Update: Rutte erkent fouten communicatie ... Telegraaf-columnist noemt VVD 'ultrarechts' ... Partij 'electoraal ernstig verzwakt' ... Congres wordt geen Rutte-feestje
Het verzet onder VVD-kiezers tegen de zorgplannen begint Sandy-achtige vormen aan te nemen. Volgens VVD-prominent Robin Linschoten is het “uitgesloten” dat de plannen zo doorgevoerd worden. Om het protest te sussen gaat de partij politici het land in sturen die de maatregelen moeten uitleggen aan de kiezers.
Update 22.29 uur
Rutte erkent dat het afgelopen week niet goed gegaan is met de communicatie over de maatregelen uit het regeerakkoord, in het bijzonder de inkomensafhankelijke zorgpremie.
Update 20.14 uur VVD-minister Schippers gaat de gevolgen van de zorgpremie zorgvuldig bekijken en wil ‘rare uitschieters’ voorkomen. Ze wil de inkomensafhankelijke zorgpremie zo snel mogelijk invoeren. Ze meent dat de verschillen tussen arm en rijk kleiner worden met het regeerakkoord tussen VVD en PvdA, maar zei wel dat het regeerakkoord een ‘heleboel hele moeilijke maatregelen’ bevat.
In een e-mail in de handen van RTL Nieuws zegt VVD-Kamerlid Erik Ziengs tegen een VVD-kiezer dat de omstreden zorgpremiemaatregel ‘disproportioneel’ is. Ziengs schrijft:
In de berekeningen die er nu liggen lijken de lasten van deze zorgpremiemaatregel bij een deel van de bevolking terecht te komen en daar disproportioneel uit te pakken”, schrijft Ziengs. Volgens de VVD’er is het “zaak om bij te sturen”. En ter afsluiting: “Op dit moment kunnen we het niet mooier maken dan dat het is.
Het Kamerlid heeft al gereageerd op de gelekte e-mail, maar meent dat de uitspraak op hetzelfde neerkomt als wat fractievoorzitter Zijlstra gisteravond heeft verklaard.
Eerder
VVD-prominent Robin Linschoten stelde bij Nieuwsuur dat de plannen uit het akkoord ‘niet in de buurt komen van wat er uiteindelijk gaat gebeuren’. Inmiddels klinkt uit het kabinet hetzelfde geluid, meldt de NOS :
VVD-minister Schultz van Haegen wil bij de uitwerking van de zorgplannen kijken hoe de scherpe randjes eraf kunnen. Dat zei ze na de ministerraad.
Of de VVD daarmee nu al af wil van de afspraken in het akkoord is onduidelijk.
Volgens Maurice de Hond steekt er een orkaan van verontwaardiging op onder VVD-kiezers. Hij spreekt van een ‘sterk verzwakte electorale positie’. Enkele bevindingen van zijn flitspeiling:
– Dinsdag was 15% van de VVD-kiezers en 15% van de PvdA-kiezers negatief. Nu is 44% van de VVD-kiezers negatief en 29% van de PvdA-kiezers. Bij alle kiezers is het percentage van 27% naar 46% gegaan. – Vond dinsdag nog 25% dat de PvdA het meest had bereikt bij dit regeerakkoord. Nu is dat 47%. Bij de VVD-kiezers is percentage gestegen van 33% naar 61%. – Vond dinsdag nog 29% van de VVD-kiezers dat de VVD kiezersbedrog had gepleegd, inmiddels is dat 56%. Ten aanzien van kiezersbedrog van de PvdA vond dinsdag 11% van de PvdA-kiezers dat dit gebeurd was, nu is dat 20%. – Hoopte dinsdag nog 85% van de VVD-kiezers dat deze regering haar zittingstijd volmaakt. Nu is dat 57%. – Dacht dinsdag nog 69% van de VVD-kiezers dat het kabinet de volle zittingstijd volmaakt, nu is dat 37%. – 55% van de VVD-kiezers is tegen een inkomensafhankelijke premie, bij de PvdA-kiezers is dat 19%. – 69% van de VVD-kiezers vinden het onverstandig van de VVD dat ze hiermee hebben ingestemd. – 58% van de Nederlanders hoopt dat de Eerste Kamer dit voorstel wegstemt. Bij de VVD-kiezers is dat 72%, en bij de PvdA-kiezers is dat 38%. – Bijna twee derde deel van de kiezers vertrouwt de koopkrachtplaatjes van dit regeerakkoord niet.
VVD-leider Mark Rutte is de kwaaie pier, in de ogen van de ondervraagden. Een ruime meerderheid van de VVD-kiezers weet niet meer wat ze aan hem hebben. En: “Meer dan de helft vindt dat hij te gemakkelijk de overstap maakt van de ene naar de andere kant. Dat is ook het geval bij de VVD-kiezers.” Die VVD-kiezer vindt dat hij teveel heeft weggegeven. Overigens blijkt uit de peiling ook dat tweederde van de ondervraagden geen idee heeft wat de maatregelen voor henzelf gaan betekenen.
VVD-politici moeten in het land gaan uitleggen dat er voor de liberalen echt wel fijne onderdelen in het akkoord zitten. Zo gaat er fors minder hulp naar de allerarmsten in andere delen van de wereld en wordt de vrijheid om te immigreren verder beperkt. Dat soort genoegens moet het leed van een hogere zorgpremie en beperking van de hra verzachten.
Trouw schrijft dat het feest dat VVD-leider Rutte voor ogen had met zijn razendsnelle formatie, in het water dreigt te vallen:
De formateur had zich een vrolijker doop en tewaterlating voorgesteld van Rutte II, dat komende maandag op het bordes bij de koningin moet staan. Na zijn ongelukkige eerste minderheidskabinet stond Rutte klaar om nu eindelijk met een stabiele ministersploeg voor jaren aan de slag te gaan. Het had een feest moeten worden op het VVD-congres eind deze maand.
Update 16:13
De storm van protest wakkert verder aan. Trouw meldt :
Onder VVD-bestuurders leven veel zorgen over de plannen met de zorgpremie, maar er is tegelijkertijd de overtuiging dat de maatregel nog zo wordt uitgewerkt dat er geen excessen zullen ontstaan. Dat stelden VVD-politici bij aankomst in Lunteren, waar de bestuurdersvereniging van de liberalen bijeenkomt.
In De Telegraaf noemt columnist Peter Beszelsen de VVD ‘ultrarechts’:
Zó kennen we de VVD weer. Bolwerk van sigaren rokende regenten. De Leidse elite. Prettig, die duidelijkheid. Hoeven we bij de volgende verkiezingen niet te twijfelen of die club zich druk maakt om de belangen van de middenklasse. Niet dus. Dat sociale gezicht van Mark Rutte paste ook eigenlijk helemaal niet bij de reputatie van de gladiatoren voor het grootkapitaal.
VVD-Kamerlid Erik Ziengs luidt de noodklok en noemt de maatregelen waar hij maandag zelf mee ingestemd heeft ‘disproportioneel’ in een e-mail aan een boze kiezer.