Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Voor een vrijwillig levenseinde

  •  
16-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
32550144956_391a03738d_z

© cc-foto: Kevin D

Nu het wetsvoorstel Voltooid Leven door de nieuwe coalitie op de lange baan is geschoven leek het moment de coöperatie te steunen daar
Afgelopen weekend heb ik mij ten langen leste ingeschreven bij de Coöperatie Laatste Wil. Mijn to do lijst – laat ik niet spreken van een bucket list , ik heb nog lang genoeg te gaan – is daarmee één item korter geworden. Mij formeel uitschrijven bij de katholieke kerk, een bezoek aan het alweer lange tijd heropende Rijksmuseum en aanschaf van de nieuwe roman van Alan Hollinghurst (om enkele willekeurige andere punten te noemen) moeten nog even blijven staan. Ik kwam er opnieuw niet aan toe.
Nu het wetsvoorstel Voltooid Leven door de nieuwe coalitie op de lange baan is geschoven – en na een gesprek enkele dagen eerder met een oudere vriendin, die vertelde als ikzelf te twijfelen over een lidmaatschap – leek het moment de coöperatie te steunen daar.
Ik was het al veel langer van plan. Al jaren. Maar net als de genoemde vriendin bleef ik aarzelen.
Waarom eigenlijk?
Er zit iets oncomfortabels in de daad van elk lidmaatschap. Nederland is een ultiem clubjes- en verenigingenlandje, maar in dat opzicht ben ik geen modale Nederlander. Clubgevoel staat mij tegen. Lidmaatschap jeukt.
Maar meer dan dat; in dit specifieke geval: de stap tot lidmaatschap voelt als een concrete stap dichter bij de dood. Hoewel ik het als een grote geruststelling ervaar niet door de god van Van der Staaij, Segers en Buma van een zelfgekozen einde afgehouden te kunnen worden, voelt het wat beangstigend de kennis van de dood dichterbij, de middelen zelfs in huis te halen.
Het is een dubbel gevoel. Enerzijds wens ik zelfbeschikking, het liefst in overleg en met begeleiding op het moment dat ik er aan toe zou zijn. Anderzijds is het idee een zelfmoordmiddel concreet in de hand te houden licht verontrustend. Een teken misschien, dat ik het nog lang niet daadwerkelijk gebruiken wil. Een sensatie van ongemak. Ik zou er niet, nu, op deze wijze mee bezig willen zijn.
Toegegeven: ook de afhankelijkheid van een psycho-professional, een -ater of een -loog, zou mij beangstigen. Een reden waarom ik bijvoorbeeld ook het recht te weigeren door het Pieter Baan Centrum onderzocht te worden niet te eenvoudig zou willen zien verdwijnen – hoezeer ik er bij verdachten van de allerzwaarste misdrijven ook iets voor te zeggen vind. De psychologie heeft te veel van een Voodoo-wetenschap om er, als er ook maar in redelijkheid een andere weg bestaat, van afhankelijk te willen zijn. (Ik heb te veel vrienden, te veel ellende zien meemaken in contact met niet begrijpende, stugge zielknijpers.)
Het leven is dilemma’s. Liever een geordende, zorgvuldige maatschappelijke begeleiding dan volledig eigen toegang tot de dood. Dat zou mijn oordeel blijven. Maar bij uitblijven daarvan schaar ik mij, ergens volgend jaar (na de verplichte zes maanden wachttijd te betrachten) bij diegenen die ‘de pil van Drion’ in het nachtkastje bewaren. Achter slot en grendel. En graag steun ik, met een lidmaatschap, het bieden van de mogelijkheid – tot de kennis – daartoe.
Totdat ook de Tweede Kamer zelfbeschikking onder redelijke voorwaarden voor ieder mogelijk en toegankelijk maakt.
Dat geeft mij , geheel persoonlijk wellicht, vertrouwen in de toekomst.

Meer over:

opinie, voltooid leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JanVG2
JanVG217 okt. 2017 - 15:20

Hoewel ik dat "voltooid leven" ergens wel begrijp zit hier toch een probleem aan vast. Wie beoordeelt of er ook echt sprake van is, of dat het "maar" een depressie is (alsof die niet erg genoeg zijn...) Er zijn zoveel mensen met zelfmoordneigingen - en als zo iemand dan de daad pleegt zijn we geschokt omdat de maatschappij hen niet beter heeft ondersteunt en heeft gered. Elders las ik dat treinmachinisten vast blij zijn, want minder traumatische ervaringen voor hen (cynisme), maar de schaduwkant is potentieel mensen die zelfmoord plegen waarvan we nu zeggen dat hun leven NIET voltooid is - denk bijvoorbeeld aan gepeste mensen, geïsoleerde mensen etc etc. De kansen om die mensen te helpen verminderen als zo'n middel redelijk makkelijk verkrijgbaar is. Een pilletje om ter slapen is sneller genomen dan blijven staan als een trein op je afstormt of om een strop om je nek te leggen. Het risico is dat de coöperatie een zelfmoord-groep wordt voor iedereen die het (even) niet meer ziet zitten. In de berichtgeving direct na de aankondiging bleek al gauw dat veel "google-experts" al de waarschijnlijke naam van het middel hadden gevonden. Een chemisch toeleverbedrijf kreeg opeens zoveel bestellingen dat ze de procedure van verkoop hebben gewijzigd. Als je niet kunt bewijzen dat je het echt als conserveringsmiddel gaat gebruiken, krijg je het niet. Kortom, hoewel het bij de tijdsgeest van individualisering past, zou er een rem op de schaduwkant van individualisering moeten zitten: de geïsoleerde beslissing. Het risico dat het aantal zelfmoorden (zonder voltooid leven zoals de coöperatie beoogt) gaat toenemen is te groot ... Nog even los van het feit dat het poedertje in huis natuurlijk vergelijkbaar is met een steekwapen of pistool. Het is een dodelijk gif dat je op jezelf, maar ook op een ander kunt toepassen. En als het kan, dan zul je altijd mensen vinden die dat ook doen...

L.Brusselman
L.Brusselman16 okt. 2017 - 23:27

Ach als echt dood wil lukt je dat toch wel,ook zonder een door de autoriteiten gesanctioneerd pilletje.

Bickle
Bickle16 okt. 2017 - 15:40

Het moment dat "de pil van Drion" vrijelijk beschikbaar komt voor iedereen, op dat moment gaat bij mij thuis de vlag uit. En gelijk ga ik even naar de apotheker!

4 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman16 okt. 2017 - 23:32

Voor dat pilletje ooit beschikbaar wordt gesteld zal het land al volstaan met euthenasiecentra alwaar inactieven zich op relaxte wijze kunnen laten ombrengen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2017 - 6:21

Brusselmans Probleem daarbij is dat ze geen geld meer hebben voor een lidmaatschap!

L.Brusselman
L.Brusselman17 okt. 2017 - 10:30

"Probleem daarbij is dat ze geen geld meer hebben voor een lidmaatschap!" Dat hoeft helemaal niet,tegen die tijd doen ze dat ook zonder lidmaatschap. Als je de grondstoffen die vrijkomen bij je dood aan hen ter beschikking stelt.

Mark Tielsen
Mark Tielsen17 okt. 2017 - 13:02

@Bickle 16 oktober 2017 at 17:40 Je kunt nu al bij de slijter terecht. Alleen kost het plastic tasje daar 10 cent.

Wappie Kappie
Wappie Kappie16 okt. 2017 - 14:25

Ik ben volledig voor een vrijwillig levenseinde. Mensen zijn slecht voor het milieu en hoe meer er vrijwillig uit stappen, des te beter. We moeten alleen wel op de diversiteit letten. Teveel schrijvers die vrijwillig het loodje leggen is slecht voor het aantal matige blogs op de door de overheid gesponsorde linkse propagandamedia. Ik weet dat het een triest en uitzichtloos bestaan is, maar ook die mensen hebben we nodig.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2017 - 20:04

[ Mensen zijn slecht voor het milieu en hoe meer er vrijwillig uit stappen, des te beter.] Dat moeten ze dan wel doen voordat ze nageslacht hebben geproduceerd, na die tijd is het te marginaal.