Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vooraanstaande psychiaters waarschuwen: Trump is gestoord en gevaarlijk

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1191 keer bekeken
  •  
32325291343_320137bd25_k
Donald Trump heeft een ‘levensgevaarlijke geestelijke stoornis’ en is niet in staat de Verenigde Staten te leiden. Dat was de conclusie én waarschuwing van een groep psychiaters tijdens een conferentie op de Amerikaanse Yale universiteit.
De conferentie vond donderdag plaats op de medische faculteit van de prestigieuze universiteit. Daar werd onder meer de geestelijke gezondheid van de Amerikaanse president besproken. De uitkomst: Donald Trump is ‘paranoïde en lijdt aan waanideeën’. Volgens de psychiaters is het hun ‘ethische plicht en verantwoordelijkheid’ om het Amerikaanse publiek te waarschuwen voor ‘de gevaren’ die Trumps psyche vormt voor het land.
Een van de aanwezige psychiaters, dr. John Gartner, zei dat Trumps opmerkingen na de inauguratie al duidelijke eerste tekenen waren van een veel groter probleem:
"Behalve alleen een leugenaar en een narcist, is hij ook paranoïde, en lijdt hij aan waanideeën en zelfoverschatting en dat bewees hij al direct op zijn allereerste dag als president. Als Donald Trump echt gelooft dat hij het grootste publiek uit de geschiedenis had, dan zijn dat waanideeën."
Een andere aanwezige, de aan Yale verbonden psychiater dr. Bandy Lee, merkte op dat Trumps geestelijke gezondheid nog een heet hangijzer is. Psychiaters speculeren er al langer over, maar er wordt nog weinig mee gedaan. Wel denkt Lee dat het ook bij het Amerikaanse volk steeds duidelijker wordt.
Dr. James Gilligan van de New York University vergeleek Trump met een aantal van zijn oud-patiënten, ‘de meest gevaarlijke personen uit de maatschappij’. Gilligan werkte met moordenaars en verkrachters en is overtuigd van ‘het gevaar’ dat Donald Trump oplevert:
"Ik herken gevaar van kilometers afstand. En je hoeft niet eens een expert op dit gebied te zijn of er net als ik vijftig jaar op gestudeerd te hebben om te zien hoe gevaarlijk die man is."
Het is niet de eerste keer dat de psychiaters in het gezelschap waarschuwen voor het gevaar van Trump. Gartner startte eerder dit jaar nog een petitie om Trump uit zijn ambt te zetten omdat hij ‘psychologisch niet in staat is de taak van president naar behoren uit te voeren.’ Gartner en de medeopstellers van de petitie beroepen zich daarbij op de Amerikaanse Grondwet waarin staat dat een president die zijn taak niet kan uitvoeren, vervangen moet worden.
De donderdag gehouden conferentie en de uitspraken over Trump kunnen ook op stevige kritiek rekenen. Meerdere Republikeinse politici hebben zich beklaagd, de psychiaters zouden ‘ethische richtlijnen schenden, alleen omdat ze de verkiezingsuitslag niet kunnen accepteren.’ Maar ook vanuit de psychiatrie klinkt kritiek. Zo vinden collega’s dat de psychiaters niet per se ongelijk hebben, maar wel de zogeheten “Goldwater Rule” hebben verbroken. Die regel stelt dat Amerikaanse psychiaters geen diagnose mogen stellen van mensen die zij niet persoonlijk onderzocht hebben.
Gartner zelf wijst alle kritiek van de hand:
"Het idee dat je iemand per se persoonlijk moet spreken om een diagnose te stellen is onlogisch. Onderzoek toont aan dat het psychiatrische gesprek statistisch gezien juist de minst betrouwbare manier is om tot een diagnose te komen."
Bron: Independent / cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.