Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Voorlichting tegen vrouwenbesnijdenis werkt

  •  
05-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ai_fc_300.jpg
Moeders keren zich tegen wrede traditie
Onder migranten uit landen waar vrouwenbesnijdenis een traditie is neemt door voorlichting de goedkeuring aan de wrede praktijk af. Dat stelt de stelt Pharos, een gezondheidscentrum voor vluchtelingen.
Pharos leidde zestig migranten uit de betrokken landen, met name Sudan en Somalië, op om voorlichting te geven over de gevolgen van vrouwenbesnijdenis. De voorlichting wordt onder meer gegeven tijdens huisbezoeken. Tegenover het ANP stelt Marja Exterkate van Pharos dat de methode vruchten afwerpt.
,,Migranten gaan inzien dat veel problemen die voorkomen bij de vrouwen in hun gemeenschap een direct verband hebben met het feit dat ze als jong meisje zijn besneden. Ook moeders zeggen openlijk dat ze hun dochters niet meer laten besnijden.”
In Nederland gaat het vermoedelijk om vijftig gevallen van vrouwenbesnijdenis per jaar. Vanwege het verbod op vrouwenbesnijdenis worden de jonge slachtoffers vaak in het buitenland verminkt. Exterkate pleitte er eerder voor de besnijdenis onder kindermishandeling te laten vallen zodat Nederlandse artsen bij ontdekking verplicht zijn aangifte te doen.
RTEmagicC_2134397822_50a1c2ce4a_01.jpg
foto: Amnesty International , campagne tegen vrouwenbesnijdenis

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

AnnekeAchttien
AnnekeAchttien5 feb. 2010 - 6:18

In Nederland gebeurd te weinig om dit probleem op te lossen. Laat staan dat er iets effectiefs gedaan wordt aan ander seksueel misbruik van kinderen. Per jaar staan er ongeveer 2200 daders voor de rechter. Wanneer start over de seksuele mishandeling van kinderen een grootschalige voorlichtingscampagne ?!

doeidoei
doeidoei5 feb. 2010 - 6:18

Ik herinner me nog een tot tranen geroerde bewindsvrouwe die dit onderwerp tot een van de hoogste prioriteiten zou maken van haar ministerie en wel direct. Dat viel flink tegen, zeker van een vrouw op die plek. Veel verder dan een website - die kapitalen gekost heeft - en een casennummer (ja heus) voor het slachtoffer is het veel te lang niet gekomen. Nu zijn er gelukkig 50 voorlichters die zich specifiek met vrouwenbesnijdenis bezighouden, dat is heel goed. Maar niettemin is het nog veel te weinig. Wat wat gebeurt er als je je kind toch laat besnijden? Daar laat NL veel liggen in de daadwerkelijke bescherming van de meisjes. Maak het tot een ontbindende voorwaarde voor de opname in NL evenals dat bij 5 zware overtredingen/misdrijven geldt. Ofwel: besnijden is uit, jij als verantwoordelijke voor de besnijdenis ook. Inpakken en wegwezen.

RobertBleeker
RobertBleeker5 feb. 2010 - 6:18

(Jongens- én meisjes-) Besnijdenis, vanuit ELKE reli-culturele en niet reli-culturele achtergrond ter discussie stellen graag. Lichamelijke mutilatie echter, is doorgaans 'slechts' een symptoom van een achterliggend, veel verdergaand mutilatieproces, namelijk dat van religieuze indoctrinatie van zeer jeugdigen met de meest abjecte mens-, zelf- en wereldbeelden.

damrov
damrov5 feb. 2010 - 6:18

wie gelooft wordt zalig...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 feb. 2010 - 6:18

Wat in Frankrijk heel goed heeft geholpen is dat ouders van het consultatiebureau een brief meekrijgen waarin verklaard wordt dat hun dochter niet besneden is, en dat ze lange tijd de gevangenis in zullen moeten wanneer blijkt dat het later wel is gebeurd. Dan hebben ze argumenten in handen om, als ze op bezoek zijn in hun land van herkomst, weerstand te bieden aan de enorme druk die er daar is om het toch te laten doen. Ik hoop dat dat in Nederland ook gaat gebeuren.

[verwijderd]
[verwijderd]5 feb. 2010 - 6:18

Dat is cultuur, daar moet je respect voor hebben! Ohnee, die zin mag je alleen gebruiken als het over boerka's en hoofddoeken gaat...

1 Reactie
ReneeO
ReneeO5 feb. 2010 - 6:18

Vrouwenbesnijdenis is niet iets wat de islam propageert, maar is cultuurgebonden. Informeer je eerst even voordat je wat roept. Worden Marokkaanse en Turkse vrouwen besneden? Nee, vrouwen in andere gebieden van Noord-Afrika wel en een enkel gebied in Azië, en niet alleen moslims.