Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voor Van Muiswinkel is de lol van een kwetsende Zwarte Piet er wel af

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-23-om-22.42.25
De reden dat cabaretier Erik van Muiswinkel niet langer Zwarte Piet wil spelen, is dat omroep NTR geen wijzigingen wil aanbrengen in het omstreden uiterlijk van de pieten. Volgens Van Muiswinkel kan de NTR er niet aan voorbijgaan dat voor velen Zwarte Piet een kwetsend en racistisch figuur is.
De cabaretier nam de rol van Hoofdpiet 18 jaar lang voor zijn rekening. Drie jaar geleden liet hij weten dat wat hem betreft het uiterlijk van de pieten langzaam zou worden gewijzigd naar iets waar álle kinderen plezier aan kunnen beleven. In 2014 experimenteerde de NTR met roetpieten, iets wat Van Muiswinkel ‘een slimme oplossing’ vond. ‘Maar vorig jaar stokte alles, helaas,’ zegt Van Muiswinkel in het AD. ‘De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.’
Vorig jaar nog noemde Van Muiswinkel in het tv-programma Pauw Zwarte Piet ‘een racistisch icoon uit een tijd die racistisch was’. Afgelopen februari was er een evaluatiebijeenkomst bij de omroep over de laatste sinterklaasperiode. ‘Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken,’ zegt Van Muiswinkel. ‘We werden, zeg maar, “aangehoord” maar kregen er weinig op terug. Ook later heb ik niks meer gehoord.’
Voor Van Muiswinkel is het daarmee wel klaar. Het gebrek aan verandering en het feit dat hij naar eigen zeggen geen grip op zijn eigen rol heeft, maakt dat ‘de lol er wel een beetje af is’. Ook cabaretier Jochem Myjer zal de rol van Zwarte Piet niet langer vervullen, maar dat is omdat hij er wegens een nieuwe theatershow geen tijd voor heeft.
Bronnen: AD, NOS cc-foto: Kennisland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.