze ook nooit zelf produceren. Het VK maakte onderdeel uit van een Europese productieketen voor hun voedsel voorziening. In die keten hebben ze zelf een knoop gelegd. En dat was dom.
De voedselzekerheid van de UK veel fragieler dan die van Nederland. Na WO ii was de Britse regering niet serieus bezig met de voedselproductie, terwijl het publiek goedkopere buitenlandse producten prefereerde. De fruit&veg productie daalde al sterk in de jaren 80. Kennelijk is de Britse politiek nog steeds niet geinteresseerd in voedsel.
Wat een snowflake. Ik woon ook in het VK sinds 2010 en betaal belasting. Ik moest 2 jaar terug een online formulier invullen en moest mijn gezicht scannen via een speciale app, koste me 15 minuten. Een paar weken later kreeg ik een email dat ik settled status had. Er is verder niets veranderd. En als hij zo blij was daar, waarom heeft hij zijn kinderen dan niet de Britse status gegeven, had hij deze problemen niet gehad voor hun.
Tijd zal het leren of het waar is of niet. Als dit allemaal broodjes aap verhalen zijn dan zal het over een tijdje opdrogen en anders bent u een gelukkige uitzondering. Of misschien een goede baan in het financiële hart van London?
Ja nee, als jíj geen problemen hebt ondervonden, dan heeft natuurlijk niemand ergens last van gehad, want zo werkt dat in rechtsconservativië
Karingin, het gaat niet over geen problemen. Bij mij zijn ook niet alle schappen vol. Dan kies je een alternatief, daar zijn er zat van. En zeuren dat je een paspoort moet laten zien, nou nou, wat erg.
Oh, en natuurlijk grappig dat iemand die het meemaakt en een andere kijk geeft meteen een rechts conservatieveling is. Jij bent echt niet serieus te nemen.
Zijn dit akties om te voorkomen dat er nog een land uit de EU wil stappen ? Johnson had het steeds over een ''balans''; me dunkt dat de balans nog steeds op ''vrijheid'' uitkomt
Vrijheid zonder middelen. In principe hebben mensen in de bijstand veel vrijheid, meer dan jou. Maar kunnen er niets mee.
Ja joh, de EU heeft al die belangrijke buitenlandse werknemers het VK uitgesodemieterd, gezorgd dat er nauwelijks douaniers zijn om de enorme papierwinkel - ook door de EU bedacht natuurlijk - bij import te checken en daarbij geen moment heeft nagedacht over het aanpassen van de benodigde systemen, heeft zich 3600 keer bedacht over de Noord-Ierse grens, de xenofobie met een factor 10 opgejaagd - daar konden de Britten zelf helemaal nix aan doen natuurlijk, die waren hartstikke te goeder trouw, wisten precies wat ze wilden en wat de consequenties zouden zijn
@ Joop den Uyl "Freedom 's just another word for nothing left to loose" Janis Joplin En mij dunkt dat de Britten met de dag aanvrijheid winnen.
Het is een bittere Brexit-pil voor het Britse volk -met name de mensen met de laagste inkomens-, dat door rechtse populisten is misleid en voorgelogen.
Brexit is een ramp. Maar sommige dingen zijn tijdelijk, en seizoen arbeiders zullen er minder makkelijk zijn ook door Corona. Net zoals bv in Nieuw Zeeland en Australie waar momenteel geen backpackers zijn.
De les is dus dat je zelf voorzienend moet zijn. Niet dat de EU nu zo geweldig is.
Ja want het VK en ook andere Europese landen barsten van de essentiële grondstoffen die ze zo uit de grond kunnen trekken....
@karingin Er is een verschil tussen alles zelf hebben en zoveel mogelijk alles zelf willen dien Huer hebben we een sterk gereduceerde maakindustrie, in Engeland is er blijkbaar geen chauffeur due uit engeland zelf komt. Om maar wat te zeggen. De discussie doodslaan op extreem tegengeluid heeft geen zin. Afhankelijk vh buitenland ben je altijd, wel aub zo min mogelijk
Dit geeft aan hoe hopeloos de neoliberale EU ook GB overheerst heeft. Ze moeten zichzelf hervinden. Werklozen genoeg om de banen te vullen. Economen genoeg om de economie te herstructureren. Echter heeft de neoliberale overheid vòòr de brexit een feit werd rustig zitten wachten tot de britse burger de brexit hype beu was. Wat zaten ze er naast en daar moet de britse burger voor boeten. De Britten verdienen beter want zij hielden voet bij stuk waar de meesten braaf blijven volgen.
Niet om 't een of ander, maar het neoliberale denken is zo'n beetje uitgevonden door de Britten onder Thatcher: There Is No Alternative! weet je nog wel
Ze moeten gewoon rechts leren rijden, dan kunnen ze aan de linkerkant sturen. En gewoon in kilometers leren denken in plaats van mijlen en voeten. En in Euro's dealen in plaats van ponden. Anders wordt het nooit wat. Wil geen Europeaan daar nog zaken doen. Maar ter zake: Ik vind het ontzettend triest voor de Britten zonder koopkracht, want die missen gaandeweg nu al een stabiel toekomstperspektief. Vooruitgangsoptimisme blijft hen als het ware persoonlijk ontzegd door de neoliberale nationalist Boris Johnson. Wat z'n weerslag zal krijgen in klassenspanningen. En dat allemaal in zo'n mooi en bijzonder land. Jammer!
Maar ter zake: Ik vind het ontzettend triest voor de Britten zonder koopkracht, want die missen gaandeweg nu al een stabiel toekomstperspektief. En laat het volgens menigeen , ook op forum, juist die Britten zonder koopkracht geweest zijn die voor de Brexit gestemd hebben. Karma
@Maneki. Dat is inderdaad juist het intrieste: dat deze straatarme Britten voor de Brexit hebben gestemd. Misleid door natonaal-populistische volksmenners. Wat niet had gehoeven.
Domheid blijft zich altijd herhalen. Mensen willen het of niet toegeven of kicken er zelfs op (denkend dat het allemaal wel zo blijft als het blijft).
Die Britten zijn en blijven eilanders. Andere mentaliteit. Als het mistig is in the UK zeggen ze ‘ The continent is closed’. Prachtig. Geen frisdrank is geen ramp. Een virus zorgde bij ons ‘on the continent’ voor een gebrek aan wc papier. Hebben we overleefd.
Ten tijde van het opstellen (September 2019) had nog niemand in de wereld gehoord van Corona. Wat voor invloed corona op de wereld heeft gehad hoef ik niemand uit te leggen. Direct gevolg van het weer opstarten van de wereldhandel is een waanzinnige vraag naar energiegrondstoffen, vooral uit Azië. Dit in combinatie met meer duurzaam produceren van energie hier zorgt voor explosieve stijging van die prijzen. Dat de Britse regering dit niet heeft meegenomen in situatieverwachtingen in 2019 lijkt mij dus logisch.
@ 2e Kans En nu nog verklaren waarom de EU-landen ook te maken hebben (gehad) met corona, maar er itt de UK hier geen lege schappen in de supermarkten zijn en de oogsten niet op de velden liggen te rotten, noch dat er brandstof moet worden gehamsterd... en wat dies nog meer zij aan problemen in de UK, zoals hierboven in het artikel geschetst, die zich hier in de EU niet voordoen. Brexit misschien?
@Mohawk "Brexit misschien?" Voordat Brexit (wederom) de schuld krijgt van van alles en nog wat, draaien in Nederland sommige kassen al op 50% capaciteit i.v.m. energieprijzen; voorspeld wordt dat dit een wereldwijd probleem kan worden voor voedselvoorziening en dito prijzen (1). Verder gaat niet alleen vraag naar energie omhoog, maar ook vraag naar smartphones en Playstations, terwijl aanbod beperkt blijft, gevolg: (hyper)inflatie (2). E.e.a. belooft nog een gezellige winter te worden. 1. https://www.bloombergquint.com/onweb/your-tomatoes-may-cost-more-as-gas-prices-hit-dutch-greenhouses 2. https://www.theguardian.com/business/2021/oct/02/supply-chain-world-economy-energy-labour-transport-covid
De woordgrappen over "zelf nadenken" in combinatie met "Rearden" zijn gewoon té makkelijk
@Karingin Lach er maar om, in Duitsland zitten kolencentrales inmiddels zonder kolen (1). Geen kolen = geen stroom. Winter is nog niet eens begonnen. 1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-01/energy-crisis-forces-german-power-plant-to-halt-on-lack-of-coal?sref=6uww027M
''Het leven in het Verenigd Koninkrijk is aanzienlijk minder prettig geworden, in. ieder geval voor mensen zonder Brits paspoort.'' Het liep ook de spuigaten uit natuurlijk. EU profiteurs konden (gelijk in alle EU landen) hun EU profijt niet op. Terwijl de VK arbeiders niks anders kregen dan de rekening. Veel werk ging naar buitenlandse EU arbeiders die voor EU profiteurs onder de prijs kwamen werken. Woonruimte megaschaars en onbetaalbaar etc. Elk jaar weer een fikse EU rekening. Goed dat het VK nu in een overgangsfase zit waarbij EU profiteurs steen en been klagen in hun media dat ze moeten inleveren. De Brexit draait gelukkig uit op succes voor de arbeiders.
"Ik vind raar dat u iemand die komt werken een profiteur noemt. ". In het hoofd van Kees is iedereen die voordeel heeft (profijt) een profiteur. De hardwerkende Pool die onder slechte werk- en leefomstandigheden geld verdient in Engeland is dus een profiteur. Kees weet niet dat de rest van Nederland een negatieve connotatie heeft bij het woord profiteur.
Ach ja dat er in die overgangsfase mensen (jouw geliefde arbeiders vooral) letterlijk dood gaan is maar een minor problem
''Ik vind raar dat u iemand die komt werken een profiteur noemt.'' Dat is ook raar Pein. Ik ben van mening dat zoals gezegd. ''Veel werk ging naar buitenlandse EU arbeiders die voor EU profiteurs onder de prijs kwamen werken.'' De EU profiteurs zijn hier de rijken en hun ondernemingen die de lokale arbeiders inruilen voor buitenlandse arbeiders die bereid zijn om onder de prijs te werken. Voor de dikke winst, dat de samenleving daarmee wordt ontwricht interesseert EU profiteurs geen reet. Overigens spelen de arbeiders die hun thuisland in de steek laten ook een bedenkelijke rol. In plaats dat ze in hun thuisland helpen orde op zaken te stellen nemen ze de benen. Maar ze kunnen het nog goed maken door zo snel mogelijk terug te keren.
Dat productie van frisdranken stagneert is een pluspunt. Wellicht een van de weinige pluspunten, maar toch.
Ja vast, alleen wat lullig dat ook veel medische apparatuur op die zooi draaien
**Als je moet kiezen tussen twee kwaden, kies dan niets, als je wel kiezen tussen twee goede dingen, kies dan beide (Tyron Edwards)** Het VK kon toen nog altijd kiezen om buiten de EU te zijn maar dan tegelijkertijd om toch binnen de interne markt te blijven, de zogenaamde Noorwegen-stijl. *Take back control* terwijl de controle nog altijd in de handen van het VK was, toen al, voor Brexit, heeft als gevolg deze huidige chaos. Triest????
Het land van Shakespeare maar geen benul van ´To be, or to be nothing ourside the EU, that´s the question.´ https://youtu.be/BZ9TJtM8pLE
Is het echt personeelstekort of een te laag salaris? Het oogsten van fruit e.d. wordt hier ook gedaan door seizoensarbeiders in belangrijke mate.
Normaal komen er jaarlijks gemiddeld zo’n 140.000 jongeren/backpackers naar Australië die hun reis betalen door te werken. In de groente- en fruitsector kampen ze daar nu met een groot tekort aan personeel.
Mwah, voor Brexit waren bijv. 44% van de EU-migranten hoger opgeleid, tegenover 23% van de Britten zelf. En vergeet ook de Windrush-affaire niet; Gemenebest-migranten die nooit papieren nodig hadden werden opeens als illegaal bestempeld. Veel zorgpersoneel was van buitenlandse afkomst. Een groot deel van die mensen is er natuurlijk tussenuit geknepen - dus het probleem is nog wel een tikkie groter dan alleen een gebrek aan tomatenplukkers
[dus het probleem is nog wel een tikkie groter dan alleen een gebrek aan tomatenplukkers ] precies. Nederlands zorgpersoneel (waaronder mijn zus) was er ook erg welkom.
Dat "de Britten geen benul hadden " toen hen de keuze tussen ja Brexit en nee Brexit werd voorgelegd in een referendum kan op zichzelf juist zijn. Je moet het dus maar beter niet van alles vragen. Hier in Nederland is het dus niet meer toegestaan. .Maar in het VK was dat nu eenmaal wél toegestaan.. . In Brussel wordt er nu dus nauwelijks meer over gesproken, met legde zich bij een voldongen feit neer. Dat is pragmatisme. handelen naar bevind van zaken. Wat niet te veranderen valt, moet aanvaard. Zo was het op 18 maart duidelijk dat voortzetting van het zittende ontslagnemende kabinet voor de inzet moest zijn . ( Allen het CDA kreeg minder stemmen, maart niet omdat het CDA het algemeen belang verkwanselde. Het CDA heeft altijd veranwoordelijkheid zwaar laten wegen. En het CDA is altijd zeer pro EU geweest om duidelijke redenen.) Afgaand op de uitslag van de TK21 verkiezingen werd een eerder refendum over de EU ongedaan gemaakt. .Het bleek geen affaire maar een schandaal. Ook de PvdA en nog meer GL kunnen wat de EU en de kiezer betreft zo mee aan de knoppen zitten. Nederland is bij alle versplintering Europees gezind. \Dat aan de andere kant van La Manche er diamatraal werd geoordeeld kan als onjuist worden aangemekt. . Maar het maken van fouten is menselijk. En meer menselijkkheid is een ideaaal. Waarmee ik dus niet zeggen dat in Breuittannië geen menselijke mensen worden. Integendeel: demoniseren i: c'est pire qu' un crime c'est une faute..
Referenda zijn in NL op precies dezelfde wijze toegestaan als in het VK; als raadgevend, en dus niet verplichtend tot uitvoering van de uitslag. Maar goed, Bouwbob leeft dan ook in een onbekend niemandsland waar altijd een afwisselend roze en pimpelpaarse mist hangt
Neoliberale uitbuiterij valt ineens weg en dan moeten werkgevers een fatsoenlijk loon betalen en dat willen ze niet.
Dat is wel het minste probleem, áls het al klopt...want de keuze tussen je oogst laten verrotten en wat meer loon betalen is natuurlijk snel gemaakt. Maar je tovert echt niet zomaar ff tienduizenden werkloze Britten uit de hoge hoed hè. En je gaat voorbij aan heul veel andere problemen, waarvan in dit artikel nog maar een deel wordt genoemd
Het werk kan gewoon niet uit voor het loon dat de Brit nodig heeft om te leven. Meer salaris is geen oplossing want dan wordt het product verliesgevend en verdwijnt het ook.
Kortom, vasthouden aan die bedrijfstakken binnen het vk kent alleen verliezers.