Joop

Voor mensen die kampen met ADHD is boodschappen doen veel duurder

  •  
26-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2820 keer bekeken
  •  
50244094481_3295f7bf0a_k

© cc-foto: Marco Verch

Mensen die kampen met ADHD komen door hun stoornis relatief vaak in financiële problemen. Zo geven ze tot vier keer meer geld uit bij het boodschappen doen omdat ze veel meer dan anderen impuls-aankopen doen. The Guardian bericht over een enquête die is uitgevoerd onder mensen met ADHD. "Een supermarkt is een nachtmerrie," zegt een 24-jarige vrouw Hannah . Ze voelt zich tijdens het boodschappen doen "als een 3-jarige in een snoepwinkel". Ze maakt vooraf aan ieder bezoek nauwkeurig een boodschappenlijst waar ze zich strikt aan moet houden. Het komt neer op een permanente strijd tegen het doen van impulsaankopen. 

60 procent van de ondervraagden stelt dat ADHD direct van invloed is op hun financiële situatie. Gemiddeld zijn ze als gevolg van de stoornis volgens eigen schatting meer dan 1800 euro per jaar kwijt aan extra uitgaven. Ze kampen daardoor met geldgebrek en zijn amper of niet in staat om te sparen. 31 procent van de ondervraagden zit in de schulden, tegenover 11 procent van de bevolking. De drie belangrijkste kenmerken van ADHD zijn impulsiviteit, concentratieproblemen en hyperactiviteit.

Volgens The Guardian is er te weinig aandacht voor het verband tussen de stoornis en geldproblemen. Mensen met ADHD kampen vaak met een gebrek aan geldbesef. Hannah zegt dat ze in tegenstelling tot andere mensen nooit een idee heeft van hoeveel geld ze tot haar beschikking heeft. "Andere mensen hebben een soort programma in hun hoofd dat bijhoudt wat ze wel en niet kunnen kopen. Ik heb dat niet. Iedere keer als ik op mijn bankrekening kijk is het voor mij een totale verrassing."

De geldproblemen, of dreiging daarvan, bezorgen de getroffen personen ook permanente stress. Een vrouw vertelt dat ze regelmatig in de problemen kwam omdat ze zich 's avonds laat abonneerde op diensten en dat daarna weer vergat. Ze kwam in rustiger vaarwater doordat haar bank waarschuwingen afgeeft bij dergelijk gedrag. Het onderzoek waarover The Guardian is uitgevoerd in opdracht van een bank die zegt speciaal rekening te willen houden met de gevolgen van de stoornis. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van speciale kleuren om het inzicht krijgen in de eigen financiële situatie te vergemakkelijken. De belangenorganisatie van mensen met ADHD juicht die ontwikkeling toe: "Het hebben van controle over en inzicht in de eigen financiën is cruciaal voor deze mensen."

cc-foto: Marco Verch 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jun. 2022 - 10:12

Ik ben bang dat dat boodschappenlijstje bij 'impulsaankopen' niet werkt!

PGS
PGS27 jun. 2022 - 5:48

Goed dat hier aandacht aan wordt besteedt. De moderne supermarkt is een soort kermis die constant om aandacht vraagt met zijn aanbiedingen en dergelijke. Hoewel ik geen ADHD hebt, ga ik nooit zonder boodschappenlijst boodschappen doen en betaal contant. Dit zorgt er voor dat ik nooit te veel uitgeeft dus ook niet voor verrassingen komt te staan.

pahan
pahan27 jun. 2022 - 5:42

Op zich klopt het verhaal wel. Maar eigenlijk is het ook een oproep aan mensen die niet gediagnosticeerd zijn en zich hier in herkennen om toch eens met een deskundige te gaan praten. Het aantal niet gediagnosticeerde mensen in het autisme spectrum is natuurlijk niet bekend, maar als ze er van zichzelf achter komen is het meestal aan het eind van wat mislukte relaties en een berg schulden.

Mirzas
Mirzas26 jun. 2022 - 20:04

Tja? Ik kan hier niet veel meer mee dan het ter kennisgeving aannemen. Vervelend en lastig. Maar ik zou eerder zelf actie ondernemen dan de bank 'njet' te laten verkopen bij de kassa.

Wie o Wie
Wie o Wie26 jun. 2022 - 17:59

Tip 1: Boodschappen laten bezorgen Tip 2: nooit met honger/voor het eten naar de supermarkt, maar net na het eten.