Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Volleybalbond geeft geen bal om vrouwen

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De internationale volleybalbond (FIVB) houdt op 15-16 februari een beachvolleybaltoernooi in Iran. Ondanks het feit dat het voor vrouwen al jaren verboden is om stadia te betreden. Human Rights Watch en activisten vragen aandacht voor de kwestie met #Watch4Women en roepen de bond op om de activiteiten af te gelasten totdat er voor beide seksen gelijkwaardige toegang is tot sport.
Het toernooi – exclusief voor mannen bestemd – zal op het Perzische Kish eiland gehouden worden. In Iran mogen vrouwen sinds 1979 geen voetbal in stadions bekijken en en nu ook geen (beach)volleybalwedstrijden. Het opmerkelijke is dat in het reglement van de bond gesteld wordt dat elke vorm van discriminatie verboden is, maar dat geldt blijkbaar niet voor de onderdrukte vrouwen in Iran.
Het Iraanse volleybalteam zou een van de beste ter wereld zijn, wat volgens Human Rights Watch een uitgelezen kans is om te onderhandelen over de rechten van vrouwen in het land. Ook is de sport daar erg populair, waardoor een boycot of afgelasting daadwerkelijk invloed zou kunnen hebben op het beleid.
"Het is nu de beste tijd voor de bond om Iran erop te attenderen dat volleybal kijken geen misdaad is. Zij moeten zich inzetten om het verbod voor vrouwen tegen te gaan. De Kish Island Open zou hen niet moeten uitsluiten. "
HRW heeft een brief gestuurd naar de verantwoordelijke minister Mahmoud Goudarzi en is ook in gesprek gegaan met de bond zelf om de druk op te voeren maar er wordt door de volleybalbond alleen gezegd dat er een mogelijkheid is om ‘families toe te laten’. De directeur van FIVB Fabio Azevedo stelt dat de onderhandelingen nog bezig zijn en dat hij op een positieve uitkomst hoopt voor het toernooi begint, wat niet veelbelovend is omdat Iran in juni 2014  beloofd had het verbod op te heffen om het vervolgens weer in te stellen en vrouwen te bedreigen die naar een wedstrijd wilden kijken.
In 2014 zijn activiste en Ghoncheh Ghavami en twintig andere vrouwen gearresteerd toen zij trachten een volleybalwedstrijd bij te wonen. Ghavami werd als enige veroordeeld tot ‘propaganda tegen de staat’ en heeft vijf maanden in de (isoleer)cel gezeten. En dat is maar één voorbeeld van de gevallen waarin vrouwen geïntimideerd en veroordeeld worden voor het opeisen van gelijke rechten.
De meeste kritiek gaat uit naar de FIVB die – ondanks hier van op de hoogte te zijn – toch besloten heeft om door te gaan met de toernooien op het Kish eiland.

Meer over:

iran, seksisme, wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Sardar2
Sardar29 feb. 2016 - 13:14

Ik denk in het kader van wetten van Iran, vrouwen minder gediscrimineerd worden dan bijvoorbeeld in het westen. Een voordeel van dictator is dat wetten ook naadloos werken. Dat kan men niet beweren waar populisme publiekelijk de dienst uitmaakt, zoals in NL. Het probleem van Iran ligt aan haar wetten, waarin institutioneel veel mis is, o.a. in het geval van gelijkheid van man en vrouw. In de wetten missen vrouwen niet alleen de gelijke rechten, maar ook de gelijke behandeling. Nog daarbuiten, de publieke interpretaties (populisme) worden politiek hardhandig bestraft. Het is goed om dit soort discussies blijven voeren en volgen, bijvoorbeeld in spoort of in de kunsten, omdat die de bewustwording en de noodzaak van kritiek en strijd benadrukken. Maar ik hecht persoonlijk meer belang aan het regulieren van hedendaagse sociaal en cultureel leven als uitgangspunt van verandering dan politiek correcte acties zoals boykoten. Het gaat uiteindelijk niet over wat wij terecht vinden maar het voortduren van strijd voor (universele) gelijkheid en gelijke behandeling voor en door Iraanse vrouwen en mannen. En dat bereikt men niet met sancties.

truusbeek2
truusbeek29 feb. 2016 - 10:55

Wyna Gaya 8 februari 2016 at 07:40 De Iraanse president Hassan Rohani heeft opgeroepen tot meer gelijkheid voor vrouwen is de islamitische republiek. “Hoe kan in een land van ontwikkeling en vooruitgang gesproken worden, als daarbij het aandeel van 50 procent van de vrouwen in de bevolking genegeerd wordt”, zei hij op een vrouwenconferentie vandaag in Teheran. Tja Wyna wat men met de mond beleid omzetten in daden daar schort het dus aan in dit dictatoriaal land.

truusbeek2
truusbeek28 feb. 2016 - 19:59

Denk dat het probleem in eerste instantie bij Iran ligt

msj_meijerink
msj_meijerink8 feb. 2016 - 19:58

Nou, als ik mijn schoonmoeder op de voetbaltribune haar kleinkind hoor 'aanmoedigen', weet ik precies waarom in Iran de vrouwen geweerd worden van de tribune. Kolere, wat een hoop lelijke woorden kan dat mensje produceren!

Okke2
Okke28 feb. 2016 - 16:55

Sport en politiek hebben weinig met elkaar te maken, tenminste dat hoor ik Nederlandse sporters altijd zeggen, als het over de mensenrechten in China gaat ten tijde van de Olympische Spelen of de homo/lgtb rechten in Rusland ten tijde van de Winterspelen, ben benieuwd hoevaak we de sport != politiek mantra gaan horen voor de WK in Rusland of de WK in Qatar waar alle stadions door slaven gebouwd zijn. Met een beetje mazzel worden we uitgeschakeld kunnen we net doen alsof het een boycot is.

Windowjan
Windowjan8 feb. 2016 - 16:35

Het probleem ligt niet bij de FIVB maar bij de conservatieve mensen in Iran.

1 Reactie
Kilted
Kilted9 feb. 2016 - 1:45

[ Het probleem ligt niet bij de FIVB maar bij de conservatieve mensen in Iran ] Oh? Het lijkt me niet zo moeilijk te stellen; je dat toernooi organiseren? Prima, hier zijn de voorwaarden....

DellGriffith
DellGriffith8 feb. 2016 - 15:07

Het is niet aan een volleybalbond om Iran de 21ste eeuw in te helpen, als de vrouwen daar meer rechten moeten krijgen moet de bevolking dat zelf maar bewerkstelligen..

crumb2
crumb28 feb. 2016 - 14:41

Dan zal beach volleybal voor vrouwen wel helemaal out of the question zijn.