Het nog geen 1000 inwoners tellende dorpje Mouthe is de koudste gemeente van Frankrijk en ligt in het Jura gebergte tegen de grens met Zwitserland. Normaal vriest het er altijd in oktober, vaak wel gedurende 28 dagen, maar dit jaar voor het eerst in de geschiedenis niet. Al 140 jaar wordt er de temperatuur gemeten en nog nooit is oktober volledig vorstvrij geweest. Het dorp ligt op een hoogte tussen de 930 en 1450 meter in de bergen en het kan er flink koud zijn omdat het een bijzondere plek is, in een dal tussen twee hoge bergketens waar de koude wind in gevangen wordt. Dat leidt tot vaak Siberische temperaturen, vandaar de bijnaam Klein-Siberië.
In januari 1968 werd er een recordtemperatuur van -36,7 graden Celsius gemeten en dat vestigde de naam als koudste dorp. Naar verluidt heeft het in 1985 zelfs een keer -41 graden gevroren maar dat is nooit officieel bevestigd.
François Jobard, van France-Météo, zegt dat de uitzonderlijk hoge temperaturen duidelijke een gevolg zijn van klimaatverandering. Het weer in de regio was gedurende de laatste helft van oktober warmer dan het gemiddelde voor de tweede helft van augustus in de jaren '70.
“Het gemiddeld aantal dagen met vorst in oktober bedroeg 18 dagen in de periode 1951-1980. 28 in 1974 en 1888, 2 in 2004 en 2006, en dus 0 in 2022”, schrijft François Jobard. De afname van het aantal vorstdagen gaat harder sinds de jaren negentig.
Ook België beleefde een uitzonderlijk warme oktober maand, meldt de VRT:
In oktober bedroeg de gemiddelde temperatuur in Ukkel 14,4 graden, ruim 3 graden warmer dan de normale gemiddelde temperatuur van 11,3 graden. Het gaat om een evenaring van het absolute record van 2001. Dat blijkt uit het maandoverzicht van het KMI. Ook viel er minder neerslag dan normaal.
Het Nederlandse KNMI meldt dat er nog nooit zoveel zonnige dagen zijn gemeten als in 2022:
Oktober was zeer zacht en zeer droog. Het was ook de negende zonnige maand op een rij. Met nog twee maanden te gaan kunnen we al zeggen dat 2022 in De Bilt de boeken in gaat als het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen.
Er staat een foutje in het artikel [Al 140 jaar wordt er de temperatuur gemeten] moet zijn "Pas 140 jaar wordt er de temperatuur gemeten". 140 jaar is natuurlijk niets op de leeftijd van de aarde, zelfs al ben een een streng gelovige Christen die van mening is dat de aarde ongeveer 6000 jaar oud is, is 140 jaar niet veel. Laat staan voor de leeftijd waarvan we weten dat de aarde oud is. Dat is ongeveer 4,5 miljard jaar oud, waarvan het grootste gedeelte van de leeftijd de aarde helemaal niet leefbaar was voor ons, maar er toch leven was. Ik ontken niet dat wij problemen gaan krijgen, in tegendeel. We zijn druk bezig onszelf kapot te maken, maar dat zal voor de aarde en voor het leven ansich niet veel uitmaken. We maken ons veel te belangrijk terwijl de mens maar een heel klein stukje tijd heeft gespendeerd op de aarde, een heel klein nietszeggend stukje. We hoeven echt niet te denken dat wij op deze manier de aarde en al het leven gaan vernietigen. We maken allleen onszelf kapot en veel diersoorten die vooral voor ons belangrijk zijn. Nadat wij kapot zijn gegaan door ons eigen gebrek aan inzicht doordat we ons leven niet wilden aanpakken of ons niet wilden aanpassen aan een nieuwe manier van leven, gaat het leven en de aarde gewoon door en komt er een nieuw overheersend ras. Over een tijd als er een intelligent ras op aarde komst is de tijd van de mensheid zo klein geweest dat het waarschijnlijk niet of nauwelijks genoteerd zal gaan worden. Zo inmens onbeduidend zijn wij.
Het is ook in Mouthe "anti-Poetin" weer. Iedere warme dag maakt de EU-landen en met name Duitsland minder afhankelijk van Poetin. Bovendien zal daardoor de gasprijs dalen en de CO2-uitstoot verminderen. Als de nood echt aan de man komt kunnen we nog altijd de gasproductie in Groningen opvoeren, maar als we tot april volgend jaar dit weertype hebben, is dat waarschijnlijk niet nodig.
« Het is ook in Mouthe "anti-Poetin" weer.« …dat is het positieve. Ze zullen daar net als hier wel leven op zonnepanelen kernenergie en ecologische houtkap. De warmtepompen stoppen er daar mee als het echt koud wordt. Muren van 80c dempen wel heel goed. Voor de inwoners van Mouthe juist weinig onrustbarend voor de wereld des te meer.
Soms, heel soms vraag je af of we in NL alleen nog doemrapportage journalistiek hebben en waar de positieve onderzoeks journalistiek is. Elke dag zoeken naar weer een klimaat bericht...
Positieve klimaat verandering, straks weer een Merlot uit Engeland, net als in de Romeinse tijd.
Hier in de Provence voor de zoveelste dag 25° of meer. Ook snachts heel mild. We profiteren er wel van maar tegelijkertijd is het verontrustend. Het is wel vaker nog strandweer in octobre en zelfs november, maar zo vaak nooit eerder. Gelukkig heeft het vannacht weer enorm geonweerd met veel regen en wordt het structurele watertekort wat minder. Bijkomend voordeel is wel dat we zoveel energie overhouden.
ojee, echt verschrikkelijk.. Als dat maar goed gaat... enorme domper... zal vast met het klimaat van doen hebben... paniek waarschijnlijk...