Joop

Voormalige NCTV-chef probeert NRC-journalisten te intimideren

  •    •  
10-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1148 keer bekeken
  •  
paul abels
Paul Abels, gewezen chef bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), heeft geprobeerd journalisten van NRC Handelsblad te intimideren. Abels wilde dat NRC Handelsblad enkele passages uit een kritisch artikel over de NCTV zou schrappen. In een sms aan een NRC-journalist schreef hij dat het “voor de veiligheid van je bronnen” beter zou zijn als de krant de gewraakte zinnen niet zou publiceren. NRC Handelsblad heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van Abels.
Uit het artikel blijkt dat de NCTV zich weinig gelegen laat liggen aan de privacywetgeving. Zo volgen medewerkers via nep-accounts mensen op Twitter. Het gaat daarbij onder meer om de campagneleider van BIJ1 en een voorman van Milieudefensie. Er bestaat geen juridische grondslag voor die werkwijze.
Interne kritiek op het volgen en in de gaten houden van burgers werd door Abels en andere cowboys bij de NCTV terzijde geschoven. Abels, die tegenwoordig ‘decaan’ is bij de NCTV, noemt privacy “de westerse variant van de boerka”. Zelf hecht hij overigens wel aan de bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Abels heeft na de publicatie in NRC Handelsblad zijn Twitter-account afgeschermd.
De Tweede Kamer wil opheldering over de activiteiten van de NCTV. GroenLinkser Corinne Ellemeet wil dat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de Kamer uitleg geeft. Volgens PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann gaat de coördinator zijn boekje te buiten.
Beeld: NOS Journaal
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Pater
Pater12 apr. 2021 - 16:21

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft, zo blijkt, ook clandestien persoonsgegevens verzameld. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid valt volledig onder de minister van Justitie en Veiligheid. Wat mij betreft moet deze minister daar hard op worden aangesproken en bij onvoldoende bevredigende reactie -ik kan het me moeilijk voorstellen dat de minister er niks van wist- een motie van wantrouwen aan zijn broek krijgen. Het middel -de coördinator- wordt zo namelijk erger dan de kwaal. Ik vind dit vele malen ernstiger dan de coronaprotocol-fouten bij zijn huwelijk.

1 Reactie
Pater
Pater13 apr. 2021 - 10:58

Grapperhaus reageerde zeer onbevredigend. De juridische ruimte voor de NCTV moet verbeterd worden ...

Libertain
Libertain12 apr. 2021 - 6:27

Dit is enerzijds zeer pijnlijk ontluisterend vooral als je in een democratie wil leven, is anderzijds helemaal niet verbazingwekkend - heb ik hier in het reageer ruimte van Joop reeds aantal keren aangegeven dat gelet op de kenmerken van de huidige neoliberale ontwikkelingen, zou het endstation van het neoliberalisme zeker totalitarisme heten. Er is blijkens de feiten weer de volgende wettelijke barrière gebroken - na het willekeurig en onwettelijk bespieden van vooral progressieve burgers tevens als verdachten door de NCTV aanmerken en onwettelijke databases hiervoor opbouwen, volgen de intimidaties van journalisten opdat ze geen onthullingen zouden gaan publiceren. Weet u wie het eind verantwoordelijke hiervan is? De neoliberaal Mark Rutte.

Bert de Vries
Bert de Vries11 apr. 2021 - 14:04

In de eerste plaats is de reactie van Abels weerzinwekkend en racistisch. In de tweede plaats moet hij onmiddellijk van zijn functie worden ontheven. En in de derde plaats is hij de aangewezen kandidaat voor de functie van Minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet Rutte 4.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2021 - 0:08

Bert de Vries Jij wenst ons wel iets toe zeg!

Libertain
Libertain12 apr. 2021 - 6:16

@Bert, ("....is hij de aangewezen kandidaat voor de functie van Minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet Rutte 4.0 ") Bedoel je te vertellen dat hij alvast vanuit zijn toekomstige positie althans aan het afhandelen is?

Ryan2
Ryan211 apr. 2021 - 13:33

Tja.. Breek me de bek niet open. Ik vind het wel grappig. Als Brabander heb ik ook eens voor mijn werk een maand bijgesprongen in Den Haag. Nou had ik al wat ervaring met het inlichtingenwerk door mijn diensttijd :) Want in dienst, daar "leerde je vroegah ech nog wel eens wa". Zo ook hoe het in het Haagse er aan toe gaat. Heel Nederland is gewoon gekleed. Maar in Den Haag loopt de Sectie Stiekem in een dure regenjas :) Staat er zo een op het werk aan de balie.. En ik roep naar mijn collega's, Hee Er staat iemand van de BVD aan de balie! Iedereen lag in een deuk. Want dat wist iedereen, maar dat mocht je NOOIT zeggen. Woehaaaa.

Jan Man
Jan Man11 apr. 2021 - 10:25

Buiten dat de NTCV bepaalde taken niet overliet aan organisaties die daarvoor bedoeld waren zoals de AIVD, valt het op dat ze er een nogal scheef wereldbeeld op lijken na te houden. Ze lijken moslims al snel als mogelijke terreurverdachten te zien, maar als extreemrechtse boeren vernielingen plegen en politici bedreigen blijken ze heel wat minder scherp te reageren. Ik heb het idee dat dit ook bij de AIVD speelt. Misschien komt het omdat leidinggevenden bij deze organisaties er zelf ook een behoorlijk rechts beeld op nahouden.

1 Reactie
Pater
Pater13 apr. 2021 - 11:00

Ik heb het idee dat dat wel meevalt als er goed toezicht wordt gehouden door mensen van buiten. Dat ontbreektmhier totaal.

OlavM
OlavM10 apr. 2021 - 23:39

De NCTV moet zich, net zoals inlichtingendiensten, uiteraard aan de relevante wetgeving houden. Anders verliest die terecht legitimiteit. En het onder druk zetten en proberen te chanteren van journalisten is uiteraard verwerpelijk.

1 Reactie
Ryan2
Ryan211 apr. 2021 - 13:35

Ach, om een dief te vangen heb je een dief nodig. Om een terrorist te vangen...Maak het verhaal af, en kleur de plaatjes. :)

johannn2
johannn210 apr. 2021 - 20:50

Terreur door de terrorismebestrijder. .

1 Reactie
Ryan2
Ryan211 apr. 2021 - 13:36

Inderdaad, ze werken ook vanuit de doctrine van de Noord Atlantische Terreur Organisatie. NATO

Peter Bakker2
Peter Bakker210 apr. 2021 - 18:46

Waarom moeten altijd dezelfde partijen gezag ondermijnen? Het gaat om onze veiligheid. Maar laten we vooral overal tegenaan schoppen today diensten die er voor ons zijn hun werk niet meer kunnen. Politie is nog zo'n schrijnend voorbeeld. Zij hebben het tegenwoordig altijd gedaan en de crimineel is of gediscrimineerd, of te hard aangepakt. Sommige lijken naar een anarchistische staat te verlangen

7 Reacties
Paul250371
Paul25037110 apr. 2021 - 19:58

En jij lijkt te verlangen naar je verlichte middeleeuwen met je feodale staat. Niet te geloven dat je niet verlangt dat de wetgever zich juist aan de wet moet houden. Dat is schrijnend.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart10 apr. 2021 - 20:01

Tja, goed gezien, hoor. Maar waarom zijn het altijd nazi's die hier vreugdedansjes bij maken?

rvb2
rvb210 apr. 2021 - 20:28

een anarchistische staat waar politie en geheime diensten de wet mogen negeren lijkt me inderdaad niet iets om naar te verlangen.

gimli55
gimli5510 apr. 2021 - 20:32

We verwachten een staat die zich aan de wet houdt, net als het van de burger verplicht wordt. Niet een staat die institutioneel racisme in stand houdt, waar de controle diensten ethnisch profileren en racistische appjes naar collega's sturen over een moord slachtoffer, waarbij de leiding het voor ze opneemt. Een staat die transparant en democratie hoog in het vaandel heeft staan. Waar de premier niet bekend staat als leugenaar en verantwoordelijk is voor ongekend onrecht en diensten geen misbruik maken van hun bevoegdheden.

The Apple
The Apple11 apr. 2021 - 2:49

Peter Bakker: "Waarom moeten altijd dezelfde partijen gezag ondermijnen? (...) Politie is nog zo’n schrijnend voorbeeld." De politie kreeg anders afgelopen vrijdag nog de kans voor een staaltje schaamteloze propaganda bij "De Vooravond". Vanaf 6:30 - https://www.npostart.nl/de-vooravond/09-04-2021/BV_101404672 Er zijn duizenden Nederlanders die tandenknarsend naar zo'n programa zitten te kijken. Nog vele malen meer dan de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Er is op dit moment echter ook een serie die naar de andere kant van de medaille kijkt: De Onfatsoenlijken - https://www.npostart.nl/de-onfatsoenlijken/VPWON_1328740 Dit gaat botsen.

Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 5:33

Peter Waneer we wetten maken, dan moet iedereen zich daar aan houden. En als we vinden, dat bepaalde mensen/organisaties zich daar niet aan hoeven te houden, dan leggen we dat in een wet vast. U draait de zaak om; u zegt dat "sommigen" tegen mensen en organisaties aan schoppen die de wet overtreden.

Ryan2
Ryan211 apr. 2021 - 13:37

Als er een paar partijen het gezag ondermijnen, dan zijn dat vooral de VVD, PVV en FVD.

[verwijderd]
[verwijderd]10 apr. 2021 - 18:40

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 5:36

Eikel Stiekem is niet synoniem met onwettig. Je mag dus echt wel stiekem van alles doen, maar binnen de grenzen van de wet.

badgast
badgast11 apr. 2021 - 6:56

Je doet je Nick weer eer aan. Volgens de wet zijn dat soort acties voorbehouden aan AIVD en MIVD. En dan nog onder zware voorwaarden.

Karingin
Karingin10 apr. 2021 - 17:02

Nix nieuws onder de zon. Zo'n beetje alle overheidsdiensten nemen een loopje met de wet, verzamelen clandestien ongebreideld data over iedereen en z'n moeder, bespioneren zonder enige aanleiding, zetten zwarte lijsten op, doen aan dubieuze (al dan niet etnische) profilering, zetten mensen onder druk en liegen dat 't gedrukt staat om dat allemaal nog een schijntje legitimiteit te geven. Dat is óók te danken aan de "bestuurscultuur" in Den Haag

3 Reacties
Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 5:38

Pluskat Wanneer je zwarte lijsten opmaakt, terwijl je daarmee de wet overtreedt, dan is dat dus inderdaad "heel gek". Sterker nog: Dat Mag Niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2021 - 6:34

Dat doen gemeenten bij bijstandsgerechtigden ook!

Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 11:19

Minoes En wanneer dat wettelijk niet is toegestaan, dan is zoiets onrechtmatig; dan mag dat niet.

WeesGeenKees
WeesGeenKees10 apr. 2021 - 16:39

Mooie toepasselijke uitspraak van Michael Gorbatsjov: "The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe."

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart10 apr. 2021 - 18:18

Goed gezien van Gorba. Sedert de collaps van het Sovjet imperium heeft de uitwas die neoliberalisme heet, vrij spel, met socialisme voor de rijken - die een spel spelen zonder nieten - als gevolg. We moeten die woekering snoeien, maar niemand weet nog precies hoe.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 apr. 2021 - 19:57

Het zal niemand verbazen dat ik dezelfde mening ben toegedaan. Natuurlijk luistert daar geen hond naar maar als je naar die EU structuur kijkt dan zijn de gelijkenissen opzienbarend. Als het lijkt op een eend (zelfde structuur met commissie en opperste EU), als het kwaakt als een eend (meerdere malen belangrijke besluiten binnen 1 dag) dan is het een eend (of in dit geval, EuroUnie of SovjetUnie). Enige verschil tussen EU en SU is dat voor die EU het geld de dienst uitmaakt neoliberalisme), terwijl bij SU communisme geldt. Verder verving de SU het feodale regime, terwijl de EU niets goeds vervangt.

Tom7
Tom711 apr. 2021 - 9:16

We waren gisteren met duizenden @Kees, daar in Baarn, van alle origine, Vrijzinnig Links was er ook. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KGB-er Bezemenov legt de positie van de procedure van wat er nu in een groot gedeelte van de Westerse wereld gaande is, in 13 minuten uit. Wordt geen sitting duck of nuttige idioot, blijf dicht bij jezelf, de familie, en zorg voor korte lijnen naar duurzaamheid en voedsel en probeer dat te bewaken. KGB Defector Yuri Bezmenov 1985 Interview. https://www.youtube.com/watch?v=pOmXiapfCs8

WiebeI
WiebeI10 apr. 2021 - 16:30

Nou, om de NCTV te framen als cowboys. Dankzij de NCTV en de geheime diensten is menig terroristische aanslag voorkomen. Het zijn helden!

8 Reacties
Jaap12342
Jaap1234210 apr. 2021 - 18:29

En dat weten we van..? Juist ja, het NCTV

Nejras
Nejras10 apr. 2021 - 18:57

U vond de stasi zeker ook helden. Die hebben ook veel goeds gedaan voor de staat. Als je als overheidsdienst de wetten en regels van die overheid niet respecteert is het einde toch zoek?

Paul250371
Paul25037110 apr. 2021 - 20:00

Als je als overheidsdienst de wetten en regels van die overheid niet respecteert is het einde toch zoek? Dat zou je zeggen maar onze vrijheidslieverdjes van rechts houden heel graag van staatsdictatuur en -geweld.

LaBou
LaBou 11 apr. 2021 - 5:21

"Dankzij de NCTV en de geheime diensten is menig terroristische aanslag voorkomen" Ik zou zeggen: kom maar eens met een paar voorbeelden incl de bewijzen daarvan. Dan zoeken wij wel voorbeelden waar de dader wel in beeld was maar dan wel blijkbaar pas ná de aanslag.

Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 5:46

Wiebel cs En het is toch zo simpel! Wanneer in een rechtsstaat, zonder dat daar een wettige grond voor bestaat, wetten mogen overtreden, dan is er geen sprake meer van een rechtsstaat. Mensen die de wet overtreden helden vinden, dat is op zichzelf geen probleem. Maar zo lang de wet geldt, geldt, is er geen andere mogelijkheid, da dat die voor iedereen en ook nog eens op dezelfde manier geldt.

WiebeI
WiebeI11 apr. 2021 - 6:08

@nejras De Nederlandse terrorismebestrijding vergelijken met de stasi? U heeft een afslag gemist. Raakt kant nog wal. Laat u eens goed informeren voordat u dergelijke dingen roept.

Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 11:25

Wiebel Ach, het zou ook geen kwaad kunnen, wanneer u zich eens goed informeerde, voor u iets wat zo heel wezenlijk en gevaarlijk fout is, verdedigt.

Marinus Calamari
Marinus Calamari11 apr. 2021 - 15:00

Pluskat Het hele idee van een democratie is dat de burger betrokken is bij het reilen en zeilen van de overheid, en de NCTV is onderdeel van die overheid. De laarzenlikmentaliteit waar U, Wiebel en andere reaguurders hier blijk van geven past beter bij een politiestaat. Net als de actie van het NCTV trouwens, en we zouden er goed aan doen als samenleving mensen als meneer Abel middels de wetten en regels van onze (bedreigde) democratische rechtsstaat buiten spel te zetten.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander10 apr. 2021 - 15:18

Lekkere figuren daar bij de NCTV. En dat moet terrorisme bestrijden. Eerst zelf maar even in de spiegel kijken. Maar goed wellicht dat hij overgeplaatst wordt naar de AIVD. Daar kunnen ze nog wel wat hulpdecanen gebruiken heb ik vernomen uit goed ingelichte kringen.

Winterdepressie
Winterdepressie10 apr. 2021 - 15:07

Hij ziet er ook wel een beetje uit als een b acteur die een baddy speelt in een slechte Amerikaanse tv serie.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 apr. 2021 - 16:59

Depressie Hij ziet er uit..... 't Is wat.

Winterdepressie
Winterdepressie10 apr. 2021 - 19:42

@Zandb Zeker?

Poeha
Poeha10 apr. 2021 - 14:21

“ GroenLinkser Corinne Ellemeet wil dat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de Kamer uitleg geeft. Volgens PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann gaat de coördinator zijn boekje te buiten.” Ook het FvD en de VVD hebben kritische vragen gesteld en willen uitleg.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha10 apr. 2021 - 15:19

Ook het FvD en de VVD hebben kritische vragen gesteld en willen uitleg. Klopt. Staat ook gewoon in het artikel van NRC. Als je had geklikt op "opheldering" [zoals de meeste doen die volledig geïinformeerd willen zijn] had je dat kunnen lezen. Maar dat zal wel teveel Poeha geweest zijn voor je. Controleer je bronnen en zeker meerdere. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/10/kamer-wil-opheldering-nctv-a4039267