Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Volt wil samenwerken door gelijkgestemden te beconcurreren

  •  
23-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ruudmaas

© Beeld: Ruud Maas, lijsttrekker van Volt in Utrecht (still van YouTube).

De Volt-files: wie schiet er iets op met Volt, behalve Volt zelf?
Onlangs verscheen op YouTube een video met de tien lokale lijsttrekkers van Volt. We horen de ene na de andere vertellen wat Volt in de gemeenteraden wil bereiken. De kernboodschap is eenvoudig: Volt wil samenwerken. Als je samenwerkt kun je namelijk veel bereiken. In het conceptverkiezingsprogramma van Volt Utrecht komen we hetzelfde idee tegen: er is veel mogelijk als mensen de handen ineenslaan. ‘Utrecht maken we samen’, lezen we. Dit is een overtuiging die volgens Volt in het eigen DNA zit.
Een blik op de rest van het Utrechtse conceptprogramma maakt duidelijk welke doelen straks bereikt moeten worden. Volt wil vijf dingen: Utrecht moet duurzaam, bewoonbaar, betrokken, sociaal en innovatief worden. Het is een mooi lijstje wat – als we de video van de tien lijsttrekkers mogen geloven – ook elders zal worden gebruikt. In het huidige versplinterde landschap vraag je je wel af wat dit toevoegt aan alles wat andere centrum-linkse of progressieve partijen momenteel al te bieden hebben.
Veel PR-termen Het Utrechtse programma staat vol PR-termen. Er moet een ‘klimaatrekenkamer’ komen, wijken moeten ‘leefbaar by design’ zijn, er is ‘hoogwaardig openbaar vervoer’ nodig, de invloed van de gemeente op de woningbouw moet vergroot worden door ‘kennis en daadkracht’, het openbaar vervoer moet worden ‘uitgebreid en verfijnd’, de lokale economie moet ‘eerlijk en in balans’ zijn en er moet een ‘nachtburgemeester’ komen. Het klinkt allemaal prima. Hoe dit te realiseren?
Daar is Volt soms zelf opmerkelijk eerlijk over. Volt wil duurzaamheid, maar vindt het lastig te vertellen hoe. Daarom mogen burgers meedenken. Volt wil per wijk een wijkforum dat gaat kijken naar de energietransitie. Volt wil dus meer burgerparticipatie. Vreemd voorstel: er is geen enkele gemeente in Nederland waar die participatie niet in de praktijk wordt gebracht, al zal deze ongetwijfeld vaak net een andere vorm hebben dan de door Volt gewenste wijkfora.
We hoeven de politieke programma’s van de belangrijkste concurrenten – D66, GroenLinks en PvdA – niet te lezen om te weten dat ook zij de energietransitie willen versnellen en dat ook zij voor burgerparticipatie zijn. Ook bij hen zijn goede ideeën over de energietransitie en duurzaamheid altijd welkom. Hun ideeën over burgerparticipatie zijn eveneens hetzelfde. De problemen ermee ook: burgers komen met suggesties waar anderen van in de gordijnen klimmen, die politieke steun ontberen of die simpelweg te duur zijn.
Oude plannen Volt Utrecht belooft nogal wat: burgerbudgetten, werken aan culturele hotspots, laaggeletterdheid bestrijden, jobcoaches voor statushouders, iedere Utrechter binnen vijf dagen hulp van een buurtteam, alle Utrechters passende hulp bij mentale klachten, meer nadruk op preventie in de jeugdzorg en ga zo maar door. Wederom geldt: de concurrenten zijn hier vrijwel nooit tegen. Ze stellen dit slechts niet voor omdat ze niet weten hoe ze het moeten realiseren of betalen.
Verrassing: ook in het Volt-programma staat niets over de uitvoering en al helemaal niets over de kosten.
Zo leren we iets over de Nederlandse politiek. Bestaande partijen zijn voor veel kiezers van kleur verschoten. Dat geldt met name voor GroenLinks en de PvdA en het is wachten op het moment dat dit ook weer geldt voor D66. Een nieuwe partij oogt frisser. Volt heeft nooit beloften gebroken, geen geschiedenis vol impopulaire politici en deed nooit mee aan brakke coalities. Dit frisse beeld leverde Volt drie zetels in de Tweede Kamer op en tientallen lokale kandidaten die nooit eerder politiek actief waren.
Dat is natuurlijk heel knap, maar als je langer naar het Volt-programma kijkt zie je vooral beloften die al heel vaak zijn gedaan en heel moeilijk realiseerbaar zijn. Het zijn er te veel, de uitvoering is niet doordacht en het is allemaal te duur. Misschien is het daarom dat Volt komt met ‘samenwerking’. Maar dat willen D66, GroenLinks en PvdA natuurlijk ook. We kunnen ons beter afvragen waarom een partij die zo graag samenwerkt in de praktijk gelijkgestemden wegconcurreert. Wie schiet daar iets mee op, behalve Volt zelf?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Ewout Pool
Ewout Pool24 dec. 2021 - 9:24

Ter informatie: Chris Aalberts volgt op zijn eigen blog (chrisaalberts.nl) vele partijen. Waarom op Joop enkel zijn stukken over VOLT terecht komen is onduidelijk. De vermeende preoccupatie van de heer Aalberts lijkt dus onterecht.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt24 dec. 2021 - 11:02

Dan heeft Joop een preoccupatie. Is Joop stiekem onderdeel van de Telegraaf geworden? Ik vind dit zo enorm niet Francisco van Jole. Het wrikt.

vdbemt
vdbemt24 dec. 2021 - 11:14

Dank voor de opmerking Ewout. Ik ben eens gaan kijken. Het zijn vooral de kleinere partijen die Aalberts behandelt. Volt, BBB, JA21, FvD. Toch wel bovengemiddeld veel Volt. D66 ? Weinig. PvdA en GRL? Weinig. Bijna helemaal niet: CDA. NIET tegengekomen: VVD. Terwijl dat toch de partij is die je na 11 jaar vooral verantwoordelijk mag stellen voor de crises waarin we nu zitten.

o u wisbaar
o u wisbaar23 dec. 2021 - 18:44

VOLT is gewoon een marketing produkt, niets meer en niets minder

2 Reacties
vdbemt
vdbemt23 dec. 2021 - 21:18

Niets meer marketing dan welke andere partij ook. FvD, dat is marketing. Met haar Forumwereld.

Eric Minnens
Eric Minnens24 dec. 2021 - 8:26

@o u wisbaar "VOLT is gewoon een marketing produkt" Net als alle andere partijen. Alleen bij VOLT krijg ik wél een sterk OMO-gevoel: "Wast door en door schoon!" Net als alle andere wasmiddelen.

Cam Millo
Cam Millo23 dec. 2021 - 16:38

Als ik het zo lees is VOLT gewoon een politieke partij als alle anderen. Moet kunnen. Welkom VOLT!

2 Reacties
vdbemt
vdbemt23 dec. 2021 - 18:27

Gewoon een politieke partij? Dat vind jij na het lezen van deze column? Wat jammer nou. Aalberts doet al zo lang zijn best Volt anders af te schilderen.

Jozias2
Jozias224 dec. 2021 - 7:38

@vdbemt Volgens mij is dat inderdaad de conclusie. Een dergelijke reeks kun je over elke partij schrijven. Waarin wijkt volt af?

korheiden2
korheiden223 dec. 2021 - 14:11

Je vraagt je inderdaad af wat Volt in vredesnaam toevoegt.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt23 dec. 2021 - 15:21

Je vraagt je dan ook af waarom een onderzoeksjournalist zo enorm geboeid is door een partij die niets te bieden heeft.

nikita72
nikita7223 dec. 2021 - 18:22

inderdaad vdbemt. Chris Aalberts heeft een preoccupatie met Volt. Dat mag natuurlijk, maar het is wel de vraag waarom Joop.nl het de moeite vindt om alles te plaatsen. Het zou een ander verhaal zijn als andere partijen ook zo kritisch gevolgd worden.

lmgikke
lmgikke23 dec. 2021 - 19:25

@vdbemt. dat is toch helder. Hij dacht dat Volt iets te bieden had, heeft er zijn specialisatie van gemaakt en schrijft er dus over. Volt zou een stille dood gestorven zijn, ware het niet dat volt continue aandacht krijgt van de schrijver. Zou me niets verbazen als zijn stukjes een averechts effect blijken te hebben.

Dehnus
Dehnus23 dec. 2021 - 20:18

Nou meer dan een Ja21 of een van de vele "IK BEN OOK GEERT!" partijen. Ben het niet met hun eens, maar om nu te zeggen dat al die partijen wat toevoegen. Nee. meer populisten die de onderbuik bespelen om zo maximaal 4 jaar even lekker af te tikken elke maand.

vdbemt
vdbemt23 dec. 2021 - 21:23

@Imgikke. Dat zou mij ook niet verbazen. Maar het gaat toch echt te ver om te zeggen dat daar het bestaan van Volt van heeft afgehangen. Van de negativiteit van 1 zogenaamde journalist????

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2021 - 4:09

@korheiden: Je vraagt je inderdaad af wat Volt in vredesnaam toevoegt. ------------------------------------------- Kernenergie op links.

Jozias2
Jozias224 dec. 2021 - 7:36

@peinzer Ook bij1 wordt kritisch gevolgd door albers maar die stukjes worden hier inderdaad niet geplaatst.

rvb2
rvb224 dec. 2021 - 11:00

@Eric: Volt is ongeveer net zo links als D66: totaal niet dus.

EricDonkaew
EricDonkaew25 dec. 2021 - 2:48

@Rvb -------------------------------------------- Volt zit zo'n beetje tussen D66 en GroenLinks in.

JasDon
JasDon23 dec. 2021 - 12:27

De naam Volt in het artikel kan heel eenvoudig worden omgewisseld met GL. Misschien moeten alle drie/vier de partijen maar met elkaar fuseren.