Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voor teleurgestelde Forum-aanhangers rest alleen de PVV

  •  
12-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
37108733224_86f7fa166b_c

© cc-foto: Frans Peeters

Baudet werd kort geleden nog geëerd als de nieuwe Pim Fortuyn die Nederland de weg zou wijzen uit het politiek correcte moeras
Het gaat niet goed met Forum voor Democratie. In de peilingen is de vorig jaar zo succesvolle partij gezakt tot tien zetels of minder en er zijn geen signalen die wijzen op herstel. Zelfs binnen de partij begint men zich zorgen te maken. Een ‘prominent’ lid pleit voor een lijsttrekkersverkiezing, kennelijk met de bedoeling partijleider Thierry Baudet aan de kant te schuiven.
Baudet werd kort geleden nog geëerd als de nieuwe Pim Fortuyn die Nederland de weg zou wijzen uit het politiek correcte moeras. Maar nu zien steeds meer teleurgestelde aanhangers hem als degene die de opmars van de partij dwarsboomt.
Vooral zijn ommezwaai in de coronadiscussie wekt onrust. Begin dit jaar las Baudet het kabinet nog op hoge toon de les omdat het te weinig actie zou ondernemen tegen de infectieziekte. Inmiddels heeft hij zich echter bekeerd tot de theorieën van virusontkenner en complotwappie Willem Engel. Hij verwijt de overheid dat ze de vrijheid van de burger, en dus de economie, aan banden legt met haar anderhalvemeter-regime. Terwijl corona bij nader inzien veel minder gevaarlijk zou zijn dan gedacht.
Veel Forum-fans begrijpen hier niets van en haken af. FvD dreigt te verworden tot een factor zonder veel belang. Een klein partijtje zoals we er in Nederland zoveel hebben.
Macro gezien maakt de teloorgang van Forum echter niet veel uit. Het bij Forum vertrokken electoraat zoekt zijn heil grotendeels bij de PVV. Die partij werd in 2019 vrijwel door FvD opgepeuzeld, maar ze groeit de laatste maanden weer onstuimig. In de peilingen is ze opnieuw de tweede partij van het land en the sky lijkt de limit.
Waar zouden de weggelopen FvD-kiezers ook anders naartoe moeten? Als je gelooft in het radicaal-rechtse gedachtegoed zijn er geen andere smaken. Er bestaan natuurlijk wel verschillen tussen PVV en Forum. De eerste partij richt zich op lager geschoolden en (dus) minderverdienenden. De tweede mikt vooral op de intelligentia, of op wat zij daarvoor aanziet. Maar de overeenkomsten tussen beide partijen zijn veel groter. Ze willen allebei dat Nederland onmiddellijk uit de EU stapt en zich terugtrekt achter hermetisch gesloten landsgrenzen. Wie meent dat dit de juiste standpunten zijn heeft weinig keuze bij het bepalen van zijn electorale voorkeur. Je vindt ze bij geen enkele andere partij, of hooguit in sterk verwaterde vorm. Forum en PVV zijn grotendeels communicerende vaten.
Lijsttrekkersverkiezingen bij FvD zouden trouwens ook niet veel uitmaken. De kandidaten die gelden als alternatief voor Baudet (bijvoorbeeld Annabel Nanninga of Joost Eerdmans) zullen zich vermoedelijk wat minder blaaskakerig opstellen dan de huidige partijleider, maar in de kern kijken zij op dezelfde manier tegen de samenleving aan.
Daar komt overigens bij dat Nanninga binnenkort met zwangerschapsverlof gaat, wat in een verkiezingscampagne niet bepaald handig uitkomt. En Eerdmans is inmiddels aan zijn vierde of vijfde partij bezig, waardoor de geur van opportunisme aan hem zal kleven.
Maar dergelijke overwegingen zullen in de praktijk niet eens een rol spelen. Bij FvD maakt het bestuur de dienst uit en dat is zo goed als synoniem met Baudet. De kans op een lijsttrekkersverkiezing bij Forum lijkt me ongeveer net zo groot als bij de PVV, waar de partijvoorzitter en politiek leider tevens het enige lid is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 okt. 2020 - 12:46

geef de mensen nu eens een linkse partij om op te stemmen een grote groep mensen wil gewoon tegen stemmen omdat het een teringzooi is voormalig links heeft deze mensen niks te bieden

1 Reactie
Zandb
Zandb14 okt. 2020 - 6:18

griezel Tegen mensen die gewoon "tegen" willen stemmen, is geen kruid gewassen.

Pater
Pater13 okt. 2020 - 2:27

Baudet verliest van Wilders als de kamerdebatten vers in het geheugen liggen. Wilders verliest van Baudet als de verkiezingen naderen: geen partij-organisatie, geen geld. Ik hoop van harte dat ze samen niet meer dan 20 zetels halen.

1 Reactie
Libertain
Libertain13 okt. 2020 - 8:18

@Pater, ("Ik hoop van harte dat ze samen niet meer dan 20 zetels halen.") Deze hoop ligt in de handen van onze buren. PVV en FvD zijn zeker niet uit het Hemel gevallen. Op de tweede plaats wat zal dit uitmaken indien in het vervolg VVD en CDA hetzelfde soort politiek gaan uitvoeren?

evertjan1
evertjan112 okt. 2020 - 17:47

`Baudet werd kort geleden nog geëerd als de nieuwe Pim Fortuyn die Nederland de weg zou wijzen uit het politiek correcte moeras`. Baudet presenteert zich als een geniale visionair, die onze land en onze samenleving cultureel, politiek en economisch wil leiden naar een glorieuze en grootse toekomst . Maar als je zijn 'imponerende visies' ontdoet van zijn intellectuele gekwaak dan blijft er niet anders over dan een tegenpartij, die altijd op alle punten het tegenovergestelde zegt te willen dan de gevestigde politiek. Ga maar na: FvD is tegen Europese samenwerking, tegen vluchtelingenhulp, tegen klimaatmaatregelen, tegen de coronamaatregelen, tegen de rechtstaat (kritiek op rechtelijke macht), tegen het stikstofbeleid, etc. En FvD is voor Rusland (vriendje van Poetin) , voor nationalisatie van de KLM, voor atoom-(c.q. borium)energie, voor ongebreidelde economische groei etc. etc. Het is dus ind e kern heel makkelijk om voor het FvD een programma te schrijven; een kind kan de was doen. De grote kunst, die Baudet heel goed verstaat, is echter het inkleuren van de punten met een grootse. meeslepend omhulsel, zodat de schrale en simpele en domme inhoud verdoezeld raakt.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 0:49

evertjan1: "De grote kunst, die Baudet heel goed verstaat, is echter het inkleuren van de punten met een grootse. meeslepend omhulsel, zodat de schrale en simpele en domme inhoud verdoezeld raakt." Nou ja zeg, nou moet je niet zo overdrijven. Je moet wel heel erg dom zijn om daar niet direct doorheen te kijken.

Ewout Pool
Ewout Pool12 okt. 2020 - 16:48

Wat veel mensen hier vergeten is dat de PVV vol zit met ex-PvdA stemmers die zich vanaf de jaren '80 steeds minder in het beleid van deze partij konden vinden en steeds meer het idee kregen dat de Partij van de Arbeid er meer was voor de politicologen en andere gestudeerden en steeds minder voor de arbeiders. Een voorbeeld: in een dorp waar ik lang heb gewoond is de melkboer halverwege de jaren '80 uit de raad gegaan. Daarna was het drs. Dit en mr. Dat. Idem voor de landelijke politiek. De PvdA heeft geen oplossingen voor de problemen van onze tijd, en de andere linkse partijen ook niet. Ze kunnen enkel oud beleid herkauwen. (Rechtse ook trouwens) Bovendien beloven ze tijdens de verkiezingscampagne van alles om het eenmaal op het pluche weer te vergeten. Ik ben ook redelijk teleurgesteld in de huidige politiek, hoewel ik geen PVV zou stemmen. Maar snap de kiezers van de PVV wel een beetje. Ik snapte ook de populariteit van Groep De Mos, zij luisterden naar de concrete problemen van mensen en probeerden deze op te lossen. Van de rest moest je niet zo lastig doen. Een tendens die ik ook landelijk zie: de kiezer wordt te dom bevonden om nog een rol te spelen. Geen wonder dat mensen het systeem spaak willen laten lopen.

4 Reacties
Pater
Pater13 okt. 2020 - 2:29

"Een tendens die ik ook landelijk zie: de kiezer wordt te dom bevonden om nog een rol te spelen. Geen wonder dat mensen het systeem spaak willen laten lopen." Het signaal klopt, maar signalen zijn er om daar wat mee te doen!

Libertain
Libertain13 okt. 2020 - 6:29

@E-wood, wat u hier omschrijft is de manier waarop PvdA tot het politieke stroming van het clientelisme heeft bekeerd. In het Nederalndse politieke variant is de PvdA gewoon de facilitator van de VVD geworden. Een soort dependance ervan.

DaanOuwens
DaanOuwens13 okt. 2020 - 7:39

@ E-wood Jij schrijft: Een voorbeeld: in een dorp waar ik lang heb gewoond is de melkboer halverwege de jaren ’80 uit de raad gegaan. Dat is dus bijna 40 jaar geleden. En dat bepaalt jouw beeld. Er is van alles mis met jouw betoog maar ik pik dit er even uit. Dit soort dingen schrijven mensen van 70 en ouder. Voor de toekomst van de samenleving is hun opvatting niet wezenlijk relevant. Maar het is erger dan dat. Dit schrijven mensen die lak hebben aan wat de jongere generaties vinden. Zij agenderen hun eigen beschimmelde en gedateerde idealen zonder rekening te houden wat de kiezers van 20, 30 en ouder vinden. En het gaat om hun toekomst. De PvdA is niet meer de PvdA van 40 jaar geleden. En dat is maar goed ook. @ Pater Jij schrijft: Het signaal klopt, maar signalen zijn er om daar wat mee te doen! Waarom? Als het waar is? Moet je het dan gaan ontkennen? De kiezer maakt domme keuzes, verdiept zich niet in het onderwerp en heeft eisen aan de samenleving en overheid waarop geen zinnig antwoord te geven is. Domme opvattingen mogen best dom genoemd worden.

Pater
Pater15 okt. 2020 - 3:06

@Ouwens Verbijsterend: als je ziet dat een deel van de bevolking zich niet gehoord voelt moet je proberen daar iets aan te doen. Ze dom noemen is vaak absoluut niet waar en is bovendien dé manier om mensen verder van je te vervreemden. Zoals Hillary ooit merkte. Je gebruikelijke elitaire denken.

Sonic2
Sonic212 okt. 2020 - 14:48

Het is meer een soort versnippering. Een deel is terug gegaan naar de VVD. Vooral dat deel van de FvD aanhang dat strenge corona regels wilt. Een deel zal FvD trouw blijven. Een deel zal thuis blijven. En een deel keert terug naar de PVV. Waarbij de PVV nu een beetje hangt rond het niveau van 2017. GL, SP en PvdA zijn afzonderlijk al groter als FvD. FvD is nog wel gevaarlijk, maar het is nu langzamerhand de goede kant op gegaan. Naar beneden. Dat is een heel goed teken.

Tom Meijer
Tom Meijer12 okt. 2020 - 14:43

"Gezakt tot tien zetels." Dat is anders nog veel te veel. Verder zakken graag.

OlavM
OlavM12 okt. 2020 - 14:20

[Baudet werd kort geleden nog geëerd als de nieuwe Pim Fortuyn die Nederland de weg zou wijzen uit het politiek correcte moeras] Door wie dan wel? Hooguit een zootje kortzichtige naievelingen. [Veel Forum-fans begrijpen hier niets van en haken af.] Is prima. Laten ze eerst eens echt gaan nadenken. [Forum en PVV zijn grotendeels communicerende vaten.] Was al meteen duidelijk. [Baudet (bijvoorbeeld Annabel Nanninga of Joost Eerdmans) zullen zich vermoedelijk wat minder blaaskakerig opstellen dan de huidige partijleider,] Gezien hun optreden tot nu toe zou ik daarvan maar niet uitgaan. [Inmiddels heeft hij zich echter bekeerd tot de theorieën van virusontkenner en complotwappie Willem Engel.] Baudet heeft nooit een coherente maatschappijvisie gehad. Een dergelijke ommezwaai maakt hij dan ook gemakkelijk. Een soort mini-Trumpje dus. Hij vaart op een vaag nostalgisch, extreem-rechts en reactionair onderbuikgevoel. Hij vindt het interessant een grote man te spelen. Waar het werkelijk om gaat: het welzijn en de toekomst van de bevolking als geheel, interesseert hem niet wezenlijk. Al met al een artikel dat weinig nieuws bevat.

5 Reacties
wegmetons
wegmetons12 okt. 2020 - 19:17

Uhm, hoe achterlijk de visie van Trump ook is: in tegenstelling tot Baudet heeft hij wel echt een visie. U en ik kunnen die visie maar een akelige visie vinden (dat vinden wij beiden), hij handelt wel echt naar zijn visie. Verder helemaal met u eens en laten we hopen dat FvD zo snel mogelijk geschiedenis is.

Pater
Pater13 okt. 2020 - 2:34

@wegmetons Wat is die visie? Ik noem plat nationalisme / isolationisme, de rijken rijker maken, klimaatontkenning en de publieke sector verder uitroken eigenlijk geen visie, meer reactionair. Zie ik dat fout? En wat is het verschil met Baudet?

wegmetons
wegmetons13 okt. 2020 - 12:01

Nou bij Baudet is het meer zoals de wind waait, waait mijn rokje. Kijk, wat Trump doet is niet kicken. Ik vind t ook niets! Maar een nationalistische visie is ook een visie. Baudet is t ene moment voor een totale lockdown en het andere moment mag de kroeg geen minuut eerder dicht. Dat is geen visie, dat is slap gelul

Sonic2
Sonic213 okt. 2020 - 20:57

@ Weg met Ons Trump en ook die 2 Nederlandse nationalistische clowns hebben geen visie. Ze verkopen een sprookjeswereld en dat doen ze prima. Een wereld waarin zij voor het volk staan. En waar we weer gezellig terug gaan naar de jaren 50. Geert brengt de Gulden terug. Stuurt de moslims weg. En we gaan weer terug naar de jaren 50. Totaal onderbelicht gebleven ook bij Hitler. Hitler deed hetzelfde. Duitsland moest weer terug naar de tijden van voor de dolkstoot. Voordat het land kapot werd gemaakt door Joden en socialisten. Ultra rechts heeft geen visie en absoluut GEEN inhoud. Dat wil ik nog wel 500 keer herhalen. Ze hebben wel een sprookjeswereld en sentiment. En daar is eigenlijk met geen goed fatsoen tegen op te boksen. Dat maakt ze ook moeilijk te bevechten.

Pater
Pater15 okt. 2020 - 3:18

@wegmetons Het is waar, Baudet & Wilders waren eerst voor hardere maatregelen, daarna niet: ze werden eerst geleid door hun eigenschap het nergens mee eens te zijn, daarna zijn ze toch Trump gaan volgen. Was dat het enige verschil?

wegmetons
wegmetons12 okt. 2020 - 11:28

Lood om oud ijzer is het. Baudet is welbespraakt echter als je door het taalgebruik heen prikt zegt ie heel enge dingen. Wilders heeft heel begrijpelijk taalgebruik en zegt heel enge dingen. Keuze tussen 2 kwaden is t

Richard58
Richard5812 okt. 2020 - 11:07

Er is nog een derde weg. De lemmingenweg en lost een groot aantal problemen direct op. Nederland zeker niet meer te vol en aanvulling vanuit fatsoenlijker delen van de mensheid, goed voor de economie veel minder uitkeringen en de woningmarkt normaliseert. Huren en prijzen kunnen fors omlaag. Dat is niet win-win maar de jackpot.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt12 okt. 2020 - 16:46

Leg eens uit, die lemmingenweg.

Richard58
Richard5812 okt. 2020 - 21:50

Dat lijkt me niet nodig. Als ze het maar doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2020 - 8:03

U weet niets van lemmingen zo te lezen

Richard58
Richard5813 okt. 2020 - 11:32

Nou ik heb het niet over massaal in de afgrond storten. Dat is niet eens echt waar. Maar lemmingenpopulaties groeien in bepaalde perioden tot wel 100 maal dat wat de natuur aan kan en dan krimpt de populatie dan weer tot behapbare aantallen. Zo dat niet mooi zijn als het PVV en FvD gepeupel weer de grootte aannam van de tijd van Janmaat. Terug de riolen in.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 okt. 2020 - 11:02

Nou, men kan straks ook terecht bij Code Oranje van van corruptie verdachte Richard de Mos. Dus er zijn intussen weer wat meer mogelijkheden om te kiezen op rechts.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2020 - 11:30

Gat in de markt zou een linkse partij zijn. Klinkt wat vreemd natuurlijk maar vroeger was dat eigenlijk heel normaal in Nederland. Had je de PSP, PPR, CPN, EVP tsja wat is er toch met links gebeurd?

Aart van de aap
Aart van de aap12 okt. 2020 - 14:39

Griezel Ik denk dat links ideologisch gewoon van de kaart geveegd is, in de jaren 90. Het sovjet blok was ingestort, de PVDA werd toen de VVD en het anarchisme/de kraak beweging was in de jaren tachtig al de staat uit geramd, vrij letterlijk. Dus ja, op links blijft dan niets meer over. Toen kwam de SP dat gat opvullen, als oppositie partij. Ik heb zoiets van, je kan wel een partij beginnen. Maar als mensen zichzelf niet als werkende zien, maar als 'ondernemers', ook al hebben ze geen cent te makken. Dan gebeurt er toch niets verder. Het is een mentaliteit verandering, die nodig is. Ik ken bijvoorbeeld arme mensen, die VVD stemmen, omdat ze denken dat ze ook ondernemers zijn. Dat is het werkelijke probleem.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 okt. 2020 - 14:23

De SP was er al . Maar mensen van buitenlandse afkomst zat toen en nu nooit zo lekker bij de SP. Tel daar bij op dat ze in gemeenteraden helemaal niet zo links zijn als ze zich doen voorkomen. Ik noemde overigens de partijen op die opgegaan zijn in GroenLinks - wat een grote teleurstelling was dat toch. Een groot links blok muteerde snel tot een neoliberale groenyuppenpartij .

Norsemen
Norsemen12 okt. 2020 - 10:51

Zijn er ook niet teleurgestelde FvD aanhangers? Er lopen immers nog steeds niet-blanken rond in Nederland.

De Vries3
De Vries312 okt. 2020 - 10:40

Het zou me trouwens weinig verbazen als Geert Wilders de FvD op den duur toch wilt inlijven en van de PVV een ledenpartij gaat maken. Thierry zal worden gewipt onder de noemer, “incompetente praatjesmaker en fopintellectueel”. Wilders behoudt touwtjes in handen, maar dient de macht enigszins te delen. - Ik vraag me dan wel af, FVD wilt besturen en zit Wilders dat niet te veel in de weg.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 okt. 2020 - 16:17

De FVD was toch een net alternatief voor die veroordeelde criminele haatzaaier? En nu zullen ze samen gaan? Buiten het feit dat Baudet statutair niet "gewipt" kan worden uit die extreem rechtse "Sterke Leider" beweging. Het etterende begrip "Forum voor democratie" maakt nog geen democratie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 okt. 2020 - 10:28

De stem van mensen die voor deze partijen kiezen doet er niet toe. De PVV of het huidige FVD zal nooit in een coalitie stappen. En zoals Dijkhof terecht opmerkte, iedere moeite die je als partij doet om die groep kiezers te paaien is verspilde energie. Bovendien zorgt het voor enorme ruis in de communicatie met je vaste kiezers. Je jaagt de gematigde VVD stemmer naar andere partijen dus wat is per saldo je winst? Ik denk dat 10% van de kiezers er min of meer bewust voor kiest om niet mee te willen doen. Ze zijn tegen de gevestigde partijen en steunen partijen die zich op geen enkele manier inspannen om er samen met andere partijen iets van te maken. Hun netto resultaat is nul komma nul. Toch ontvangen deze partijen subsidie en worden ze betaald omdat ze zetels bezet houden. Het feit dat hun kiezers dat blijkbaar prima vinden zegt genoeg over hun motivatie en hun beoordelingsvermogen. Zulke kiezers wil niemand hebben.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 okt. 2020 - 12:32

PVV en FvD hoeven niet mee te regeren. Alleen al door hun aanwezigheid schuiven partijen als VVD, CDA en D66 al op naar rechts. Met name VVD en CDA nemen meer en meer over van PVV en FvD.

Paul250371
Paul25037112 okt. 2020 - 10:12

PVV of als ze dat onfatsoenlijk vinden (hahaha) dan neemt de Rutte "de herder" de extreem rechtse elementen graag op in zijn "flock". Hij bedient ze ook al jaren met een glimlach.

2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker12 okt. 2020 - 10:58

Onzin, Rutte is in de praktijk pro-EU. Hij trekt met plezier onze beurzen voor zuid Europa. Dan kan je beter D'66 stemmen. Dan stem je pro-eu zonder jezelf een rad voor ogen te laten draaien.

Paul250371
Paul25037112 okt. 2020 - 16:11

Den Flexwerker Wat een ongefundeerd gelul. Dus omdat Rutte Pro EU is denk jij dat het geen alternatief is voor de extreem rechtse stumpers. Als Baudet het zo crue maakt dat Jan de xenofobe ondernemer, met pijn in zijn hart, de FVD moet verlaten omdat hij vergeleken en wellicht gelieerd aan Q en Lange Frans dan zijn de uitbuiters van Rutterechts weer een behoorlijk alternatief. Hun xenofobie wordt ook bevredigd bij de VVD (en CDA). "Hij trekt met plezier onze beurzen voor zuid Europa." Ik geloof dat jij heel erg in de war bent. Heel erg. "Dan kan je beter D’66 stemmen. Dan stem je pro-eu zonder jezelf een rad voor ogen te laten draaien." FVD afvallige, die gaan niet naar D66.

snieanders
snieanders12 okt. 2020 - 9:50

Ja wat moet je anders als de VVD Groen Links links heeft ingehaald?. SGP? zeg het maar..............

3 Reacties
rvb2
rvb212 okt. 2020 - 10:35

VVD is nog steeds zeer rechts, maak je maar geen zorgen. En anders zijn er nog SGP en CDA. De rechtse kiezer heeft genoeg keuze naast PVV en FVD.

Kuifje3
Kuifje312 okt. 2020 - 14:31

De rechtse kiezer (wat is dat?) heeft niets te zoeken bij CDA of VVD. met name bij het CDA is om het hardst geroepen hoe fout de PVV EN FvD wel niet zijn. Ook de overduidelijke afkeer van Rutte’s VVD jegens deze mensen weerhoudt ze ervan om die kant uit over te stappen. Voor een fatsoenlijke benadering van de rechtse kiezers moet je vreemd genoeg eerder bij de PvdA zijn die wat meer oog heeft voor de problemen waardoor mensen op deze partijen stemmen. Ooit was ook Jan Marijnissen een fatsoenlijke vertegenwoordiger van de tegenstanders van rechts, maar zijn dochter komt kwa niveau (helaas) niet echt in de buurt.

Paul250371
Paul25037112 okt. 2020 - 16:32

Voor mensen zoals jij die zich hard hebben gestoten en rare dingen opschrijven is de SGP inderdaad een goed alternatief.

VaderTijd
VaderTijd12 okt. 2020 - 9:49

Kan Thierry weer lekker zijn tijd besteden aan het perfectioneren van zijn potjeslatijn en het lavendelsnuiven. En homo-erotische foto's maken, samen Gekke Henkie Krol

Marcus A.2
Marcus A.212 okt. 2020 - 9:28

Als de fvd stemmers overstappen naar de pvv dan komt deze volgens de laatste peilingen op 33 zetels... evenveel als de VVD. En bijna net zo veel als SP, GroenLinks en D66 samen. Gelukkig is de PvdA als redelijke linkse partij bezig met een kleine comeback, maar 16 zetels is nog steeds erg weinig. Conclusie lijkt dat links nu al dik verloren heeft. Opnieuw.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 okt. 2020 - 16:43

Mocht je gelijk hebben dan zou me dat niets verbazen. Wij hebben een land wat bang, arm, dienstig, en xenofoob gemaakt is door het rechtse tuig met genoeg hulp van zogenaamde linkse neo liberale rovers in arms. De rechtse schaamtelozen hebben een perfect klimaat geschapen om er steeds mee weg te komen. De neo liberale, kapitalistische dictatuur vertoont, zeker in Coronatijd, wel de tekortkomingen die steeds moeilijker kunnen worden, in het geval van Rutte, weggelogen, -gelachen. Maar wie weet heeft de boef nog respijt. Er zijn gelukkig voor rechts nog minderheden genoeg die ze kunnen framen. We gaan het zien.

LBNB
LBNB12 okt. 2020 - 9:27

Baudet heeft nare trekjes, op hem zou ik niet snel stemmen. Joost Eerdmans vind ik dan weer een beter alternatief, maar op tv komt ie mij iets te pro Trump over. Het is zo jammer dat de socialistische partijen hier zich niet hetzelfde zijn gaan opstellen als in Denemarken. Op die manier zou links weer kunnen winnen.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 okt. 2020 - 10:53

@LBNB "Joost Eerdmans vind ik dan weer een beter alternatief, maar op tv komt ie mij iets te pro Trump over." Kan je uitleggen wat je zo aantrekkelijk aan Eerdmans vindt? Welke politieke standpunten je aanspreken?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 okt. 2020 - 11:07

U zegt eigenlijk dat links hun idealen moeten opgeven in ruil voor zetels? Dat heet opportunisme. Dat lijkt mij niet de goede weg. Een partij moet kiezers vinden bij hun standpunten en niet andersom. Dat is overigens al een paar keer misluktm, uw denkwijze. We hadden Trots op NL en de Partij voor de niet stemmers......... Hun programma's.... uh ... hadden ze programma's...... werden aan gepast aan de waan van de dag. Dat leverde potsierlijke taferelen op.....

Paul250371
Paul25037112 okt. 2020 - 16:20

Baudet, Wilders, Eerdmans, Bosma, Nanninga, Roos, Dijkgraaf, De Winter, Van Staaij, Rutte, Zijlstra, Hagema, Handpop Hiddema, De Mos, en noem dat hele extreem rechtse zooitje maar op. tomato tomato potato potato