Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Voorspelde ellende na de Brexit is allemaal aan het uitkomen en blijkt nog erger'

  •  
02-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2791 keer bekeken
  •  
Prime Minister Boris Johnson UNGR speech

© cc-foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street https://flic.kr/p/2mtpQBh

In september 2019 publiceerde de Britse regering, na aandringen van parlementariërs, een lijst van zes pagina’s met mogelijke ‘worst case’-gevolgen als het onverhoopt tot een ‘no deal’-Brexit zou komen. Het kabinet van Boris Johnson bezwoer toen dat het ging om “in het ergste geval” situaties en dat burgers zich echt geen zorgen hoefden maken. Zo ver zou het immers nooit komen. Op het allerlaatste moment sloot de Britse regering een akkoord met de EU en werd een ‘no deal’-Brexit vermeden. Nu, twee jaar later, blijken al die ‘worst case’-voorspellingen ook zonder ‘no deal’-Brexit werkelijkheid te worden, schrijft The National en zet de zaken op een rijtje.
Het document met mogelijke gevolgen was getiteld Operation Yellowhammer en voorzag na de Brexit op het gebied van energie forse prijsstijgingen “binnen enkele maanden of jaren”. Sinds januari van dit jaar zijn de energieprijzen in het VK met 250 procent gestegen. Alleen al in augustus stegen de kosten voor energie met 70 procent. Energiebedrijven raken in de problemen. The National schrijft dat er van de 70 bedrijven die aan het begin van dit jaar actief waren er aan het eind mogelijk maar 10 overblijven.
Yellowhammer voorspelde geen voedseltekorten maar voorzag wel dat de variatie in het aanbod zou afnemen, vooral op het gebied van vers voedsel en de prijzen zouden naar verwachting ook stijgen. Inmiddels is er sprake van voedselschaarste in supermarkten en kampt ook de horeca daarmee. De productie van frisdranken stagneert vanwege een tekort aan CO2-gas. Op de Britse akkers staan gewassen weg te rotten omdat er geen seizoensarbeiders zijn om de oogst binnen te halen. Naar verwachting zal de situatie nog verergeren.
Het document voorspelde lange rijen van vrachtwagens in Kent, op weg naar het Europese vasteland. Daardoor zou de bevoorrading van tankstation in de problemen kunnen komen met hamsterwoede tot gevolg. En inderdaad, in het zuidoosten van het land zijn de inwoners recent brandstof gaan hamsteren. Dat verschijnsel heeft zich inmiddels naar rest van het land verspreid met nog grotere tekorten tot gevolg. Bijna de helft van de pompstations zit nu zonder brandstof.
Yellowhammer had het soms ook mis. Zo voorzag het document geen tekort aan arbeidskrachten (een van de belangrijkste doelen van Brexit was het uitroeien van arbeidsmigratie). Inmiddels kampen tal van sectoren met een gebrek aan werknemers, van de zorg tot transportbedrijven. Werkgevers constateren dat er sprake is van een “structurele verandering” die direct aan Brexit te wijten is. De Conservatieve regering heeft in paniek een nieuw visa-systeem bedacht waardoor een paar duizend arbeidsmigranten voor drie maanden aan de slag kunnen maar dat lijkt amper te gaan helpen.
Op het gebied van handel voorzag Yellowhammer een terugval van 50 tot 60 procent in het vrachtverkeer dat Het Kanaal oversteekt. Dat zou na zes maanden weer enigszins goedgemaakt worden. Wachttijden aan de grens zouden kunnen oplopen tot 60 uur. In de praktijk zijn de lange files uitgebleven maar de lange wachttijden zijn er wel. Chauffeurs melden dat ze soms wel drie dagen moeten wachten bij de grens. De bureaucratie is door het afschaffen van het vrije keer enorm gegroeid. Voor sommige ladingen zijn wel 80 pagina’s aan documenten vereist. Voor transporten binnen de EU, waar vrij verkeer mogelijk is, volstaat een enkel A4-tje.
Geen video? Klik hier.
Ook een andere, subjectieve, verwachting is uitgekomen. Het leven in het Verenigd Koninkrijk is aanzienlijk minder prettig geworden, in. ieder geval voor mensen zonder Brits paspoort. De VRT inventariseerde ervaringen van Belgen die vaak al tientallen jaren aan de overkant van de Noordzee leven en werken.
"Mario Van Poppel woont al sinds 2010 in het Verenigd Koninkrijk. “Die eerste jaren waren fantastisch. Ik werd aangetrokken door de Britpop, door de culturele uitstraling van Londen. In 2012 was ik zelfs een figurant tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ik speelde een schoorsteenveger.” Mario richtte intussen zijn eigen wisselkantoor op en verhuisde met zijn Poolse vrouw en 4 kinderen naar Datchet, ten westen van Londen. (…) Voor Mario heeft de Brexit er stevig ingehakt, vooral op emotioneel gebied dan. “Plots moesten we smeken om hier te blijven wonen, “the right to abide”. En dat terwijl ik hier al jaren werk en belastingen betaal, en 14 mensen tewerkstel. Toen we onze “settled status” aanvroegen (verblijfsvergunning) moesten we onze kinderen in voor- en zijaanzicht laten fotograferen. Elke keer als we de grens oversteken, verschijnen die “mug shots” op het scherm van de politie, het lijken wel criminelen. En dat terwijl ze hier geboren zijn.” "
Veel van de geïnterviewden overwegen terug te keren naar het Europese vasteland. Onder meer omdat ze verwachten dat de situatie op het eiland alleen maar zal verslechteren. Zo lijken de EU-landen veel beter uit de coronacrisis te komen dan het VK omdat ze door de Unie in staat zijn elkaar te helpen. Bij een deel van de Britten begint dat besef nu langzaam door te dringen.
"Volgens Jean-Marc is dit de eerste keer dat de Britse politici beginnen te begrijpen wat de Europese eenheidsmarkt eigenlijk inhield en hoe Europa functioneerde. “Op het ogenblik van het referendum had maar 1 op de 10 Britten een idee van wat dat lidmaatschap van de EU betekende. En dus hebben ze zich laten voorliegen door politici die het zelf maar half begrepen en voluit de nationalistische kaart trokken. De gevolgen zijn dramatisch en dreigen nog dramatischer te worden.” "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (85)

develhunt
develhunt7 okt. 2021 - 7:09

De EU, het moet niet geïdealiseerd worden, er ligt veel te veel macht in Brussel, hoewel sommige mensen dat nog steeds niet willen horen, sommige landen krijgen ontzettend veel subsidies terwijl ze de overige afspraken straffeloos aan de laars lappen, voorbeelden te over waarom de EU niet functioneert, alleen jammer dat de voorstanders gelijk de “ populisme kaart” trekken waardoor iedere discussie wordt afgekapt. Echt zicht over hoe de gemiddelde Nederlander of Europeaan over de EU denkt is niet inzichtelijk, soms een zogenaamd onderzoek maar een volks referendum durft men niet aan. De Britten, Tuurlijk, na jaren onder de EU wetten te hebben gevallen gaat nog niet alles goed, maar het angstbeeld wat deze Britse pro Europa krant “ The National “ de wereld in wil helpen is veel te eenzijdig. Over 10 jaar zijn de gevolgen van het uit de EU stappen pas echt duidelijk zichtbaar.

Jansen7
Jansen73 okt. 2021 - 14:31

Voor hoeveel kan Zuid Europa een beroep op Nederland doen middels het Coronafonds? Voor hoeveel heeft Zuid Europa al financiering gekregen via Nederland middels het ECB-beleid? Je kan pas eerlijk vergelijken als je alle voor- en nadelen naast elkaar zet.

JasDon
JasDon3 okt. 2021 - 9:22

Economisch doet GB het nu eigenlijk best goed. Hoorde het gisteren nog op de radio. Alleen die goedkope arbeidskrachten zijn er niet en dat geeft nu problemen. Ik had GB er graag bijgehad in de EU, ik vind het nog steeds jammer dat een minderheidskeuze zo een radicale verandering tot stand heeft gebracht.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman4 okt. 2021 - 19:48

Ik ben blij dat Groot Britannie in deze een voorbeeldfunctie vervult. Als we een beetje opletten kunnen we leren van hun fouten als het voor ons ook genoeg= genoeg is. Ik lees trouwens dat de inflatie snel toeneemt. Ooit zal de gouden regen van strooEuros ophouden moeten en dan zitten we weer met de gebakken peren.

Norsemen
Norsemen3 okt. 2021 - 7:34

Mensen die tegen de Brexit waren, waren dat op basis van ratio. De pro Brexit mensen op basis van misplaatste emoties. Zelfde met de mensen hier die uit de EU willen.

3 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!3 okt. 2021 - 8:39

Beetje omgekeerd als met de vluchtelingen problematiek bedoel je?

Norsemen
Norsemen3 okt. 2021 - 10:50

@Tweede kans Grappig dat je denkt dat mensen willen helpen een misplaatste emotie is, en mensen niet willen helpen een ratio. Ik zou eens met een psycholoog gaan praten als ik jou was.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet6 okt. 2021 - 8:56

klopt gewoon idd Norsemen, iedereen die dat anders ziet snapt er niks van!

Effie2
Effie23 okt. 2021 - 7:07

Dat beleid krijg je als populisme (leugens, halve waarheden, en vreemdelingenhaat) de meerderheid van de kiezers weet te mobiliseren. Gelukkig is het hier nog niet zover.

1 Reactie
Effie2
Effie23 okt. 2021 - 10:08

Het doeltreffende instrument angst helemaal vergeten.

JanB2
JanB22 okt. 2021 - 23:36

Het gaat daar inderdaad niet echt geweldig. Gisteren nog even een telefoongesprek met een zaak in Londen gehad over de verzending van het één en ander. Dat is, ook door de slechte staat van de posterijen op het europese continent, geen sinecure meer. De minumum doorlooptijd van een zending komt uit op zo'n 3 weken. En dat kost op termijn klanten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2021 - 18:39

In Zweden bezorgen ze de post om de week op alternatieve dagen. Duurt ook wel eens weken.

JanB2
JanB24 okt. 2021 - 0:06

Een pakket uit het VK is momenteel al snel een maand onderweg. Zo bont zullen ze het in Zweden niet maken hoop ik.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 okt. 2021 - 7:24

Mijn ervaringen met post uit de UK zijn erger.

Willem D2
Willem D22 okt. 2021 - 21:20

Het VK heeft het er op aan laten komen en had nauwelijks iets voorbereid. Overigens blijkt het vertrek uit de EU behoorlijk goed uit te pakken voor de lager betaalden. Uit het NPO journaal: "Het gebrek aan vrachtwagen chauffeurs komt deels door het gebrek aan opleidingscapaciteit ten gevolge van Corona, maar vooral doordat Britse chauffeurs geen behoefte hadden aan slechte arbeidsomstandigheden en een laag loon. Nu verdient een chauffeur soms meer dan een advocaat." Volgens mij is dit socialisme in optima forma. De werkgevers kunnen in het VK geen goedkope Oost Europese arbeiders meer invliegen, om de lonen te drukken. Natuurlijk klagen ze nu. Over 1 a 2 jaar zal er in het een gezond evenwicht ontstaan is mijn verwachting.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:06

Ìk zit toevallig net Gogglebox te kijken...de Britten zitten het ene moment gierend van het lachen voor de tv om de stupiditeit van de regering, en het volgende moment met afschuw naar een 911-situatie waarin iemand de pijp uit gaat omdat de ambulance niet op tijd komt - ik krijg er zelfs tranen van in mijn ogen, wat een drama

3 Reacties
Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:10

(herstel: in het VK is het alarmnummer 999 natuurlijk)

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 21:33

Dat was vroeger niet veel anders (volgens mijn zus).

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 22:16

De NHS is inderdaad nooit een perfect systeem geweest, maar het is nu wel een tikkie ernstiger geworden

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 20:52

Jaaaa nee maar dat komt niet door de keuze voor Brexit natuurlijk, want in rechtsconservativië is altijd alles de schuld van anderen, en onvoorziene omstandigheden en zo. Behalve als je dakloos wordt, in de schulden zit, van kruimeldief tot drugsdealer bent opgeklommen, ongewenst zwanger of zelfs verkracht wordt, dán is het natuurlijk wel allemaal je eigen stomme rotschuld

1 Reactie
Zandb
Zandb3 okt. 2021 - 8:29

Karin Helaas vind ik dat dat treffend verwoordt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 okt. 2021 - 20:16

Het is wel opvallend dat juist de twee landen waar het Angelsaksische neoliberalisme hoogtij vierde beide op de rand van burgeroorlog, epidemie en voedseltekorten terecht zijn gekomen en de onderklasse die dat alles mogelijk maakte daar nu zelf de dupe van is. Je zou bijna denken dat democratie iets is voor alleen slimme mensen.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst2 okt. 2021 - 20:15

Ik zit te wachten op dieetvoer voor mijn kater, helaas! Het komt uit GB en dus pas begin volgend jaar weer leverbaar. Ze vreten het nu zelf maar op, heb een ander Europees alternatief gevonden!

DaanOuwens
DaanOuwens2 okt. 2021 - 18:25

Het idee dat het VK zelfvoorzienend zou moeten zijn voor een belangrijk deel van het voedsel is volgens mij wat onzinnig. In dit linkje zie je dat het VK voor de import van groente en fruit tot de mondiale top 3 behoort. https://www.groentennieuws.nl/article/9360471/hoe-staat-de-agf-zelfvoorzieningsgraad-ervoor-in-het-vk/ Zelf produceren ze veel peen en aardbeien. De problemen worden dus niet veroorzaakt door de EU die worden veroorzaakt door het feit dat het VK niet goed nagedacht heeft over de brexit. Als je de import van je eerste levensbehoeften moeilijker gaat maken ontstaan er na verloop van tijd problemen. Dat is nu aan het gebeuren. Verder kan ik mij hier nauwelijks druk om maken. Zowel de politiek als de burgers in het VK hebben gekozen voor een soort mythe. Het idee dat zij los van de EU een vrijheid hebben die ze eerder niet hadden en zich zou vertalen in een beter leven voor alle britten. Dat dit niet het geval is kunnen ze alleen door ondervinding ontdekken. En dan nog zullen ze de EU verwijten dat de EU verantwoordelijk is voor de consequenties van de eigen britse keuze.

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 21:39

Nederland zou zelfvoorzienend kunnen zijn maar dan wel met een heel ander voedselpakket dan nu. Dat is wellicht in de UK ook zo. Britten zullen haring moeten leren eten bij hun wortelen.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 22:13

Oh ja joh? En waar halen we dan onze elektronische apparatuur vandaan? Krijgt iedereen van overheidswege een elektrisch aangedreven voertuig toegewezen, draaiend op een perfect toegerust netwerk met groene stroom? Alternatieven voor isotopen voor medische behandelingen en onderzoek zijn al voorhanden? We kunnen onze chemiebedrijven per direct sluiten? Of is het gewoon zo dat als we allemaal lokaal geteelde seizoensgroente gaan eten we verder helemaal nix nodig hebben?

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 23:07

https://www.nporadio1.nl/nieuws/wetenschap-techniek/5a8e6ec3-f3e8-4579-a61c-e77350b820ba/kan-nederland-leven-van-zijn-eigen-landbouw-en-voedsel

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 23:10

https://resource.wur.nl/nl/show/nederland-kan-zelfvoorzienend-zijn-met-voedsel.htm

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 23:13

Karin wat ik schreef ging over voedsel, niet over electrische fietsen, smartphones of beademingsapparatuur.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 23:40

Na een excursie naar Petten toen ik nog op school zat wilde ik ook kernfysicus worden. Nederland is momenteel de grootste producent van medische isotopen in de wereld. Weer eens wat anders dan varkenskluifjes. Waar ze hun grondstoffen vandaan halen weet ik niet.

DaanOuwens
DaanOuwens3 okt. 2021 - 6:37

Het kan beiden niet. Wij kunnen niet zonder smartphones en niet zonder rijst. Het gevaar bij het lokaal produceren zit in de absolute interpretatie van het idee. je moet lokaal doen wat lokaal kan. Het gaat om de balans. Die is in Nederland zoek. Als 75% van het hier geproduceerde voedsel naar het buitenland gaat is er iets mis. De Boer is ASML niet. Nederland moet tot in de lengte der jaren voedsel importeren en exporteren. Voedsel dat wordt geproduceerd met aandacht voor milieu en voor de mensen ook de werknemers. Maar wellicht is dat vooral een wens van mij. Voor het VK geldt dat 50% van het voedsel wellicht behalve vlees wordt geïmporteerd. Dat gaan ze ook nooit zelf produceren. Het VK maakte onderdeel uit van een Europese productieketen voor hun voedsel voorziening. In die keten hebben ze zelf een knoop gelegd. En dat was dom.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2021 - 10:15

De voedselzekerheid van de UK veel fragieler dan die van Nederland. Na WO ii was de Britse regering niet serieus bezig met de voedselproductie, terwijl het publiek goedkopere buitenlandse producten prefereerde. De fruit&veg productie daalde al sterk in de jaren 80. Kennelijk is de Britse politiek nog steeds niet geinteresseerd in voedsel.

MarcoG
MarcoG2 okt. 2021 - 16:52

Wat een snowflake. Ik woon ook in het VK sinds 2010 en betaal belasting. Ik moest 2 jaar terug een online formulier invullen en moest mijn gezicht scannen via een speciale app, koste me 15 minuten. Een paar weken later kreeg ik een email dat ik settled status had. Er is verder niets veranderd. En als hij zo blij was daar, waarom heeft hij zijn kinderen dan niet de Britse status gegeven, had hij deze problemen niet gehad voor hun.

4 Reacties
Wilma3
Wilma32 okt. 2021 - 19:05

Tijd zal het leren of het waar is of niet. Als dit allemaal broodjes aap verhalen zijn dan zal het over een tijdje opdrogen en anders bent u een gelukkige uitzondering. Of misschien een goede baan in het financiële hart van London?

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 22:03

Ja nee, als jíj geen problemen hebt ondervonden, dan heeft natuurlijk niemand ergens last van gehad, want zo werkt dat in rechtsconservativië

MarcoG
MarcoG3 okt. 2021 - 11:41

Karingin, het gaat niet over geen problemen. Bij mij zijn ook niet alle schappen vol. Dan kies je een alternatief, daar zijn er zat van. En zeuren dat je een paspoort moet laten zien, nou nou, wat erg.

MarcoG
MarcoG3 okt. 2021 - 11:50

Oh, en natuurlijk grappig dat iemand die het meemaakt en een andere kijk geeft meteen een rechts conservatieveling is. Jij bent echt niet serieus te nemen.

Joop den Uil
Joop den Uil2 okt. 2021 - 16:11

Zijn dit akties om te voorkomen dat er nog een land uit de EU wil stappen ? Johnson had het steeds over een ''balans''; me dunkt dat de balans nog steeds op ''vrijheid'' uitkomt

5 Reacties
Wilma3
Wilma32 okt. 2021 - 19:06

U ziet nog steeds een een Nexit als serieuze optie? Komisch.

Nina4
Nina42 okt. 2021 - 20:13

Joop den Uil Gelukkig nog iemand die Boris serieus neemt.

MG1968
MG19682 okt. 2021 - 21:08

Vrijheid zonder middelen. In principe hebben mensen in de bijstand veel vrijheid, meer dan jou. Maar kunnen er niets mee.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 22:02

Ja joh, de EU heeft al die belangrijke buitenlandse werknemers het VK uitgesodemieterd, gezorgd dat er nauwelijks douaniers zijn om de enorme papierwinkel - ook door de EU bedacht natuurlijk - bij import te checken en daarbij geen moment heeft nagedacht over het aanpassen van de benodigde systemen, heeft zich 3600 keer bedacht over de Noord-Ierse grens, de xenofobie met een factor 10 opgejaagd - daar konden de Britten zelf helemaal nix aan doen natuurlijk, die waren hartstikke te goeder trouw, wisten precies wat ze wilden en wat de consequenties zouden zijn

JanB2
JanB22 okt. 2021 - 23:38

@ Joop den Uyl "Freedom 's just another word for nothing left to loose" Janis Joplin En mij dunkt dat de Britten met de dag aanvrijheid winnen.

OlavM
OlavM2 okt. 2021 - 16:11

Het is een bittere Brexit-pil voor het Britse volk -met name de mensen met de laagste inkomens-, dat door rechtse populisten is misleid en voorgelogen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 okt. 2021 - 16:10

Brexit is een ramp. Maar sommige dingen zijn tijdelijk, en seizoen arbeiders zullen er minder makkelijk zijn ook door Corona. Net zoals bv in Nieuw Zeeland en Australie waar momenteel geen backpackers zijn.

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 okt. 2021 - 16:05

De les is dus dat je zelf voorzienend moet zijn. Niet dat de EU nu zo geweldig is.

2 Reacties
Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:54

Ja want het VK en ook andere Europese landen barsten van de essentiële grondstoffen die ze zo uit de grond kunnen trekken....

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 okt. 2021 - 8:04

@karingin Er is een verschil tussen alles zelf hebben en zoveel mogelijk alles zelf willen dien Huer hebben we een sterk gereduceerde maakindustrie, in Engeland is er blijkbaar geen chauffeur due uit engeland zelf komt. Om maar wat te zeggen. De discussie doodslaan op extreem tegengeluid heeft geen zin. Afhankelijk vh buitenland ben je altijd, wel aub zo min mogelijk

Joopinie
Joopinie2 okt. 2021 - 16:02

Dit geeft aan hoe hopeloos de neoliberale EU ook GB overheerst heeft. Ze moeten zichzelf hervinden. Werklozen genoeg om de banen te vullen. Economen genoeg om de economie te herstructureren. Echter heeft de neoliberale overheid vòòr de brexit een feit werd rustig zitten wachten tot de britse burger de brexit hype beu was. Wat zaten ze er naast en daar moet de britse burger voor boeten. De Britten verdienen beter want zij hielden voet bij stuk waar de meesten braaf blijven volgen.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:53

Niet om 't een of ander, maar het neoliberale denken is zo'n beetje uitgevonden door de Britten onder Thatcher: There Is No Alternative! weet je nog wel

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 okt. 2021 - 15:31

Ze moeten gewoon rechts leren rijden, dan kunnen ze aan de linkerkant sturen. En gewoon in kilometers leren denken in plaats van mijlen en voeten. En in Euro's dealen in plaats van ponden. Anders wordt het nooit wat. Wil geen Europeaan daar nog zaken doen. Maar ter zake: Ik vind het ontzettend triest voor de Britten zonder koopkracht, want die missen gaandeweg nu al een stabiel toekomstperspektief. Vooruitgangsoptimisme blijft hen als het ware persoonlijk ontzegd door de neoliberale nationalist Boris Johnson. Wat z'n weerslag zal krijgen in klassenspanningen. En dat allemaal in zo'n mooi en bijzonder land. Jammer!

2 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko2 okt. 2021 - 15:53

Maar ter zake: Ik vind het ontzettend triest voor de Britten zonder koopkracht, want die missen gaandeweg nu al een stabiel toekomstperspektief. En laat het volgens menigeen , ook op forum, juist die Britten zonder koopkracht geweest zijn die voor de Brexit gestemd hebben. Karma

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 okt. 2021 - 21:03

@Maneki. Dat is inderdaad juist het intrieste: dat deze straatarme Britten voor de Brexit hebben gestemd. Misleid door natonaal-populistische volksmenners. Wat niet had gehoeven.

Peter Stans
Peter Stans2 okt. 2021 - 15:28

Domheid blijft zich altijd herhalen. Mensen willen het of niet toegeven of kicken er zelfs op (denkend dat het allemaal wel zo blijft als het blijft).

Geen3
Geen32 okt. 2021 - 14:06

Die Britten zijn en blijven eilanders. Andere mentaliteit. Als het mistig is in the UK zeggen ze ‘ The continent is closed’. Prachtig. Geen frisdrank is geen ramp. Een virus zorgde bij ons ‘on the continent’ voor een gebrek aan wc papier. Hebben we overleefd.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!2 okt. 2021 - 13:50

Ten tijde van het opstellen (September 2019) had nog niemand in de wereld gehoord van Corona. Wat voor invloed corona op de wereld heeft gehad hoef ik niemand uit te leggen. Direct gevolg van het weer opstarten van de wereldhandel is een waanzinnige vraag naar energiegrondstoffen, vooral uit Azië. Dit in combinatie met meer duurzaam produceren van energie hier zorgt voor explosieve stijging van die prijzen. Dat de Britse regering dit niet heeft meegenomen in situatieverwachtingen in 2019 lijkt mij dus logisch.

5 Reacties
ton14024
ton140242 okt. 2021 - 14:19

En daarom blijven de gastarbeiders weg: de benzineprijzen ????

Mohawk2
Mohawk22 okt. 2021 - 14:27

@ 2e Kans En nu nog verklaren waarom de EU-landen ook te maken hebben (gehad) met corona, maar er itt de UK hier geen lege schappen in de supermarkten zijn en de oogsten niet op de velden liggen te rotten, noch dat er brandstof moet worden gehamsterd... en wat dies nog meer zij aan problemen in de UK, zoals hierboven in het artikel geschetst, die zich hier in de EU niet voordoen. Brexit misschien?

Rearden9
Rearden92 okt. 2021 - 16:22

@Mohawk "Brexit misschien?" Voordat Brexit (wederom) de schuld krijgt van van alles en nog wat, draaien in Nederland sommige kassen al op 50% capaciteit i.v.m. energieprijzen; voorspeld wordt dat dit een wereldwijd probleem kan worden voor voedselvoorziening en dito prijzen (1). Verder gaat niet alleen vraag naar energie omhoog, maar ook vraag naar smartphones en Playstations, terwijl aanbod beperkt blijft, gevolg: (hyper)inflatie (2). E.e.a. belooft nog een gezellige winter te worden. 1. https://www.bloombergquint.com/onweb/your-tomatoes-may-cost-more-as-gas-prices-hit-dutch-greenhouses 2. https://www.theguardian.com/business/2021/oct/02/supply-chain-world-economy-energy-labour-transport-covid

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:47

De woordgrappen over "zelf nadenken" in combinatie met "Rearden" zijn gewoon té makkelijk

Rearden9
Rearden93 okt. 2021 - 15:07

@Karingin Lach er maar om, in Duitsland zitten kolencentrales inmiddels zonder kolen (1). Geen kolen = geen stroom. Winter is nog niet eens begonnen. 1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-01/energy-crisis-forces-german-power-plant-to-halt-on-lack-of-coal?sref=6uww027M

Hallo5
Hallo52 okt. 2021 - 12:54

''Het leven in het Verenigd Koninkrijk is aanzienlijk minder prettig geworden, in. ieder geval voor mensen zonder Brits paspoort.'' Het liep ook de spuigaten uit natuurlijk. EU profiteurs konden (gelijk in alle EU landen) hun EU profijt niet op. Terwijl de VK arbeiders niks anders kregen dan de rekening. Veel werk ging naar buitenlandse EU arbeiders die voor EU profiteurs onder de prijs kwamen werken. Woonruimte megaschaars en onbetaalbaar etc. Elk jaar weer een fikse EU rekening. Goed dat het VK nu in een overgangsfase zit waarbij EU profiteurs steen en been klagen in hun media dat ze moeten inleveren. De Brexit draait gelukkig uit op succes voor de arbeiders.

4 Reacties
nikita72
nikita722 okt. 2021 - 15:11

Ik vind raar dat u iemand die komt werken een profiteur noemt.

ValsPlat
ValsPlat2 okt. 2021 - 15:45

"Ik vind raar dat u iemand die komt werken een profiteur noemt. ". In het hoofd van Kees is iedereen die voordeel heeft (profijt) een profiteur. De hardwerkende Pool die onder slechte werk- en leefomstandigheden geld verdient in Engeland is dus een profiteur. Kees weet niet dat de rest van Nederland een negatieve connotatie heeft bij het woord profiteur.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:08

Ach ja dat er in die overgangsfase mensen (jouw geliefde arbeiders vooral) letterlijk dood gaan is maar een minor problem

Hallo5
Hallo52 okt. 2021 - 21:26

''Ik vind raar dat u iemand die komt werken een profiteur noemt.'' Dat is ook raar Pein. Ik ben van mening dat zoals gezegd. ''Veel werk ging naar buitenlandse EU arbeiders die voor EU profiteurs onder de prijs kwamen werken.'' De EU profiteurs zijn hier de rijken en hun ondernemingen die de lokale arbeiders inruilen voor buitenlandse arbeiders die bereid zijn om onder de prijs te werken. Voor de dikke winst, dat de samenleving daarmee wordt ontwricht interesseert EU profiteurs geen reet. Overigens spelen de arbeiders die hun thuisland in de steek laten ook een bedenkelijke rol. In plaats dat ze in hun thuisland helpen orde op zaken te stellen nemen ze de benen. Maar ze kunnen het nog goed maken door zo snel mogelijk terug te keren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 12:46

Dat productie van frisdranken stagneert is een pluspunt. Wellicht een van de weinige pluspunten, maar toch.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 14:45

Water drinken is beter en niet alleen voor de tandjes.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:37

Ja vast, alleen wat lullig dat ook veel medische apparatuur op die zooi draaien

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*2 okt. 2021 - 12:16

**Als je moet kiezen tussen twee kwaden, kies dan niets, als je wel kiezen tussen twee goede dingen, kies dan beide (Tyron Edwards)** Het VK kon toen nog altijd kiezen om buiten de EU te zijn maar dan tegelijkertijd om toch binnen de interne markt te blijven, de zogenaamde Noorwegen-stijl. *Take back control* terwijl de controle nog altijd in de handen van het VK was, toen al, voor Brexit, heeft als gevolg deze huidige chaos. Triest????

2 Reacties
ton14024
ton140242 okt. 2021 - 13:01

Het land van Shakespeare maar geen benul van ´To be, or to be nothing ourside the EU, that´s the question.´ https://youtu.be/BZ9TJtM8pLE

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 14:46

Dat toneelstuk speelt in Denemarken.

Gerygrr
Gerygrr2 okt. 2021 - 12:09

Is het echt personeelstekort of een te laag salaris? Het oogsten van fruit e.d. wordt hier ook gedaan door seizoensarbeiders in belangrijke mate.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 15:31

Van seizoensarbeid alleen kun je ook als Brit niet leven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 18:35

Normaal komen er jaarlijks gemiddeld zo’n 140.000 jongeren/backpackers naar Australië die hun reis betalen door te werken. In de groente- en fruitsector kampen ze daar nu met een groot tekort aan personeel.

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:34

Mwah, voor Brexit waren bijv. 44% van de EU-migranten hoger opgeleid, tegenover 23% van de Britten zelf. En vergeet ook de Windrush-affaire niet; Gemenebest-migranten die nooit papieren nodig hadden werden opeens als illegaal bestempeld. Veel zorgpersoneel was van buitenlandse afkomst. Een groot deel van die mensen is er natuurlijk tussenuit geknepen - dus het probleem is nog wel een tikkie groter dan alleen een gebrek aan tomatenplukkers

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 okt. 2021 - 21:48

[dus het probleem is nog wel een tikkie groter dan alleen een gebrek aan tomatenplukkers ] precies. Nederlands zorgpersoneel (waaronder mijn zus) was er ook erg welkom.

Bouwman2
Bouwman22 okt. 2021 - 12:07

Dat "de Britten geen benul hadden " toen hen de keuze tussen ja Brexit en nee Brexit werd voorgelegd in een referendum kan op zichzelf juist zijn. Je moet het dus maar beter niet van alles vragen. Hier in Nederland is het dus niet meer toegestaan. .Maar in het VK was dat nu eenmaal wél toegestaan.. . In Brussel wordt er nu dus nauwelijks meer over gesproken, met legde zich bij een voldongen feit neer. Dat is pragmatisme. handelen naar bevind van zaken. Wat niet te veranderen valt, moet aanvaard. Zo was het op 18 maart duidelijk dat voortzetting van het zittende ontslagnemende kabinet voor de inzet moest zijn . ( Allen het CDA kreeg minder stemmen, maart niet omdat het CDA het algemeen belang verkwanselde. Het CDA heeft altijd veranwoordelijkheid zwaar laten wegen. En het CDA is altijd zeer pro EU geweest om duidelijke redenen.) Afgaand op de uitslag van de TK21 verkiezingen werd een eerder refendum over de EU ongedaan gemaakt. .Het bleek geen affaire maar een schandaal. Ook de PvdA en nog meer GL kunnen wat de EU en de kiezer betreft zo mee aan de knoppen zitten. Nederland is bij alle versplintering Europees gezind. \Dat aan de andere kant van La Manche er diamatraal werd geoordeeld kan als onjuist worden aangemekt. . Maar het maken van fouten is menselijk. En meer menselijkkheid is een ideaaal. Waarmee ik dus niet zeggen dat in Breuittannië geen menselijke mensen worden. Integendeel: demoniseren i: c'est pire qu' un crime c'est une faute..

2 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko2 okt. 2021 - 15:56

*zucht* ????

Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 21:02

Referenda zijn in NL op precies dezelfde wijze toegestaan als in het VK; als raadgevend, en dus niet verplichtend tot uitvoering van de uitslag. Maar goed, Bouwbob leeft dan ook in een onbekend niemandsland waar altijd een afwisselend roze en pimpelpaarse mist hangt

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 okt. 2021 - 12:05

Neoliberale uitbuiterij valt ineens weg en dan moeten werkgevers een fatsoenlijk loon betalen en dat willen ze niet.

3 Reacties
Karingin
Karingin2 okt. 2021 - 20:57

Dat is wel het minste probleem, áls het al klopt...want de keuze tussen je oogst laten verrotten en wat meer loon betalen is natuurlijk snel gemaakt. Maar je tovert echt niet zomaar ff tienduizenden werkloze Britten uit de hoge hoed hè. En je gaat voorbij aan heul veel andere problemen, waarvan in dit artikel nog maar een deel wordt genoemd

MG1968
MG19682 okt. 2021 - 21:15

Het werk kan gewoon niet uit voor het loon dat de Brit nodig heeft om te leven. Meer salaris is geen oplossing want dan wordt het product verliesgevend en verdwijnt het ook.

MG1968
MG19682 okt. 2021 - 21:17

Kortom, vasthouden aan die bedrijfstakken binnen het vk kent alleen verliezers.