Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voormalig MI6-baas: 'Europa dreigt ten onder te gaan aan populisme'

  •  
16-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-16-om-20.13.49
Wanneer de Europese Unie er niet in slaagt vat te krijgen op de vluchtelingencrisis, dreigt in Europa een populistische omwenteling. Daarvoor heeft het voormalige hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6 Richard Dearlove maandag gewaarschuwd.
Schermafbeelding-2016-05-16-om-20.15.18
Dearlove sprak op een evenement van de BBC in het teken van de vluchtelingencrisis, waar eerder op de dag ook VN-ambassadeur en actrice Angelina Jolie haar bezorgdheid over de situatie uitsprak. In zijn toespraak toespraak zei Dearlove:
"Als Europa er niet in slaagt een betekenisvolle meerderheid van zijn burgers ervan te overtuigen dat het de vluchtelingencrisis onder controle kan krijgen, dan dreigt de EU ten onder te gaan door de populistische omwenteling die nu al is begonnen."
Dearlove sprak ook over het Britse referendum over de EU, wat volgens hem een ‘eerste geworpen dobbelsteen in het grotere geopolitieke spel’ is en over de omstreden vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Dat akkoord is volgens Dearlove ‘pervers’ en Europa zou zelf veel meer moeten doen om de crisis aan te pakken in plaats van een deal sluiten met Turkije:
"Het is zoals brandstof opslaan naast een brand die je probeert te blussen,"
Volgens de vroegere MI6-baas kan en mag Europa de grenzen niet sluiten voor vluchtelingen.
"In de echte wereld bestaan er geen miraculeuze James Bond-oplossingen. Mensenstromen kan je niet tegenhouden, tenzij je iets doet aan de grondoorzaak."
Eerder op de dag waarschuwde Angelina Jolie vanuit haar functie als VN-ambassadeur ervoor dat ‘angst voor migranten’ onherroepelijk zullen leiden tot een ‘ race to the bottom ’. Vooral wanneer landen er onderling een wedstrijdje van maken wie het strengst de grenzen bewaakt.
Bron: VRT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.