Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voormalig NSA-chef: Nederland luistert veel meer af

  •  
30-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
snowden_02.jpg
Stewart Baker verdedigt NSA-afluisterprogramma's door te wijzen naar ons
Stewart Baker, voormalig NSA-chef, is ondervraagd door het Amerikaanse Federale Justitiecomité naar aanleiding van de door klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten. Ter verdediging stelde Baker dat je in Nederland honderd keer meer kans hebt om afgeluisterd te worden dan in Amerika.
Baker baseert zich op oude cijfers van het Max Planck Instituut uit 2003. Dat instituut deed onderzoek naar afluisterpraktijken in Duitsland en andere Europese landen. Joris van Hoboken, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam onderstreept de uitspraken van Baker. Van Hoboken:
De cijfers van het onderzoek dat Baker noemt komen in de buurt. In Nederland worden afluistertechnieken traditioneel veel gebruikt.
De kans om in Nederland afgeluisterd te worden is 62 op 100.000 tegenover 0,5 per 100.000 in de Verenigde Staten ( zie pdf ). De cijfers zijn gebaseerd op de tapbevelen die goedgekeurd zijn door de rechter.
Webwereld schrijft dat de cijfers inmiddels achterhaald zijn. Dat onderzoek is ruim tien jaar oud en het aantal tapbevelen is inmiddels flink gegroeid. Onlangs schreef minister Opstelten in een Kamerbrief nog dat het aantal internettaps het afgelopen jaar is vervijfvoudigd. Hij benadrukte wel dat het aantal taps niets zegt over hoeveel mensen worden afgeluisterd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

AntonyDaniels
AntonyDaniels30 jul. 2013 - 10:49

In Nederland wordt erg veel getapt en daar is een reden voor. Op het eerste gezicht lijkt het alsof onze autoriteiten erg begaan zijn om ons te beschermen. Dat is mooi denk je dan.Tot je erachter komt dat het iets anders is. Het is bittere noodzaak niet zozeer vanwege bezorgdheid over ons heil, maar omdat het justitie simpelweg niet lukt om op de meer vertrouwde manier boeven te vangen. Het ontbreekt onze politie aan inzicht, daad- en mankracht en vooral intelligentie om met normaal recherchewerk normaal hun functie naar tevredenheid uit te oefenen. Vandaar die taps. Pure noodzaak, om naar buiten de schijn op te kunnen houden dat het fantastisch gaat. Opvallend is dat mét die truc het aantal opgeloste misdrijven niet hoger is dan die in de ons omringende landen. Dus eigenlijk moeten we blij zijn met die taps, zonder zouden onze verzekeringsmaatschappijen failliet zijn, onze cellen leeg en buurman agent volledig uitgebrand thuis zitten. Nu kan hij de tap zijn werk laten doen. En wachten tot de FBI weer eens een zaak over de schutting gooit. Want ik vermoed dat meer dan de helft van de zaken waaraan gewerkt wordt uit Amerikaanse bronnen komt.

Rootman
Rootman30 jul. 2013 - 10:49

The Red Queen Hypothesis: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Queen_hypothesis Net als bij de Taliban, die maar net het stenen tijdperk waren ontgroeid, maar nu superieur zijn aan de navy seals, en de andere commando's... Dit afluisteren gaat eenzelfde resultaat geven: nu maken ze zich nog druk om idealisten zoals Snowden en Assange. Straks worden het keiharde agenten van alquida, of meer gematigde, meer pragmatische types, waarschjinlijk Aziatisch?

techneutje2
techneutje230 jul. 2013 - 10:49

[Voormalig NSA-chef: Nederland luistert veel meer af] Dit is een vorm van retoriek die vaak door kinderen wordt toegepast.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 jul. 2013 - 10:49

En wie luistert de afluister af ? Want er bestaan geen mensen op aard die betrouwbaar geboren zijn en de rest van de mensheid niet!

MG1968-2
MG1968-230 jul. 2013 - 10:49

Omdat we weten dat nederlanders altijd naar binnen willen kijken houden we de gordijnen dicht en gebruiken we plakfolie. Hebben we de overheid die we verdienen?

insignia
insignia30 jul. 2013 - 10:49

Hoe is de vergelijking eigenlijk als we DDR-USA-Nederland naast elkaar zetten?

FransF2
FransF230 jul. 2013 - 10:49

Er wordt haast nergens zoveel afgeluisterd als in Nederland. Er wordt ook haast nergens zo weinig opgelost als in Nederland. Goed gedaan jongens maak je vooral niet druk.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2013 - 10:49

Zullie zijn de ergste!!! http://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/rootstrikers/pages/394/attachments/original/1351269902/Uncle_Sam__pointing_finger_.jpg?1351269902

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 jul. 2013 - 10:49

Het schilderij is wel een meesterwerk. ; )

JoopSchouten
JoopSchouten30 jul. 2013 - 10:49

Aantallen zeggen niets. Het feit dát het gebeurd is op zich al ernstig genoeg. 'Het is reductie van vrijheden uit naam van de noodzaak de orde te handhaven'. Overheden misbruiken het containerbegrip-argument; 'veiligheid' op basis van drogredenen en onwetenschappelijk onderzoek. En de kortzichtige burger accepteert dit. Erger nog; zij praten de Overheid na. Er kan nergens hard worden gemaakt dat met spionage geweld afneemt. (Probeer dit bewijs zelf maar eens te leveren.) In de werkelijkheid neemt criminaliteit af maar het 'gevoel' is tegenovergesteld. Het 'gevoel van onveiligheid' heeft een andere onderhuidse oorzaak. Thom Holterman wees ons daar eerder al op en wees op de commerciële belangen van 'de veiligheidsindustrie'.: 'het onveiligheidsgevoel hangt dan samen met precariteit (onzekerheid). Het is met name de ‘angst’ die daaruit voortvloeit, die door de veiligheidsindustrie wordt geëxploiteerd. In die industrie gaan vele miljarden euro’s om.' Ook wijst Thom op een onderzoek van Bourgoin betreffende het samenvallen van economische crisis en repressief overheidsoptreden. Bourgoin wees op crises.: 'De eerste oliecrisis (1973) en de tweede (1979) maken het leven duurder, door de als maar stijgende prijzen. Daardoor groeit de armoede en de onvrede onder de bevolking. Hoe die in toom te houden? Een van de antwoorden is een zodanige systematisering van de veiligheidsproblematiek, dat er sprake is van reductie van vrijheden uit naam van de noodzaak de orde te handhaven. Dit gaat gepaard met een verharding van het strafrecht. De eerste oliecrisis (1973) en de tweede (1979) maken het leven duurder, door de als maar stijgende prijzen. Daardoor groeit de armoede en de onvrede onder de bevolking. Hoe die in toom te houden? Een van de antwoorden is een zodanige systematisering van de veiligheidsproblematiek, dat er sprake is van reductie van vrijheden uit naam van de noodzaak de orde te handhaven. Dit gaat gepaard met een verharding van het strafrecht.' 'Naast de ‘zero tolerance’ bestaat ook de ‘maximal tolerance’ voor economische en financiële delicten. Er blijkt sprake van een terughoudend optreden als het om witte boordencriminaliteit gaat. Vanaf het jaar 2000 telde Bourgoin slechts vijf veroordelingen van ondernemingen wegens corruptie.' Bron.: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/06/02/veiligheid-als-totem-van-rechtsstaat-tot-staat-van-beleg/ We worden domweg gepiepeld.

2 Reacties
boeie
boeie30 jul. 2013 - 10:49

"We worden domweg gepiepeld." Door wie dan en waarom?

boeie
boeie30 jul. 2013 - 10:49

De vergelijking van mijnheer Baker gaat mank, in Nederland wordt veel voor justitiële doelen getapt. Een eerlijke vergelijking zou zijn de AIVD taps als maatstaf te nemen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jul. 2013 - 10:49

in Nederland wordt ook veel meer 'afgesluiterd' omdat men hier veel meer kan frauderen dan in de VS! denk aan subsidies, belastingen, sociale voorzieningen, regeltjes hier regeltjes daar EN er zijn veel en veel meer risico groepen wat betrefd terrorisme hier dan in de VS, hier is 5.5% moslim in de VS maar 0.8%! EN in de VS zijn meer mensen opgesloten, dus die hoef je al niet meer in het openbaar in de gaten te houden, hier in Nederland laten we ze liever wat langer rondlopen

1 Reactie
boeie
boeie30 jul. 2013 - 10:49

U heeft een briljante kijk op statistiek.. gevalletje LOL!