Joop

'Voor Wilders is Rusland een bondgenoot, hoe komt dat over op onze militairen?'

  •    •  
19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
924 keer bekeken
  •  
Kee & Van Jole bespreken het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Kee, die tot ieders vreugde net hersteld is van een besmetting met het coronavirus, gaat in op de rol van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij greep dinsdag niet in toen PVV-Kamerlid Geert Wilders begon te schelden op Kamerleden en bewindslieden met een islamitische en of buitenlandse achtergrond. Daarover waren andere Kamerleden zeer verbolgen. “Je kunt merken dat er goed op haar is ingesproken want vandaag deed ze dat wel. Ze ontnam Wilders tot drie keer het woord toen hij er opnieuw mee begon.”
Van Jole constateert dat Wilders dit gedrag al bijna 20 jaar vertoont. “Misschien moeten Kamerleden voortaan gewoon weglopen als hij begint te praten. Dan staat hij tegen een lege Kamer te schreeuwen.” Van Jole wijst er op dat Wilders stil bleef toen Rutte sprak over de dreigende oorlog in Europa. “Wilders noemt Rusland een bondgenoot, sprak vier jaar terug nog het Russische parlement toe. Hoe moet dat overkomen op de marinemensen die nu naar de Baltische Zee worden gestuurd en zich voor moeten bereiden op een eventuele confrontatie met de Russen? En dat zit dan gewoon hier in de Kamer omdat mensen daar op stemmen.”
Daarna gaat het over het eigenlijke debat. Kee zet uiteen hoe oppositiepartijen als PvdA en GroenLinks trachten veranderingen in het coalitieakkoord tot stand te brengen. “Bijvoorbeeld meer geld voor de ouderen, de jeugdzorg. Dat is waar het nu om gaat.”
Van Jole stelt dat Klaver het onderliggende probleem dinsdag goed weergaf door te refereren aan de Italiaanse roman De Tijgerkat waarin een van de hoofdpersonen de uitspraak doet: “Alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft”. Daarmee legt hij bloot wat de vrees is ten aanzien van het nieuwe kabinet, dat veel verandering belooft maar gewoon een Rutte-beleid uitvoert. “Neem het loslaten van de koppeling tussen AOW en minimumloon. Het kabinet zal best wel wat toezeggen om de gevolgen op te vangen maar dat is tijdelijk. Die koppeling ben je kwijt en krijg je nooit meer terug.” Ook Esther Ouwehand stelde dat aan de kaak. Zij riep Rutte op zich als leider te tonen en mensen duidelijk te maken waarom er 35 miljard noodzakelijk is voor klimaatmaatregelen. Rutte reageerde met dat het woord leider hem doet denken aan het marcheren van laarzen. Van Jole: “Dan komt hij wel meteen met een godwin. Maar als Wilders tekeergaat en hij die link wel zou moeten leggen, houdt hij het bij algemene termen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 21:11

Denkt nu echt iemand dat Poetin in Europa de macht zou willen overnemen? Met atoomwapens? En daarna? Met conventionele wapens? De Amerikanen slaagden er nog niet eens in Vietnam of Afghanistan onder controle te krijgen, de Russen trouwens ook niet.

frankie48
frankie4820 jan. 2022 - 8:08

Andere tijden heeft een documentaire gemaakt over een mogelijke confrontatie die in de loop van de tijd met de Russen zou gaan plaatsvinden. https://www.anderetijden.nl/aflevering/228/Altijd-paraat

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 3:17

Laten we een compromis sluiten: Uit de NAVO en het defensiebudget ophogen tot 2%, puur op defensie gericht, zonder aanvalswapens.

7 Reacties
mordicant
mordicant20 jan. 2022 - 7:39

Uit de NAVO.. Als je dat in de jaren 90 had gezegd had ik daar even over na moeten denken voor ik zou zeggen dat het geen goed idee zou zijn. In de huidige Geopolitieke wereld is dat zo ongeveer het slechtste idee ooit. Die 2% lijkt me sowieso een nobrainer

Bastet2
Bastet220 jan. 2022 - 7:58

Op basis van welk argument zou dat een zinvol compromis zijn?

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 10:17

Op basis van het argument van ontspanning.

Vervatte
Vervatte20 jan. 2022 - 11:40

We kunnen ons ook neutraal verklaren, stappen uit de EU, NAVO. De russen respecteren dat uiteraard. Atoombommetje op Emden, Nordhorn, eentje op Aachen. Collaterale schade.

Bastet2
Bastet220 jan. 2022 - 12:26

Oke, appeasement dus. En waar gaat dat toe leiden? Dat Poetin graag een verzwakte NAVO zou zien dat is helder, maar waar zit ons belang?

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 21:10

Geen oorlog. Denkt nu echt iemand dat Poetin in Europa de macht zou willen overnemen? Met atoomwapens? En daarna? Met conventionele wapens? De Amerikanen slaagden er nog niet eens in Vietnam of Afghanistan onder controle te krijgen, de Russen trouwens ook niet.

denuylzatindenolie
denuylzatindenolie24 apr. 2022 - 14:36

Het Kremlin is op hol geslagen. Ze zouden zelfs van Nederland met alle plezier een volksrepubliek willen maken.

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 3:11

“Neem het loslaten van de koppeling tussen AOW en minimumloon. Het kabinet zal best wel wat toezeggen om de gevolgen op te vangen maar dat is tijdelijk. Die koppeling ben je kwijt en krijg je nooit meer terug.” Precies, dat is de spijker op de kop.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 8:34

The Apple De koppeling was er juist op gericht dit (soort besluiten/onvoorspelbaarheid cq. verlaging) te voorkomen. Het was een vaststaand recht waarvoor ook levenslang premie is betaald, geen gunst! Geen onderdeel van besluitvorming in het kader van een begroting, maar een minimaal voorspelbaar bedrag voor levensonderhoud, ook omdat legio mensen dit niet kunnen aanvullen met werk maar dat ook niet zouden moeten doen. Daarbij werkt ook de leeftijdsverhoging m.b.t. pensioen en nu het loslaten van de waardevastheid van het pensioen, al in het nadeel van precies dezelfde mensen wat betreft minimale levenszekerheid. Juist de mensen die al hun hele leven zwaar werk hebben verricht, geen tot weinig pensioen en minder levensjaren voor de boeg, gaan dit voelen. Maar ja dat is des Ruttens en blijkbaar ook des Kaags etc. om zich daar niets aan gelegen te laten liggen. Het antwoord van Rutte is eigenlijk niets anders dan constant zijn statement dat hij daar nu eenmaal niet voor is.

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 3:10

Het de hoogste tijd dat de marinemensen die nu naar de Baltische Zee worden gestuurd om zich voor te bereiden op een eventuele confrontatie met de Russen -en niet alleen zij- zich afvragen waarom dat is.

Vervatte
Vervatte19 jan. 2022 - 22:20

Toen Wilders 4 jaar geleden in Rusland sprak was hij nog 'hip' en 'trendy' met zijn filmpje. Net als iedereen graag bij Jeffrey Epstein gezien wilde worden 4 jaar geleden...

4 Reacties
Richard Engels
Richard Engels20 jan. 2022 - 8:11

toen Wilders 4 jaar geleden Rusland toesprak was Nederland al 4 jaar bezig met het verkrijgen van helderheid en gerechtigheid inzake MH17, een terroristische aanslag waar 298 doden bij vielen. Rusland deed zijn uiterste best dat proces te frustreren, en Wilders hielp ze een handje.

Vervatte
Vervatte20 jan. 2022 - 11:37

terroristisch niet, een bedrijfsongeval schat ik in. En niet zo handig van de vliegtuigmaatschappij die voor de goedkoopste route koos. Andere maatschappijen vlogen al om het gebied heen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 8:36

Vervatte Zo gaat dat al jaren!

Richard Engels
Richard Engels27 jan. 2022 - 10:20

Een bedrijfsongeval veroorzaakt door terroristen bij het uitvoeren van terrorisme ja, waarbij per ongeluk de verkeerde mensen vermoord werden. Terrorisme dus.

Over2
Over219 jan. 2022 - 20:11

“De vrijheid van meningsuiting is in een democratie van groot belang, omdat je voortdurend standpunten met elkaar moet wisselen”, aldus de GroenLinks-leider Klaver. Wijze woorden die al binnen 24 uur blijken te zijn verdampt. Of was het slechts geintje voor de buhne? Begreep iedereen wel dat Klaver bedoelde dat je voortdurend standpunten moet wisselen maar dan alleen binnen de eigen bubbel, dus vooral niet met die ander. Alleen D66 Bergkamp begreep het niet. En nu dan dan wel omdat ''goed'' op haar ingesproken is. Standpunten wisselen is blijkbaar vooral goed luisteren naar die ander als die niks zegt. Bijvoorbeeld als Rutte het heeft over de dreigende oorlog in Europa nu de NAVO/EU troepen aan de Russische grens staan. Om daarna voor die ander spreken. ''Wilders noemt Rusland een bondgenoot . . . . . . . . . . . . .''

Sonic2
Sonic219 jan. 2022 - 19:13

Als je een oud communist heet en Fortuyn wordt je op een voetstuk gezet van de grootste Nederlander ooit. Ben je links dan ben je een verrader. Als je Wilders of Baudet heet en je heult met Poetin dan ben je hooguit anti woke. En ook geen verrader. Het blijft allemaal opmerkelijk.

3 Reacties
Hernandez
Hernandez19 jan. 2022 - 21:14

'Ben je links dan ben je een verrader.' Noemde jij eerder niet 'PVV stemmers' verraders?

∆
19 jan. 2022 - 21:28

Dat heet cognitieve dissonantie.

∆
20 jan. 2022 - 8:56

Ik reageerde hierboven op Sonic.

Eid
Eid19 jan. 2022 - 18:42

Hoe moet dat overkomen op militairen die jaar in jaar uit consateren dat NL schromelijk achterblijft in het op nivo brengen van z'n defensie, en zich lekker laat afdekken door de VS, terwijl er blijkbaar een afspraak ligt dat NL zich bindt aan 2%, maar niemand op links in de TK die daar op aandringt. En tegelijkertijd maar roepen dat NL aan de leiband loopt van Amerika. Hypocriet noemen ze dat ook wel.

5 Reacties
Knertel
Knertel19 jan. 2022 - 20:00

Want ja, het is allemaal de schuld van links. Wordt het niet eens tijd om het interne geheugen te wissen en iets nieuws in te laden?

watcher3
watcher319 jan. 2022 - 21:32

Opdat we onze taken voor de leugenachtige amerikaanse oorlogsmisdadigers kunnen blijven uitvoeren? Wat vind je eigenlijk van oorlogsmisdadigers?

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 3:15

Laten we een compromis sluiten: Uit de NAVO en het defensiebudget ophogen met 2%, puur op defensie gericht, zonder aanvalswapens. Krijgen we ook geen ruzie met Poetin.

mordicant
mordicant20 jan. 2022 - 7:43

Dat we defensie al sinds de jaren 90 uithollen en niet aan onze verplichtingen voldoen is net zo goed de fout van links als van rechts, en het midden.

Paul250371
Paul25037120 jan. 2022 - 10:52

We hebben toch prachtige vliegtuigen gekocht. Kunnen we die niet inzetten of zijn die JSF's nog niet geleverd?

PVDB2
PVDB219 jan. 2022 - 17:40

Geert.... Wat moeten we er nog van zeggen. Inderdaad de usefull idots voor Poetin, de marionet, al dan niet bedoelt. Hoe meer tweedeling in de maatschappij, hoe beter voor Poetin. Inderdaad nog trots op de foto gegaan achter de desk waar Poetin altijd zijn speeches in het Kremlin geeft. Geert die door een Amerikaanse miljonair gefinancierd werd/word (oprichter van een radicale en ultra orthodoxe Joodse organisatie) Geert die ooit een bv'tje oprichtte om de "inkomsten van dvd verkoop" te stallen. Die 10,12 jaar geleden onder de loep van de AIVD werd genomen omdat mensen uit zijn clubje wel erg goede banden met Israël onderhield. De achterban, vaak al wat ouder en laagopgeleid, hoort zijn nieuws in de voetbal kantine, de Telegraaf, Facebook. Overtuigd van een Nexit, maalt niet om hypocrisie van Geert. Dat de PVV in feite een dependance is van de VVD (en FVD dat ook was op zakelijk gebied) mag wel bekend wezen bij de 89% van de kiezers. Iets wat je niet kan uitleggen aan de 11% procent. Dat Rutte zei "dat hij de laarzen weer hoorde lopen" heeft niets met defensie te maken maar eerder met het feit dat als je inderdaad de acties moet gaan doen, waar je al te laat mee bent, milieu/energietransitie en de grote vervuilers zoals Schiphol, dat je dan extreem rechts weer meer munitie geeft. Als de corona regels al dit protest opleveren dan zullen de klimaatmatregelen die komende jaren nodig zijn dat zeker gaan doen. Pas als de eigen achterban of financiers dat willen zal hij overstag gaan....

3 Reacties
Hernandez
Hernandez19 jan. 2022 - 21:16

'De achterban, vaak al wat ouder en laagopgeleid, hoort zijn nieuws in de voetbal kantine, de Telegraaf, Facebook. Overtuigd van een Nexit, maalt niet om hypocrisie van Geert.' Lekker generaliseren, net zoals dat de PVV dat doet.

Bastet2
Bastet220 jan. 2022 - 10:56

Er staat gewoon 'vaak' bij dus wat klopt er niet aan, Hernandez?

Paul250371
Paul25037120 jan. 2022 - 10:56

PVDB Je vergat nog (extreem) rechtse racisten in je "generalisatie" eeehhh, duiding

lmgikke
lmgikke19 jan. 2022 - 17:11

". Hoe moet dat overkomen op de marinemensen die nu naar de Baltische Zee worden gestuurd en zich voor moeten bereiden op een eventuele confrontatie met de Russen?" Hoe moet het overkomen op de Nederlandse Burgers dat de Nederlandse Marine een oorlog in geloodst wordt zonder dat het parlement hierover een besluit genomen heeft?

2 Reacties
Hernandez
Hernandez19 jan. 2022 - 21:15

Het is oefening, geen inzet.

LaBou
LaBou 20 jan. 2022 - 17:19

"Het is oefening, geen inzet." Net zoals de russische troepen aan de oekrainse grens: oefening, geen inzet.

henk-alexander
henk-alexander19 jan. 2022 - 16:43

Hadden vroeger columnisten als de reactionaire historicus Henrich Leo (1799-1878) het over 'ein frischer, fröhliger Krieg', nu kunnen we de oorlogsretoriek uit een 'linkse' hoek verwachten. Voor constructief links kunnen we nu links opportunisme verwachten dat gedwee meegaat in de oorlogsretoriek en afstand neemt van ontspanning en vredespolitiek. Wat zich ‘links’ noemt wordt nu gecompromitteerd door racisten en fascisten die linkse strijdpunten overnemen - in het Interbellum hebben m.n. de nazi's dat ook al gedaan. Wilders provoceert en heeft nu iedere oprechte vredesactivist bij de ballen, want die kan vandaag de dag niet meer met goed fatsoen voor ontspanning met Rusland pleiten. Overigens is Wilders helemaal geen bondgenoot van Rusland, een land waar 10% van de bevolking Moslim is en waar in Moskou de grootste moskee van Europa staat.

8 Reacties
EenMening
EenMening19 jan. 2022 - 18:12

@henk-alexander Je wekt continu de indruk dat je Rusland steunt. Poetin, de Russische Leider, probeert steeds weer het Westen te ondermijnen. Een ander doel van Poetin is het herstel van de vroegere SU, daarom staan er 100.000 Russische soldaten aan de grens met Oekraïne.

henk-alexander
henk-alexander19 jan. 2022 - 23:10

@EenMening, '(...)Je wekt continu de indruk dat je Rusland steunt.(...)' En dat zal we blijven, want ik heb er familie wonen waarvan destijds één lid als koelak tien jaar van zijn leven in de Goelag heeft moeten doorbrengen en er twee gesneuveld zijn in de strijd tegen de in hun hun land binnengevallen fascistische Duitsers. Nu worden vanuit het westen weer troepen naar de Russische grens gedirigeerd - zogenaamd om Poetin te stoppen. Als je toch zo gebrand bent op een eigen mening, dan zou je je eens kunnen afvragen waarom, voordat Poetin aan de macht kwam, de expansie van de NAVO naar het oosten werd ingezet. Het is juist het Westen dat zijn tegenstanders bedreigt en ondermijnt, zoals ze in het Midden Oosten kunnen beamen. En wat die 100.000 Russische soldaten aan de Oekraïense grens betreft, die staan op eigen bodem. Trouwens met zo'n troepenmacht is het onmogelijk om een invasie van land met ruim veertig miljoen inwoners tot een succes te brengen.

mordicant
mordicant20 jan. 2022 - 7:48

Henk Alexander noem eens een land in Europa die ongevraagd door de NATO is bezet in hun expansie richting Rusland? En vraag je je wel eens af waarom die voormalige Sovjet Staten zo vreselijk graag bij de NATO willen horen?

henk-alexander
henk-alexander20 jan. 2022 - 14:08

@mordicant, Het kan geen kwaad om zich te verdiepen in wat meer aspecten van het conflict. De voormalige Sovjetrepublieken hebben los van een centrale gezag op een eigen wijze hun nationale identiteit kunnen versterken. Als gevolg van het repressieve karakter van de sovjet- en voormalige tsaristische bestuurssystemen ontstond er bij een deel van de bevolking een sterk anti-Russische sentiment. Nationalistische partijen profiteerden en profiteren hier nog steeds van door de Russische minderheden als vijfde kolonne weg te zetten. Het lag dan ook voor de hand dat deze landen een defensie moesten opbouwen die niet afhankelijk was van Russische materieel. Dat gold trouwens ook voor de voormalige Warsaw Pact landen die tot de NAVO zijn toegetreden. Deze hebben hun Sovjet-Russische wapensystemen vervangen voor die van de westerse wapenindustrie. Dus we kunnen hier spreken van een win-win situatie, t.w. de betreffende landen hebben hun defensie en het westerse militair industrieel complex heeft zich van een afzetmarkt verzekerd. Toen Poetin niet in beeld was, is de NAVO (nu met 30 staten) al begonnen met haar expansie naar Rusland door in 1999 Polen, Tsjechië en Hongarije op te nemen. Jeltsin die zich hierdoor belogen en geschoffeerd voelde, heeft toen Poetin, een man van het nationale veiligheidssysteem, voorgedragen als zijn opvolger. Dat we nu met hem opgescheept zitten hebben geheel aan ons zelf te danken. En of Poetin nu opstapt of een democratische westers gezinde opvolger komt, de expansie van de NAVO zal doorgaan laat staan worden teruggedraaid.

mordicant
mordicant20 jan. 2022 - 17:59

@Henk-Alexander Dat is niet echt een antwoord op mijn vragen is het wel? Waarom zouden de voormalige Warsaw pact landen NIET vrijwillig tot de NATO toe mogen treden? En waarom zou je dat moeten omschrijven als expansiedrift van de NATO? Wel land is eigenlijk gedwongen toe te treden tot de NATO?

henk-alexander
henk-alexander20 jan. 2022 - 23:16

@mordicant, Met je suggestieve vragen beschuldig je me impliciet dat ik de toetreding van autonome landen tot de NAVO verbied. Dat beweer ik niet. Waar ik wel vraagtekens bij zet is of met de uitbreiding van een militair machtsblok de wereldvrede gediend is. Zeker wanneer we het agressieve track record van enkele NAVO-leden in ogenschouw nemen - je kunt zelf wel nagaan welke die zijn. Voor als je oprecht geïnteresseerd bent in een objectie visie over deze crisis heb ik hier een artikel van Nina Chroestsjova (de dochter van): https://www.project-syndicate.org/commentary/russia-troop-buildup-near-ukraine-security-talks-with-us-by-nina-l-khrushcheva-2021-12

mordicant
mordicant21 jan. 2022 - 8:58

Henk-Alexander Interessant stuk, ik heb hem gelezen. Maar basicly is wat Chroestsjova (en jij) zegt dat het Westen rekening moet houden met de paranoia van Poetin en de landen die aan Rusland grenzen over moet laten aan de invloedsfeer van Rusland. Ik blijf bij mijn standpunt dat de NATO nog nooit een land tegen zijn wil heeft ingelijfd en Rusland wel. Er is dus ook geen sprake van expansie met ook maar in de verste verte een bedoeling om in de toekomst Rusland aan te vallen of te overheersen. Ik snap het overigens wel.. Je ziet hetzelfde bij Turkije die nog mijmert over het Ottomaanse rijk, Engeland die denkt nog een imperium te zijn.. Duitsland na WWI die zich vernederd voelde.. En daar zit nu precies het gevaar. Die sehnsucht naar de glorie van weleer maakt ex grootmachten juist gevaarlijk. Als het Westen Poetin zijn paranoïde gang laat gaan zou dat ten koste gaan van landen als de Baltische staten en Ukraine.

henk-alexander
henk-alexander21 jan. 2022 - 12:31

@mordicant, Het is waar dat de leden van de NAVO vrijwillig zijn toegetreden. En het is evident dat de NAVO geen natiestaat is met expansieve bedoelingen maar een bondgenootschap dat gedomineerd wordt door een grootmacht die zich als 'exceptional' profileert en zich als zodanig meent te moeten gedragen. De NAVO zelf kan dan wel niet beticht worden van offensieve en agressieve intenties, maar dat gaat niet op voor de primus inter pares.

Tjeempie2
Tjeempie219 jan. 2022 - 16:42

Over de titel van dit artikel: Ik vroeg me eerder vandaag af, hoe het op diezelfde militairen overkomt dat hun nieuwe baas Ollongren is.

2 Reacties
watcher3
watcher319 jan. 2022 - 17:56

hoezo dat? Denk je dat mensen kunnen gedachtenlezen of ben je gewoon te laf om te zeggen wat je bedoelt?

mordicant
mordicant20 jan. 2022 - 7:51

Uit zeer betrouwbare bron kan ik je vertellen dat het de gemiddelde militair geen moer uitmaakt wie er Min van Def is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop19 jan. 2022 - 16:40

Als militair wordt je niet geacht te denken. Moet je blind de politiek volgen. Doen ze dit wel dan krijg je bijv zoiets als met de corona demo's. Of nog waarschijnlijker, men is zeer verdeeld. Net als de rest van NL.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jan. 2022 - 16:09

Voor Rutte is Rusland een vijand hoe moet dat overkomen op mensen die geen oorlog willen?

Cave Canem
Cave Canem19 jan. 2022 - 15:46

Wilders tamboereert voortdurend op zijn recht op het debiteren van een vrije mening. Ik vraag mij af binnen hoeveel tijd hij van het spreekgestoelte van de Doema wordt weggesleurd als hij oppositie tegen Poetin voert op de wijze waarop hij dit in de Tweede Kamer tegen Rutte en anderen doet. Ik hou het op ten hoogste acht seconden.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator19 jan. 2022 - 16:21

@ Cave Canem (16:46u) - ...oef, wat een gedachtenexperiment! Dat van die maximaal 8 seconden kan heel goed kloppen, het is ongeveer hoe mensen iets volop in de gaten krijgen en reageren. Maar voor Wilders zal het in jouw scenario met een naar buiten 'begeleid' worden niet afgelopen zijn. Hij zou zomaar een smaakvolle borrel kunnen krijgen om te kalmeren; en die is dan nog met een zeldzaam stofje verrijkt: polonium-210, bijvoorbeeld. Om hem te laten weten hoeveel men in moedertje Rusland van hem houdt. Poetin heeft zo zijn manieren om afscheid te nemen van dierbare contactpersonen. (Ik wens Geert overigens niets slechts toe, hoor; hij heeft slechts één groot manco: hij wil maar niet ophoepelen)

Starter2
Starter219 jan. 2022 - 17:04

Zoveel nog.