Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voorlopig geen vrijlating voor zwakbegaafde neef uit Making A Murderer

  •  
10-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
MAIN-Brendan-Dassey-Making-a-murderer
Brendan Dassey, de neef van de hoofdpersoon uit de hit-documentaire Making A Murderer, komt voorlopig toch niet vrij. Een rechter uit de Amerikaanse staat Wisconsin had de veroordeling eerder vernietigd en geoordeeld dat Dassey binnen 90 dagen moest worden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie in die staat heeft nu echter beroep aangetekend tegen het oordeel, waardoor een nieuw proces noodzakelijk is.
Eerder bepaalde de rechter dat de rechercheurs die destijds de ondervraging van Dassey voor hun rekening namen, de bekentenis van de verkrachting en moord op fotografe Teresa Halbach op onrechtmatige wijze hebben verkregen. De agenten zouden de zwakbegaafde jongen zo hebben gemanipuleerd, wat in de documentaire te zien is, dat hij alles bekende.
Openbaar aanklager Brad Schimel is echter van mening dat omdat twee afzonderlijke rechtbanken de verklaring van Dassey geldig hebben verklaard, er geen reden is om die ongeldig te verklaren. Ook vindt hij dat de onderzoekers geen ongrondwettelijke verhoortechnieken hebben gebruikt. ‘De familie van Halbach is op de hoogte van het beroep en staat volmondig achter de beslissing van het Openbaar Ministerie om gerechtigheid te laten geschieden uit naam van hun dochter,’ aldus Schimel.
De advocaten van Dassey laten weten met stomheid geslagen te zijn, maar niet op te zullen geven: ‘We kijken er naar uit om zijn rechten voort te verdedigen in de rechtbank. Net als Brendan zijn we zijn vele supporters dankbaar voor hun voortdurende trouw en kracht.’
Bron: VRT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.