Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voorlopig geen stimulering van de bouw

  •  
13-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-bouwplaats_300.jpg
Gereserveerde bedrag van 300 miljoen geparkeerd
Het bedrag van driehonderd miljoen euro dat het kabinet heeft gereserveerd om de bouw mee te stimuleren, wordt voorlopig geparkeerd. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ik zet in afwachting van nadere besluitvorming de voorbereiding van deze projecten door.
Eerder vandaag zei Minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een interview met het  AD  dat de 3 procent-norm voor haar niet heilig is: 
Ik ben niet de politiek ingegaan voor die 3 procent. We moeten het land klaarmaken voor de toekomst. Nogmaals: het huishoudboekje op orde brengen, is daarbij een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent… Dat zijn voor mij willekeurige getallen. Als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de 3 procent blijven, dan is er hier niks te halen voor mij.
Als eerste bewindspersoon erkent Schippers dat er bij de totstandkoming van het kabinet een inschattingsfout is gemaakt. Zij waarschuwde al voor de formatie dat een regering zonder meerderheid in de senaat ‘geen deuk in een pakje boter slaat’. De positie van het kabinet-Rutte II is volgens Schippers daardoor ‘moeilijk’ en ‘lastig’. Schippers:
In de formatie zijn andere keuzes gemaakt. Blijkbaar op basis van de analyse dat de Eerste Kamer minder politiek zou zijn. Ik had een andere inschatting.
Update zondag 11 uur: In Eva Jinek op Zondag zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijsltra dat het begrotingstekort echt niet hoger mag zijn dan 3 procent. Het moet gewoon naar 0, aldus de VVD-er. Daarmee gaat hij in tegen de eerdere uitspraken van Edith Schippers.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

politiekistuig
politiekistuig13 apr. 2013 - 8:15

Subsidie drijft de prijs juist op,hoef je geen econoom voor te zijn, dat kan iedere boerenlul je wel uitleggen . Goede zaak dus

Miesje3
Miesje313 apr. 2013 - 8:15

Onze staatsschuld is een schuld die de overheid heeft bij de banken! Laat dit eerst maar eens op je inwerken..!

rikus1
rikus113 apr. 2013 - 8:15

En dan nog iets er moet worden bezuinigd. We kunnen niet schuld op schuld stapelen. We staan al 400 miljard rood. Door wan beleid van de regering Dus de nor van 3% moet naar 0. Maar niet van de rug van de zwakten plukken. Ik denk dat de JSF best even zou kunnen wachten en ook dat de ontwikkelingshulp wel flink minder kan.

remcoo37
remcoo3713 apr. 2013 - 8:15

Bouwen? Voor wie dan? We kunnen beter bloemkolen gaan verbouwen. Met Nederlands personeel, voor een eerlijk, rechtvaardig loon.

lancelot2
lancelot213 apr. 2013 - 8:15

Gewoon minder mensen in Nederland, dan zijn er plentie woningen voor het uit zoeken. Je moet er maar op komen. Graag gedaan. ;-)

TheRealHandyman
TheRealHandyman13 apr. 2013 - 8:15

Ik kan me best wel voorstellen dat voor mensen die "en" "en" "en" willen dat "of" een enorm moeilijk woord is.

Jensbos
Jensbos13 apr. 2013 - 8:15

Jammer, .....zonder dit gaat het sociaal akkoord m.i. ook niet werken, dit is een van de belangrijkste redenen achter het gebrek aan vertrouwen. HRA aanpakken!

rbakels
rbakels13 apr. 2013 - 8:15

De grote vraag is of geld nodig en voldoende is voor stimulering.

neutralist
neutralist13 apr. 2013 - 8:15

Je kunt de bouw wel stimuleren maar wie gaan er straks in die huizen wonen als de banken niets willen lenen? Je schuift een probleem vooruit. Leegstand! Ik denk dat we de bouw in gelijke pas moeten laten lopen met de vraag naar woningen. Dat is het criterium, niet de werkgelegenheid, hoe vervelend de huidige situatie ook is.

MBos1
MBos113 apr. 2013 - 8:15

Voorlopig betekent zeker dat er geïnvesteerd gaat wordt als er bijna verkiezingen aan zitten te komen ? (2014 gemeenteraad of 2015 Provinciale Staten/Eerste Kamer )

MBos1
MBos113 apr. 2013 - 8:15

Een veel gehoord argument is dat er al teveel gebouwd is,maar m.i. is er vooral veel scheefgebouwd. Bij mij in de buurt/gemeente staan veel dure pas opgeleverde woningen leeg. Daartegenover staan de oude sociale woningen die platgaan om plaats te maken voor wijkvernieuwing. Met dit laatst is op zich niks mis,ware het niet dat er nu al berichten komen bovendrijven dat sociale verhuurders hun bouwplannen vanwege de bezuinigingen in de koelkast gaan zetten. Waar en tegen welke prijs de voormalige bewoners terecht zijn gekomen mag Joost weten..... Opvallend is dat deze zelfde gemeente plannen heeft om de ambtenaren (na herindeling) centraal te gaan huisvesten in de tuin van het voormalige gemeente(stad)huis,terwijl er in de directe omgeving veel kantoren leegstaan.....

JongLinks
JongLinks13 apr. 2013 - 8:15

Waarom een stimulering van de bouw? Nergens is dat voor nodig, we hebben in Nederland een enorm overschot aan werknemers in de bouwsector. Geef deze mensen een andere baan en blijf geen geld pompten in de bouwbubbel.

robheus2
robheus213 apr. 2013 - 8:15

Ga geld investeren in woningisolatie programma's en bouw innovatie.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos13 apr. 2013 - 8:15

Zo. De VVD is plotseling om. Eerst het land kortzichtig slopen en nu zalvend opportunisme. De VVD is niet in de gelukkige omstandigheid dat het veel gelijk krijgt. Het land kapotbezuinigen blijkt toch niet helemaal de remedie, ook prominente VVD-ers hebben dat al aangegeven. WW en ontslagrecht vinden werkegevers en werknemers niet de hoogste prioriteit hebben, de woningmarkt had eigenlijk toch al heel veel eerder hervormd moeten worden en dat vinden VVD-ers nu opeens ook. En oh ja, dat toezicht op de banken, dat was best slecht, vinden ook al die toezichthoudende VVD-ers nu ook. Het lijstje is zo lang dat ik me afvraag of de VVD niet een beetje een herbronning nodig heeft.

2 Reacties
cormol
cormol13 apr. 2013 - 8:15

De Telderstichting het wetenschappelijk bureau van de VVD schreef in 2010: “De veelgehoorde bewering dat de kredietcrisis het falen van het (neo-)liberalisme aantoont, is echter volgens de werkgroep van de Teldersstichting onjuist. De crisis is eerder door te veel dan door te weinig overheidsingrijpen veroorzaakt.” http://teldersstichting.vvd.nl/nieuws/164/publicatie-krachtproef-voor-het-kapitalisme Van herbronning is dus zeker geen sprake en moet berusten op wishful thinking.

TheBigLebowski
TheBigLebowski13 apr. 2013 - 8:15

Mee eens. De VVD kan de prullenbak in.

lembeck
lembeck13 apr. 2013 - 8:15

Hoe kom je erbij dat de VVD ers het wel goed vinden? Volgens HP de Tijd is dat niet zo: http://www.hpdetijd.nl/2013-04-01/met-zulke-vrinden-heeft-mark-rutte-geen-vijanden-meer-nodig/

1 Reactie
bruces
bruces13 apr. 2013 - 8:15

Wat je ook bedenkt. Er is altijd een groep die tegen is. Dat is het probleem. Wij moeten gaan snappen dat ons paradijs niet meer te onderhouden is. En zekers niet met allerlei kunst- en vliegwerk. Wientjes (P&W) zit erbij, knikt JA en denkt dit wordt helemaal niks. Wientjes is niet onze vriend, maar kan het gelijk wel eens aan zijn kant hebben.

lembeck
lembeck13 apr. 2013 - 8:15

Als ze toch willen bezuinigen, stop dan met de verbreding van de snelweg bij Amelisweer, de Blankenbubrgtunnel en de verbinding A16-A13 die elke zo'n beetj e 1 miljard schijnen te gaan kosten. Vooral bedragen zeggen is nooit slim, want uiteindelijk verdubbelen ze bijna altijd. Schaf vervolgens die vermaledijde JSF af en de burgers hoeven niet meer gepest te worden met nog meer inleveren. De tering naar de nering zetten gaat ook op voor onze eigen regering. Hoog tijd trouwens om die 30% salarisverhoging van Balkenende weer terug te draaien. Daarmee krijg je wel mensen positiever. Verder moet Rutte opzouten met zijn positivo gedoe na 2 jaar ruim alleen maar geroepen te hebben dat het allemaal zo slecht gaat.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat13 apr. 2013 - 8:15

Dat zijn inderdaad punten waarop bezuinigd moet worden, zeker omdat ze steeds minder nodig zijn. Ondertussen zit ik mij (met een flink aantal miljoen anderen) af te vragen waarvan ik dat huis of die auto van rutte eigenlijk ga betalen.... ;-)

tomaatnet
tomaatnet13 apr. 2013 - 8:15

"Brussel" is illegaal.....meer dan 2/3 stemde tegen de zg E-Grondwet. Het verdrag van Maastricht werd er doorheen gesjoemeld........dus het "moet" van "Brussel" is in alle gevallen, ook die 3% norm, een wassen neus. " het "moet" van "Brussel" " is een geheel eigen leven gaan leiden; als je het maar vaak genoeg roeptoetert dan gelooft de meerderheid dit uiteindelijk ook nog...........

1 Reactie
toshiba
toshiba13 apr. 2013 - 8:15

Dat moet helemaal niet van Brussel. De 3% is intergouvermenteel afgesproken door de regeringsleiders die dat hebben geverifieerd met hun eigen parlementen. Niks Brussel dus, gewoon Den Haag.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2013 - 8:15

Het heeft inderdaad geen zin huizen te bouwen die straks minder waard zijn. Tsja.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat13 apr. 2013 - 8:15

Zolang er 'projectontwikkelaars', speculanten, gemeentelijke grond'bedrijven' tussen zitten en de an-nemer van de deurkrukken met een auto van 2 ton aan komt rijden, tja... zolang niet. Zeker niet zolang banken en investeerders ook nog allemaal te veel invloed hebben. Zonder dat hele circus, kan voor € 70.000,- een aardig appartement worden gerealiseerd. Wellicht is het tijd om wonen eens écht te gaan zien als een eerste levensbehoefte en niet als een grabbel(graai)ton.

rikus1
rikus113 apr. 2013 - 8:15

Dit nieuwe akkoord heeft een aantal goede dingen. Het eerste is dat het ontslagrecht niet wordt aangetast en dat de WW gewoon drie jaar blijft. Bied enige zekerheid voor vooral de ouderen. Een ander belangrijk punt is dat duidelijk is dat dit kabinet wil blijven regeren. De oppositie kan daar flink gebruik van maken en het kabinet dwingen tot een socialer beleid. De sociale moraal was totaal zoek. Ouderen, zieken, gehandicapten werden ongenadig uit gezogen. Een overheid die zelfs met plannen rond loopt om bepaalde dure operaties of medicijnen niet meer aan ouderen te verstrekken is misdadig. Hoe durf je daar aan te denken.

1 Reactie
tomaat70
tomaat7013 apr. 2013 - 8:15

Het klopt niet wat u zegt. Het ontslagrecht wordt wel degelijk aangetast. De wetgeving wordt met spoed door de beide kamers gejaagd en wordt ingevoerd per 1 januari 2016. De WW blijft niet 3 jaar. Het wordt 2 jaar, het eventuele derde jaar wordt in de CAO's geregeld. Wat onduidelijk is, is wat er gebeurt als het betreffende bedrijf niet onder een CAO valt.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2013 - 8:15

Het is ook niet neo-l;beraal om dat te doen. De PvdA is het ergste wat links nederland ooit is overkomen. Hopenlijk gaan ze dezelfde weg als het CDA en wordt de SP groter. Over de VVD hoeven we het niet te hebben in deze. Die zijn gewoon neo-liberaal voor lompen-zzpers, zelfmoord en criminaliteit opdat ze daar weer een centje aan kunnen verdienen. Vooral niet investeren, het recht van de sterkste en na ons de zondvloed. Hier is een nederlands woord voor: schorem.

2 Reacties
tijsraman
tijsraman13 apr. 2013 - 8:15

Grappig, een VVD'ster zei dat letterlijk tegen mij: het recht van de sterkste. Mijn reactie: dat is nu net wat ons van de dierenwereld onderscheidt.

TheRealHandyman
TheRealHandyman13 apr. 2013 - 8:15

Wat moet er dan gebouwd worden? Luchtkastelen? Zoals SP en GL graag willen?

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2013 - 8:15

Ik lees veel reacties die wijzen op het te kiezen economisch beleid en dat de SP een onverantwoordelijke kaalslag zou plegen op de schatkist. Allemaal onzin. We zweven op financiële bubbels, teren op 'geleend geld' - het machtigste 'wapen' ooit - onder de knoet van woekerrentes opgelegd door geldwolven in De Markt. Rutte denkt dat De Markt zal aantrekken. Ik niet. Nog een correctie.: De 1,1 miljoen Nederlanders in armoede is gestegen naar 1,4 miljoen.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen13 apr. 2013 - 8:15

'Rutte denkt dat De Markt zal aantrekken. Ik niet.' ---- Dan negeert u de geschiedenis. Er zijn altijd golfbewegingen. De markt zal natuurlijk weer gaan aantrekken en dat zou ook wel eens snel kunnen gebeuren. Het huidige dipje zal snel vergeten worden.