Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volt is in Duitsland een dwerg en in het oosten zelfs non-existent

  •  
09-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
VF Bundestag1

© foto: Chris Aalberts

De Volt-files: overdenkingen bij de deelname van Volt aan de Bondsdagverkiezingen
Volt zit al bijna een half jaar in de Tweede Kamer en langzaam leren we de partij kennen. Volt ging de Nederlandse verkiezingscampagne in met het idee dat het een Europese partij was, maar dat is bezijden de waarheid: het idee dat Volt actief is in alle EU-landen, is slechts een toekomstdroom. Ten tijde van de Nederlandse campagne was Volt vooral Duits: daar waren verreweg de meeste mensen van Volt verkozen en heeft de partij ook de meeste leden. Maar sinds het Nederlandse succes is dit veranderd: zo’n tweederde van de leden van de Europese partij is nu Nederlands.
De verkiezing in een nationaal parlement was voor Volt een droom die uitkwam. Maar juist op dit landelijke niveau heeft Volt een probleem: de kansen om gekozen te worden hangen sterk af van het nationale kiesstelsel. Nederland heeft een heel lage kiesdrempel en dus was ons land een relatief makkelijke plek om het parlement binnen te komen. In Bulgarije mislukte dit: Volt deed mee als onderdeel van een anti-corruptie-coalitie en die haalde weliswaar de kiesdrempel, maar het parlement kent nu alleen vertegenwoordigers van andere partijen uit die coalitie, niet van Volt.
De Bundestagverkiezingen Zo komen we bij de Bondsdagverkiezingen op 26 september. Volt wil ook dit parlement in, maar het ziet er slecht uit. In Duitsland geldt een kiesdrempel van vijf procent en soms halen zelfs gevestigde partijen als de FDP – een soort Duitse VVD – die niet. Volt is daarom op voorhand kansloos. Er werden twee ‘Spitzenkandidaten’ aangesteld die nauwelijks volgers op Twitter hebben: een veeg teken dat ze er bij de Duits verkiezingen niet toe doen. Rebekka Müller heeft ruim 1.100 volgers en Hans-Günter Brücker, nu al gemeenteraadslid in de stad Bamberg, nog geen duizend.
Meer vege tekenen van Volts irrelevantie zag ik tijdens mijn vakantie in het oosten van Duitsland. Vorige maand hingen daar overal posters met kandidaten van de sociaaldemocratische SPD, Die Linke, de Groenen en de christendemocratische CDU, maar Volt zag je werkelijk nergens, ook niet in grote steden als Dresden en Leipzig. Alleen in Magdeburg kwam je een enkele poster tegen. Ter vergelijking: een lokale SPD’er hing in dit stadscentrum op elke hoek van de straat. Opeens vallen de puzzelstukjes in elkaar: voor zover Volt al Duits is, is de partij West-duits, al is het niet zo duidelijk of Duitsers zelf nog in die termen praten.
In het oosten van Duitsland is men armer dan in het westen, is men ongetwijfeld minder met klimaat bezig, kijkt men anders tegen corona aan en stemt men vaker op rechtspopulisten. Deze wereld staat al met al veel verder van Volt af dan die in west-Duitsland. Opeens zie je het: alle Volt-politici in Duitsland zijn gekozen in het westen, nooit in het oosten. Dat dit de kans verder verkleint om ooit in de buurt van de Duitse kiesdrempel van vijf procent te komen mag duidelijk zijn. Het patroon is herkenbaar: in heel Oost-Europa is Volt non-existent met Bulgarije als relatieve uitzondering. Hoe langer een gebied in de EU zit, hoe actiever Volt er is.
Een afwijkende strategie Volt weet dit zelf natuurlijk ook wel. Een Europees Volt-bestuurder legde me maanden geleden daarom de strategie voor de Bondsdagverkiezingen uit. Duitsland kent een gemengd kiesstelsel waarbij burgers stemmen op een partij én op een kandidaat uit hun eigen kiesdistrict. De zetels in de Bundestag worden deels op basis van die directe kandidaten uit de kiesdistricten verdeeld. Als Volt in een bepaald kiesdistrict een kandidaat heeft die meer stemmen haalt dan de concurrenten, komt die persoon direct in de Bondsdag. Om in de Bondsdag te komen moet Volt zich dus richten op één of meer specifieke kiesdistricten, niet op het hele land.
Nu de Bondsdagverkiezingen naderen wordt de vraag steeds interessanter waar Volt dit probeert te bereiken. Ik heb het even voor u nagevraagd bij dezelfde Europese Volt-bestuurder: in welke districten probeert Volt zo’n lokale kandidaat direct verkozen te krijgen? De strategie blijkt alweer veranderd: Volt richt zich bij nader inzien toch op de landelijke, algemene campagne. Hoe groot de kans is dat iemand van Volt binnenkort in de Bondsdag zit kunt u dus wel uittekenen. In Duitsland is Volt op landelijk niveau niets meer dan een actiegroepje dat om meer EU schreeuwt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

De Vries3
De Vries310 sep. 2021 - 12:13

Volt is een sterk groeiende partij. Steeds meer geldstromen. Steeds meer vrijwilligers. Kwestie van tijd dat mensen massaal Volt kennen. Ideologisch zeker wat overlap met andere partijen, maar deze hebben de kiezer de afgelopen jaren een zeer matige dienst bewezen. Als Volt door te groeien steeds meer inhoudelijke plannen kan presenteren, sluit ik niet uit dat ze een zeer grote rol in Europa gaan spelen.

mordicant
mordicant9 sep. 2021 - 15:42

Kom net terug van een roadtrip uit Duitsland en zag vooral in het voormalige Oost Duitsland heel veel gigantische AFD posters. In het westen heel veel kleine Volt posters. Ik zou me als Chris Aalbers zijnde veel drukker maken over de groei van AFD dan azijn blijven gieten over een in de basis positieve beweging als Volt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 sep. 2021 - 12:38

De chairman van Volt is hier een energieke jonge gast met een gelijksoortig verhaal als D66. Dat vinden mensen leuk in een persoon, ook ik, hoewel de EU zelf een behoorlijk faal-orgaan is en daarom voor mij heeft afgedaan. Aangezien D66 behoorlijk op de Kaag krijgt, is het logisch dat Volt bij nieuwe verkiezingen over een paar mnd nog wat verder groeien. Of die totale pro-EU vijver nog veel verder groeit is de vraag.

2 Reacties
Fabius
Fabius9 sep. 2021 - 14:29

'hoewel de EU zelf een behoorlijk faal-orgaan is' De EU is 'werk in uitvoering'; sommige dingen gaan goed, andere wat minder; er wordt veranderd, vervangen en verbeterd; er wordt gescholden en er wordt weer verzoend. We hebben er met elkaar al zo'n 70 jaar opzitten en zeker nog wel een eeuw te gaan. Van falen is tot op de dag van vandaag geen sprake. Zonder de EU is er voor geen enkel Europees land nog een zonnige toekomst weggelegd. De wereld verandert: China als opkomende grootmacht, de USA als grootmacht in verval, opkomst van crypto currency, een nauwelijks te breken macht van multinationals; en dan heb ik het over grondstoffen, het milieu en het klimaat nog niet eens gehad. Alleen als een verenigd Europa hebben we een kans en kunnen we nog 'met een vuist(je) op tafel slaan'. Het is daarom te hopen dat D66 (wat ouder en bezadigd) en Volt (jong en dynamisch) verder groeien in Nederland.

EUpiet
EUpiet9 sep. 2021 - 15:31

Helemaal mee eens @Fabius, waar zouden we zijn geweest zonder de EU. Ik denk persoonlijk maar dat is een mening dat we allang weer een grote Europese oorlog hadden gehad en dat mensen in diepe armoede zouden leven zonder de EU. De gezondheidszorg zou onbetaalbaar geworden zijn, alle rechten van werknemers afgebroken en Nederland zou zonder EU heel veel flexwerk gekend hebben. Maar gelukkig heeft de EU dat kapitalisme kunnen beteugelen. Daarom ben ik ook een groot voorstander van veel meer bevoegdheden overhevelen naar de EU want de landelijke politiek op D66 en Volt na bakt er niets van. Alhoewel de stukjes van de Heer Aalberts nogal negatief zijn over Volt wat ik niet logisch vind is ieder moment dat Volt wordt genoemd natuurlijk wel een voordeel. Nu nog een onbekende partij maar als schrijvers zoals de heer Aalbers maar voldoende aandacht blijven geven wordt Volt vanzelf net zo bekend als D66. Dat hebben we nodig tenslotte.

ton14024
ton140249 sep. 2021 - 12:12

Volt kan beter bij BBB Caroline te rade gaan, eerst overal popi meedoen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij9 sep. 2021 - 12:10

Gefeliciteerd, met het 25e anti-Volt artikel. Welke partij kan zeggen dat ze zo consequent aandacht krijgen?

Juppé🎗
Juppé🎗9 sep. 2021 - 11:51

« In Duitsland is Volt op landelijk niveau niets meer dan een actiegroepje dat om meer EU schreeuwt.« …..dit is ongeveer het achtste stukje dat U schrijft over een volgens U minuscuul onderwerp. Acht stukjes zonder interne en onderlinge samenhang anders dan negatief over Volt. Het ergste is dat ze niet hebben bereikt wat ze willen. Het lijkt mij ook moeilijk om in de vier bestuurslagen tussen Europa en de burger in iedere laag zo te interveniëren dat Europe consistenter wordt en elke burger meer democratische eigen zeggenschap over zijn omgeving krijgt. Dat je dan ecologisch wat richting GL /PvdD van D66 terechtkomt en technisch wat meer richting VVD lijkt me logisch. Laten we kijken waarmee ze komen, voorlopig zijn ze de meest serieuze in de kleuterklas die zich Tweede Kamer noemt. Ik ben geen stemmer op Volt, maar nu voor de achtste keer met andere woorden hetzelfde plaatsen begint op een frustratie te lijken. Laat die mensen, wissel eens af met Forum, Bij1 of BBB, dan kunt U ons echt laten lachen.