Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volt zet Gündoğan uit partij om 'handtastelijkheden en seksuele avances'

  •  
26-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
952 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer debatteert over abortuswet

© DEN HAAG - Nilüfer Gündoğan (Volt) tijdens een wetgevingsoverleg met de Tweede Kamercommissie over de wijziging van de Wet afbreking zwangerschap in verband met het afschaffen van de verplich

Nilüfer Gündoğan is door haar partij Volt uit de Tweede Kamerfractie gezet. De partij is in een verklaring ingegaan op de redenen achter de schorsing van Gündoğan. In die verklaring staat dat de meldingen over haar ‘uit alle lagen van de partij’ afkomstig zijn, en uiteenlopen ‘van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie’.
De verklaring is opgesteld door Fractievoorzitter Laurens Dassen en bestuursvoorzitters Sacha Muller en Peter-Paul de Leeuw. Zij schrijven dat het integriteitsbureau van Volt met Gündoğan zelf had willen spreken en dat zij hiervoor op meerdere manieren benaderd is: ‘Zij heeft meerdere keren laten weten hier niet op in te gaan.’
"Binnen onze partij dragen we integriteit en een veilige omgeving in het hart. We zijn dan ook geschrokken van deze meldingen en het feit dat Nilüfer heeft aangegeven niet mee te willen werken. Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij. Na een laatste gesprek met Nilüfer bleek haar positie onhoudbaar en hebben we de moeilijke keuze gemaakt om haar fractielidmaatschap te beëindigen."
Volt biedt excuses aan ‘aan de betrokkenen en iedereen die hierdoor is geraakt’ en zegt maatregelen te nemen ‘om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen’.
Update 15.10 uur: Gündoğan heeft inmiddels gereageerd op haar verwijdering uit de Kamerfractie van Volt. Volgens het Kamerlid is haar ‘wederom’ niet meegedeeld van de inhoud van de meldingen is en heeft ze geen kans gekregen op de beschuldigingen of op haar verwijdering uit de partij te reageren. Gündoğan zegt ook dat als het inderdaad om seksueel grensoverschrijdend gedrag zou gaan, wat ze ontkent, Volt ‘de weg naar het OM’ had moeten bewandelen: ‘Ikn plaats van de rechter die over mij mag oordelen, heeft Volt zelf rechter gespeeld en over mij geoordeeld. Dit past niet in een rechtsstaat.’
Volgens Gündoğan is het eveneens niet waar dat ze niet aan een onderzoek heeft willen meewerken. Volgens het Kamerlid is het door Volt ingehuurde onderzoeksbureau simpelweg niet onafhankelijk, een vereiste voor Gündoğan voor medewerking.
Aanstaande dinsdag dient er een kort geding dat door Gündoğan tegen Volt is aangespannen. Gündoğan zegt verder geen inhoudelijke mededelingen te doen tot die tijd. Ze sluit haar verklaring af met de mededeling ‘geen onoorbaar gedrag vertoond’ te hebben en alle vertrouwen te hebben in zowel de rechtsstaat als de Volt-leden die op haar gestemd hebben.
Zolang Gündoğan niet namens Volt maar op eigen titel in de Kamer zit, bestaat die Kamer nu uit twintig fracties. Een verdubbeling ten opzichte van 2010, de start van het eerste kabinet-Rutte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.