Joop

Voordeur beschoten van huisarts die zich uitsprak voor vaccinatie

  •  
01-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Vaccination Clinic at California State University, Dominguez Hills

© epa09472293 Student Jasen Ortiz receives a dose of the Pfizer BioNTech COVID-19 vaccine at a vaccination clinic at California State University, Dominguez Hills in Carson, California, USA, 16

Een Zuid-Hollandse huisarts is het slachtoffer geworden van twee aanslagen, meldt de Volkskrant. Nadat hij brieven had ontvangen waarin hij vanwege zijn pleidooien voor vaccinaties werd beschuldigd van genocide, werd er brand gesticht bij zijn huis. Vier dagen na de brand werd er een kogel door het raam van zijn voordeur geschoten.
De politie is nog bezig met onderzoek en kan daarom nog niets zeggen over het motief voor de aanslagen. De huisarts is ervan overtuigd dat zijn pro-vaccinatiestandpunt de aanleiding was. De briefschrijver dreigde eerder dat de huisarts zich zou moeten verantwoorden voor het ‘tweede Neurenbergtribunaal’ – een populaire fantasie van fanatieke antivaxxers.
Aan de Volkskrant vertelt de dokter dat de aanslagen een enorme impact hebben op zijn gezin:
"‘Mijn dochter heeft haar kamer in de dagen na de incidenten gebarricadeerd.’ Al snel beïnvloedt het ook zijn werk. ‘Ik was afwezig, dacht er steeds aan terug, eek achter me als ik over straat liep. En door de slapeloosheid kon ik me niet concentreren. Bovendien: patiënten zagen die dagen het kogelgat, ze stelden vragen. Dat kan niet. Je moet je veilig voelen bij de huisarts. Ik heb de praktijk twee dagen gesloten.’"
De huisarts spreekt zich sinds de aanslagen niet meer uit. “Ik censureer mezelf”, vertelt hij. De man is bang dat de gevolgen een volgende keer nog ernstiger kunnen zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton4 nov. 2021 - 14:30

Onze mRNA-vaccins tegen covid, ontwikkeld in slechts één jaar tijd, steunen op zuiverwetenschappelijk onderzoek dat al in 1978 is aangevangen door moleculaire celbiologe Katinka Karikó, taai volgehouden ondanks dat universitaire budgetten dreigden te stoppen zolang er geen praktisch nut in zicht kwam. Afgelopen twintig jaar is er bij het grote publiek een groeiende propaganda van pseudowetenschap. Ik lees elke twee maanden in het tijdschrift 'Skepter' gefundeerde kritiek op modieus-wetenschappelijkklinkende lariekoek. Antivaxxers verkondigen halve waarheden en hele leugens. Een gotste dat zo iemand een tweede Neurenbergtribunaal wil. De opkomst van het nazisme vanaf 1930 gebeurde ook onder een tsoenami van pseudowetenschap: sibbekunde, rassenhygiëne, natuurverheerlijking met kalendermaandnamen zoals 'bloeimaand', 'oogstmaand'. Temeer geeft het anonieme geweld door antivaxxers thans te denken over hun denkklimaat.

FredD2
FredD22 nov. 2021 - 6:09

Dit is nu precies wat de politiek graag wil. Verdeel en heers. We treiteren een bepaalde groep zo erg, zetten ze weg als achterlijken en dan maar kijken hoe het gaat verlopen.....

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 nov. 2021 - 10:06

Je hebt het over de partij voor de 'vrijheid' en Marokkanen? Of over het forum voor 'democratie' en gevaccineerden? Je kunt het onmogelijk over de anti-vaxxers hebben. Die worden zo nadrukkelijk en zo lang al omzichtig behandeld door dit demissionaire kabinet, dat je je afvraagt of ons land wordt bestuurd door de verbale diarree met het bijbehorende ultra-geluid van amateurvirologen, pseudo-wetenschappers, steile gelovigen, kwakzalvende dansleraren, complot-exploiterende rappers, bepaal-ik-zelf-wellers en ultra-rechtse agitproppers. Dit alles in het nadeel van een eensgezinde aanpak van het pandemieprobleem, de overbelaste zorgverleners en de terechte aandacht voor mensen met medische bezwaren tegen vaccinatie (zéér kleine groep) en de mensen met niet-corona gerelateerde klachten die verdrongen worden door de steeds weer opvlammende pandemie. Hebben we het nog over hetzelfde, Fred?

DaanOuwens
DaanOuwens2 nov. 2021 - 12:09

@ FredD Jij schrijft: Dit is nu precies wat de politiek graag wil. Waarom zou de politiek dat willen? Is het jou niet opgevallen dat alle 150 kamerleden iets anders willen? En je schrijft: Verdeel en heers. De Nederlandse politici laten zien hoe verdeeld het land is. Als ik jouw tekstjes lees heb ik nooit ook maar een zin gelezen waarbij ik dacht dat je iets verstandigs schreef. Wij zijn al totaal verdeeld en hebben niets gemeenschappelijks. Dat komt niet omdat de politiek ons verdeeld maar door jouw belachelijke opvattingen. En heersen doet de politiek ook niet. Vanaf het begin van de corona crises ging het mis. 70% van de geteste mensen de corona hadden bleven thuis en 30% ging gewoon positief getest aan het werk. Er is nauwelijks sprake van heersen in Nederland. De centrale sturing is een wassenneus, Nederland is Rusland of China niet. En je schrijft: We treiteren een bepaalde groep zo erg, zetten ze weg als achterlijken Mensen die zich niet vaccineren spelen met de gezondheid van andere en de gezondheid van de samenleving als geheel. Zij doen dat zonder enige steekhoudende argumentatie. Dat gedrag gaat uiteindelijk veel weerstand oproepen bij buren en familie. Dus deze mensen nemen een achterlijk besluit en vervolgens ben jij verbaasd als anderen het niet verstandig vinden. Wordt het niet rijd dat jij je verantwoordelijkheid eens neemt en dit soort tekstjes achterwege gaat laten. Of wil je kijken hoe het gaat lopen als je dit soort onzin blijft opschrijven?

Corrieknorrie
Corrieknorrie25 okt. 2022 - 12:48

Inderdaad en je hebt het pas door als je het ziet.

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 nov. 2021 - 17:59

Er is een deel van de samenleving dat een steekje los heeft. Deze lui, die voetbal hooligans, rechtsextremisten, linksextremisten, jihadisten, etc. ze zijn allemaal knettergek. Bij elkaar zijn het er alleen best veel.

RainB
RainB1 nov. 2021 - 10:08

Triest, de geplande tweedeling wordt steeds harder.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman1 nov. 2021 - 15:34

‘Geplande tweedeling’, hoe bedoel je? Je hebt gewoon idioten die mensen bedreigen die hun best doen voor de volksgezondheid.

Daslief
Daslief1 nov. 2021 - 16:22

Idioten heb je in soorten en maten. Sommigen hebben een hoge functie bij volksgezondheid. Hun bedoeling was nooit dat er huisartsen bedreigd zouden worden. Alleen dat ongevaccineerden onder druk zouden worden gezet.

Mark Huysman
Mark Huysman1 nov. 2021 - 18:18

Het beleid van dit kabinet is tamelijk rampzalig (te late en te slappe lockdowns, geen effectief brononderzoek, etc) maar vaccinatie is nu net wel een belangrijk middel om het virus eronder te krijgen. Huisartsen die dit propageren helpen mee om de ziekte te bestrijden. Idioten die die huisartsen bedreigen moeten opgesloten worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2021 - 5:31

Mark Huysman Ik behoef al niets meer op papier te zetten, bij wijze van spreken dan. Ik ben het volledig met je eens.

DaanOuwens
DaanOuwens2 nov. 2021 - 13:54

@ Daslief Jij schrijft: Hun bedoeling was nooit dat er huisartsen bedreigd zouden worden. Alleen dat ongevaccineerden onder druk zouden worden gezet. Dus jij vindt dat er een logisch en voorspelbaar verband is tussen het beleid van het kabinet en het plegen van een aanslag op een huisarts? En dat verwijt jij het kabinet. Doe nou eens een poging om dat te verklaren. Mij lijkt dat een extremist dan een aanslag pleegt op kabinetsleden, of daarmee dreigt, of op het Rivm. Dan is er nog enigszins een relatie tussen de reden voor de woede en de daad. Maar volgens jou moet dat allemaal als een los geheel gezien worden? Iemand die boos is over de zwarte zwarte piet pleegt een aanslag op een vrachtauto met spruitjes voor AH? Iemand die boos is over de hoge benzineprijs pleegt een aanslag op de vestigingen van Fleurop? Is dat een beetje jouw gedachtegang? Heel bijzonder.

Corrieknorrie
Corrieknorrie25 okt. 2022 - 12:49

Absoluut. Heel triest.

Jerry Bidet
Jerry Bidet1 nov. 2021 - 9:39

Het is triest gesteld in Nederland Bedenk dat artsen intelligente mensen zijn, die met die intelligentie in het bedrijfsleven veel meer kunnen verdienen. Uit moreel oogpunt wordt men arts en daar heb je te allen tijde van af te blijven. Punt.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen1 nov. 2021 - 14:30

Wappies (ja, dat zijn het) die gerespecteerde wetenschappers in twijfel trekken en zelfs met de dood bedreigen. Compleet gestoord.

Corrieknorrie
Corrieknorrie25 okt. 2022 - 13:01

Er is niets dat bedreiging van wie dan ook rechtvaardigt. Dus wordt het tijd dat we stoppen met elkaar voor zwakzinnig of idioot uit te maken en dat we accepteren dat mensen nu eenmaal van mening verschillen. Het wordt ook tijd dat men in de media afstand gaat nemen van dat soort uitspraken en dat ook hun dit soort uitingen van wie dan ook niet accepteren. Dat zie ik helaas veel te weinig. Laten we stoppen met de vingers te wijzen naar elkaar. Dat voegt niks toe. Maar laten we elkaar met respect behandelen. Ook al verschil je soms van mening met de ander. Dat mag toch in een democratie. Demoniseren is een heilloze weg die we ten alle tijden in het belang van de gehele mensheid moeten vermijden. Er zijn in het verleden al veel voorbeelden waar dat toe heeft geleid.

ton14024
ton140241 nov. 2021 - 8:01

Sancties voor Wappiestan.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 nov. 2021 - 8:00

Sinds wanneer ligt Urk in Zuid-Holland?

3 Reacties
Zandb
Zandb1 nov. 2021 - 9:32

Dick Kom even bij kennis, ja!

JohannesV2
JohannesV21 nov. 2021 - 11:06

Nooit. Urk ligt in Flevoland

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2021 - 5:31

Volgens mij is hij wel bij kennis.

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 nov. 2021 - 7:12

De terroristen komen tegenwoordig uit Wappiestan.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 nov. 2021 - 9:33

Le Chat Als we nou maar wisten waar dat lag en wie er dan woonden......

Nina4
Nina41 nov. 2021 - 7:08

De kogel kwam van Wappie.

6 Reacties
Zandb
Zandb1 nov. 2021 - 9:33

Nina U hebt bewijzen?

ManekiNeko
ManekiNeko1 nov. 2021 - 10:24

@Zandb 1 november 2021 at 10:33 Nina U hebt bewijzen? Ken je die van die eend?

Geen3
Geen31 nov. 2021 - 10:27

Een linkse of rechtse wappie?

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout1 nov. 2021 - 16:15

@Geen. Hardcore wappies schurken zich per definitie aan extreemrechts belijdingsgoed. En schuwen derhalve wapens niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2021 - 5:32

Geen Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten!

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 nov. 2021 - 10:14

@geen Hoe is de politieke inclinatie relevant voor het feit dat je losgezongen bent van de werkelijkheid? Moet je dan in het ene geval door de rechterdeur van de intramurale zorginstelling en in het andere geval door de linkerdeur? Is er dan ook een middendeur? Of was dat een plan maar even geen geld meer?