Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Voor het kabinet-Rutte zijn coronadoden maar een statistiek'

  •  
12-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nederland, en vooral ook zijn premier Mark Rutte, wordt geleid door ‘een politiek van gevolgen’, betoogde hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers enige tijd geleden in een essay in De Groene. Dat komt erop neer dat de kabinetten-Rutte bij besluitvorming vooral kijken naar wat het met de populariteit van de regering doet in plaats van naar wat het werkelijk voor verschil maakt. Segers is in aanloop naar het komende week verwachte regeerakkoord te gast bij Buitenhof om het over dat beloofde ‘nieuw elan’ van het komende kabinet te hebben, samen met Al Jazeera-correspondent Step Vaessen.
Segers stelt vast dat de kabinetten-Rutte helemaal geen interesse hebben in het daadwerkelijk doorgronden van problemen. Men kijkt vooral naar de effecten van beleid en in hoeverre dat direct voldoening oplevert. Wat werkelijk de oorzaak van de problemen is en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden, is van ondergeschikt belang. Step Vaessen herkent het beeld dat Segers schetst. Na ruim twintig jaar gewerkt te hebben in onder meer Azië en Rusland, kwam ze terug in een Nederland dat ‘heel erg in zichzelf gekeerd is, hard geworden is en er is weinig kritiek.’
Vaessen beschrijft hoe ze vanuit Moskou de coronatoespraak van Rutte in het Torentje bekeek en schrok van diens aankondiging te streven naar groepsimmuniteit, oftewel het willens en wetens opofferen van een onbekend aantal mensenlevens omwille van een op dat moment nog grotendeels onbekend virus op basis van een onbewezen tactiek. Die toespraak werd tot Vaessens grote verbazing alom geprezen in Nederland, terwijl ze zelf van dichtbij meemaakte hoe in de rest van de wereld de problematiek volkomen anders werd aangepakt.
Het beeld van Rutte als de grote staatsman in crisistijd, leverde hem bij de Kamerverkiezingen veel steun op. Die steun is in de maanden die er sindsdien verstreken zijn fors afgebrokkeld en inmiddels staat nog maar zo’n 16 procent van de Nederlandse bevolking achter het gevoerde coronabeleid. Segers heeft op dat gebied dan ook een vernietigend oordeel over Mark Rutte, Hugo de Jonge en ook het Outbreak Management Team (OMT). Volgens hem weten regering en OMT veel, gebaseerd op statistieken, maar begrijpen ze tegelijkertijd niet wat dat betekent: ‘Iets weten is iets anders dan iets begrijpen’, zegt Segers, die direct duidelijk maakt wat daarvan de gruwelijke gevolgen zijn:
"In veel Europese landen was de focus op het voorkomen van doden en daar draait het coronabeleid uiteindelijk politiek om in de meeste Europese landen. Dat is hier nauwelijks aan de orde geweest. Het is een statistiek, een randvoorwaarde die er ook nog is in dat hele dashboard waarmee gewerkt wordt. Dat is heel erg veelzeggend."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (110)

OlavM
OlavM14 dec. 2021 - 0:04

En interessant dubbelinterview, waarin Segers en Vaessen rake, zinnige opmerkingen maakten. Meer diepgang dan het gebruikelijke gekeuvel in "talkshows".

Greendutch
Greendutch13 dec. 2021 - 12:13

Degenen die problemen veroorzaakt hebben zijn niet in staat om die op te lossen! als dit nu maar bij Rutte binnenkomt want het huidige kabinet beseft niet dat een groot deel van de mensen in dit land het ook zo ziet als Segers maar dat het -zoals gewoonlijk op rechts- meer om de poppetjes gaat dan om wat heb best gedaan kan worden om dit land voor iedereen een goede toekomst in te leiden. Rutte heeft steeds gezegd dat HIJ verantwoordelijk is voor als er fouten gemaakt worden door 'zijn' mensen dus moet hij nu verantwoording nemen voor : ***de toeslagenaffaire, ***Groningen, ***woningtekort ***stikstofprobleem ***te lang niets doen aan milieuproblemen ***onderwijsproblemen (leesachterstand etc) en.....en......en.... dan kan hij ergens gaan leren om betrouwbaar te worden en niet meer te liegen hoe fijn zou het zijn als een betrouwbare, hardwerkende, probleemoplossende groep bestuurders aan zou treden op het bordes????

8 Reacties
Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 13:57

@greendutch Voor de toeslagenaffaire heeft hij verantwoordelijkheid genomen. Hij heeft zijn ontslag en dat van zijn kabinet aangeboden. Binnen een democratie is dat de ultieme consequentie van verantwoordelijkheid nemen. De stikstof problematiek is een groot probleem maar wel een mondiaal probleem. Je kunt moeilijk alleen Rutte aanrekenen dat er een co2 probleem is. Maar even voor die kiezer, waarvan het de meeste gewoon goed gaat, wat was het alternatief? Ploumen mede verantwoordelijk in Rutte 2 en geen aansprekend leider, Hoekstra medeverantwoordelijk in Rutte 3, seegers medeverantwoordelijk voor Rutte 3. Dan heb je aan de linkerkant klaver en Marijnissen die alleen maar roepen dat het mis gaat maar geen verantwoordelijkheid willen nemen voor moeilijke besluiten. En in ieder geval de kiezer niet wisten te overtuigen. En rechts heb je Wilders en baudet die ook roepen dat het mis gaat vanuit het tegenovergestelde perspectief maar geen realistische oplossingen bieden.

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2021 - 15:02

[Dan heb je aan de linkerkant klaver en Marijnissen die alleen maar roepen dat het mis gaat maar geen verantwoordelijkheid willen nemen voor moeilijke besluiten.] Je bedoelt rechtse besluiten. Helaas is dit wat betreft GL niet waar, zie Kunduz besluit, zie Lente-akkoord, zie leenstelsel. Wat heeft links dit opgeleverd? Behalve deelname aan een Amerikaans imperialistisch avontuur dat op een grote mislukking is uitgelopen en een verslechtering van de positie van armen en modale werknemers (huurverhoging, verhuurdersheffing, hogere AOW-leeftijd, verhoging BTW, minder studerenden uit armere milieus). Je geeft zelf al aan dat Ploumen medeverantwoordelijk is in Rutte2 dus geen serieus alternatief. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor Klaver. Als links echt een alternatief wil vormen dan zal ze moeten stoppen mee te buigen voor rechts en consequent op moeten komen voor de positie van werkenden en armen.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 15:18

@Jozias De ultieme consequentie is ontslag aanbieden en vetrekken, helemaal weg als premier. Wat jij noemt is geen ultieme consequentie als hij gewoon doorgaat met legen en bedriegen in Rutte 4. Er komt geen nieuwe bestuurscultuur en er komen geen radicale ideeën. Dat is wel de afgelopen tijd gebleken, waarin het 9 maanden heeft geduurd om een, in zijn woorden, flinterdun regeringsprogramma te schrijven, waarin hij regelmatig zijn geheugen weer kwijt was en er geen radicale ideeën kwamen. Net zo min bij de andere toekomstige regeringspartijen met de belofte van een nieuwe bestuurscultuur, ik herinner je er maar weer eens aan. Het is hoofdzakelijk nog meer van hetzelfde geweest, de compensatie duurde nog langer en werd alleen maar bureaucratischer van zowel de gaswinning schade als de Toeslagaffaire. Er kwamen nog meer lijken uit de archiefkasten te voorschijn van de belastingdienst (270.000 zelfs) en de 1250 van de jeugdzorg, de RvS deed nog een duit in het zakje, als de rechtspraak, het UWV en de gemeenten ook. Dat allemaal na de val van het huidige kabinet en er liggen vast nog wel wat memo's, briefjes en zwarte gelakte dossiers te wachten bij de verschillende instanties. Ook al is stikstof en CO2 een mondiaal probleem, toch zal Rutte iets moeten gaan doen op landelijk niveau, er zijn toch afspraken gemaakt en de rechter heeft ook gevonnist. Wijzen naar een gebrek aan een alternatief is juist het fundamentele probleem, er is geen perspectief en geen alternatief en daarmee is de democratie de nek om gedraaid. Als het niet meer uitmaakt wat de kiezer stemt, is er een totalitair systeem wat op papier een democratie heet, maar in werkelijkheid repressief is, zeker gezien de Toeslagaffaire. Je beschrijft de werkelijkheid en dat kan iedereen zien en ervaren. Ook jij komt niet met oplossingen, behalve roepen dat Rutte ons zal redden. Dat is aantoonbaar fout gebleken de laatste 10 jaar en heeft geleid tot de puinhoop waar we nu inzitten en dan gaan dezelfde mensen ons redden, Ik weet zeker van niet. Anders hadden ze het al gedaan toch?

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 16:17

@gimli De ultieme politieke consequentie is het aanbieden van het ontslag en teruggaan naar de kiezer. Dat is het geval als een minister politiek verantwoordelijk is voor zijn eigen daden maar ook als deze politiek verantwoordelijk is voor de daden van zijn voorganger en/ of zijn ambtenaren. Het ontnemen van het passief kiesrecht is een maatregel die slechts in uitzonderlijke gevallen door de rechter kan worden opgelegd. En ik verklap alvast, dat is niet in dit soort gevallen. Het staat in een democratie iedere burger vrij om zich verkiesbaar te stellen dus ook Rutte. En bij voldoende stemmen komt hij of zij gewoon in de kamer. Of hij na het aftreden zich verkiesbaar stelt is een persoonlijke afweging en een interne partijaangelegenheid. Daarna is het een kwestie van vertrouwen. Kennelijk heeft de meerderheid van de kamer vertrouwen in Rutte als premier als hij een vierde termijn krijgt. Ik heb nooit op Rutte gestemd en u waarschijnlijk ook niet en u vind het een hele slechte premier maar zolang er 2 miljoen mensen op hem stemmen heeft hij een democratisch mandaat. Overigens het grootste mandaat van alle kamerleden. Dat is hoe een democratie werkt. Een volksvertegenwoordiger zit er primair voor zijn eigen achterban.

frankie48
frankie4813 dec. 2021 - 17:23

Beste Jozias, Ik mis de woorden 'uiteindelijk' en 'toen het niet anders meer kon' als jij het over zijn verantwoordelijkheid nemen wilt hebben.

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 18:32

@frankie Het rapport van de onderzoekscommissie kwam net voor het kerstreces en na het kerstreces zijn ze afgetreden. Tussendoor zijn verantwoordelijke bewindspersonen al afgetreden. Het was inderdaad onvermijdelijk.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 21:42

@Jozias Ik heb het nergens over passief stemrechte gehad, als Rutte niet snapt nadat een van de slachtoffers zelfmoord heeft gepleegd, waar hij als premier verantwoordelijk voor is, dan snap ik niets van je morele en ethische kompas. Dat is dan wekelijk helemaal kapot en dat zegt meer over jouw integriteit en ziel dan over mijn redenen om dat stuitend te vinden dat er nog mensen zijn die hem als premier terug willen zien komen in Rutte 4. Laat het even bezinken, 47.000 onschuldige mensen doelbewust geruïneerd, 1250 kinderen uit huis geplaatst, 270.000 onschuldige mensen op zwarte lijsten, de rechtstaat omgevormd tot een corrupt stelsel, de RvS gesloopt, de jeugdzorg afgebroken, en met als smoes dat komt door de Bulgaren. Dit heeft nog nooit een regering voor mekaar gekregen en dat allemaal expres en doelbewust verborgen tijdens 10 jaar, dossiers zwart gemaakt en de democratie verkwanseld. Ik snap het niet meer, wat moet Rutte dan nog doen om wel op te rutten? Dan is er toch werkelijk geen gerechtigheid meer in Nederland. Als dat normaal gevonden wordt door sommige mensen, is het wel erg gesteld met de mentaliteit van die mensen. Als iemand dat op zijn geweten heeft en nog niet snapt dat hij echt moet vertrekken, dan is er iets principieels fout in de geesten van zijn aanhangers en de mensen die dat acceptabel vinden.

Jozias2
Jozias214 dec. 2021 - 7:45

@gimli Het was inderdaad een groot drama maar je hoeft de feiten niet te verdraaien. Er is een groot aantal mensen gedupeerd maar niet al die mensen zijn geruïneerd. Dat is een fractie daarvan. Er zijn 1250 kinderen uit huis geplaatst gedurende een aantal jaren maar dat aantal wijkt niet af van wat je statisch zou mogen verwachten, daarnaast waren er goede redenen voor de uithuisplaatsingen en lag de oorzaak niet zozeer bij de toeslagenaffaire. Daarnaast denk ik dat het op pad sturen van duizenden militairen met een onuitvoerbare missie met duizenden doden tot gevolg wel een tandje kwalijker was. Maar Wim kok en relus ter beek hebben daarna gewoon nog politieke functies bekleed.

Norsemen
Norsemen13 dec. 2021 - 12:00

"Dat komt erop neer dat de kabinetten-Rutte bij besluitvorming vooral kijken naar wat het met de populariteit van de regering doet in plaats van naar wat het werkelijk voor verschil maakt." Het gevolg van populisme.

2 Reacties
gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 13:55

@Norsemen Het populisme is een gevolg van het neoliberalisme en het TINA systeem , waarbij geen alternatief en geen perspectief wordt geboden aan de gemiddelde burger. In combinatie met het individualisme gaan mensen politiek shoppen, wat heeft geleid naar de versplintering in de politiek en populistische partijen. Je moet wel omschrijven wat populisme betekent en of het een negatieve of positieve annotatie heeft. Gezien vanuit de aanhangers wordt het een geuzennaam, vanuit de tegenstanders is het een vaak gebruikt trucje om andersdenkenden op een luie manier weg te zetten als populistisch. Onbelangrijk en vooral negeren, en hopen dat ze verdwijnen. Gezien het verleden sinds de opkomst en neergang van de LPF kun je stellen dat de aanhangers radicaler worden in hun opvattingen, wat de tegenstanders sterkt in hun standpunt en wens tot negeren en ridiculiseren, stigmatiseren is ook een veel voorkomende tactiek en ook nog steeds negeren. De maatschappelijke problemen zijn groot en worden al een hele lange tijd genegeerd en ontweken. Het systeem biedt de slachtoffers geen alternatief en geen perspectief op verbetering. Rutte blijft liegen en zijn ministers ploeg blijft blunderen. Er wordt weinig fundamenteels opgelost en het populisme wordt zelfs al oorzaak aangewezen. Dat is natuurlijk bullshit, het wantrouwen van de burger heeft een reden en daar ligt de oorzaak. Het grenzeloze wantrouwen en controle zucht van de overheid en de hardvochtigheid waarmee onschuldige mensen zijn verruïneerd, met behulp van vrijwel alle relevante instanties, en het is een hele lijst, is stuitend. Nu gaan de daders gewoon door en de burger mag hopen zonder enige bewijs, dat de daders gewoon doorgaan waar ze al 11 jaar mee bezig waren. Ervaringen uit verleden zijn een zekerheid voor de toekomst. Als dezelfde partijen en dezelfde mensen, die deze ellende veroorzaakt hebben, de dossiers hebben zwart gelakt, 270.000 onschuldige mensen op zwarte lijsten hebben gezet, want zo lang je verdacht bent, ben je onschuldig. Daarnaast 47.000 gezinnen met behulp van de instanties kapot gemaakt hebben en dan gaan ze gewoon door met een leugenachtige en vergeetachtige premier? Dat wegzetten als populisme getuigt van een moreel en ethisch kapot kompas in de personen, die dat goedkeuren en begrijpelijk vinden. Dan is de democratie geen zak meer waard en dan regeert de corruptie. Zeker gezien de manier waarop de multinationals bevoordeeld worden in dit falende systeem.

Norsemen
Norsemen15 dec. 2021 - 8:19

@gimli Je lijkt niet te beseffen dat het de laatste 25 nog nooit zo goed is geweest voor de gemiddelde burger, en dat het nog steeds beter wordt voor die gemiddelde burger (los van Corona). En voor de één wordt populist een geuzennaam omdat ze niet inzien hoe dom dat is, voor een ander wordt racist weer een geuzennaam. Maar allemaal los hiervan is het gevolg van populisme nu eenmaal dat partijen meer bezig zijn met hun populariteit dan met een visie of beleid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2021 - 10:08

Mathieu Segers slaat precies de spijker op de kop! Ze hebben het beiden goed gezien. Dat is het voordeel als je er vanaf de zijlijn tegenaan kijkt. What you see is wacht you get!

adriek
adriek13 dec. 2021 - 9:25

"Men kijkt vooral naar de effecten van beleid en in hoeverre dat direct voldoening oplevert." Dat is toch ook het ultieme resultaat van neoliberaal kapitalisme? Eigen ego eerst, alles mag als het winst oplevert, wie niet verdient heeft dat verdiend.

1 Reactie
The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 9:37

Eirde - Precies, dat is het ultieme resultaat van de denkwijze waar jij steeds propaganda voor maakt.

ljhbouwman
ljhbouwman13 dec. 2021 - 9:20

Het is maar de vraag of Mark Rutte werd afgerekend als enkel crisismanager. Dat is een affront voor zijn kiezers. Het tegendeel is even goed mogelijk. Die kiezers zagen wat anderen niet wilden zien, namelijk dat Mark Rutte de juiste man was voor de juiste tijd. De tijd werkt als een zeef. En het geheugen van de mens is buitengewoon kort. Kortom, de schepping is verre van volmaakt. Wie denkt dat het niet zo dat de mesn perfect is beschouw ik als verwaten. Sorry. .

4 Reacties
Effie2
Effie213 dec. 2021 - 14:02

Zou het niet zo zijn dat Mark Rutte die juiste tijd van jou als geen ander heeft vormgegeven?

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 dec. 2021 - 14:03

Call me verwaten, maar als het uit de mond van Bouwman komt, plaats ik er graag een minteken voor, om te zien wat ongeveer mijn mening is.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2021 - 14:19

"Die kiezers zagen wat anderen niet wilden zien, namelijk dat Mark Rutte de juiste man was voor de juiste tijd." "Die kiezers" dat was ca 33%. Tweederde zag dus duidelijk NIET de juiste man in hem. En dat is inmiddels, ook de VVD is in de peilingen gedaald, nog minder geworden. Het is dankzij de grote versplintering dat deze zelfingenomen zelfreflectie-ontberende premier opnieuw premierskandidaat is.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2021 - 14:20

Correctie: Tweederde zag dus duidelijk NIET de juiste man in hem. En dat is inmiddels, ook de VVD is in de peilingen gedaald, nog MEER geworden.

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 9:19

Ik zag een gesprek tussen twee mensen die het roerend met elkaar eens waren. Waarbij ook de presentator de rol van aangever aannam zonder kritisch tegengeluid. Een paar kanttekeningen: ja Nederland pakte de coronavirus anders aan dan de Aziatische landen maar de stelling dat het afweek van de rest van de wereld of Europa is niet juist. In geen enkel Europees land stond het voorkomen van doden ten koste van alles voorop. Enerzijds wordt er gewezen naar de Aziatische aanpak en tegelijkertijd de zweedse aanpak als succesvol bestempeld. De Zweeds aanpak was nog minder streng dan in Nederland. Het is uiteraard prima om kritisch te zijn en een deel van de kritiek is terecht maar dit was wel heel veel eenzijdig kritiek uiten zonder echte onderbouwing of tegen geluid.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 8:18

De opportunistische draai van velen is dan weer erg voorspelbaar. Komen er echte inhoudelijke argumenten en voorbeelden, dan draaien sommige hun mening als een blad aan een boom om. Daarbij missen ze de afgelopen 2 jaar, waarin Rutte constant op het schild werd gehesen en de Jonge met zijn kekke schoentjes het niet zo goed deed, maar ja, ga er maar tegenaan staan. Het was toch echt een crisis. Opportunistisch en hypocriet en dan zeg ik het nog heel netjes.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2021 - 10:20

gimli55 Zou jij ook eens naar jezelf willen kijken. Mensen zijn het juist vaak wel met je eens maar niet met de conclusie die je automatisch trekt wat betreft vaccinatie nu we eenmaal in die omstandigheden zijn beland, waarin we nu zitten. Jij bent zelf diegene die dat iedere keer weer verbind met elkaar en niet los kunt zien van elkaar. Met meer bedden bespaar je niet automatisch heel veel meer levens als je nu niets doet aan het aantal besmettingen en mensen redt via vaccinatie, waardoor mensen niet in het ziekenhuis op de IC belanden en sterven. Mensen willen gewoon herel graag levens sparen. Daar is niets mis mee maar volgens jou dus wel. Als je dat niet wil zien dan kan een ander ook niets meer en houdt op te reageren. Je beschuldigt mensen van iets wat ze niet zeggen en blijft dat hardnekkig volhouden. Dan is het niet vreemd dat mensen ophouden nog op je te reageren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2021 - 10:23

die omstandigheden= de omstandigheden. herel= heel graag.

frankie48
frankie4813 dec. 2021 - 10:49

Beste gimli55, Hadden we iets anders verwacht dan! En ik zou het willen omdraaien, ze begrepen elke keer dondersgoed welk leed ze gingen veroorzaken met hun uitgestippelde neoliberale beleid, en zij wisten ook precies welke groep burgers daar weer het slachtoffer van gingen worden. En zij dit konden blijven doen omdat zij bij verkiezingsuitslagen zagen dat de groep burgers die daar beter van werden, maar op zeker op de hoogte waren van deze misdaden tegen de mensen die hiërarchisch gezien op de onderste ladder stonden, doodleuk zijn blijven steunen. De gele hesjes en het zo graag willen aanhoren op het torentje over de problemen die volgens deze bezorgde burgers in onze maatschappij afspeelde, terwijl de neoliberale ratten allang op de hoogte waren van wat erbij de belastingdienst afspeelde, en hoeveel leed zij in de hele maatschappij bij de allerzwakste hadden veroorzaakt, is daar het levende bewijs voor.

DaanOuwens
DaanOuwens13 dec. 2021 - 12:12

@ gimli55 Jij schrijft: Komen er echte inhoudelijke argumenten en voorbeelden, dan draaien sommige hun mening als een blad aan een boom om. Inhoudelijke argumenten en voorbeelden kunnen door jou niet herkend worden. Zo beweer je al honderden maken dat het uitbreiden van IC-bedden de oplossing is voor corona. Inhoudelijke argumenten en voorbeelden zijn hier te vinden. https://nos.nl/artikel/2409039-opschalen-capaciteit-is-weg-uit-crisis-en-drie-andere-misverstanden-over-de-ic Maar jij bent niet in staat je eigen bubbel te verlaten om kennis te nemen van argumenten en voorbeelden. Daardoor heb je ook niet de vaardigheid om te boordelen of anderen hun mening veranderen. Jij slaat al maanden lang de plank mis.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 14:10

@Minoes&tuin Het ene staat ook niet los van het andere, het is de verdeel en heers tactiek om de bovenliggende partij te blijven, Covid was een zegen voor Rutte en die heeft hij optimaal gebruikt in de verkiezingstijd en de formatie. Het ligt aan het systeem en dat blijft zo. Het systeem faalt of het nu over milieu of klimaat, of maatschappelijk, Toeslagaffaire, gaswinning schade, institutioneel racisme en discriminatie, of de Covid bestrijding. Ik ben niet tegen vaccinatie en dat heb ik al vaak gezegd, ik ben zelfs voor de revaccinatie, dat heb ik ook al vaker gezegd. Ik ben alleen kritisch over de manier waarop en de uitsluiting en andere trucjes om de bekende zondebok te vinden. Kijk en luiste naar de speech die de nieuwe bondskanselier heeft gehouden. Jullie horen waarschijnlijk alleen maar dat hij allles ophoudt in de bestrijding, maar hij zei nog veel meer. Het is het bekende trucje, maak de slachtoffers eerst verdacht, wijs dan naar anderen en schuif langzaam op in je standpunten en laat het "volk" de rest doen. Hij zal altijd kunnen zeggen, dat heb ik helemaal niet bedoeld, of dat heb ik verkeerd herinnert. Alles heeft met alles te maken en je kunt niet opeens de Covid bestrijding los zien van de Toeslagaffaire of de gaswinning schade. De aanpak is constant dezelfde tactiek. Of mensen wel of niet op mij reageren, maakt mij geen zak uit. Ik hou iedereen een spiegel voor en dat beeld is niet altijd mooi en vaak gewoon lelijk. Ook voor mij, want dat betekent dat ik mensen niet heb weten te overtuigen, terwijl ik weet dat mensen die niet overtuigd willen worden, dat ook niet doen. Steeds vaker waait het gelijk mijn kant op, deze uitzending was daar weer een voorbeeld van en ik haal mijn informatie van vele plekken en mij makkelijk en lui wegzetten als wappie of antivaxxer, zegt meer over het gebrek aan inzicht van de reageerder.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 14:39

@Daan Hoe komt het dan dat Duitsland met veel meer IC bedden per 10.000 mensen, geen probleem heeft de patiënten op te nemen en zelfs die van ons erbij te nemen. Je herhaalt de toegestane propaganda van Rutte, iemand waarvan aantoonbaar bewijs is dat hij liegt en geen geheugen heeft. Wat hij gisteren vertelde, is hij vandaag weer kwijt. Om maar te zwijgen over de Jonge, die heeft er al zo vaak naast gezeten met zijn beleid, dat het tragisch wordt. Gommers werd door zijn eigen personeel teruggefloten toen hij had geopperd dat een uitbreiding niet nodig was. Heb je enig idee, waarom er zo veel IC verpleegkundigen weggaan, en kom niet met de smoes dat dat komt door de ongevaccineerden. Ik ben de zorg 24 jaar geleden verlaten om de belachelijke werkdruk en mijn salaris, in combinatie met de verantwoordelijkheid en de agressie op bijvoorbeeld de EHBO, ja ook toen al. Daar is niets mee gedaan, het aantal IC bedden is gehalveerd in 10 jaar tijd, er zijn 70.000 zorgmedewerkers uit de thuiszorg weggesaneerd, terwijl iedereen thuis moet blijven wonen. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan en jij komt met een discutabel voorbeeld, die niet eens valide is? Kom op je kunt beter. Ik zit in mijn eigen veilige bubbel, ga niet uit eten, niet naar de bioscoop en stop een hoop energie in mijn tijd op mijn werk. Was al met pensioen in nov. 2020, maar ja, sommige mensen zijn echt onmisbaar. Tot 1 april en dat is geen grap. Ik mag wel in de klas werken met 32 leerlingen om mij heen. Het verschil zit hem in het feit dat ik niet bang ben, en nog maar weinig geweest in mijn leven. Ik leef mijn leven zoals wij dat willen, mijn vrouw en ik. Daar horen keuzes bij en soms gaat het anders dan je zou willen, maar dan passen wij ons aan. Mijn advies is, dat zouden meer mensen moeten doen, ik verwacht ook niet dat we ooit terugkeren naar de pre Covid tijd, daar zorgt de politiek wel voor. Dat is ingezet en zal verder worden uitgebouwd, waarbij de vraag zal zijn : Is er nog ruimte voor de democratie in het nieuwe systeem. Ik heb gezien het korte verleden weinig vertrouwen in. Het huidige systeem lijkt democratisch, maar is door de uitwisselbare regeringspartijen zonder keuze van alternatief al heel lang geen sprake meer van. Verwachten dat het systeem oneindig is, is door het verleden met ineengestorte samenlevingen onzinnig. Er staan nog een reeks fundamentele problemen na Covid te wachten en dit systeem heeft daar geen visie over en mist oplossingen.

The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 13:57

DaanOuwens is weer eens niet in staat zijn eigen bubbel te verlaten om kennis te nemen van argumenten en voorbeelden.

pahan
pahan13 dec. 2021 - 6:42

Doden zijn voor de overheid altijd statistiek. Het gevoerde beleid werpt vruchten af voor de leerkrachten die straks meer salaris krijgen. Daar kleeft volgens deze redenatie dan bloed aan. Of slijm, eigenlijk. Het mooie is natuurlijk dat we met zijn allen Rutte zo gemaakt hebben. Op het moment dat hij ook maar iets persoonlijks los zou laten is de wereld te klein, dus laat hij niks los. En al die jaren op die positie laten zien dat dat precies is wat we nodig hebben. Ik heb nog ergens een boek liggen over Joseph Luns. Lees je eens in, en stel je voor dat die zich nu verkiesbaar zou stellen.

9 Reacties
lmgikke
lmgikke13 dec. 2021 - 7:58

Precies wat we nodig hebben? de Rutte doctrine? incompetentie (eigen woorden Rutte), liegen en selectieve vergeetachtigheid? Doden waren mensen. En door ze als statistieken te behandelen zijn er onnodig veel mensen overleden. Dus ja, daar kleeft bloed aan.

ljhbouwman
ljhbouwman13 dec. 2021 - 8:51

Het is nog steeds gewoon zo dat een land de regering krijgt die het toekomt. Dit is een goed land, dus is de leiding en het hoofd van de Staat dat ook. Zowel de eerste minister als de koning als de EU zijn niet geliefd bij een minderheid., maar er is geen beter alternatief. Ze blijven dus nog wel een lange tijd onder ons. Je moet uitgesproken verbitterd van aard zijn om dat niet te durven zien. De euforie voor Max Verstaooen duurt erg kort. Zo is het ook met vertrouwen. Dat komt en gaat. Het zijn de slechtste vruchten niet waaraan de wespen knagen.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 8:56

@pahan Is er tijdens zijn premierschap 1 fundamenteel probleem opgelost? Neen Is er tijdens zijn premierschap institutioneel racisme en discriminatie ingevoerd? Ja Is er te weinig gedaan aan de compensatie van de gaswinningschade? Neen Heeft Rutte de Rutte doctrine ingevoerd en zijn er vele zaken in de catacomben van de ministeries verborgen? Ja Liegt Rutte vaak en lijdt hij aan geheugenverlies? Ja 47.000 mensen slachtoffer van de Toeslagaffaire. 270.000 mensen op zwarte lijsten (no pun intended) 1250 kinderen uit huis geplaatst Foute besluiten van de RvS, jeugdzorg, UWV, belastingdienst, rechtspraak en geen bescherming van honderdduizenden burgers tegen de hardvochtige overheid. Daar heeft Luns niets mee te maken en is weer een afleidingsmanoeuvre van de neoliberale aanhangers. Neem echte verantwoordelijkheid, kijk in de spiegel en geef toe dat Rutte op moet rutten. Dit gedrag is onacceptabel en dat blijven goedpraten zegt iets over je morele en ethische kompas, wat volledig kapot is.

pahan
pahan13 dec. 2021 - 9:14

De Rutte doctrine. De man die het zichzelf onmogelijk maakte om in haar laatste weken bij zijn oude moeder op visite te gaan. Appelen varen en eten is de Nederlandse mentaliteit, dus hij had gewoon uitzonderingen af kunnen kondigen. Geen tijd om te rouwen, er stonden idioten met potten en pannen klaar om hem te overstemmen. Niet openlijk kunnen rouwen en alles geheim moeten houden omdat je weet dat er idioten met camera's in de bosjes gaan liggen. Algemeen belang telde zwaarder, en dat laat zien dat de man over een goed ontwikkeld moreel kompas beschikt. Als jij Rutte niet als mens kan zien maak je jezelf tot statistiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2021 - 10:26

Voor Rutte zijn ze nummers...ze worden ingecalculeerd in zijn beleid aan de hand van de drukte in de ziekenhuizen. Dat laatste is belangrijker dan levens redden.

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 11:54

@imgikke Aantal sterfgevallen zijn altijd statistiek. Zo is het aantal sterfgevallen per jaar in het verkeer ook aanleiding tot het nemen van maatregelen in het kader van de verkeersveiligheid. Je kunt geen landelijk beleid maken zonder statistiek. Overigens gebruiken ook tegenstanders van het regeringsbeleid deze statistiek bijvoorbeeld door het benoemen van de oversterfte.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 16:27

@pahan Kom maar met aantoonbaar bewijs dat je stelling over zijn mens zijn en dat de criticus niet meer dan een statistiek is? Het is weer het bekende mechanisme, onzin argumenten zonder onderbouwing. Iets onzinnigs roepen en dan wegduiken.

pahan
pahan13 dec. 2021 - 17:41

@gimli, Wegduiken is niet mijn ding. Jou ga ik niet overtuigen, je zit te vast in je vooroordelen. Toch, speciaal voor jou: https://www.vvd.nl/nieuws/99-redenen-om-op-mark-rutte-te-stemmen/ Je vraagt: Kom maar met aantoonbaar bewijs dat je stelling over zijn mens zijn en dat de criticus niet meer dan een statistiek is? Die begrijp ik niet, kan je die verduidelijken?

pahan
pahan14 dec. 2021 - 18:58

En geen reactie. Jammer, Gimli is weggedoken.

JasDon
JasDon12 dec. 2021 - 21:30

Helaas zijn er buiten het kabinet qua politiek niet veel andere (reële) smaken wanneer het Coronabeleid betreft. Ook de partijen buiten het kabinet hebben het laten liggen wanneer het ging om het najagen van een effectief beleid. Ik kan me bv. nog het gezeur van Klaver over zielige jongeren voor me halen. Allemaal minor stuff in een pandemie. En nee, ik ben ook geen fan van Rutte wanneer het Corona betreft.

3 Reacties
The Apple
The Apple13 dec. 2021 - 9:59

Wat "(reële) smaken" zijn bepaal jij natuurlijk.

JasDon
JasDon13 dec. 2021 - 14:07

Ik sloot dan vooral FvD, PVV en PvdD uit Apple. En ja, dat is een mening, zoals zoveel voorkomt op dit forum. Welkom op het internet Apple.

The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 9:29

Oh.....? Volgens mij staat daar: "Klaver".

khuat
khuat12 dec. 2021 - 19:24

De VVD haalde 34 zetels. Dat is nog geen 23% van de stemmen. Noem dat maar veel steun voor een groot staatsman. Dat de andere partijen nog minder stemmen kregen, geeft de VVD in het algemeen en Rutte in het bijzonder nog geen meerderheid. Het is natuurlijk veelzeggend dat we na een formatie van zo'n 9 maanden dezelfde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie in de kamer terugzien. Hoe hebben ze het in vredesnaam voor elkaar gekregen om het na een goede samenwerking van 4 jaar zo lang met elkaar oneens te zijn? En Rutte maar lachen; hoe lang de compensatie voor de gedupeerden van het toeslagenaffaire ook duurt en hoe erg het Groningse land blijft schudden. En als over ik weet niet hoelang die twee schandalen een beetje naar tevredenheid zijn opgelost, klopt Rutte zich weer schaamteloos op de borst dat hij de klus toch naar behoren heeft geklaard.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2021 - 21:48

Ik troost me met de gedachte dat als er in de toekomst nog geschiedenisboeken zijn hij er in zal staan als een ramp voor het land.

lmgikke
lmgikke13 dec. 2021 - 7:59

Griezel, ijdele hoop. Tegen die tijd is het onderwijs nagenoeg afgeschaft en zal niemand meer die geschiedenis kunnen lezen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 dec. 2021 - 18:54

Rutte heeft goed misbruik gemaakt van corona. Er zijn veel mensen voor omgekomen, maar zijn pr is geslaagd.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2021 - 21:52

Ruttes PR-team weet dat je alleen de grootste sukkels hoeft te overtuigen om genoeg stemmen te winnen (net als dat van Kaag overigens) en er is gewoon een groot deel van de wereld politiek analfabeet . Vroeger richtte men zich nooit op deze groep om reden dat men dat gewoon niet netjes vond. Nu zijn er duizenden wetenschappers en reclamejongens aan de slag te manipuleren op een niveau dat de wereld nog nooit eerder heeft meegemaakt. Ik zeg de wereld omdat het overal gebeurt .

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2021 - 10:27

Tom Lucassen Precies!

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 dec. 2021 - 18:45

Rutte en interesse in mensen? Die man is een holle pop. Geen greintje empathie bij die engerd te bespeuren.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2021 - 21:57

Dat komt omdat u de doelgroep niet bent . U eet niet bij de McDonalds , u gaat niet naar de IKEA met pasen en u hebt een broertje dood aan de toppers, u kijkt niet naar 'heel Holland poept' en u hebt nog nooit een juichpak aangedaan. Ik ken u niet maar dat weet ik allemaal van u door deze ene reactie .

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 dec. 2021 - 7:46

@Griezel, je moet nu wel eens een keer een keuze maken. Wie is nu de achterban van Rutte, Jan Modaal (McDonalds, IKEA, de toppers, etc) of 'de elite'?

Krek
Krek13 dec. 2021 - 9:54

Griezel, Da's knap. Krek gaat ook naar de Ikea met Pasen en gruwelt van de smakeloze, schrikbarend dure McDonalds hap. Krek heeft niks met de toppers, en krijgt al kromme tenen bij de woorden "heel Holland". Geen juichpak en geen onesie. Krek stemt VVD. Krek kijkt dan wel weer met veel plezier Formule 1, maar is dan weer niet een hardcore Verstappen fan. Kijk wel uit naar het komend seizoen met Russel in de tweede Mercedes, en hopelijk Perez die zijn draai gevonden lijkt te hebben bij Red Bull.

Krek
Krek13 dec. 2021 - 9:55

Gaat NIET naar de Ikea met Pasen...

Volrin
Volrin12 dec. 2021 - 18:38

Wat een hypocriete houding van Segers weer. Zijn eigen CU maakte deel uit van het laatste kabinet.

1 Reactie
Volrin
Volrin12 dec. 2021 - 18:39

Ah, had te snel gelezen. Gaat om een andere Segers.

ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 17:48

Als je denkt: ïk kan het beter"moet je zelf de politiek ingaanen dan je laten kie

4 Reacties
ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 18:18

Als je meent dat je het zelf beter kunt moet je je verkiesbaar stellen. Maar Zegers doet dat niet en ie vindt de kiezer dus onbeduidend. Edoch: de kiezer geeft altijd gelijk. Dat is de nou eenmaal de wet van de democratie.Zegers lijdt aan arrogantie.. . Dezeldfe arrogantie bezit Twam Huys, de ster die ook Willem Holleeder heel interessant vond en em een sterrenpodium bood. Willem Holleder is evenwel een troetel-criminleel. Die bied je je oor niet en helemaal niet dat van publiek dat aan je lippen hangt.. Het ging weer van"die Rutte, nooit meer". Dat zeiden Kaag en die andere Zegers ook..Dat mag, maar noem dan ook een alternatief en vraag het de kiezer. . De Van Dissel van Zweden kreeg het woord, met het idee k in Zweden hebben ze geen Rutte.dus gaat het daar beter. . Maar de Zweed weigerde te happen. Zweden is niet te vergelijken met Nederland. Zweden is veel groter in oppervlakte en ruimer met veel minder mensen. Dat helpt tegen elkaar pikken. Samengevat: als je mensen ten tonele voert die het met elkaar eens zijn in hun afkeer, krijg je natuurlijk geen debat, maar zit je de boel te verneuken.,

vdbemt
vdbemt12 dec. 2021 - 21:39

@ijhbouwman "Als je meent dat je het zelf beter kunt moet je je verkiesbaar stellen" 1 - Dat slaat natuurlijk nergens op. Dan zou bijna iedereen zijn mond moeten houden en alles voor zoete koek moeten slikken. 2 - Niemand in Buitenhof heeft gezegd dat ie het zelf beter zou doen. Zij hebben een analyse gegeven van wat er gebeurd/gaande is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 dec. 2021 - 6:16

Democratie is niet perfect, en het idee dat je koning of kabinet moet zijn voordat je de waarheid kan onderzoeken of vertellen is onzin. Niet 'arrogantie'.

The Apple
The Apple13 dec. 2021 - 7:30

"De kiezer" bestaat helemaal niet dominee Bouwman: de kiezer van de VVD denkt heel anders over Rutte dan degenen die op de SP stemmen. Bovendien zijn mensen die het met elkaar eens zijn in hun afkeer van Rutte het niet noodzakelijk eens met elkaar over andere zaken. Jij wilt helemaal geen debat, tenminste geen debat waarin alle deelnemers het -maar- over één ding eens zijn: hun afkeer van Rutte. Meer dan 2/3 van de kiezers heeft geen vertrouwen -meer in de VVD - https://www.ioresearch.nl/actueel/i-coalitie-op-17/

Eid
Eid12 dec. 2021 - 16:16

Ach het niet moeilijk om 'wetenschappers' te vinden, die weer eens een kritische opinie hebben over dit regeringsbeleid. En de vraag is had Buitenhof ook criticasters uitgenodigd als er een regering van linkse partijen had gezeten, die overigens -saillant detail- het beleid over het geheel steunen. En iedereen hier die bij ongeveer elk onderwerp leegloopt over Rutte: Blijkbaar heeft dat geen invloed op de kiezers(peiling).

3 Reacties
The Apple
The Apple13 dec. 2021 - 7:32

In de I&O-zetelpeiling die liep van 3 tot 6 december levert de VVD 4 zetels in en komt op 29 zetels. Daarmee is de VVD nog wel de (virtueel) grootste partij, maar het is de laagste stand in de I&O-peiling sinds juli 2019. - https://www.ioresearch.nl/actueel/i-coalitie-op-17/

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine13 dec. 2021 - 7:51

@Apple, ja de VVD zakt wat in, D66 en CDA verliezen fors. Hoeveel heeft 'links' er bij gekregen? Zelfs de zogenaamde linkse stemmers die strategisch Kaag hebben gestemd keren niet terug. De linkse partijen hebben dus blijkbaar ook niets beters te melden dan de regering qua corona.

LaBou
LaBou 13 dec. 2021 - 11:32

"Zelfs de zogenaamde linkse stemmers die strategisch Kaag hebben gestemd keren niet terug." Waarmee je dus erkent dat dit kabinet wel degelijk steun heeft verloren in maart. Die stemmen van D66 waren vooral bedoeld als steun voor een wezenlijk ander kabinet met een ander beleid. Eigenlijk vergelijkbaar met de PvdA in 2012. En oh boy, wat is de kiezer toen bedrogen. En wat heeft diezelfde kiezer toen teruggeslagen. D66 ondervindt nu hetzelfde.

Geen3
Geen312 dec. 2021 - 15:49

Coronadoden. Dat heeft MINDER met het beleid van de regering te maken, en MEER met het gedrag van mensen. Helaas, te veel mensen deugen niet.

Gerygrr
Gerygrr12 dec. 2021 - 15:27

Weten ze nu echt alles over corona dan? Ook omikron wordt weer op het verdeelde volk losgelaten met naar het lijkt opnieuw een inzetten op groepsimmuniteit…

11 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I212 dec. 2021 - 16:00

Uiteindelijk is dat ook de enige weg. Corona krijg je niet weg met vaccinatie, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Je kan zoveel mogelijk proberen om de kwetsbaren te beschermen, al is inmiddels gebleken dat ook dat niet eenvoudig is. Verder gewoon zorgen dat zoveel mogelijk mensen het krijgen en daarna voor langere tijd immuun zijn. En als je bang bent, deal er zelf mee. Uiteindelijk is je gezondheid je eigen verantwoordelijkheid. Ben je echt heel bang, handel er dan naar en verhuis naar een gebied waar een lage bevolkingsdichtheid is. Maar vergeet niet, er zijn zat manieren om dood te gaan. Kanker, corona, griep, verkeersongeluk, van het keukentrapje lazeren, dementie. Op een dag ga je dood. Maar gelukkig alle andere dagen niet.

JanB2
JanB213 dec. 2021 - 6:12

Corona krijg je niet weg met vaccinatie, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Met die kutmentaliteit van "de gewone man" inderdaad niet. Bij gegeven effectiviteit van de vaccins, tijdige boosterprikken en een vaccinatieplicht* was bij de deltavariant groepsimmuniteit via vaccinatie nog mogelijk geweest. Bij de omikron variant gaat dat niet meer. * dat zo'n vaccinatieplicht nodig is ligt overigens in het verlengde van eerder genoemde kutmentaliteit, mikken op groepsimmuniteit terwijl dat niet nodig is ook.

The Apple
The Apple13 dec. 2021 - 7:37

Voorzover mij bekend is er pas één ziekte volledig uitgeroeid door vaccinatie. Me, myself and I: " Verder gewoon zorgen dat zoveel mogelijk mensen het krijgen en daarna voor langere tijd immuun zijn." Hoe wil je er voor zorgen dat ze daarna voor langere tijd immuun zijn?

Me, myself and I2
Me, myself and I213 dec. 2021 - 11:19

@theapple Gewoon, net als met influenza. Dat krijg je toch ook niet elk jaar? Af en toe ben je de sigaar. De meeste mensen eens in de 5 jaar of zo.

LaBou
LaBou 13 dec. 2021 - 11:35

Door het ze elke keer opnieuw te laten krijgen natuurlijk. Ongeveer net zoals elke herhalingsvaccinaties voor de wat beter nadenkende burger. Wat kan daarbij nou helemaal mis gaan?

Me, myself and I2
Me, myself and I213 dec. 2021 - 13:10

@Labou Maar dat is nou het mooie aan vrijheid. Als jij liever gevaccineerd wilt worden teneinde de griep te vermijden, althans misschien, want ook het influenzavaccin is niet zaligmakend, dan mag je dat gewoon doen. Er is niemand die daarover valt. En als ik gewoon af en toe de griep wil krijgen, dan mag ik dat ook. Dat is mijn keuze. Behalve natuurlijk als je in de commerciële truc van de farmaceutische industrie bent getrapt en gelooft dat jij beter wordt van mijn prik. Ergens in de toekomst zullen mensen hier hard om kunnen lachen.

LaBou
LaBou 13 dec. 2021 - 17:29

Waarschijnlijk lachen ze nog het meest om ik, ik en ik, die graag russische roulette speelde met een ziekte waarbij je jezelf makkelijk tegen de meest ernstige gevolgen kan beschermen

Me, myself and I2
Me, myself and I214 dec. 2021 - 8:55

@Labou We zullen het zien. Het leven zit vol met risico's. Zolang ik zelf mag kiezen welke ik bereid ben te nemen en welke niet, heb ik geen enkel probleem met mensen die andere keuzes maken.

Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2021 - 13:40

Dank voor jullie reacties. De vergelijking met het influenzavirus gaat niet op. Dat zgn. griepvirus wordt perfect onder controle gehouden met de jaarlijkse griepprik. Het coronavirus, geen griep dus, heeft via de stekels een ongewoon sterke grip op het immuunsysteem en interactie met andere virussen…… Eigenlijk een “grip” virus…..

The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 13:52

Labou schijnt te denken dat je influenza geheel zou kunnen uitroeien door vaccinaties daartegen vaak genoeg te herhalen. 100% succes gegarandeerd.

Me, myself and I2
Me, myself and I214 dec. 2021 - 20:28

@Grijsje Het griepvirus wordt helemaal niet onder controle gehouden. Elk jaar sterven er mensen aan het griepvirus. Er zijn ook regelmatig jaren met drukte in de ziekenhuizen vanwege de griep. En natuurlijk is de impact van de griep minder erg dan van corona. Als je nog twee jaar wacht is dat bij corona ook zo aangezien er meer mensen met natuurlijke immuniteit zijn. Hoewel, ik heb al ergens gelezen dat je na vaccinatie vatbaarder bent voor de omicron variant dan wanneer je niet gevaccineerd bent en gewoon corona hebt gehad. We gaan zien of dat klopt. Als het klopt, dan blijkt gewoon dat vaccinatie van iedereen toch niet zo'n handig plan was. Iets wat ik verschillende virologen en specialisten twee jaar geleden al hoorde zeggen.

Mark Huysman
Mark Huysman12 dec. 2021 - 15:00

Het is mooi dat nog maar 16% vertrouwen heeft in het catastrofale coronabeleid. Het is jammer dat dat nu pas gebeurt omdat er al zoveel mensen onnodig ziek en dood zijn gegaan. Maar zo werkt dat met het bewustzijn: het loopt altijd achter op de realiteit. Wat hierbij natuurlijk ook niet geholpen heeft is de onkritische houding van de media, iets wat door Step Vaessen terecht aangehaald wordt. Ik kan me nog herinneren dat de hoofdredacteur van de Volkskrant stelde dat de pers zich achter de regering moest opstellen omdat er een crisis was. Zoals Vaessen zegt heb je juist in een crisis kritische media nodig. Maar of die omslag in het bewustzijn tot een andere politiek gaat leiden moet nog maar afgewacht worden. Eén van de problemen van Nederland is dat de meeste linkse partijen in de Kamer zo enorm verwaterd zijn en geen harde oppositie tegen rechts en het rampzalige coronabeleid voeren (Bij1 is de uitzondering). Hierdoor komt Rutte met heel veel weg.

8 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I212 dec. 2021 - 15:54

@Mark Vergeet nou dat stomme links en rechts eens. We zitten met een regering die vast zit in bestuurlijke belemmeringen en waarvan het merendeel van de 'spelers' niet competent genoeg zijn voor hun taak. Iedereen, zowel links als rechts vind uiteindelijk de poppetjes belangrijker dan de inhoud. Als een 'verkeerde' politicus iets slims zegt, dan is het stom omdat het de verkeerde politicus is. Die hele tweede kamer is niets anders dan een grote live stream van wannabee youtubers. De grootste uitdaging van dit moment is politieke spelers te vinden die in staat zijn om in 'social media land' toch gewoon hun werk te blijven doen. Voorlopig kansloos naar mijn idee.

gimli55
gimli5512 dec. 2021 - 16:01

Inclusief kritische burgers en laat daar is nu juist in de afgelopen 1.5 jaar geen aandacht voor geweest, die waren dom, wappies, ongeïnformeerd, "extreem rechts", ze zijn verketterd en alle neuzen moesten dezelfde kant op staan. Rutte wist nog niet genoeg, was het motto en hij doet zo zijn best, terwijl hij altijd al veel wist, maar het alleen niet begreep. ‘Nederland en sommige burgers zijn heel erg in zichzelf gekeerd is, hard geworden is en er is weinig kritiek.’ was de terecht opmerking van Step Vaessen en sommige reageerders hier kunnen beter eerst goed in de spiegel kijken en bij hen zelf te raden gaan of hun standpunten wel zo valide waren en zijn. Heb je gelijk of wil je coute que coute gelijk. Kom nu niet aan met de bekende jijbak, maar gebruik je hersens weer een keer. Wie weet, bevalt het wel.

ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 18:21

Vertrouwen gaat te voet en vertrekt te paard. . Het vertouwen in anderen is in het algemeen volatiel, en in Nederland in het bijzonder.

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 dec. 2021 - 18:46

Rutte heeft letterlijk bloed aan zijn handen. Hoe sneller hij uitgeschakeld is, hoe beter.

Mark Huysman
Mark Huysman12 dec. 2021 - 19:47

@Ikke, ikke, ikke Typisch rechts frame om niet in rechts en links te willen praten. De regering Rutte zit er voor het grote bedrijfsleven en volgt de neoliberale ideologie van ‘there’s no such thing as society’. Alles moet zoveel mogelijk aan de markt overgelaten worden en individualisme is heilig. Vandaar het continue late en trage ingrijpen in de verschillende golven. Een linkse aanpak zou gericht zijn op het beschermen van de volksgezondheid en het voorkomen van zoveel mogelijk slachtoffers.

Me, myself and I2
Me, myself and I213 dec. 2021 - 11:30

@Mark Huismijt Ja, vandaar dat links ook zo'n duidelijk en evenwichtig tegengeluid laat horen in de kamer, met aandacht voor alle slachtoffers, niet alleen de obese bejaarden die aan corona dood gaan. Want dat betekent het namelijk als je zegt "Een linkse aanpak zou gericht zijn op het beschermen van de volksgezondheid en het voorkomen van zoveel mogelijk slachtoffers." Puur denkend vanuit markt en individualisme moet je de pandemie zijn gang laten gaan en de ziekenhuis capaciteit opschalen. Dat gebeurt niet. Rutte c.s. zetten continue het land op slot. Dat heeft niets de markt te maken, maar met totale incompetentie om de complexiteit van het GEHELE probleem te overzien. Dat delen ze dan weer met de meeste linkse politici.

Mark Huysman
Mark Huysman13 dec. 2021 - 13:17

[Ja, vandaar dat links ook zo’n duidelijk en evenwichtig tegengeluid laat horen in de kamer, met aandacht voor alle slachtoffers] Een van de problemen is natuurlijk dat de traditioneel linkse partijen steeds meer in het rechtse frame meegaan (Rutte2, Lente-Akkoord). Een authentiek links geluid wordt nog door Bij1 vertolkt dat vanaf het begin van de pandemie opriep tot een tijdig en daadkrachtig ingrijpen en een snelle uitbouw van test- en traceercapaciteit. Indammen ipv de strategie van 'groepsimmuniteit' en sturen op zorgcapaciteit. [..niet alleen de obese bejaarden die aan corona dood gaan.] Ten eerste gaan niet alleen obese bejaarden dood aan corona. Ten tweede zorg je met een indammingsstrategie er ook voor dat jongere mensen niet te kampen krijgen met Long-Covid. Ten derde is het maatschappelijk minder ontwrichtend als je snel en effectief maatregelen neemt, kijk naar Denemarken: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-coronabeleid-is-hier-in-denemarken-veel-beter-uit-te-leggen-dan-in-nederland~bc8749c0/ [Puur denkend vanuit markt en individualisme moet je de pandemie zijn gang laten gaan en de ziekenhuis capaciteit opschalen.] Je hoeft niet eens de ziekenhuiscapaciteit op te schalen, je kan vanuit libertair denken ook gewoon de kwetsbaren dood laten gaan. ‘Dor hout’ afkappen, zoals sommige rechtsen dat noemen. [Dat gebeurt niet. Rutte c.s. zetten continue het land op slot.] Pas op het moment dat het te laat is en niet anders meer kan. Een links beleid zou er op gericht zijn om veel eerder in te grijpen om zoveel mogelijk doden te voorkomen en de zorg zoveel mogelijk te ontzien zodat reguliere zorg mogelijk blijft.

Me, myself and I2
Me, myself and I214 dec. 2021 - 9:06

@Mark Probleem is dat er geen beleid is. We zitten met volksvertegenwoordigers opgescheept die over de hele linie incompetent zijn, een paar uitzonderingen daargelaten. In deze tijd, met alle social media en sociaal kapitaal etc hebben deze mensen geen idee meer hoe ze zich verhouden ten opzichte van hun eigenlijke taak. In een aantal landen, waaronder Nederland, neemt dat ernstige vormen aan. Een aantal landen, waaronder de Noordelijke, doen dat ook beter. Kijk, ik woon in Zweden en ik ben het echt niet eens met alle maatregelen die worden genomen. Maar ze worden genomen vanuit een bepaald consistent beleid en dat wordt ook voor langere tijd gevolgd. Ik heb dus ook minder moeite met de maatregelen hier dan in Nederland. Daarbij komt dat persoonlijke vrijheid hier altijd hoog in het vaandel blijft staan. Dat betekent dat er misschien wel consequenties aan je keuze zitten om je niet te vaccineren, maar dat je er niet op aangekeken wordt. En politici hier nemen hun eigen verantwoordelijkheid en kennen ook consequenties. In Denemarken is een politica onlangs tot gevangenisstraf veroordeeld voor onwettelijk beleid inzake behandeling van migranten.

gimli55
gimli5512 dec. 2021 - 14:50

Eindelijk, eindelijk, eindelijk een kritische blik op het regeringsbeleid. Vooral de opmerking over veel weten en minder begrijpen, incluis de verwijzing naar de oorzaak in plaats van overdreven aandacht voor de maatregelen en de gevolgen, is volgens mij iets wat ik ook al vaker genoemd heb. Dit was een Buitenhof waardige uitzending, met veel inhoud en inzicht.

3 Reacties
ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 18:29

Ik vond de sneer van Zegers aan het adres van Mark Rutte van "een man voor de klas " totaal ongepast voor iemand die een collega iheet te zjn. Weten zonder begrip is overigens een kronkel. Weten en begrijpen zijn namelijkn gewoon synoniemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 dec. 2021 - 18:43

En wat velen hier niet anders gezegd hebben! Maar ze hebben ook nog iets anders gezegd!

gimli55
gimli5512 dec. 2021 - 22:05

@ljhbouwman uiteraard is het voorspelbaar dat iemand persoonlijk wordt aangevallen, als er geen inhoudelijke argumenten zijn. Zijn mening gaf juist veel inzicht in het inzicht van Rutte als premier en zijn functioneren als docent. Weten is iets anders dan begrijpen en zeker geen synoniem. Weten : bekend zijn met, kennis hebben van, op de hoogte zijn van: hij wil niets meer van haar weten met haar te maken hebben; te weten namelijk; dat moeten zíj weten daar heb ik niets mee te maken; wie weet? misschien; Joost mag het weten niemand weet het; jij wil niet weten hoe duur dat is dat is vreselijk duur. Begrijpen : met het verstand vatten, doorzien bevatten, inhouden: de kosten zijn eronder begrepen daar heeft hij het niet op begrepen is hij een tegenstander van Weten is een gemoedstoestand en begrijpen betekent inzicht, dat zijn 2 totaal verschillende zaken. Je kunt weten en toch niet begrijpen. weten is kennis en begrijpen is het inzicht in de kennis. Dit komt gewoon uit de van Dale.

spelregeltoerist
spelregeltoerist12 dec. 2021 - 14:48

In de laatste peilingen staat de coalitie op slecht 59 zetels. Dat het CDA klappen krijgt na het echec met Omtzigt is logisch maar D66 dus ook. Zal het “nieuwe leiderschap” van Kaag (waar ik trouwens nog steeds geen enkel voorbeeld van heb gezien bij haar, alleen maar meer oude wijn in nieuwe zakken) dan toch niet zo aanslaan?

1 Reactie
ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 18:38

Peilingen zijn geen verkiezingen. Peilen kan je permanent, maar verkieziingen maar een enkel kreer. Een die gelden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 dec. 2021 - 14:36

Rutte verkoopt de resultaten van de coronabestrijding in cijfers en statistieken. Op zich niet zo wonderlijk want het laat het meest duidelijk zien hoe het op een gegeven moment gaat. En mensen waarderen dat. Dat zegt veel over Rutte en over ons. Dat Rutte veel vertrouwen is verloren terwijl hij eerder nog op het schild werd gehesen zegt veel over de Nederlandse volksaard, goedgelovig, opportunistisch, oppervlakkig en vanuit de onderbuik. Zo zijn we altijd geweest, de vele Joden die naar de gaskamers gingen werden daar vanuit diezelfde volksaard heen gestuurd. Of die houding komt vanuit het besef dat we overgeleverd zijn aan het water, het weer of anderen, het laat zien dat we met alle winden mee waaien, opportunistisch, niet principieel en bijna altijd uit op het eigen voordeel. Rutte krijgt de meeste stemmen omdat er niemand anders is om het over te nemen. Dus doen we het er maar mee. In het buitenland kijken ze met bewondering en verwondering hoe de Nederlanders zich zo makkelijk laten inpakken. We gaan nooit voor het beste maar voor wat het makkelijkst bereikbaar is. Het openingsstatement van Segers laat dat spijkerhard zien. Nederlanders vinden zichzelf geweldig maar in mijn optiek hebben ze een chronisch gebrek aan overtuiging en zelfvertrouwen. Het laat ook zien hoe makkelijk politiek in Nederland een kwestie van marketing is geworden. We worden door andere EU landen wel als de VS van Europa gezien. De kiezer is koning en heeft altijd gelijk. U vraagt wij draaien. En dat werkt naar twee kanten. Zodra mensen in de gaten krijgen dat hun nukken richting geven aan het beleid zijn ze tot alles in staat. En politieke partijen met de kleine politieke verschillen die er zijn zien iedereen als een prospect. Als een toekomstige klant en kiezer van zijn partij. Dat verklaart het verwende gedrag van kiezers. Ik denk dat de extreme vormen van verzet zoals we die zien bij coronarellen voort komen uit hetzelfde idee, dat wie maar hard schreeuwt zijn zin krijgt. Het verklaart ook waarom PVV en FVD politici ronduit racistische taal uitslaan in de kamer. Het verkoopt en wie er iets van zegt is ondemocratisch. Het journaal is zo verworden tot het Sterblok voor populisten. Heel anders dan in de Noordelijke landen. In Denemarken en Zweden is het beleid stabieler, omdat de bevolking stabieler is. Er is vanouds veel meer vertrouwen in de regering, niet alleen omdat die zich minder laat leiden door de waan van de dag maar omdat ze zich duidelijk anders positioneert. Politici gedragen zich als gekozen leiders en niet als hofnarren die het de bevolking naar de zin wil maken. Niet om hoog te scoren in de polls maar omdat ze goed en verantwoord beleid willen vanuit het landsbelang. Als Rutte zoiets probeert af te dwingen staat hij daar met een houding van toe nou jongens, willen jullie alsjeblief mee werken. En als je dat niet doet rot je maar op. Het is logisch dat hij daar geen respect voor krijgt. Want niet alleen verlaagt hij daarmee de status van onze politiek leiders maar hij verhoogt die van het volk tot gelijken. Zodat we allemaal jongens onder mekaar zijn. Als iets fnuikend is voor het respect en de statuur van onze leiders is dat het wel. Maar misschien willen we dat wel. Geen leiders, omdat we niemand accepteren die beweert meer te zijn dan wij. Wie boven maailijn uitsteekt, etc. Ooit zorgde die houding tot een egalitair, bijna solidair gevoel onder ons volk. We werkten samen aan wat goed voor ons was. De naweeën van die tijd bepaalden nog decennia na de jaren 70 de nationale politiek. Tot het vergif de beker insloop. Eerst Fortuijn die als gekwelde en gefrustreerde oude witte man het einde van een tijdperk op een apocalyptische wijze aankondigde. Dat gevoel werd tot dramatische hoogte versterkt toen zijn noodlot toesloeg. Nederlanders wisten niet zo snel ze de zandzakken uit de kelder te voorschijn moesten halen om zich te weren tegen een tsunami van vreemd en links bloed. Nu is de consensus omgeslagen, hij is er nog steeds, de bange kwezels achter de dijken kennen alleen nog solidariteit met zichzelf. En met egalitair bedoelen we tegenwoordig gelijk aan ons. Het gaat niet meer om de maailijm maar om de kleur van het gras.

2 Reacties
gimli55
gimli5512 dec. 2021 - 15:11

@MartinvanderLinde De Godwin was toch verboden voor de andersdenkenden? Waarom gebruik je hem nu dan wel? Nu is er eindelijk een kritische noot en nu holt heel Joop daar weer achteraan. Kritisch op jezelf is van vitaal belang en daar schort het vaak aan bij de aanhangers en goedpraters van Rutte. Natuurlijk moet er weer gewaarschuwd worden voor het extreem rechtse gevaar, maar daar ging deze aflevering van Buitenhof helemaal niet over. Die werden niet eens genoemd. Kun je hoogdravende taal gebruiken, maar inhoudelijk is het niet. Het gaat om de oorzaak en het falende beleid, wat op vele andere vlakken nog pregnanter zichtbar is voor die het willen zien. Blijven wijzen naar "extreem rechts" lost geen enkel huidig probleem op, het hoort bij het bekende ontwijken, wegkijken en bagatelliseren.

ljhbouwman
ljhbouwman12 dec. 2021 - 18:48

Nou Martin, je durft heel wat te zeggen.. Je moet enkel mar bedenken dat de kiezers zich niet laten dwingen. Elk land krijgt de regerijng die het verdient.

Ecclesia
Ecclesia12 dec. 2021 - 14:24

Weg met Rutte en zijn lakeien. Meer woorden hoeven we inmiddels er niet meer vuil aan te maken. Van links tot rechts, vrijwel iedereen is hem zat. Oprutte.

Poeh, poeh
Poeh, poeh12 dec. 2021 - 14:15

Kritiek prima, maar kom dan ook met oplossingen.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt12 dec. 2021 - 15:43

Wat een gelul. Zit hij in de regering dan? Alleen dan kan hij (echt) met oplossingen komen. Als je geen kritiek mag geven zonder oplossingen, kunnen alle media wel opdoeken. Moeten supporters van sportwedstrijden hun mond houden. Dan mag je alleen kritiek geven als je ook zelf het stuur in handen hebt. Een goed (be)stuurder doet het niet alleen, maar luistert naar de reacties op zijn daden . Ook (juist) de kritische.

gimli55
gimli5512 dec. 2021 - 15:49

@Poeh, poeh De aandacht daar neerleggen waar het hoort, pak de oorzaak aan. Schaf het neoliberalisme af, de marktwerking, de controle en het wantrouwen van de burger. de bureaucratie en bouw en investeer weer in de maatschappij, het onderwijs, de zorg en de veiligheid zoals de politie en het leger. Er is nu wel ruimte geweest om €100 miljard te voorschijn te toveren in de strijd tegen Covid. Betaal de essentiële werknemers genoeg dat ze weer een menswaardig leven kunnen opbouwen zonder 0 uur contracten en ZZP constructies. Pak de oorzaak aan en blijf niet goochelen met maatregelen om de gevolgen te repareren. Je moet wel blind zijn om niet te zien dat de politieke basis betonrot vertoont.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2021 - 16:27

Ik heb een oplossing - jij gaat het doen of thuiszitter of MartinvanderLinde Want jullie zullen het allemaal gegarandeerd beter doen dan Rutte .

Tom Lucassen
Tom Lucassen12 dec. 2021 - 18:47

Rutte heeft al 11 jaar geen oplossingen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh12 dec. 2021 - 20:43

@vdbemt Ieder zijn mening toch? Oplossingen bieden is geen tak van sport, maar met een goed debat je de ander ervan zien te overtuigen dat je een beter alternatief aanbiedt. In Buitenhof was het ordinair prijsschieten, wetende dat er geen andere partij aanwezig was. Mensen van dit niveau moeten dit niet willen.

gimli55
gimli5512 dec. 2021 - 22:12

@Poeh, poeh Voorspelbaar is het negeren van voorbeelden en Buitenhof is geen discussie programma, maar geeft soms inzicht in de voor en nadelen van het systeem. Neoliberalisme faalt al tijden, maar dat is nog steeds niet geland en de verbeteringen worden constant genegeerd door de Rutte aanhangers. Ze vragen er om en als ze die dan krijgen, springen ze als een sprinkhaan naar een ander onderwerp of reageerder. Beginnen heel hard te roepen : Wie gaat dat betalen, alsof de burger niet altijd de nadelige gevolgen van een falend systeem betaald?

vdbemt
vdbemt13 dec. 2021 - 9:26

@poeh-poeh. Er zaten weliswaar geen andere partijen aan tafel. Dat wil niet zeggen dat de aanwezigen maar zonder meer hun verhaal hebben kunnen doen. Twan is een zeer kritische bevrager. Wel even anders dan Jort Kelder, Welmoed Sijtsma of Rick Nieman. Als érgens alle meningen kritisch worden behandeld dan is het wel Buitenhof. Voor ordinair prijsschieten, moet je bij WNL zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter12 dec. 2021 - 14:02

Mijn ouwe buurman Mathieu, fijne intelligente man. Zou Rutte hierna luisteren ? vraag ik mij dan af.

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 dec. 2021 - 15:03

Ik kende hem niet, maar dacht tijdens het luisteren dat hij meer aandacht verdient. En sowieso iemand met je je graag praatjes over de heg maakt.

vdbemt
vdbemt12 dec. 2021 - 15:46

Nee joh. Rutte heeft al ruim 10 jaar de gelegenheid gehad om te luisteren : briefje van Teeven, gas Groningen, toeslagenaffaire. Zit er niet in.

Thuiszitter
Thuiszitter12 dec. 2021 - 19:16

Martin goeie gast zekers .