Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vonnis: religie geen excuus voor homohaat

  •  
18-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-18-om-10.57.55
De Groningse student Bas van der Meer is door het College voor de Rechten van de Mens in het gelijk gesteld. Dat schrijft Omrop Fryslân donderdag. Van der Meer werd in november vorig jaar afgewezen voor een stage, nadat de directeur van het bedrijf via Facebook ontdekte dat Van der Meer homoseksueel is.
De eigenaar van het bedrijf uit Drachten gaf destijds als reden voor de afwijzing : ‘Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel. Wij zijn een christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen.’ Daarop liet Van der Meer weten aangifte te zullen doen tegen de man en een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
Dat college heeft nu geoordeeld dat er inderdaad sprake is geweest van discriminatie en is daarmee de wet overtreden. Bij het aannemen van een stagiair had het bedrijf geen onderscheid mogen maken tussen homo- en heteroseksuele personen.
Op Facebook reageert Van der Meer verheugd op het nieuws:
"Erg fijn om te horen dat er sprake is van discriminatie en dat de wetgeving nog altijd boven geloofsovertuiging staat."
//
Het College van de Rechten van de Mens heeft zijn uitspraak gedaan! Ik ben in mijn gelijk gesteld! Erg fijn om te horen…
Het incident krijgt mogelijk nog een staartje. Voor donderdag staat er voor Van der Meer nog een gesprek met de officier van justitie gepland in verband met een mogelijke strafrechtelijke vervolging. Een uitspraak van het college is niet bindend, maar zal zwaar meewegen wanneer de zaak voor een rechter komt.
Update 17.55 uur:  Het openbaar ministerie gaat over tot vervolging van de 42 -jarige eigenaar van het bedrijf uit Drachten. Dat meldt de NOS. De gediscrimineerde Van der Veen had donderdag een gesprek met de officier van justitie, daaruit is nu gebleken dat er voldoende grond is voor een strafrechtelijke vervolging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.