Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voormalig miss Turkije veroordeeld voor 'beledigen' Erdogan

  •  
31-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-31-om-15.44.52
De voormalig miss Turkije, Merve Büyüksaraç, is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van bijna 15 maanden, na het beledigen van de Turkse president Erdogan op sociaal netwerk Instagram. Büyüksaraç had daar een satirisch gedicht gedeeld over Erdogan.
Volgens de rechter heeft de 27-jarige Büyüksaraç zich met het delen van het gedicht, dat zij niet zelf geschreven heeft, schuldig gemaakt aan het beledigen van een ambtenaar in functie. Wanneer zij de overtreding herhaalt, zal ze de gevangenisstraf in zijn geheel uit moeten zitten.
Büyüksaraç, in 2006 tot miss Turkije gekroond, heeft al even vastgezeten nadat zij het gedicht deelde. Dat was in 2014, toen Erdogan nog premier van Turkije was. Volgens het Turkse Openbaar Ministerie ging de belediging te ver.
In de ruim twee jaar dat Erdogan nu president is, heeft hij ongeveer tweeduizend rechtszaken aangespannen tegen mensen die hem beledigd zouden hebben. Daarvoor maakt hij gebruik van een tot daarvoor zelden gebruikte wet die het beledigen van de president strafbaar stelt. Door te schermen met die wet gebeurt het geregeld dat kritische journalisten het zwijgen wordt opgelegd, tot grote bezorgdheid van mensenrechtenorganisaties.
Vorige maand onthulde Zaman Vandaag dat Turkse-Nederlanders door het Turkse consulaat in Rotterdam werden opgeroepen beledigingen aan het adres van Erdogan bij het consulaat te melden. SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemde het een ‘kliklijn’ en stelde Kamervragen, waarna het kabinet protest aantekende bij de Turkse regering. Eerder kreeg columniste Ebru Umar in Turkije een uitreisverbod nadat zij ervan werd beschuldigd via social media Erdogan te hebben beledigd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.