Joop

Voor Van Muiswinkel is de lol van een kwetsende Zwarte Piet er wel af

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-23-om-22.42.25
De reden dat cabaretier Erik van Muiswinkel niet langer Zwarte Piet wil spelen, is dat omroep NTR geen wijzigingen wil aanbrengen in het omstreden uiterlijk van de pieten. Volgens Van Muiswinkel kan de NTR er niet aan voorbijgaan dat voor velen Zwarte Piet een kwetsend en racistisch figuur is.
De cabaretier nam de rol van Hoofdpiet 18 jaar lang voor zijn rekening. Drie jaar geleden liet hij weten dat wat hem betreft het uiterlijk van de pieten langzaam zou worden gewijzigd naar iets waar álle kinderen plezier aan kunnen beleven. In 2014 experimenteerde de NTR met roetpieten, iets wat Van Muiswinkel ‘een slimme oplossing’ vond. ‘Maar vorig jaar stokte alles, helaas,’ zegt Van Muiswinkel in het AD. ‘De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.’
Vorig jaar nog noemde Van Muiswinkel in het tv-programma Pauw Zwarte Piet ‘een racistisch icoon uit een tijd die racistisch was’. Afgelopen februari was er een evaluatiebijeenkomst bij de omroep over de laatste sinterklaasperiode. ‘Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken,’ zegt Van Muiswinkel. ‘We werden, zeg maar, “aangehoord” maar kregen er weinig op terug. Ook later heb ik niks meer gehoord.’
Voor Van Muiswinkel is het daarmee wel klaar. Het gebrek aan verandering en het feit dat hij naar eigen zeggen geen grip op zijn eigen rol heeft, maakt dat ‘de lol er wel een beetje af is’. Ook cabaretier Jochem Myjer zal de rol van Zwarte Piet niet langer vervullen, maar dat is omdat hij er wegens een nieuwe theatershow geen tijd voor heeft.
Bronnen: AD, NOS cc-foto: Kennisland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (103)

Amstelbier2
Amstelbier225 mei 2016 - 15:03

NL is NL niet meer. Sinterklaas moet beveiligd worden met commando's en agenten, wat een afschuwelijk land is het geworden. Ik ben zo iemand die dit feest NIET wil veranderen, ik zie namelijk niet in waarom , Verder vind ik het doordrammen van anti ZP figuren bijzonder stuitend. De balnke NL'ers die meegaan en toegeven, maken een fout. Die denken dat de wereldvrede uitbreekt als we wel toegeven. Maar nee, het is slechts een begin. Eerst moet Sinterklaas dood/weg, daarna de 4 en 5 mei viering, daarna Kerst enfin, alles moet op de schop. Daaraan ga ik niet meewerken! Dan maar de lucht in zei Van Speijck.

joke1975
joke197525 mei 2016 - 14:51

Voor alle voorstanders van Zwarte Piet. Is het iemand opgevallen dat Zwarte Piet helemaal niet zwart meer is? Hij is BRUIN. Een vrij opvallende verandering die is ingevoerd omdat die kleur het beter deed op TV en veel kinderen bang waren van een pikzwarte Piet. Dat is eigenlijk al veranderd toen het steeds meer een televisie item werd. Andere veranderingen waar blijkbaar niemand zich aan stoort; - het verdwijnen van de roe - een herziening van het verhaal; niemand gaat meer in de zak naar Spanje en er wordt ook niet meer echt mee gedreigd - allerlei verschillende karakter Pieten. Vroeger waren ze allemaal gewoon Piet. Er waren alleen jongens Pieten (vrouwen speelden wel Piet maar speelden dan jongens). Nu heb je een wegwijsPiet, een HoofdPiet (die zijn al behoorlijk oud) maar ook een PaniekPiet, een stafPiet, een KoksPiet, PakjesPieten en nog heel veel verschillende soorten. - De hoeveelheid Pieten; vroeger waren het er echt niet zoveel. - Het rare accent; Piet Römer stelde als voorwaarde toen hij begon als Hoofdpiet dat hij niet met een raar accent zou praten en ook niet krom Nederlands. (Sinterklaas, ik niet weet!!!) Ik ben niet heel jong meer maar zeker ook niet bejaard. Ik ben 40 jaar oud. Maar sinds mijn jeugd is het verhaal, het uiterlijk en het karakter van Piet al meerdere malen veranderd. Het punt is dit; als tegenstanders zich niet mogen storen aan de kleur hoe kan het dan dat aan de andere kant juist die kleur het enige is dat ze niet veranderd willen zien? Zou die kleur dan niet stiekem juist heel belangrijk zijn? En waarom? Helemaal als je bedenkt dat die kleur helemaal niet meer hetzelfde is en Piet nu juist meer op gekleurde mensen lijkt.

PromdePom
PromdePom25 mei 2016 - 8:07

In het Parool van dinsdag 24 mei staat een (kort) interview met van Muiswinkel. Daar komt toch een ander beeld naar voren dan wat in dit draadje gevoeld wordt. Want ondanks dat van Muiswinkel kritisch is komen te staan naar de traditionele ZP uitvoering, is de directe oorzaak van zijn vertrek het feit dat er iets in hem knakte. En dat 'knakken' werd veroorzaakt door de idiote situatie dat er bij de 2013 intocht in Groningen "8 zwaarbewapende commando's in het geheim mee-slopen", Daarna de rellen in Gouda 2014 en vervolgens de demonstratie vorig jaar in Meppel. Daarover schrijft ie: "de lol is er wel een beetje af", Oftewel, het was niet de rol zelf die hem opbrak, maar het (dreigende) geweld van de Anti ZP groeperingen die hem tot dit besluit hebben gebracht.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!25 mei 2016 - 5:00

Kom op, alsof de kleur van Piet uitmaakt. Het is een kinderfeest en die maken zich er echt niet druk om. Als iets de Sinterklaas traditie in gevaar brengt of de lol er af haalt voor kinderen is het wel de ZW discussie gevoerd door de "volwassenen". Tradities, gevoelens en meningen zijn gebeiteld in steen en passen zich door de tijd aan. Nederland kan blijkbaar moeilijk "tradities" opgeven. We zijn ook 30 jaar langer doorgegaan met de slavernij als bv de Britten. Als iedereen echt alleen voor alle kinderen een leuk feest wil overhouden, stop met zeuren dat die perse zwart moet blijven. De kinderen krijgen daar echt wel wat van mee. Het heeft verder 0 invloed op de gehele traditie en als het zo doorgaat zal het zeker verdwijnen. Over 20 jaar schaam je je kapot als iemand weer met die foto van jou uit 2016 als ZP komt aanzetten of dat je je druk maakte om de kleur. Wees de betere, respecteer de mening van de club die zich er niet goed bij voelt en laat zien dat wij als Nederland met alle Nederlanders een leuk feestje willen. Je geeft echt niks op en Nederland wordt en niks minder Nederland door, juist meer.

clara51
clara5124 mei 2016 - 22:03

Voor de mensen die bang zijn dat piet uit het verhaal van Sinterklaas gaat verdwijnen: piet zelf zal gelukkig nooit verdwijnen. Onze unieke protagonist Sint Nikolaas kan immers niet zonder zijn antagonist. Of wie liever piet zelf als protagonist ziet, ook die kan niet zonder zijn sint. Alleen het zwart van piet verdwijnt. Want voor de eervolle rol van tegenspeler van onze Goedheiligman is niet per se nodig dat onze piet pikzwart is. En dat proces is allang gaande, mensen. Nog niet bij het sinterklaasjournaal, kennelijk. Maar dat is slechts een kwestie van tijd. Ook Erik van Muiswinkel realiseert zich dat en geeft de pijp aan Maarten. Wie wil zien hoe de echte stand van zaken is, qua zwart van piet, moet niet naar het sinterklaasjournaal, maar naar de middenstand kijken. Zij zijn de thermometer van de samenleving en branden er hun vingers allang niet meer aan. Ik heb de laatste jaren de reclamefolders bijgehouden. In 2015 was in de folders bijna geen zwart van piet meer te zien. Zonder dat piet zelf verdwenen was, trouwens. En kont-tegen-de-krib-gooiers zoals de broertjes Pollemans (franchise-houders van de AH in mijn woonplaats), die er bijna een politieke erekwestie van maken om piet elk jaar zo zwart mogelijk te houden - ik ben ontzettend benieuwd hoelang ze dat gaan volhouden. Het begint tot steeds meer scholen en Sint-Nikolaascomités door te dringen dat in een samenleving waarin kinderen met verschillende huidskleur leven (en voor die kinderen is het verhaal bedoeld), de stereotype negerfiguur van onze piet nogal ongemakkelijk wordt. Boekjes met zulke stereotype negertjes met hun volle lippen en komieke gedrag, die in mijn jeugd in de jaren '50 nog heel gewoon waren en nooit tot hoge wenkbrauwen leidden, zijn allang ondenkbaar en onacceptabel geworden in onze samenleving. Je zult ze op geen enkele school of in geen enkele bibliotheek meer vinden. Dus wordt het steeds vreemder dat volwassen Nederlanders zich begin december zwart schminken en grappig gaan lopen doen op straat. Vaak compleet met rollende 'r' en zogenaamde neger-krompraat. Daar komt bij dat vele voorstanders van het zwart van piet die zich politiek gezien jaarlijks het luidruchtigst roeren, zonder meer een eigen sterk nationalistische politieke agenda hebben. En in die agenda is zeg maar geen plaats voor zeg maar allochtonen. Of vluchtelingen. Of mensen met een andere huidskleur dan Nederlanders van eigen teelt. En dan druk ik me voorzichtig uit. Want voor je het weet, weten ze je te vinden en regent het weer verwensingen. Hier mijn jaarlijkse onderzoek naar de decemberfolders: http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?tag=piet-en-de-middenstand

Buzzer
Buzzer24 mei 2016 - 15:33

Afraid of the curse of Sylvana Simons.

1 Reactie
mulligan
mulligan24 mei 2016 - 18:19

Voor de doorsnee lezer is het wel zo prettig als u tenminste af en toe iets roept dan kant dan wel wal raakt. En als u al meent dat daar geen noodzaak voor is, dan mag u er iets van uitleg bij geven. Dat leest toch een stuk prettiger dan wat vrijblijvende kreten.

Mikeoak
Mikeoak24 mei 2016 - 14:28

Jammer dat deze folklore verdwijnt. Heb als kind nooit aan rasisme gedacht en was juist het feest van leuke en gekke dingen voor elkaar bedenken. Maar goed mogelijk zijn er nog meer tradities bij zowel autochtoon en alochtoon nederland waar we eens kritisch naar moeten kijken en dan vervolgens laten verdwijnen. Pinksteren is dat wel rasisme vrij of het suikerfeest is dat wel breed opengesteld. Toch wel jammer voor erik maar goed werd ook al een beetje oud als piet dus ook beter dat hij dan zelf gaat. Was toch jarenlang (20 jaar) een leuke schnabbel voor erik in de dure maanden. Nou maar hopen dat ie niet te veel het verlaten nest gaat bevuilen maar dat zal wel niet want dat snapt hij ook wel dat dat ongeloofwaardig is na zolang er van geprofiteerd te hebben.

Doppernia
Doppernia24 mei 2016 - 13:57

18 jaar je zakken vullen met een leuke schnabbel als ZP en dan zogenaamd onder het motto 'voortschrijdend inzicht' je tegen ZP keren. Veel ongeloofwaardiger kun je het niet verzinnen.

1 Reactie
mulligan
mulligan24 mei 2016 - 18:30

Tja, we zijn nu eenmaal niet allemaal alwetend geboren. Sommigen van ons hebben een 'Werdegang' nodig om wijzer te worden. Laat de uwe hier beginnen.

Anastase Prudhomme
Anastase Prudhomme24 mei 2016 - 12:48

Ik zou er geen traan om laten als heel die provinciale folklore van de nationale terreurbuis zou verdwijnen en plaats zou maken voor iets zo smaakvol als een concours vuistneuken, een wedstrijdje folteren of een tableau vivant van 100 van de voornaamste slachtoffers van de inquisitie. Maar goed, voorlopig is in dit land de heikneuter nog koning, dus zal gans het volk nog enige tijd moeten rillen onder die bizarre travestie met die onappetijtelijke schoensmeermeneer en die verstokte vent in het rood.(Vroeger had je zaaltjes met precies 50 stoelen voor dergelijke perversiteiten. Waar blijft de tijd?) Erik van Muiswinkel verdient vanwege zijn voortschrijdend inzicht hulde; - nee, géén uitzwaai dag.

Alexandra Maas
Alexandra Maas24 mei 2016 - 12:34

R. Geurtsen zegt het wat mij betreft heel raak. Ik had een hekel aan zwarte Piet omdat ik niet van geschminkte types hou ( ook niet van clowns) maar ik zag er ook geen kwaad in. Tot ik me open ging verdiepen in: waar gaat dit bezwaar nou over? En dan moet bekennen: ik zag het niet maar nu zie ik het, het is een rare karikatuur met onaardige associaties uit een lang vergaan koloniaal denkraam. Weg ermee dus. Tradities zijn levendig en kunnen zich veranderen, en we katknuppelen, ganstrekken en dwergwerpen ook niet meer. Moving on, people.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen224 mei 2016 - 12:24

Het is 23 mei 2016. We hebben een ruim één week mooi zomers weer gehad. En het geëmmer over Zwarte Piet barst alweer los. Is dit nu wat Nietzsche bedoelde met zijn 'Ewige Wiederkehr'? Natuurlijk niet. Maar het zet je wel aan het denken. Nogal wat mensen sturen dezelfde postjes weer in, keurig opgeslagen iets minder dan een jaar geleden. Dan hoef je tenminste helemáál niet meer na te denken, iets wat voor velen inzake ZP toch al niet makkelijk valt. Persoonlijk vind ik het samentrekken van 'Zwarte Piet' en 'racisme' en 'discriminatie' net zo solide als dat van 'vluchtelingen' en 'criminaliteit' en 'verkrachting'. Of dat van 'moslims' en 'IS'. Schelden, en het gebruik van samenzweringstheorieën, en het veelvuldig inzetten van het woord 'framen' hebben de mensheid nog nooit iets goeds gebracht. Daar wou ik het maar bij laten, want wie ben ik om een inmiddels geheel ingeburgerd folkloristisch ritueel van commentaar te voorzien? De jacht op ZP is nét zo verankerd geraakt in ons collectieve bewustzijn als... Zwarte Piet.

3 Reacties
El Perro2
El Perro224 mei 2016 - 20:08

@ Frank "Is dit nu wat Nietzsche bedoelde met zijn ‘Ewige Wiederkehr’?" Hoewel ik het zelden eens ben met je meningen en beschouwingen moet ik nageven dat je eea toch altijd prachtig weet te verwoorden :-)

José
José25 mei 2016 - 5:38

Bij dat compliment sluit ik me graag aan; vaak zijn de bijdragen ware juweeltjes!

Frank Lenssen2
Frank Lenssen225 mei 2016 - 7:31

@ José en El Perro - veel dank voor jullie complimenten! Speciaal na een nogal slapeloze nacht maakt zulke lof het daglicht toch een heel stuk draaglijker. Groetjes, Frank.

Piet de Geus
Piet de Geus24 mei 2016 - 12:20

Zo'n publiek afscheid heeft ook zo zijn voordeel: zo kom je erachter dat Erik van Muiswinkel 18 jaar lang voor Hoofdpiet heeft gespeeld. Dat heeft hij zo gedenkwaardig gedaan dat ik nog steeds met Piet Römer in mijn hoofd zit.

1 Reactie
joke1975
joke197525 mei 2016 - 14:31

Bijvoorbeeld het feit dat Piet Römer volgens mij is overleden? En dat alweer dik 4 jaar geleden.

Patrick Faas
Patrick Faas24 mei 2016 - 12:03

Hè hè eindelijk. Beetje laat voor zo'n slimme jongen, maar beter laat dan nooit.

Acid Prune
Acid Prune24 mei 2016 - 11:01

De man was zich dus jaren lang van geen kwaad bewust - en dus GEEN racist . Nu ineens stopt ie omdat ie er achter gekomen is dat ie een racist was?! Van Muiswinkel heeft nooit de intentie gehad een racistische karikatuur neer te zetten . Net als miljoenen andere Nederlanders dat niet hebben . Veel mensen voelen zich diep gekwetst door die suggestie.

1 Reactie
Minoes2
Minoes224 mei 2016 - 12:33

We kunnen hem natuurlijk ook gewoon andere kleren aantrekken, wat moderner en het sinterklaasjournaal gewoon afschaffen. Dat was er vroeger ook niet. Voordeel; Hij is nog steeds onherkenbaar. Is ook gemakkelijk uit te leggen ( we nemen gewoon alle pieten mee naar de winkel...). en doet niet meer aan de slaventijd herinneren kleding/combinatie kleur. Maar ik ben bang dat ook dat niet zal helpen, wij, de witte Nederlanders en zeker degenen die van zwarte piet houden zijn nu eenmaal racisten. Anderen die hem haten zijn dat niet.....

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович24 mei 2016 - 10:04

Erg jammer hoe een kleine groep zo iets leuks als sinterklaas en zwarte piet zo negatief weet te spinnen en de Nederlandse cultuur weet te vergruizen.

Nikolai2
Nikolai224 mei 2016 - 10:01

Ik heb af en toe met veel plezier naar Eric gekeken als hoofdpiet. En moge zijn wens in vervulling gaan dat Louis van Gaal de nieuwe hoofdpiet wordt. Ik snap inderdaad niet zo dat Eric pas heel erg aan het einde van zij rol, er moeite mee kreeg. Als het allemaal zo verschrikkelijk was, die zwarte/bruine kleur, waarom dan niet eerder? Doet me een beetje aan Paul de Leeuw denken, jarenlang leuk zwarte Piet spelen en als de progessieve wind uit een andere richting waait, van mening veranderen. Wat Eric ook even vergeet, is dat 83% van de Nederlanders het uiterlijk van zwarte Piet niet wil aanpassen. En dat de NOR aan die groep gehoor geeft, kan ik heel goed inkomen. Tenslotte: mocht de gekleurde medemens Zwarte Piet niet leuk vinden (en dat recht hebben ze), waar zijn ze eigenlijk voor? Mensen onderling maken elkaar vaak belachelijk, ik ben door collega's nagedaan (ik ben dik), ik steek ook wel eens de draak met de ander. Wil die groep zwarte Pieten haters een recht op "ik wens niet gekwetst te worden?" Ik ga ook niet klagen dan Adje, meneer Wijdbeens en Jacobse en Van Es mij en mijn mede blanken te kakken zetten.

Benillup
Benillup24 mei 2016 - 9:38

Heel simpel, hij is bang om uitgescheten te worden samen dit geld ook voor Myjer die heeft het opeens te druk.

Sfinx2
Sfinx224 mei 2016 - 9:28

Voor veel Nederlanders is de lol van het Sinterklaasfeest er ook al een tijdje af.

rgeurtsen
rgeurtsen24 mei 2016 - 8:40

Stoppen met een feestje dat voor heel wat mensen, inclusief mij, een rancuneuze oude blanke hollander, met voorouders van een paar eeuwen terug uit Den Briel, irritant en beledigend is, omdat er racistische ondertonen in zitten, is een goede actie van Muiswinkel. . Dat de NRT zich niet wil aanpassen is een fundamentele fout, die eigenlijk nog belangrijker is. De NRT is geen omroep van mij alleen, maar voor alle mensen en dus ook voor minderheden die hier in dit land rondlopen en elke dag geconfronteerd worden met de mening, de houding, de waarden en de logica van de zogenaamde meerderheid. . Een meerderheid die claimt dat logica onafhankelijk van cultuur, ras en persoonlijke gevormd denken is, een meerderheid die claimt dat hun waarden heilig zijn en aan iedereen opgelegd kunnen worden, een meerderheid die claimt dat zij respect verdient voor haar waarden en denken... een meerderheid die het weinig interesseert dat ze misschien hartstikkefout zitten. Een meerderheid die eigenlijk net als een klein kind midden in de kamer onder de tafel zit, een tafel waaraan ook nog eens zeven miljard andere mensen zitten, en dan van onder de tafel roept, ik ben in mijn wereld, en ik zie jullie niet dus jullie bestaan niet. 'Ik ben ik'. . Complimenten voor Muiswinkel en schande voor NRT, en een petitie beginnen dat de NRT haar beleid aanpast. Of wil de NRT al dat geld verpesten aan net zo dom raar feestje als de Passion van de EO elk jaar met Pasen?

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek224 mei 2016 - 9:39

Waarom niet 3 jaar geleden?

Okke2
Okke224 mei 2016 - 10:16

Niemand wordt verplicht aan een feestje mee te doen waar hij/zij geen zin in heeft hoor. Het is allemaal reuze vrijwillig. Ikzelf heb nooit zo'n zin in Carnaval, ook een feest waar je jezelf reuze door gekwetst kan voelen als je wilt, ikzelf ga dan altijd gewoon een paar dagen op bezoek buiten Brabant. Zijn er uberhaubt voorbeelden van feestjes te noemen die volledig 'inclusive' zijn ? Sinterklaas niet, kerst niet, pasen niet, koning(inne) dag niet, carnaval niet, ramadan niet, haloween niet, wat eigenlijk wel ? waarom moet het allemaal stoppen omdat er sommige mensen zijn die het niet leuk vinden?

mulligan
mulligan24 mei 2016 - 13:42

Het hoeft niet te stoppen, Okke, daar heeft niemand om gevraagd. Het kan veranderen, zoals alles verandert — deze traditie incluis. Die wordt immers nu ook niet meer gevierd zoals hij honderd jaar geleden gevierd werd. Wat is het probleem om des bisschop's schandknaap assistent een ander kleurtje te geven, als die al een kleurtje moet hebben? Hoe u zich gekwetst kunt voelen door Carnaval zou ik wel graag willen weten.

joke1975
joke197525 mei 2016 - 14:40

Okke, jij gaat weg uit Brabant omdat je niet van Carnaval houdt. Waar stel je voor dat mensen die het Sinterklaasfeest niet willen zien heen gaan vanaf begin November? Natuurlijk hoeft niemand mee te doen maar ontlopen lijkt mij schier onmogelijk als je niet in een hutje op de hei woont en je eigen groenten verbouwd zodat je niet naar de winkel hoeft. En... bereid bent een maand lang niet op internet te komen.

Ben Joop
Ben Joop24 mei 2016 - 8:36

prima!

NicoSchouten
NicoSchouten24 mei 2016 - 8:33

Er bestaan noch zwarte, noch witte mensen. Als dit primitief, en in wezen reactionair schema, dat de veelkleurigheid van licht naar donker verdoezelt eens verlaten wordt kunnen de achterdochtige associaties bij zwarte piet ook achterhaald raken.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 mei 2016 - 10:27

Nico: Dan hoeft die dus ook niet zwart te zijn, bedoelt u?

joke1975
joke197525 mei 2016 - 14:43

Waarom is Piet dan bruin?

Daniel Blank
Daniel Blank24 mei 2016 - 7:57

Hij had er 18 jaar geen problemen mee en nu opeens wel.....Is wat mij betreft toch vreemd.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2016 - 8:06

Dat heet 'luisteren en leren', nog zo'n nederlandse waarde die we in ere moeten herstellen.

Okke2
Okke224 mei 2016 - 9:33

waar ik vandaan kom noemen we dat 'links lullen rechts vullen'

Benillup
Benillup24 mei 2016 - 9:35

Beste kick heb je daar 18jaar voor nodig???

Zandb
Zandb24 mei 2016 - 10:44

Nou en, Daniel, dan is dat voor u vreemd...... Als u er wat aan heeft, voor mij niet.

Nostra
Nostra24 mei 2016 - 12:30

@Zandb waarom reageert u op iets waar u niets aan hebt?

JStokx
JStokx24 mei 2016 - 7:36

En als mensen zich door deze actie nou gekwetst voelen meneer Van Muiswinkel? Dan zitten we toch mooi in een impasse. Een gevoel is namelijk volledig subjectief, dus alle gevoelens zijn evenveel waard.

5 Reacties
mulligan
mulligan24 mei 2016 - 13:46

U zou zich gekwetst kunnen voelen door het feit dat de heer van Muiswinkel bedankt voor een schnabbel? Bent u belanghebbende, op welke,vergezochte wijze dan ook? Graag uw uitleg.

JStokx
JStokx24 mei 2016 - 15:11

Ja hoor dat zou zeker kunnen. Het maakt niet uit wat ik ben, maar ik schiet hier ook maar even in de slachtofferrol. Het blijkt dat dat veel zin heeft en nogal wat teweeg kan brengen.

mulligan
mulligan24 mei 2016 - 18:27

En hoe zou u zich dan gekwetst kunnen voelen? Immers als u geen belanghebbende bent bij het wel of niet acteren van van Muiswinkel, wat kan dan het kwetsende zijn? Willekeurig zaken omdraaien is doelloos.

JStokx
JStokx25 mei 2016 - 7:25

Hoe ik gekwetst ben zou niet uit moeten maken. Een gekwetst gevoel is een gekwetst gevoel. Dat moet niet zomaar gerelativeerd worden.

mulligan
mulligan25 mei 2016 - 10:43

U bent niet gewend aan het beantwoorden van vragen?

srgt Hartman
srgt Hartman24 mei 2016 - 7:27

Wat is de volgende stap Erik? Je ook aansluiten bij Denk? Kan je samen met die Simone een zeer uitgesproken mening hebben over de gevoelens van een zeer kleine minderheid die zelf niet eens de slavernij heeft meegemaakt maar zich by oassociation nog steeds gekwetst voelt. En dan dan over een recentelijk gruwelijk feit (de genocide op christelijke Armeniërs door islamitische turken) geen mening hebben.

2 Reacties
Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович24 mei 2016 - 10:24

@Sgt Hartmen Klopt, we blijven buigen, draaien, ons aanpassen en het is nooit genoeg. Er moet altijd weer iets aangepast worden. Wat het westen leuk en fijn vind is niet belangrijk. Nu zwarte piet, andere dingen hier heel normaal zijn staan ook onder druk. bv hand geven, gelijke rechten voor vrouwen, vrijheid van menings uiting, In krantjes word geen vrolijk pasen meer gedrukt, maar fijne lente. Nu loopt er een actie 'give it up' om mee te doen aan de Ramadan. Open je ogen, vrijheden en westerse gewoonte staan onder druk.

Zandb
Zandb24 mei 2016 - 10:31

Gelukkig, Hartman, is Van Muiswinkel echt wel in staat om zijn eigen keuzes te maken. Dat u uw frustratie op Van Muiswinkel - en blijkbaar op Simons ook - botviert, dat is meer een kwestie van onmacht dan van realiteitszin.

[verwijderd]
[verwijderd]24 mei 2016 - 7:07

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
truusbeek2
truusbeek224 mei 2016 - 9:40

Top! Trouwens mijn kinderen zijn er ook niet racistisch door geworden!

Zandb
Zandb24 mei 2016 - 10:33

danilotte: Waarom zouden kinderen niet genieten van een feest zonderzwarte pieten? Het is maar net hoe veel moeite volwassenen doen, toch?

Nostra
Nostra24 mei 2016 - 11:44

@Zandb waarom zouden kinderen niet genieten met zwarte pieten? Het is tenslotte maar een kinderfeest dus wat volwassenen ervan vinden doet er niet eens toe.

Mandara
Mandara24 mei 2016 - 6:39

Het besmette blazoen van Muiswinkel is bij deze gezuiverd. :-)

3 Reacties
Jhonathan
Jhonathan24 mei 2016 - 8:14

@ Mandara 24 mei 2016 at 08:39, "Het besmette blazoen van Muiswinkel is bij deze gezuiverd." - Neen beste mevrouw, dat is uw mening. En uw mening kunt u niet als feit wegschrijven.

Zandb
Zandb24 mei 2016 - 10:41

Mandara: U toont een slecht begrip van de zaak. Als iemand vindt dat zwartepiet racistische kenmerken heeft en die gaat dan toch door, dan verklaart die zichzelf schuldig aan racisme. Maar in dit geval heeft Van Muiswinkel dat kenbaar gemaakt en wordt er naar zijn zin te laks op gereageerd. Dan zit er niets anders op om te stoppen. Niet om "het blazoen te zuiveren" maar omdat hij er niet meer volledig achter wil staan. Dat u daar geen respect voor wilt opbrengen, dat is uw zaak. Maar dat u de feiten verkeerd weergeeft, neem ik u kwalijk.

El Perro2
El Perro224 mei 2016 - 20:11

@ Zandb - 24 mei 2016 at 12:41 "Als iemand vindt dat zwartepiet racistische kenmerken heeft en die gaat dan toch door, dan verklaart die zichzelf schuldig aan racisme. " Waarmee je dus feilloos aantoont dat je meningen niet van feiten kunt onderscheiden.

rbakels
rbakels24 mei 2016 - 6:21

Sinterklaas komt volgens de legende uit Spanje (de echte St. Nicolaas was een Turk). En zijn knechten zijn moren, geen negers maar een donker Noord-Afrikaans volk dat lang Spanje domineerde, getuige o.a. prachtige kunst die ze achterlieten in het Alhambra en elders. Voor zover zich toch negers in Zwarte Piet herkennen: zwarte Afrikanen zijn een superieur ras. Zij leerden de hele wereld muziek maken: geen muziek is meer denkbaar zonder de invloed van jazz en blues. Bovendien: de slaven werden geselecteerd uit de sterkste Afrikanen, want dat waren de beste werkkrachten. Sylvana is een typische vertegenwoordiger van deze prachtige mensen: prachtig om te zien en zeer goed van de tongriem gesneden. Ik begrijp die ophef over Zwarte Pieten niet, echt niet.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2016 - 6:57

Frits, Toevallig weet ik dat vorig jaar het ZP topic ook is langsgeweest. Lees de posts eens, maar dan zonder je 'maar er is een theorie die de ZP zoals wij die kennen niet zo kwalijk maakt.'-bril. Tijden veranderen. Noem het een stukje naijlende Verlichting.

DaanOuwens
DaanOuwens24 mei 2016 - 7:00

@ Frits Jansen Dat je het niet begrijpt komt omdat je probeert te bewijzen dat zwarte piet geen neger is. Toch zijn er veel gekleurde mensen die in zwarte piet een karikatuur van zich zelf herkennen. Dan kan je argumenteren wat je wil, maar deze mensen zien gewoon wat zij zien. Dus met een hele historische verhandeling neem je dat gevoel niet weg. Zinloos dus. Het gaat er volgens mij ook niet om de discussie of zwarte piet wel of niet een neger is. Het gaat er om of je er vrede mee hebt dat een deel van de nederlanders zich door de figuur Zwarte Piet gekwetst voelt. Als het je niets doet, en die tegenstanders moeten het maar accepteren, moet je vooral Zwarte Piet in ere houden. Met als consequentie dat een aantal mensen de feestvreugde niet zullen delen. Als je dat niet wil moet je Piet aanpassen, met als consequentie dat een aantal mensen de feestvreugde niet zullen delen. .

Molly Sweet2
Molly Sweet224 mei 2016 - 7:12

'Zij leerden de hele wereld muziek maken: geen muziek is meer denkbaar zonder de invloed van jazz en blues.' Ik snap wat je bedoelt, maar vind het enigszins overdreven. Als liefhebber van Oude Muziek kan ik in elk geval vertellen dat die stroming 0,0% invloed van 'zwarte muziek' heeft gehad. En ook heel wat folk-stromingen van het moment zijn niet schatplichtig aan jazz of blues.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus24 mei 2016 - 7:29

De OpHef begrijpen is maar 1 ding, heer Jansen. Wat je eraan gaat doen is een 2e. Je kan 2 strategieen bewandelen - de egalitaire oplossing gelardeerd met valse vondsten als inclusiviteit en zo voorts... Dat komt erop neer net zo lang drammen tot je je zin krijgt. En je bereikt er weinig anders mee dat mensen die graag gekwetst zijn, wel weer iets ander vinden wat ze niet bevalt. Mensen die graag kwetsen - vinden ook wel wat anders om mee te kwetsen, en de rest zal je alleen maar heel erg irriteren. De 2e oplossingsrichting - is om mensen die er echt last van hebben, weerbaarder te maken. Niet eenvoudig, maar wel veel effectiver... En vooral ook reuze handig, als je jezelf 1-maal weerbaar maakt, blijkt het opeens op van alles en nog wat toepasbaar. Daarom - ben ik niet zo het moeilijk doen.

NooT2
NooT224 mei 2016 - 9:15

@ Daan: "Dan kan je argumenteren wat je wil, maar deze mensen zien gewoon wat zij zien. Dus met een hele historische verhandeling neem je dat gevoel niet weg. Zinloos dus." Dit argument van u is allang weerlegd in de ZP-discussies. Samengevat: als je iedereen moet gaan faciliteren die zich door iets gekwetst voelt, is het einde zoek.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk24 mei 2016 - 18:43

“Sinterklaas komt volgens de legende uit Spanje (de echte St. Nicolaas was een Turk). En zijn knechten zijn moren, geen negers maar een donker Noord-Afrikaans volk dat lang Spanje domineerde, getuige o.a. prachtige kunst die ze achterlieten in het Alhambra en elders.” Dit klop niet helemaal ik zal je even corrigeren er bestonden geen moren in Noord Afrika want dat was een benaming die Europeanen in andalusie gaven aan een grote groep Noord-West Afrikanen uit het huidige Marrokko, Mauritanie, Senegal/gambia en Mali die allemaal een gemende deler hadden genaamd de islam. De zogenaamde morden waren islamitische inheemse Afrikaanse volkeren als de berbers/Toearegs, Fulanis,Wolofs, Serers,Soninke die gearabiseerd waren over de eeuwen heen ( de laatste 3 die wij tegenwoordig in onze moderne realiteit ‘negers’’ noemen ) en onder een banner (de islam) richting Europa gingen. De mensen die wij Moren noemen noemde zich zelf niet Moren het was een verzameling van Afrikaanse volken die islamitisch waren, daarom zie oude beelden,figuren, culturen van donkere mensen uit het oude andalusie die wij vandaag de dag ''negers" noemen. Omdat we niet wisten wat ze waren maar wel iets zagen dat gezamenlijk in gemeen hadden en dat is een donkere huidskleur. Dus waren moren ''negers" ? = ja waren ze allemaal ''negers"? = nee, maar een groot aantal was het wel

OlavM
OlavM24 mei 2016 - 22:44

@ Frits Jansen: [.....de echte St. Nicolaas was een Turk]. Dat is niet waar. De echte Sint Nicolaas was een Griekse bisschop van Myra (hoofdplaats van Lycië) in Anatolië in de vierde eeuw. (Zijn beenderen liggen begraven Bari in Zuid-Italië). De Turken zijn pas in de 11 eeuw in dat gebied gekomen. Zwarte Piet is bedacht door de Nederlandse onderwijzer Jan Schenkman in 1850. Tevoren werd Sinterklaas niet door ene knecht begeleid. Model daarvoor stond de zwarte kindpage die populair was een paar eeuwen eerder, te zien op Nederlandse schilderijen. En als je de bezwaren tegen Zwarte Piet niet begrijpt: ga eens praten met de ouders van zwarte kinderen.

DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2016 - 10:47

@ NooT je schrijft: Dit argument van u is allang weerlegd in de ZP-discussies. Samengevat: als je iedereen moet gaan faciliteren die zich door iets gekwetst voelt, is het einde zoek Dat argument is helemaal niet weerlegt en zeker niet met jouw argumentatie. Dit is wel kenmerkend voor de hele discussie. je overweegt blijkbaar niet het feest zo aan te passen zodat iedereen mee kan doen omdat dat argument volgens jou al weerlegd is in de discussie. Je moet ook zelf kunnen bedenken dat zo'n bewering flauwekul is.

Phil2
Phil224 mei 2016 - 6:09

In het sussende dat een minderheid die problemen heeft met Sinterklaas en Zwarte Piet ("het is toch een kinderfeest") niet moet zeuren, zit de botheid en het onverschillige van het 'ruimdenkende' Nederland. Laat ik het zo formuleren. Stel dat de Amerikaanse president Obama toevallig op 5 december voor een staatsbezoek zou langskomen, zou Rutte hem dan vergasten op deze 'old Dutch folklore'? Indien wel, dan kan hij net zo goed na het diner nog even de film Al Jolson - The Jazz Singer vertonen. Kan het 'zwartepieten' wie op dit onzalige idee is gekomen de volgende dag beginnen. We plegen hier altijd het vingertje op te heffen als het om racisme in de VS gaat. Maar grote steden als Atlanta, Washington, Chicago, Los Angeles hebben er zwarte burgemeesters gekend. Kom daar eens om in NL. Laat staan een Surinaamse premier. Wat buitenlanders altijd aan NL opvalt, is de blanke cultuur en elite die het hier voor het zeggen heeft. Voer voor Robert Vuijsje zou ik zeggen - het laatste taboe in NL: houdt je waffel, minderheid, wij 'polderen' onder elkaar wel wat goed voor jullie is. Het zou wel eens kunnen zijn dat onze zorgsamenleving zelf doortrokken is van impliciet racisme.

1 Reactie
Okke2
Okke224 mei 2016 - 6:43

Sowieso zijn er in Nederland burgemeesters van Surinaamse komaf, google er maar naar, in Amerika kunnen inwoners trouwens zelf op hun burgemeester, evenals premier stemmen. Wat ook best een belangrijk detail is : in nederland is ong. 2% van de mensen van surinaamse origine. Beduidend lager dan de % afro-americans in de usa.

voxpopuli2
voxpopuli224 mei 2016 - 6:04

Persoonlijk zie ik al dat gedoe van Dino en andere gekleurde cabaretiers ook ver over de top van hun afkomst. Maar ja dat is cabaret van en voor die groep. Dit is gewoon een kinderfeest.

Mark Gh
Mark Gh24 mei 2016 - 5:45

Tja, de roetpieten waren niet voldoende voor de anti-Piet activisten. Ze wilden alles, het werd niets. Dat was een terechte keuze van de NPO, dat Van Muiswinkel daar voor zichzelf conclusies aan verbindt is zijn goed recht.

Meta Foor
Meta Foor24 mei 2016 - 4:50

''Piet'' is helemaal geen slavennaam, dus hele discussie is gebaseerd op drijfzand

4 Reacties
mulligan
mulligan24 mei 2016 - 7:32

Toe, ik bid u, praat me bij: wat zijn slavennamen? En volgens mij gaat de discussie niet over namen, maar ook daarin zal ik dan wel dwalen.

Okke2
Okke224 mei 2016 - 9:58

@mulligan http://www.vernoeming.nl/voornamen-slaven

mulligan
mulligan24 mei 2016 - 16:07

@Okke: Leest u zelf ook wel eens de links die u plakt? Ik citeer: "Voor het onderstaande overzicht heb ik daaruit de 150 vreemdste slavennamen verzameld." De onderstreping is van mij om u te laten zien waarom uw link op geen enkele wijze een antwoord is op mijn vraag. Ik vraag Meta Foor dan dus nog maar eens: wat zijn "slavennamen" en waarom zou "Piet" er geen zijn? Bovendien zou ik nog steeds graag uitleg krijgen van de stelling dat de hele discussie om die reden gebaseerd zou zijn gebaseerd op drijfzand, want de discussie gaat niet eens over namen. Ik stoor mij steeds meer aan dat lukraak wat roepen en nooit thuis geven als om uitleg gevraagd wordt. Als u verder niets wilt dan kreten slaken, is het handiger om de voordeur open te zetten en af en toe iets richting straat te brullen. Ga naar een forum als u een dialoog wilt aangaan. We hebben al meer dan genoeg roeptoeters in dit land.

mulligan
mulligan24 mei 2016 - 16:12

"Vreemdste" had onderstreept moeten zijn, maar HTML-tags voor tekststilering werken niet altijd. Jammer. Het 'praat' zoveel makkelijker als klemtonen gezet kunnen worden.

SjoerdVerduin
SjoerdVerduin24 mei 2016 - 2:25

Van Muiswinkel heeft het jaren gedaan zonder te weten dat sommige mensen moeite hadden met de rol die hij vertolkte. Nu is voor hem duidelijk dat sommige mensen moeite hebben met deze rol en er is duidelijk dat de NTR een andere oplossing in gedachten heeft dan wat hij zelf graag zou zien. Daaruit trekt hij zijn conclusie. Volgens mij doet en deed hij niets fout. Overigens zegt hij letterlijk: "De publieke omroep kan er niet aan voorbij gaan dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien". Jullie maken daarvan: "... de NTR er niet aan voorbijgaan dat voor velen Zwarte Piet een kwetsend en racistisch figuur is" Bij een gevoelig onderwerp als dit leggen jullie hem iets in de mond dat niet klopt. Door "sommigen" te veranderen in "velen" geef je er al een andere draai aan. Door "het beeld van mensen" aan te passen naar "een feit" gaan jullie nog verder. Ik ben persoonlijk helemaal geen fan van Erik van Muiswinkel maar heb wel door dat hij zijn opmerkingen in de media op een gouden weegschaaltje af weegt.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh24 mei 2016 - 6:15

Van Muiswinkel kiest zijn woorden inderdaad zeer zorgvuldig en daar valt dan ook niets op af te dingen. Jammer dat dat verdraaid wordt.

Machielse93
Machielse9324 mei 2016 - 0:58

Tja de lol is er langzamerhand wel vanaf. Vraag me alleen af hoe groot de groep daadwerkelijk is die er echt problemen mee hebben.

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco24 mei 2016 - 6:34

Zoals gewoonlijk denkt de Randstad maatgevend te zijn voor heel Nederland. Volgens mij valt het in zijn geheel wel mee...

OlavM
OlavM23 mei 2016 - 23:15

[Drie jaar geleden liet hij weten dat wat hem betreft het uiterlijk van de pieten langzaam zou worden gewijzigd naar iets waar álle kinderen plezier aan kunnen beleven.] Dit getuigt van openheid, en bereidheid naar anderen te luisteren en de eigen opvattingen bij te stellen. Dit valt allen maar te prijzen. Van Muiswinkel heeft een heel juiste beslissing genomen.

itsme3
itsme323 mei 2016 - 21:46

Goede beslissing. Als je niet meer overtuigend de rol kunt spelen waarvoor je wordt ingehuurd kun je beter vertrekken

Joost2
Joost223 mei 2016 - 21:34

Zolang "Zwarte Piet" het enige discussiepunt is tussen blank en zwart valt het nog wel te behappen, racisme maakt echter ook helaas ook deel uit van onze samenleving, maar wat mij betreft hoort dat in een andere discussie thuis. In deze discussie stoor ik me echter aan zowel de voor -als tegenstanders. De "voor" blijven krampachtig vasthouden dat Piet perse zwart moet blijven. Nostalgie? Denk het niet, het feest kan net zo leuk zijn met gekleurde Pieten, maar het lijkt wel of het behoud van de Nederlandse cultuur staat en valt met de "Zwarte Piet", de NTR zal zich ook eens wat flexibeler moeten opstellen. Laat het geen principekwestie worden, get a grip! Tegenstanders komen echter ook weleens met overreacties, aangezien Zwarte Piet idd een stereotype karakter uit de 19de eeuw is betekent nog niet dat dit de waardes zijn die het feest vandaag de dag wilt overbrengen, namelijk kinderen leren dat het belangrijk is om iets aan een ander te geven en te delen zonder dat je daar zelfs iets voor terugverlangt. Van een terugverlangen naar het koloniale verleden zoals weleens gesuggereerd is, is geen sprake. Het heden, hoe de maatschappij er nu over denkt en niet de herkomst dient leidend te zijn en de waardes van het feest mogen in deze discussie wat meer op de voorgrond komen i.p.v het gebekvecht over de vorm.

4 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk23 mei 2016 - 22:38

Zolang “Zwarte Piet” het enige discussiepunt is tussen blank en zwart valt het nog wel te behappen, racisme maakt echter ook helaas ook deel uit van onze samenleving, maar wat mij betreft hoort dat in een andere discussie thuis. Ik denk daar dat niet in een andere discussie thuis want het het gepaard met wat er er juist nu meer te zien is in Nederland en het westen. We zijn allemaal racisten onbewust en bewust, het feit dat we hokjeslabels als blank en zwart gebruiken manifesteert dit al. Het is het westen dat dit soort hokjes benamingen hebben bedacht als blank, negroïde, mongolide etc. we zijn de genen die het moderne label racisme hebben bedacht* door mensen die wij tegen kwamen eeuwen geleden labels te geven en de etniciteit die niks met elkaar te maken hebben in rassen te plaatsen en daarbij stereotypes vast te plakken omdat we hun manier van leven/denkwijze/civilisatie niet begrepen. ( v.b niemand in Nigeria noemt zich zelf zwart of China niemand noemt zich zelf geel maar benoemen hun etniciteit terwijl wij onszelf blank,wit noemen) En dat heeft nu nog steeds invloed op moderne dag vandaag zoals je zelf zegt racisme maakt echter ook helaas ook deel uit van onze samenleving, zouden zwarte pieten allemaal gele pieten zijn zouden de discussiepunt tussen blank en geel zijn maar hey Aziaten noemen we niet geel omdat de label Aziaat breed aangezien iemand uit Papua Guinea ook Aziaten zijn maar niet "geel" zelfde geld voor zwart of blank zijn allemaal hokjes. * hiermee wil niet aangeven dat het aan ons " blanke" de schuld is dat er racisme is want dat is het niet. Ik geef alleen aan dat wij als westerlingen tijdens de verlichting de mens in hokjes hebben geplaatst met geografische/fysieke/culturele benamingen die we toen der tijd niet kenden en dat is ook te begrijpen toen der tijd, maar dat heeft eerder negatief uitgepakt dan positief

Joost2
Joost223 mei 2016 - 23:07

@Maarten Goed antwoord, maar is dit ook toe te passen op de "zwarte Piet discussie"? Het was een karikatuur van een slaaf uit de 19de eeuw, zijn betekenis is echter dusdanig verandert dat acceptatie ervan inmiddels ook wel mogelijk mag zijn. Bij het horen van de kerkklokken zal immers niemand ook meer denken aan een oproep om de ongelovigen te bestrijden, maar aan het gebed. En zo zijn er meer voorbeelden waarin betekenissen van cultuuruitingen ten goede of ten kwade veranderen. De enige oplossing die ik kan bedenken in deze kwestie is gewoon alle kleuren toestaan, dan zullen de betrokken wel water bij de wijn moeten doen.

Molly Sweet2
Molly Sweet224 mei 2016 - 7:23

'Bij het horen van de kerkklokken zal immers niemand ook meer denken aan een oproep om de ongelovigen te bestrijden, maar aan het gebed.' Ik denk niet dat in een doorsnee gemeente in wat nu Nederland is, ook maar iemand dacht aan het bekeren van heidenen bij het horen van kerkklokken. Afhankelijk van het tijdstip betekenden die klokken of dat er een dienst begon, of dat er stront aan de knikker was, in allerlei variaties. Die dingen hadden een belangrijke alarmfunctie. Maar een oproep om naar het buitenland te gaan en daar zieltjes te bekeren? Ben je mal joh.

Joost2
Joost224 mei 2016 - 8:36

@ Molly Hiermee bevestigd u dus eigenlijk mijn punt, dat niemand hieraan zal denken bij het horen luiden van de kerkklok, sterker nog, zo als ik uw reactie lees het zelfs ongeloofwaardig vinden. Mocht u in dit item echter alsnog geïnteresseerd zijn kan ik u dit artikel van harte aanbevelen: https://apoftegma.wordpress.com/2013/10/09/turkenklok/

arno consu
arno consu23 mei 2016 - 21:31

"Volgens Van Muiswinkel kan de NTR er niet aan voorbijgaan dat voor velen Zwarte Piet een kwetsend en racistisch figuur is". Dit beweren nadat je deze rol 18 jr. hebt vervuld als 'hoofd racist'?? hahahahaha. Dit is echt zeer vermakelijk.

5 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk23 mei 2016 - 21:37

hahahah ik ga hier helemaal stuk

kapitanlaipose
kapitanlaipose23 mei 2016 - 22:43

Voortschrijdend inzicht is je blijkbaar vreemd.

AntonvG2
AntonvG224 mei 2016 - 5:17

Een spreekwoord uit die Nederlandse cultuur, die we met zijn allen toch zo belangrijk vinden: "Beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald"

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten24 mei 2016 - 5:36

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

arno consu
arno consu24 mei 2016 - 10:44

18 jr. gedwaald of ineens voortschrijdend inzicht? Mooi verzonnen maar emotionele chantage vind ik een betere uitleg. Deze man is weggezet als vervuller van een 'racistische rol' en kan die rol daarom niet meer vervullen.

Demotje
Demotje23 mei 2016 - 21:26

Ze zien het wel erg zwart in en helpen zo mee om nog meeeeer tweedeling in nederland te krijgen.!

1 Reactie
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk23 mei 2016 - 21:46

Dat was er toch al in Nederland. Zelfs voor al die heisa over zwarte piet, mensen die andere bevolkingen gaan haten vanwege dit hadden allang haat in hun gedachten en nu al die heisa weer begint aan te komen word sociale media als gewoonlijk weer als uitlaat klep gebruikt door anders denkende de voor kamp en anti kamp. Bereid je maar voor want topic gaat paar jaren blijven duren en dan veranderen we zelfs in verdeling in ons land. Helaas is dit de huidige situatie waarin we in leven en moeten we de realiteit erkennen dat we te maken hebben met extreme veranderingen in ons land en continent en ik heb het niet allen over zp, maar ook andere belangrijkere zaken die ons dagelijks bezig houd.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mei 2016 - 21:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Neill Page
Neill Page24 mei 2016 - 9:30

Van Muiswinkel is altijd al een schijnheil geweest, 18 jaar lekker cashen en nu als een dief in de nacht er vandoor gaan. Hij zou zomaar eens als fatsoenlijk linksmensch voor racist kunnen worden uitgemaakt. Dus hup snel pleite en een huilverhaal ophangen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 mei 2016 - 21:08

Daar heb ik geen mening over.

Gaitj
Gaitj23 mei 2016 - 21:06

"iets waar álle kinderen plezier aan kunnen beleven." Ik denk dat er geen enkel kind is dat geen plezier aan de huidige Piet en Sint beleeft. Het zijn de volwassenen die roet (no pun intended) in het eten gooien.

2 Reacties
OlavM
OlavM23 mei 2016 - 23:06

@ Gaitj: [Ik denk dat er geen enkel kind is dat geen plezier aan de huidige Piet en Sint beleeft.] Een volkomen gratuite bewering.Ik zou zeggen: stel je eens op de hoogte; zo veel moeite kost dat niet. Er zijn genoeg zwarten die over de nare ervaringen van hun kinderen hebben verteld, en overigens ook van zichzelf. (B.v. door het hele jaar heen "Zwarte Piet" worden genoemd, e.d.). Wel uis het zo dat het vooral volwassenen zijn die probelmen maken: de schreeuwers deie zichzelf zo onegveer evrkracht voelenen nederland naar de verdoemnis gebarchtvoelen als zwarte Piet verandert, dei een Uitzwaaidag voor Sylavan Simons willen organsieren, enz. enz.

OlavM
OlavM23 mei 2016 - 23:10

Excuses. De laatste, rommelig getypte, ongecorrigeerde alinea moet luiden: Wel is het zo dat het vooral volwassenen zijn die problemen maken: de schreeuwers die zichzelf zo ongeveer verkracht voelen en Nederland naar de verdoemenis gegaan zien als Zwarte Piet verandert, die een “Uitzwaaidag” op 6 december voor Sylvana Simons willen organiseren, enz. enz.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mei 2016 - 21:06

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 mei 2016 - 21:39

Dat onderzoek heeft de voormalig ombudsman al zo'n beetje gedaan. Hij kwam tot de conclusie dat er veel institutioneel racisme is en agendeerde dat. Hij werd overschreeuwd door Gario c.s. die ervoor zorgde dat in plaats daarvan zijn eigen profilering op de agenda kwam. En beeindigde daarmee een begin van een aanpak van het echte probleem, en naar ik vermoed, doelbewust, want ja, als je niet meer kunt klagen, dan kun je ook niet meer geïntegreerd zijn.

Nagus
Nagus23 mei 2016 - 21:00

Van Muiswinkel moet lekker doen waar hij zin in heeft. Maar 18 jaar goed verdienen aan een rol en dan nu je eigen veranderde mening zo doordrukken (in een omgeving waar je eerder ook geen grip op de rol had) om vervolgens ook nog teleurgesteld te zijn als ze niet doen wat je wil, vind ik een beetje raar. Alsof je 18 jaar lid bent van de pvda, dan overstapt naar de vvd, maar wel verwacht dat ze bij de vvd de standpunten van de pvda overnemen om vervolgens teleurgesteld te constateren dat ze dat niet zullen doen.