Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Voormalig VVD-leider Voorhoeve wordt D66'er

  •  
02-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Doel_300.jpg
Video: interview bij Nova … "Ik kan me beter herkennen in het standpunt over ontwikkelingssamenwerking van D66"
Oud-VVD-leider en minister van Defensie Joris Voorhoeve is lid geworden van D66. Hij blijft ook lid van de VVD. Dat is bevestigd door woordvoerders van allebei de partijen.
Voorhoeve zegt dat hij zich beter kan vinden in het standpunt over ontwikkelingssamenwerking van D66. Waar de VVD vindt dat het percentage van 0,8 procent van de begroting dat aan ontwikkelingshulp wordt uitgegeven best omlaag kan, vindt Voorhoeve dat het omhoog mag naar 1 procent.
Voor de rest denkt hij nog net zo over de dingen als de VVD. 
De oud-minister van Defensie was al eerder lid van D66, van 1969 tot 1971. Hij weet niet op welke partij hij zou stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen.
Voorhoeve leidde de VVD van 1986 tot 1990. Van 1994 tot 1998 was hij minister van Defensie. De val van Srebrenica tekende zijn ministerschap. D66-leider Alexander Pechtold zei dat ieder lid welkom is. Maar met een gerespecteerd politicus als Voorhoeve is de partijleider wel blij, vooral wegens zijn internationale kennis. Volgens Pechtold is het kersverse D66-lid afgelopen weekeinde ook al actief geweest tijdens een partijbijeenkomst. Voorhoeve gaf als spreker zijn visie op de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Lees meer in NRC.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Yggdrasil
Yggdrasil2 feb. 2010 - 14:51

Ik wil maar 1 ding weten van de heer Voorhoeve, waar zijn de fotorolletjes?

JoopSchouten
JoopSchouten2 feb. 2010 - 14:51

Lood om oud ijzer. Hij doet maar.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek2 feb. 2010 - 14:51

Als nu alle VVD-ers dat doen en D66-ers het omgekeerde dan wordt het best gezellig bij VVD66.

Martijn09
Martijn092 feb. 2010 - 14:51

Vanwaar toch die label van belangrijkheid voor D66. Je kunt geen praatprogramma op tv bekijken of er is een D66-lid aan 't woord. Vergeet vooral niet dat zij de stekker uit het vorige kabinet hebben getrokken en een patijtje is met slechts... 3 zeteltjes in de tweede kamer. Dhr. A. Pechtold is een begenadigd spreker, maar daar is echt alles mee gezegd! Met slechts 3 zetels hoor je gewoon op te gaan in de grotere zusterpartij, nl. de VVD. Al die hele kleine partijtjes hebben toch niet echt bestaansrecht?!

matthea
matthea2 feb. 2010 - 14:51

Ach, Voorhoeve, torn between 2 lovers.

frankie48
frankie482 feb. 2010 - 14:51

Deze meneer is aan het shoppen, volgende week waarschijnlijk ook lid van de PVV, ten minste als dat kan?

Krooneman
Krooneman2 feb. 2010 - 14:51

Ik ben blij dat D66 blij met em is, ik zou dat niet zijn...

frankie48
frankie482 feb. 2010 - 14:51

Zou hij dit of volgend jaar formateur kunnen zijn?

olavl
olavl2 feb. 2010 - 14:51

Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Van Voorhoeve had ik altijd al de indruk dat hij tot de wat progressievere vleugel van de VVD behoorde. Goede man: intellectueel, theoreticus, genuanceerd. Ongeschikt gebleken als minister van defensie helaas, daar had hij gewoon nooit aan moeten beginnen. Dat hij lid blijft van de VVD vind ik jammer. Hij maakt dus weer geen keuze. Daar zal wel een iets van loyaliteit meespelen, misplaatst mijns inziens. Hardline VVD'ers konden soms zijn bloed wel drinken vanwege zijn verstandige, gematigde praatjes. Dat heet in die kringen al gauw "links", maar dat betekent daar niet hetzelfde als bij ons.

paulvr2
paulvr22 feb. 2010 - 14:51

Gezien zijn oorlogstaal en tekort aan eigen afwegingsvermogen in de oorlog in Joegoslavie zou ik als D'66 niet echt blij zijn met deze aanwinst. Sowieso vind ik het tamelijk immoreel om dan van twee clubjes lid te zijn. Bij de verkiezingen zal hij toch voor de een of voor de andere moeten kiezen. Lid zijn van een club waarop je niet stemt, dat is toch op zijn minst bedenkelijk te noemen, of niet soms? dat getuigt van weinig karakter.

objectivist
objectivist2 feb. 2010 - 14:51

Hij heeft langzamerhand ook wel de leeftijd voor een overstap naar D66. Doen dus.

VonTotenhausen
VonTotenhausen2 feb. 2010 - 14:51

Lid van twee partijen. Is dat net zoiets als twee paspoorten?

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek2 feb. 2010 - 14:51

Nee, eerder zoiets als abonnee op twee kranten.

HarmII
HarmII2 feb. 2010 - 14:51

In feite kunnen D66 en VVD best samen gaan. Zoals ik een VVD'er wel eens heb horen zeggen: D66 is het slimme kleine zusje van de VVD. En zo is het maar net.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO2 feb. 2010 - 14:51

Hm... ik denk dat 'kleine' een beetje achterhaald is, 'slim' natuurlijk niet. ;)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek2 feb. 2010 - 14:51

Ik denk dat er toch nog wel een paar hobbels zijn die genomen moeten worden. Een daarvan is de vraag wat D66 wil, met... met alles eigenlijk.

heinvmeeteren
heinvmeeteren2 feb. 2010 - 14:51

Lastig, die partijpolitiek. Zit je bij de VVD, voel je je niet lekker over ontwikkelingssamenwerking en Europabeleid. Maak je de switch naar D66 kom je in een partijtje dat de politieke steun aan de Irak-inval steunde in Balkenende II, de AOW-leeftijd verhoogt naar 67 en het ontslagrecht versoepelt. Dan maar lid van twee partijen, want... "er is één liberale stroming". Tja. Die hele partijpolitiek deugt niet. Dat is de kern. Je wordt in een kistje gestopt en moet meedoen met dat kistje. Buiten het kistje woont de vijand, in het kistje broeit het ons-kent-ons. De burger mag op één van die kistjes stemmen, nee, nog minder, op één kip in dat kistje. En je zal mét die kip dat hele kistje moeten accepteren. En daar klemt het, voor Voorhoeve, voor elk weldenkend, vrij-ademend mens. Want...de ene partij is wat aantrekkelijker op buitenlands beleid,. de ander op defensie, de derde op sociaal beleid en vierde op arbeidsmarkt en onderwijs. Je zou toch het liefst op alle standpunten willen stemmen waar je voor bent. Maar dan moeten die benauwde kistjes de wereld uit. Dan ontstaat vrijheid en blijven alleen de onderwerpen over, de issues, én de mensen die het best een issue verdedigen. Dan wordt stemmen weer leuk. Hoe in vredesnaam kunnen we de sekten die politieke partijen heten afschaffen? De vrijheid terugbrengen, de keuze verbreden? Misschien dit: de kieswet moet het makkelijker gaan maken dat individuen met eigen geluiden in de volksvertegenwoordiging gaan komen. Nu worden mensen in kistjes, dus partijen gedwongen. Geen fracties meer, maar stromingen, waarbinnen ruime variatie van standpunten. We leven in 2010, niet meer in 1895. Politieke partijen zijn niet meer nodig. Via regelmatige peilingen, stemmingen en raadplegingen kan het landelijke én lokale beleid optimaal democratisch gestuurd worden. Voorhoeve is een symptoom van een failliet stelsel. Maar Nederland heeft in de geschiedenis bewezen niet in staat te zijn failliete systemen op eigen kracht, van binnenuit dus, te veranderen. Elke belangrijke politieke omwenteling (1816/17, 1848, 1918/19, 1922,1945,1968/69 etc) zijn door externe druk tot stand gekomen. Wachten op het buitenland dan maar. Arme Voorhoeve.

2 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek2 feb. 2010 - 14:51

Het klinkt goed, op personen stemmen. Alleen zul je dan toch steeds weer op één pakket van ideeën moeten stemmen. En als de gekozen persoon op één issue zijn standpunt wijzigt, voel je je bekocht. Maar in basis: hoe meer "partijtjes" hoe meer keuze. Ik juich dat toe... totdat er een meerderheid moet komen om te kunnen regeren in onze vertegenwoordigende democratie. Misschien is in dat opzicht een referendumpolitiek handiger? Alleen is dan de vraag in hoeverre keuzes (en maatregelen) weer ongedaan kunnen worden gemaakt en leiden tot onnogige kapitaalsvernietiging.

RogierS
RogierS2 feb. 2010 - 14:51

Hein, was jij niet kandidaat-lijsttrekker voor D66 in dezelfde verkiezing waarin Pechtold won. En had jij toen niet heel andere standpunten? Lijkt me dat het verkiezen van personen, zeker gezien je eigen gedraai, nou ook niet direct een oplossing is. Bovendien krijg je dan dat mensen alleen de dingen uit de standpunten halen die hen aanstaan, met het risico dat de afwegingen die leiden tot gebalanceerde financiën teniet worden gedaan. Leuk dat je vindt dat partijen hebben afgedaan, maar het strookt niet met je eerdere ambities en je alternatief is ook niet ok. Misschien is het hetzelfde als met democratie: het heeft nadelen, maar het is het minst slechte systeem.

Pierre2
Pierre22 feb. 2010 - 14:51

Wordt hier niet buitenproportioneel aandacht aan besteed? De VVD en D66 zitten al in dezelfde fractie (ALDE) in het Europees Parlement. Ik heb begrepen dat het hier enkel over het standpunt mbt ontwikkelingssamenwerking gaat en dat dhr. Voorhoeve lid blijft van de VVD.

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek2 feb. 2010 - 14:51

Het is maar wat u buitenproportioneel vindt. Het is nieuws, nietwaar? Net zoals dat Femke weer graag lijsttrekker wordt. Wat grappiger is, is dat er kennelijk allerlei schermutselingen op het landelijke politieke front bezig zijn en al die kleine signaaltjes die buitenproportionele aandacht krijgen, duiden er wel op dat men zich nu al druk maakt over de landelijke verkiezingen. Da's toch opmerkelijk nietwaar?