Joop

Voor de Marokkaanse vrouw is dit meer dan een potje voetbal

  •  
08-08-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6535 keer bekeken
  •  
ANP-474831416

Jonge meisjes zien nu dat vrouwen die op hen lijken, met dezelfde namen, op het hoogste niveau kunnen presteren en serieus worden genomen.

Het Marokkaanse vrouwenvoetbal heeft een korte maar indrukwekkende geschiedenis. In 1998 betrad het Marokkaanse nationale team voor het eerst het internationale toneel tijdens de Womens Africa Cup of Nations. En nu, voortkomend uit deze geschiedenis, hebben ze zich voor het eerst gekwalificeerd voor het FIFA Women's World Cup in Australië en Nieuw-Zeeland. Hoewel het team in de achtste finale werd uitgeschakeld door het sterke Franse elftal, gaat de prestatie verder dan het speelveld. Voor Marokkaanse vrouwen, maar ook voor talloze andere meisjes en vrouwen uit Afrika, de Arabische wereld en de islamitische gemeenschap, vertegenwoordigt deze overwinning een triomf op maatschappelijk en politiek vlak.

In een ongekend tempo heeft dit huidige elftal herhaaldelijk geschiedenis geschreven. Dit WK heeft een diepgaande betekenis van emancipatie, acceptatie, persoonlijke groei en een ongelooflijke hoeveelheid hoop en motivatie. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een topspeelster met haar hoofddoek mogen schitteren op het voetbalveld. Nouhaila Benzina heeft de weg geëffend voor de normalisatie van de hoofddoek in topsport. Zij dient als een lichtend voorbeeld, en het is niets of niemand - behalve enkele achterhaalde regels gemaakt door boze mannen- die je kan tegenhouden om je passies na te jagen. De verontwaardigde uitspraken van een oude, verbitterde Franse man op nationale televisie (waarschijnlijk in de veronderstelling dat zijn land nog invloed heeft op Marokko of de FIFA) hadden een tegenovergesteld effect. De aandacht en steun voor Benzina groeiden alleen maar. Steeds meer mensen leerden haar naam en gezicht kennen, en vrouwen en ouders over de hele wereld namen haar als inspirerend voorbeeld van veerkrachtige vrouwelijkheid. Benzina is nu het symbool geworden van de voetbalster met een hijab, en haar succes biedt nieuwe empowerment en inspiratie, vooral voor de meisjes die nog niet durven of worden wijsgemaakt dat zij minder kunnen. Het maakt niets uit of je een hoofddoek draagt of je haar in mooie lange vlechten draagt, je wordt beoordeeld op je prestatie en je mag er zijn.

Het Marokkaanse vrouwenvoetbal werd nationaal gevierd en gevolgd. Op platforms zoals Twitter en Instagram zag je foto's en video's van cafés vol mannen en vrouwen die vol passie en toewijding de wedstrijden volgden. Hierdoor ondersteunden Marokkaanse mannen in Marokko en daarbuiten hun medevrouwen. Het is niet dat we de steun van onze mannen broodnodig hebben om zelf te groeien, maar het uit liefde krijgen maakt het in de male dominated world toch heel wat makkelijker voor de vrouwen! Naar mijn idee is er nergens ter wereld een grotere mate van serieuze aandacht voor vrouwenvoetbal dan in Marokko. Hoewel dit in Nederland misschien als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is het belangrijk om te erkennen dat Marokko en Nederland verschillende historische en culturele contexten hebben. Vergeet niet, toen de vrouwen van Ajax kampioen werden, klaagde Ajax over een slecht jaar. Hoewel Marokkaanse vrouwen wellicht niet dezelfde vooruitgang hebben geboekt als hun mannelijke tegenhangers in Qatar, is hun viering en erkenning op significante wijze aanwezig.

Ik begrijp dat het voor sommigen vanzelfsprekend lijkt, vooral voor degenen die afkomstig zijn uit gemeenschappen met een meer geavanceerde positie op het gebied van vrouwenvoetbal, genderemancipatie en economische ontwikkeling. Desondanks wil ik je vragen om het te beschouwen vanuit het Marokkaanse perspectief, en om de kracht van vooruitgang en emancipatie te herkennen die dit evenement biedt aan vrouwen zowel binnen als buiten Marokko. Jonge meisjes zien nu dat vrouwen die op hen lijken, met dezelfde namen (mijn zusje heet ook Ghizlane, net als aanvoerster Chebbak, waarbij ik OOK herkenning ervoer), op het hoogste niveau kunnen presteren en serieus worden genomen.

Op het beleidsniveau betekent deze prestatie, vooral in het verlengde van het mannen-WK, dat er meer politiek en sociaal draagvlak ontstaat voor investeringen in sport, met name vrouwensport. De investeringen waren al aanzienlijk, en hun vruchten zijn duidelijk zichtbaar geworden. De aanmoediging van supporters en overheid leidt tot een verschuiving in alle lagen van de gemeenschap. Waar vroeger werd beweerd dat voetbal alleen voor jongens was, is het nu duidelijk: voetbal is voor iedereen! Toen ik op mijn dertiende mijn pols brak tijdens een potje voetbal met jongens uit de buurt in Martil, vertelde de arts in het ziekenhuis van Sania de Rmel in Tetouan dat meisjes niet behoren te voetballen. En nu, 23 jaar later, speelt mijn tienernichtje bij een lokale voetbalclub in Amsterdam, gesteund door haar vader, broers, neven en de hele familie - van Amsterdam tot aan Tetouan! Zo snel kan die omslag gaan. Slechts één generatie, krachtige overheidsinvesteringen en inspirerende voorbeelden zijn voldoende om anderen hoop te geven.

De nawerking van dit post-WK voetbaleffect in Marokko en onder de Marokkaanse diaspora zal nog veel te zien geven. Wat in Marokko gebeurt qua ontwikkelingen verspreidt zich ook onder de diaspora op een positieve manier. Vooral omdat Koning Mohamed 6 graag de diaspora betrekt, erkent en viert. Dit WK voor vrouwen ging immers over veel meer dan alleen voetbal. Het was het neerzetten van geschiedenis, het schijnwerpen op vrouwen, het aanmoedigen en vieren van hun zijn en prestaties. Dit evenement fungeert als een katalysator voor de emancipatie van Marokkaanse vrouwen en voor de sport in het algemeen.

Mijn dank gaat uit naar het Marokkaanse team en naar eenieder die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik groet hen met de nationale slogan:

God, Het Volk, De Koning

الله الوطن الملك

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Gerygrr
Gerygrr9 aug. 2023 - 11:40

Houd me op de hoogte van de voetballende Marokkaanse meiden in Nederland! Oudleerlinge van mij werd het nog verboden, hoewel zij zeer talentrijk was en altijd met de jongens meevoetbalde. Ik zie geen in Nederland geboren Marokkaanse voetbalsters in de top terug. Maar mannen des te meer.

2 Reacties
Nicolay2
Nicolay29 aug. 2023 - 12:25

Gerygrr 9 aug. 2023 - 13:40 “Maar mannen des te meer.” Die zie ik alleen niet in het Nederlandse elftal, hun geboorte land.

Jozias2
Jozias29 aug. 2023 - 12:42

@gerygr Volgens mij is er 1 in Eindhoven geboren.

7anpau1
7anpau19 aug. 2023 - 10:23

Mooi en goed geschreven persoonlijk stuk. Ik heb zelf weinig tot niets met sport en al helemaal niet met voetbal. Ik kijk ook geen t.v., maar zo'n puntig geformuleerd positief eerbetoon in combinatie met een persoonlijke ontboezeming lees ik dan toch wel weer graag. Net als dat ik Bend it like Beckham' een leuke film vond.

omaoeverloos
omaoeverloos9 aug. 2023 - 7:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

KC1
KC19 aug. 2023 - 6:49

Op zich wel jammer dat 'emancipatoire vrouwen' zich menen te moeten meten aan de hobby's/voorkeuren/ed van mannen en dat niveau bereiken als ultieme doel beschouwen, terwijl ik denk dat je als gemiddelde vrouw toch beter kan excelleren in/genieten van/etc (nog) niet door mannen gedomineerde zaken.

4 Reacties
Mathijsco
Mathijsco9 aug. 2023 - 11:44

@Kc1 U zult hier door veel mede-reageerders niet op worden aangesproken: die vinden alles wat u doet in 1 woord fascinerend. Ik ben ietsje anders -diversiteit. Ik ben voor- en ik doe dat wel: Ik heb een beetje de indruk dat u een soort 'wakend oog' bent, die vanuit uw gemeenschap komt laten weten dat er grenzen zijn aan de vrijheden die vrouwen uit uw gemeenschap -kan ik dat zo zeggen?- zich kunnen veroorloven. Klopt dat?

KC1
KC19 aug. 2023 - 17:44

Neen dat klopt niet, en nu? En stel het was toch een ja geweest, en dan? Raar.....

Mathijsco
Mathijsco9 aug. 2023 - 19:32

@KC1, "En stel het was toch een ja geweest, en dan?" Ik vind het maar een wat vreemde reactie van u. Tja en nu? Goed dat u zichzelf laat zien en daarmee een probleem onderschrijft. Want ik vind dat toch best wel een ding wat u tentoonspreid in het Westerse Nederland waar vrouwen Westerse rechten hebben. U denkt daar blijkbaar anders over. Het lijkt me goed om daar eens over van gedachten te wisselen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 12:49

Voetbal interesseert mij niet, maar laat vrouwen die het wel leuk/belangrijk vinden gewoon hun ding doen.

Ch0k3r
Ch0k3r9 aug. 2023 - 4:33

"Zij dient als een lichtend voorbeeld" Lichtend voorbeeld die iets aanhangt van voor de verlichting . Ze is een voetbalster. Jij een wetenschapper. Jij bent wat mij betreft meer voorbeeld dan zij. Tegen een bal trappen stelt niet zo veel voor. Wetenschap wel. Maar goed, fijn dat je onderkent dat er pas sinds kort een kentering komt in de behandeling van vrouwen in de Marokkaanse cultuur. "En nu, 23 jaar later, speelt mijn tienernichtje bij een lokale voetbalclub in Amsterdam, gesteund door haar vader, broers, neven en de hele familie" Gesteund? Het is amateursport. Staat elke week de hele familie langs het veld, of bedoel je dat ze het wel prima vinden dat ze voetbalt?

5 Reacties
KC1
KC19 aug. 2023 - 6:40

Er is niks mis met 'de behandeling van vrouwen in de Marokkaanse cultuur'. Of mogen we allerlei incidenten richting de 'NLse vrouw' ook scharen onder 'de behandeling van vrouwen in de NLse cultuur'?

Zandb
Zandb9 aug. 2023 - 8:56

Ch0k3r De context maakt natuurlijk, voor wie begrijpen wil, heel helder wat de schrijfster bedoelt. En dat is dat de familie haar nichtje niet tegenwerkt bij haar keuze om te voetballen, maar haar daar in steunt. (Ik citeer maar even waar ik op reageer: " "En nu, 23 jaar later, speelt mijn tienernichtje bij een lokale voetbalclub in Amsterdam, gesteund door haar vader, broers, neven en de hele familie. Gesteund? Het is amateursport. Staat elke week de hele familie langs het veld, of bedoel je dat ze het wel prima vinden dat ze voetbalt?") Verder vind ik het wel een heel zure spijkers op laag water zoekend gegoochel met de zin: "Zij dient als lichtend voorbeeld." Ik kan dat alleen maar, net als bovenstaande, opvatten als een poging om niet te willen begrijpen. Zoals al gezegd: De context is heel helder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2023 - 9:38

De diaspora is nog wel eens oerconservatief. Denk ook eens aan de van origine Nederlandse Trumpstemmers in Iowa en Michigan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2023 - 18:32

Wereldwijd laat de behandeling van vrouwen en meisjes nog wel eens te wensen over.

Ch0k3r
Ch0k3r10 aug. 2023 - 4:09

@KC1 ”Of mogen we allerlei incidenten richting de 'NLse vrouw' ook scharen onder 'de behandeling van vrouwen in de NLse cultuur'?” Daar staat toch regelmatig een artikel hierover op deze site? En waar gaat dit artikel volgens jou dan over? @Zandb "En dat is dat de familie haar nichtje niet tegenwerkt bij haar keuze om te voetballen, maar haar daar in steunt." Exact wat ik dus bedoel. Dat is niet iets om mee op te scheppen, het is heel normaal. Dat is trouwens geen steunen, maar acceptatie. De familie accepteert het dus dat ze voetbalt. Nou applaus.

EricDonkaew
EricDonkaew9 aug. 2023 - 3:57

@Charifa Zemouri Ik groet hen met de nationale slogan: God, Het Volk, De Koning ---------------------------------- Dat mag. Maar als een Nederlandse Nederlander dat zou roepen, waren de reacties hier niet van de lucht geweest. Waarom kiest Charifa trouwens voor 'God' in plaats van 'Allah'? Het is Allah. Ik ben wel benieuwd.

6 Reacties
KC1
KC19 aug. 2023 - 6:41

Omdat er maar 1 entiteit/God is die het recht heeft om aanbeden te worden, en dat is Allah.

Zandb
Zandb9 aug. 2023 - 9:00

Eric Wat een onzin. Dit motto geniet nog steeds de voorkeur van heel veel Nederlanders, inclusief het koningshuis en een groot deel van 'de' politiek. Volgens mij maakt dat ook wel duidelijk, waarom de schijfster voor god kiest en niet voor Allah. Als u er anders over denkt, geen probleem, lijkt mij.

Mathijsco
Mathijsco9 aug. 2023 - 9:16

Ik beeld me dan in: stel ik zou als Nederlander in Marokko wonen, het NL elftal speelt, er gebeurd iets opmerkelijks en ik schrijf (in dat geval als Nederlandse Marokkaan) een column voor een Marokkaanse krant. Zou ik dan eindigen met 'Oranje boven' in het Nederlands? Euhm... Ja, waarom ook niet. Het geeft een leuk tintje aan de column en mijn roots. 'In naam van God en vaderland' erbij?' Nee, dat zou ik niet doen. Het geeft een wat afstandelijk beeld in het overwegend Islamitische Marokko. Sterker nog: ik denk dat men het niet eens zou publiceren.

EricDonkaew
EricDonkaew9 aug. 2023 - 11:26

@Zandb -------------- Het klopt dat 50% van de Nederlanders voor God is, 90% voor het volk en 60% voor de koning. Maar die drie op een rij, in een slogan, staat, mmm, een beetje apart. Volgens mij begrijp jij wel wat ik bedoel. Maar het mag natuurlijk wél. Op zich niks mis mee.

Ch0k3r
Ch0k3r10 aug. 2023 - 4:11

Allah is arabisch voor God. Tis trouwens dezelfde God als die in de Bijbel en Torah, met zn eigen smaakje. Moslims zien Jezus ook als profeet (maar niet als Messias). Dus heel normaal dat ze hier God schrijft. Tis gewoon een letterlijke vertaling

Zandb
Zandb10 aug. 2023 - 6:49

Eric Inderdaad begrijp ik, zeker nu, wat u bedoelt. Uw opmerking: "Maar als een Nederlandse Nederlander dat zou roepen, waren de reacties hier niet van de lucht geweest." daar sloeg ik op aan.

Peterrr3
Peterrr38 aug. 2023 - 20:08

"Vergeet niet, toen de vrouwen van Ajax kampioen werden, klaagde Ajax over een slecht jaar." Deze bewering klopt niet. De vrouwen van Ajax waren al een paar weken kampioen en op het veld gehuldigd toen het idee werd geopperd om ze alsnog te huldigen op het Leidseplein. Dat vonden ze bij Ajax om meerdere reden geen goed idee. Dat de mannen van Ajax een slecht jaar hadden werd ook genoemd. Dat was niet heel slim. Maar het ging er ook om dat vrijwel niemand zou gaan kijken.

3 Reacties
hgroen2
hgroen28 aug. 2023 - 21:38

Hoe kom je erbij dat er vrijwel niemand zou gaan kijken? Er was juist veel animo voor de huldiging. het was puur rancune en afgunst van ajax zijde

Jozias2
Jozias29 aug. 2023 - 7:19

@hgroen De huldiging heeft uiteindelijk wel plaatsgevonden, waren een paar honderd fans, familie en vrienden bij. Dat is niet zoveel op een plein op maandagavond weken later. Overigens is het zoals Peter zegt heel anders gegaan dan initieel door de gemeente werd gesuggereerd. https://nos.nl/artikel/2476455-kritiek-richt-zich-op-ajax-maar-gemeente-zette-uiteindelijk-streep-door-huldiging-ajax-vrouwen “Bij Ajax is men in dit geval van mening dat het momentum na de titelwinst al voorbij was en dat de vrouwen terecht veel mooie aandacht hebben gehad. Dit gebeurde met een huldiging in het stadion van PEC Zwolle, een kampioensfeest in de Johan Cruijff ArenA na de kampioenswedstrijd, een huldiging op Sportpark De Toekomst tijdens de eerste wedstrijd om de Eredivisie Cup, een rondvaart en een ontvangst op de ambtswoning. De gemeente wilde pas drie weken na de titelwinst een huldiging organiseren. Ajax stond uiteindelijk zeker open voor een huldiging, maar men vond de locatie - het Leidseplein - en de timing - maandagavond - niet de juiste. “

Peterrr3
Peterrr39 aug. 2023 - 16:13

@hgroen2, er komt gewoon heel weinig publiek bij vrouwenvoetbal. Je kan het vervelend vinden dat ik je daar op wijs, maar dat zijn gewoon de feiten. Jij zegt dat er veel animo was voor de huldiging, dat is complete onzin om te beweren. Die animo was er niet. Met afgunst heeft het ook niet te maken. Vrouwenvoetbal leeft gewoon niet heel erg. Dat zie je nu toch ook aan het WK.

amarissimo
amarissimo8 aug. 2023 - 17:29

De hoofdoek als teken van hoop en vooruitgang. Ik vermoed dat niet alle vrouwen het hier zo zien.

8 Reacties
JohnVKR
JohnVKR9 aug. 2023 - 0:26

Het is een teken van vooruitgang wanneer vrouwen zelf bepalen wat ze dragen in plaats van mannen. En het is helemaal mooi dat een vrouw in een wedstrijd tegen Frankrijk een hoofddoek droeg, Frankrijk, het onvrije land dat de hoofddoek ook bij het vrouwenvoetbal verbiedt.

Zandb
Zandb9 aug. 2023 - 6:22

amarissimo Nou, en?

KC1
KC19 aug. 2023 - 6:42

Nou, dan wachten we totdat alle vrouwen het ergens over eens zijn alvorens een punt te maken, goed?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 aug. 2023 - 6:49

"Het is een teken van vooruitgang wanneer vrouwen zelf bepalen wat ze dragen in plaats van mannen." Vraag is, is dat daadwerkelijk wel zo? Bestaat die vrijheid echt? Heb je ook voorbeelden van het omgekeerde waarbij dat ook geaccepteerd wordt?

Jozias2
Jozias29 aug. 2023 - 7:23

@john Want Marokko is een vrij land en Frankrijk niet? https://nos.nl/artikel/2152238-per-direct-verbod-op-maken-en-verkopen-boerka-in-marokko

Bert van der Neut
Bert van der Neut9 aug. 2023 - 10:48

Het is een teken van vooruitgang wanneer vrouwen zelf bepalen wat ze dragen in plaats van mannen. Laat dat nou bij de hoofddoek in zeer grote mate niet het geval zijn.

Jeromba2
Jeromba29 aug. 2023 - 14:01

'Het is een teken van vooruitgang wanneer vrouwen zelf bepalen wat ze dragen in plaats van mannen.' Ik zie meisjes die echt niet ouder zijn dan 9 of 10 jaar ermee rond lopen. Absurd om te denken dat er dan sprake is van een vrije bewuste keuze. Vooruitgang zie ik er niet in.

Peterrr3
Peterrr39 aug. 2023 - 21:24

@JohnVKR jij schrijft: "Het is een teken van vooruitgang wanneer vrouwen zelf bepalen wat ze dragen in plaats van mannen." Jij denkt echt dat er vrouwen zijn die liever met een hoofddoek om en met bedekte kleding voetballen, dan zonder? Serieus?

Rutger Groot
Rutger Groot8 aug. 2023 - 15:56

Wel gemakkelijk om vanuit een seculier land te concluderen dat de emancipatie in Marokko gealaagd is.... "Zij dient als een lichtend voorbeeld, en het is niets of niemand - behalve enkele achterhaalde regels gemaakt door boze mannen- die je kan tegenhouden om je passies na te jagen" - het gaat natuurlijk niet zo zeer om de hoofddoek maar om de vrouw onvriendelijke religieuze leefregels (niet van 'boze mannen') die hieraan verbonden zijn. Vraag anders maar ff aan de vrouwen in Iran... Ja er zijn vrouwen die hoofddoeken vrijwillig dragen, maar dat betekent niet dat we de hoofddoek moeten 'normaliseren'. Allerminst, tenminste, in een vrije westerse samenleving waar vrouwen hun eigen keuzes maken tav gaan en staan, kleding, partnerkeuze etc.

4 Reacties
hgroen2
hgroen28 aug. 2023 - 21:39

Binnen de christelijke orthodoxen, is een hoofddoek ook nog steeds gebruikelijk. daar valt niemand over. Maar toont wel de hypocrisie

JohnVKR
JohnVKR9 aug. 2023 - 0:37

@Rutger Groot. Ik begrijp dat ook u als man het recht denkt te hebben te bepalen wat vrouwen wel of niet zouden moeten dragen. In een vrije westerse samenleving hebben vrouwen de vrije keuze wel of geen hoofddoek te dragen. In een onvrije samenleving hebben vrouwen niet de vrije keuze om wel of geen hoofddoek te dragen. U pleit hier dus voor een onvrije samenleving. Ook vrouwen in Iran willen de vrije keuze om wel of geen hoofddoek te dragen.

EricDonkaew
EricDonkaew9 aug. 2023 - 8:24

@hgroen2 -------------------------- Je bakt ze weer erg groen. Jij weet net zo goed als ieder ander, dat meisjes, jonge vrouwen, maar ook de wat oudere vrouwen uit Urk, Staphorst en Spakenburg al lang geen hoofddoek meer dragen. Misschien vind je er onder de alleroudsten nog een paar. Het is een generatiekwestie. Binnen de islamitische gemeenschap zijn het juist (zeer) jonge meiden die de hoofddoek (weer) zijn gaan dragen. Dus niks hypocrisie.

Rutger Groot
Rutger Groot9 aug. 2023 - 10:12

Dat bewijst dus mijn punt: probeer maar eens je islamitische hoofddoek af te werpen... de gevolgen zijn niet te vergelijken met het afwerpen bij christelijke orthodoxen.. en de vrouwen in Iran betogen niet tegen een hoofddoekje maar tegen de verplichte hijab met bijbehorende strenge, vrouwonvriendelijke leefregels.

Jozias2
Jozias28 aug. 2023 - 15:33

Je kunt er ook andere dingen uithalen: 1 vrouw in een selectie van 23 speelt met hoofddoek. Dat is 4,3 %, van de Marrokaans/Nederlandse meiden in Nederland draagt 64% een hoofddoek. Kennelijk zijn deze speelsters uit Marokko progressiever dan vrouwen van Marrokkaanse afkomst in Nederland. Misschien is dat een voorbeeld voor meiden die hier te maken hebben met een conservatieve omgeving. En over dat enthousiasme: “Het Marokkaanse vrouwenvoetbal werd nationaal gevierd en gevolgd. Op platforms zoals Twitter en Instagram zag je foto's en video's van cafés vol mannen en vrouwen die vol passie en toewijding de wedstrijden volgden.“ Zijn minstens verschillende beelden: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/08/07/wk-gekte-in-marokko-voor-de-vrouwen-blijft-uit-geen-getoeter-in-de-straten-a4171420

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-28 aug. 2023 - 19:01

Triest @jozias. Triest. Kon je het niet hebben dat mensen wel waarde aan vrouwenvoetbal toekennen -iets wat jij expliciet als een onmogelijkheid hebt verklaard- en is daarom je aandrang om het enthousiasme dat het vrouwenvoetbal genereert te bagatelliseren omdat het niet zoveel losmaakt als dat de mannen dat zouden doen. Je kon ook gewoon je ongelijk bekennen. Nu laat je je weer kennen.

Jozias2
Jozias28 aug. 2023 - 19:28

@mg Van mij mag iedereen elke sport vrouwenvoetbal, snelwandelen of curling etc waarderen. Ik zeg alleen dat het niveau van het vrouwenvoetbal nog niet zo hoog is dus als het je puur om de kwaliteit van het doel gaat dit vaak is ingegeven door andere redenen. Daarbij ben ik van mening dat er een kip ei situatie bestaat. De aandacht voor de top van het dames voetbal in de Nederlandse competitie is nihil, ze spelen vaak voor familie en vrienden. En daarbij is de media aandacht meer een hype dan wat anders. En dat gaat ten koste van andere sporten. De vergelijking zou niet gemaakt moeten worden met het mannen voetbal maar met andere (semi) amateur sporten.

hgroen2
hgroen28 aug. 2023 - 21:40

1 op 23 als meting is geen representatieve steekproef. dus je kan niets daarop concluderen

hgroen2
hgroen28 aug. 2023 - 21:44

@jozias het aantal bezoekers is afgelopen jaar met 52% gestegen aldus de knvb. Daarnaast is vrouwenvoetbal, betaald, nog een prille sport. Dus nee die hebben dat niet even ingehaald tov mannen. in die zin gaat vergelijking met mannen amateur ook niet op. dat bestaat al decennia. En als je dan ziet hoe snel vrouwenvoetbal ontwikkelt, ondanks de marginale media aandacht in het begin, is het een topprestatie.

KC1
KC19 aug. 2023 - 6:45

Jij moet epidemioloog worden. En deze dan, van alle vrouwen die een hoofddoek droegen, droeg er 1 ook daadwerkelijk een hoofddoek. 100%!!!!!

Jozias2
Jozias29 aug. 2023 - 6:49

@hgroen 1 op 23 is een feitelijke constatering. Netzoals het een feitelijke constatering is dat de eerste vrouw met hoofddoek op het wk speelde. En marginale media aandacht? Vrouwenvoetbal wordt juist bovenmatig gehyped in de media. Als je vrouwenvoetbal vergelijkt met basketbal , volleybal, handbal, hockey (zowel mannen als vrouwen) etc dan is er juist heel veel meer aandacht voor. En dat zijn de semi amateur sporten waar je het mee zou moeten spiegelen. En daarom zeg ik kip - ei verhaal die media aandacht zorgt voor groei, de media aandacht is niet het gevolg van groei.

EricDonkaew
EricDonkaew9 aug. 2023 - 8:43

@Jozias ---------------------------- Ik zie het graag positief. 22 van de 23 vrouwen van de Marokkaanse selectie zie ik als lichtende voorbeelden.

Jozias2
Jozias29 aug. 2023 - 11:31

@eric Dat ben ik met je eens. Daarom schreef ik: “Misschien is dat een voorbeeld voor meiden die hier te maken hebben met een conservatieve omgeving. “ Net als het feit dat vrouwen bij de politie in Marokko en Algerije ook geen hoofddoek dragen. Hier wordt het gebracht alsof een uniform er voor zorgt dat moslima’s niet bij de politie kunnen.

Jozias2
Jozias29 aug. 2023 - 12:52

@kc Ik zei: “1 vrouw in een selectie van 23 speelt met hoofddoek. Dat is 4,3 %, van de Marrokaans/Nederlandse meiden in Nederland draagt 64% een hoofddoek. Kennelijk zijn deze speelsters uit Marokko progressiever dan vrouwen van Marrokkaanse afkomst in Nederland. “ Dat is dus geen steekproef. Het zegt alleen wat over de Marrokkaanse selectie. Daarvan draagt exact 4,3 % een hoofddoek. Ik extrapoleer dat niet naar de Marrokkaanse samenleving maar ik maak een vergelijking tussen de Marrokkaanse selectie en vrouwen van Marrokkaanse afkomst in Nederland. Aangezien de auteur die ene hoofddoek op haar wijze als positief punt aanhaalde (dat het kan) kun je net zo goed een ander positief punt er uit halen: dat de Marrokkaanse selectie progressiever is dan de Marrokkaanse gemeenschap in Nederland. Dat kan meiden die dat willen er wellicht toe bewegen geen hoofddoek te dragen.

Rene712
Rene7128 aug. 2023 - 15:32

@Charifa Zemouri Wat een prachtig hartstochtelijk geschreven artikel over de mogelijke gevolgen op het gebied van emancipatie van vrouwen door de uitmuntende prestaties van het Marokkaanse vrouwenteam op het WK voetbal. Dit is mooi beschreven: "Het Marokkaanse vrouwenvoetbal werd nationaal gevierd en gevolgd. Op platforms zoals Twitter en Instagram zag je foto's en video's van cafés vol mannen en vrouwen die vol passie en toewijding de wedstrijden volgden. Hierdoor ondersteunden Marokkaanse mannen in Marokko en daarbuiten hun medevrouwen. Het is niet dat we de steun van onze mannen broodnodig hebben om zelf te groeien, maar het uit liefde krijgen maakt het in de male dominated world toch heel wat makkelijker voor de vrouwen!" En ook dit vind ik heel mooi en goed beschreven: "Benzina is nu het symbool geworden van de voetbalster met een hijab, en haar succes biedt nieuwe empowerment en inspiratie, vooral voor de meisjes die nog niet durven of worden wijsgemaakt dat zij minder kunnen. Het maakt niets uit of je een hoofddoek draagt of je haar in mooie lange vlechten draagt, je wordt beoordeeld op je prestatie en je mag er zijn." Ik heb naast bovenstaande overigens ook genoten van de enorme spelvreugde van de Marokkaanse dames (net als bij de heren in Quatar vorig jaar) en vind het jammer dat ze uitgeschakeld zijn.