Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voorkom een oorlog aan onze Caribische grenzen

  •  
26-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3497 keer bekeken
  •  
essequibo

In Zuid-Amerika, dicht bij de grenzen van het Koninkrijk der Nederlanden, hangt de dreiging van oorlog in de lucht. Het autoritair geregeerde Venezuela staat op het punt om het Essequibo-gebied van het democratische Guyana te annexeren, waardoor tweederde van Guyana verloren zou gaan. De troepen van Venezuela staan al langs de grens met Guyana. Guyana met 800.000 inwoners heeft geen enkele kans tegenover Venezuela met 29 miljoen inwoners en moet daarom beschermd worden. Het is aan de NAVO en de overige buurlanden om nu voor vrede te pleiten en druk te zetten op Venezuela, voordat het te laat is.

Op 3 december zullen de burgers van Venezuela deelnemen aan een referendum, waarin de vraag centraal staat of Venezuela het olierijke Guyaanse territorium Essequibo moet opnemen als een integraal deel van het land. De Venezolaanse overheid dringt daarbij sterk aan om voor te stemmen, waardoor de uitslag nu al zo goed als bekend is. Venezuela zal een mandaat van haar bevolking krijgen om een ander soeverein land binnen te vallen.

De internationale verdragen zijn duidelijk over het feit dat Essequibo tot Guyana behoort, maar daar heeft Venezuela lak aan. De troepen van Venezuela staan namelijk al langs de grens met Guyana, maar Guyana moet dit volgens Venezuela niet als bedreiging zien. Precies wat Poetin ook beweerde voor hij zijn troepen Oekraïne liet binnenvallen.

Ook kan de Venezolaanse president Maduro een oorlog wel gebruiken om de aandacht af te leiden van interne problemen, zoals hyperinflatie, mensenrechtenschendingen, extreme armoede en nog vele andere narigheden. Niet geheel onbelangrijk is daarbij ook de olie die Essequibo met zich meebrengt. Venezuela kan die goed gebruiken.

In het verleden hebben we deze tactiek, waarbij een zwakker buurland wordt binnengevallen door een sterk buurland om zo interne problemen in dat sterke buurland te verbergen, vaker gezien bij autoritaire regimes. De Russische president Poetin, de voormalig Irakese president Hoessein, en de voormalig Argentijnse president Galtieri hebben allen stuk voor stuk deze tactiek toegepast. Een buurland binnenvallen om zo het volk te verenigen en het te laten lijken alsof de interne problemen verdwijnen. Het enige wat ze echter hebben gebracht is langdurige onstabiliteit en vernietiging. Hoessein zijn plan mislukte, Galtieri zijn plan mislukte, Poetin zijn plan is zo goed als mislukt en ook dit plan van Maduro is gedoemd te mislukken.

Toch is het niet geheel onbegrijpelijk dat Maduro uitgerekend dit moment kiest om toe te slaan. De wereld heeft op dit moment meerdere brandhaarden, waardoor de Verenigde Staten en de NAVO afgeleid zijn. Oekraïne vecht voor haar bestaansrecht tegen Rusland, Israël en Hamas hebben een oorlog die het hele Midden-Oosten bezighoudt en China heeft nog steeds Taiwan in het vizier. Er lijkt een einde te komen aan het Amerikaanse vredestijdperk, Pax Americana, en de mogelijkheden voor autoritaire leiders om hun macht te vergroten neemt daarom toe.

Guyana wil vrede en het Amerikaanse ministerie van Defensie zal volgende week Guyana bezoeken om alle opties te bekijken. Echter kan het dan al te laat zijn. Venezuela lijkt niet te gaan stoppen en oorlog lijkt daardoor onvermijdelijk.

In Oekraïne heeft de NAVO destijds niet op tijd ingegrepen, vanwege de angst voor Poetin zijn nucleaire wapens. Bij Venezuela hoeft die angst er niet te zijn, want Venezuela is een land zonder kernbommen. De NAVO moet samenwerking zoeken met andere Zuid-Amerikaanse landen en zo deze oorlog met onnodig veel doden en extreme gevolgen voorkomen. Het begint er namelijk sterk op te lijken dat er een domino-effect van oorlog in de wereld plaatsvindt sinds Poetin zomaar ongestoord Oekraïne kon binnenvallen. Roep dat effect nu een halt toe en bescherm het Guyaanse volk. Appeasementpolitiek werkt namelijk niet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Goossen2
Goossen227 nov. 2023 - 10:55

Hoe?

Lange3
Lange327 nov. 2023 - 9:05

We hebben bijna niks meer wat defensie betreft in het gebied, momenteel zelfs geen marineship. De laatse keer dat we nog spierballen hadden in de Caribiean werd al ons materiaal verkocht door de criminele vvd' er Henk K.

Mag
Mag27 nov. 2023 - 9:04

Opnieuw een oorlog ophitser is opgestaan. Dat houdt nooit op.

Druzhni
Druzhni27 nov. 2023 - 6:54

Sommige mensen gaan dit weer zien als verzet tegen Amerikaans Imperialisme. Maar goed, Russische marionetten die conflicten beginnen om de aandacht van Oekraïne af te leiden. Niks nieuws. Snel hopen op een Amerikaans vliegdekschip in de buurt.

2 Reacties
Prisunix
Prisunix27 nov. 2023 - 11:55

Het Pentagon probeert middels een false flag psyop een staatsgreep op te zetten en een marionettenregering te installeren om US imperialistische belangen in Venezuela te implementeren. Ja, want ook bij de Yanks zijn verkiezingen in zicht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2023 - 15:17

Interessante conspiratietheorie. We houden het in de gaten !

JasDon
JasDon26 nov. 2023 - 18:33

En toch is het hier wachten op mensen die het handelen van Maduro gaan vergoelijken, in de trant van het is de CIA die liegt over Maduro's intenties of dat Guyana in de invloedssfeer van Venezuela valt en dat de VS zich er maar buiten moet houden. Hetzelfde gebeurde bijna 2 jaar geleden en de fora zitten nog steeds vol met mensen die voor Putin, Maduro en consorten graag de leugens napraten.

1 Reactie
Prisunix
Prisunix26 nov. 2023 - 22:11

Jasdon verheugt zich er nu al op om te kunnen schelden tegen wat genuanceerder denkende vredelievende mensen.

W2
W226 nov. 2023 - 18:23

Guyana is onderdeel van het Gemenebest en als Venezuela gaat binnenvallen heeft Maduro een probleem...

2 Reacties
jandebakker
jandebakker26 nov. 2023 - 19:35

Ik ben geen kenner, maar volgens mij is het gemenebest vooral een vrijblijvende samenwerking zonder enige verplichting tot (militaire) bijstand

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2023 - 9:26

Ook geen taak voor de NAVO.

hgroen2
hgroen226 nov. 2023 - 17:18

Dit valt nooit onder de NAVO. Gyuana is geen onderdeel van de NAVO. dus die optie kan je vergeten. Als ze verdediging nodig hebben kunnen ze beste bij Verenigd Koninkrijk aankloppen. Dat is de oud kolonisator. Of anders bij de VS. Die zitten niet te wachten dat Maduro een oorlog begint in hun achtertuin. dus denk dat de VS een vliegdekschip met enkele destroyers moet sturen. Dan weet Maduro dat hij beter af kan gaan.

WillemDrees
WillemDrees26 nov. 2023 - 17:13

Appeasementpolitiek werkt namelijk niet. Helemaal mee eens!