Joop

Volksopstand Tunesië duurt voort

  •  
13-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tunis_300.jpg
Politie schiet vijf demonstranten dood … Arabische jeugd is machthebbers zat
De volksopstand in vakantieland Tunesië woedt in alle hevigheid voort. Een afgekondigd uitgaansverbod had geen effect. In minstens drie steden schreeuwden woensdag duizenden demonstranten om het aftreden van president Zine el-Abidine Ben Ali die al een kwart eeuw aan de macht is. In het Midden-Oosten wordt de opstand niet langer gezien als een lokaal verschijnsel.
France 24 meldt dat de politie in de woestijnstad Douz vier demonstranten heeft doodgeschoten, waaronder een hoogleraar. In een andere stad werd een dove jongen die niet reageerde op politiebevelen door agenten gedood.
De Standaard schrijft:
De aanhoudende rellen in Tunesië, die begonnen nadat een 26-jarige fruitverkoper zichzelf in brand had gestoken uit protest tegen de sluiting van zijn kraampje door de politie, gingen in de rest van het Midden-Oosten aanvankelijk veeleer onopgemerkt voorbij – net zoals in Europa. Maar in de laatste dagen wordt in steeds meer perscommentaren in diverse Arabische landen de vraag wordt gesteld of de rellen in Tunesië een lokaal evenement zijn of wijzen op een regionale systeemcrisis.
De Libanese Daily Star zag in haar hoofdartikel gisteren vooral parallellen: ‘Er is een breder fenomeen gaande dat heel Noord-Afrika beroert. Zoiets heet het gebrek aan reactie van regimes op de aspiraties van hun mensen, en een koppig onvermogen om te erkennen dat er in de eerste plaats een probleem is.’

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 jan. 2011 - 8:26

De bekendste Arabiesche Poeet, de Arabier van aller tijden, die in op alle Arabische scholen worden zijn stukjes gelezen en geleerd, Kwam uit Tunesie: Abou al Kasem Chabbi, Er bestaat geen Arabier op aard die hem niet kent en hem niet mag, bestaat niet. Via Al Jazzeera zag ik de woedende betogers de bekendste poezie van hem constant en hard citeren, het gaat om de ''ondrukking van een volk"".Ik kan dat helaas niet vertalen!

keroman
keroman13 jan. 2011 - 8:26

Zou het niet zo kunnen zijn dat de frustratie die leeft onder de enorme hoeveelheid jongeren in de Arabische wereld veel meer te maken heeft met gebrek aan werk, onvrijheid, ontbreken 'normale' omgang tussen jongens en meisjes, culturele stilstand, gebrek aan persvrijheid, onderdrukking van minderheden enz dan aan, wat vaak in NL wordt gesuggereerd; de buitenlandse politiek van de VS, Israel, cartoons in Deense kranten, Geert Wilders enz?

JoopSchouten
JoopSchouten13 jan. 2011 - 8:26

In vergelijking met deze politiestaat leven we hier in een paradijs. .... Ik denk niet dat roverhoofdman Zine el-Abidine Ben Al zijn macht zomaar zal opgeven. .... Arme Tunesiërs... ... Andere Arabische regimes zullen zich wel even achter de oren krabben lijkt me.

3 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort13 jan. 2011 - 8:26

"Andere Arabische regimes zullen zich wel even achter de oren krabben lijkt me." Ik hoop het, maar zie het helaas somber in.

jvanarkel
jvanarkel13 jan. 2011 - 8:26

Ja Joop, maar meestal betekent dat met nog meer geweld de 'orde' herstellen.

Gelijkhebber
Gelijkhebber13 jan. 2011 - 8:26

"In vergelijking met deze politiestaat leven we hier in een paradijs. " Vergeleken met ieder land leven wij toch in een paradijs? Zo niet waar zou jij dan liever zijn?

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 8:26

Videsne illam urbem, quae parere populo Romano coacta per me renovat pristina bella nec potest quiescere? Marcus Tullius Cicero, De re publica 6.11

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil13 jan. 2011 - 8:26

Zie je die stad die, nadat zij door mij is gedwongen te gehoorzamen aan het Romeinse volk, oude oorlogen weer hervat en de vrede niet kan bewaren? Met behulp van Google en Wikipedia zijn we allemaal even slim en intelligent.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 8:26

De tweet van de dag van sinds 12 januari van Thijs Berman: "In Tunesië laat president Ben Ali zijn ware gezicht zien. Demonstraties noemt hij "terrorisme," en schiet erop los. De EU is absurd stil... De EU is absurd stil... en Rutte ook en Verhagen nog stiller. Kweeappels.

1 Reactie
jvanarkel
jvanarkel13 jan. 2011 - 8:26

En alle andere politici hebben er wel oog, tijd voor? Kom op zeg. Misschien hebben ze wel wat anders aan hun hoofd, dan meteen zonder overleg, naar de eerst beste journalist te lopen om een uitspraak te doen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 8:26

"Maar in de laatste dagen wordt in steeds meer perscommentaren in diverse Arabische landen de vraag wordt gesteld of de rellen in Tunesië een lokaal evenement zijn of wijzen op een regionale systeemcrisis." Natuurlijk is het een systeemcrisis: grote interne spanningen in Egypte, Libanon, Pakistan en ga zo door. De ene groep (stam of religie) probeert de andere groep te onderdrukken. Gecombineerd met een slechte positie van de vrouw. Verder: geen vrijheid van meningsuiting: als je iets schrijft wat de overheid of moslim-extremisten onwelgevallig is kan je opgesloten worden of worden vermoord. Weinig wetenschappelijk onderzoek, en in veel landen een vijandige houding tegen het westen en westerlingen. Dat zorgt voor een instortende toeristische industrie, laag opgeleide mensen, veel werkloosheid en onderlinge onderdrukking en corruptie.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann13 jan. 2011 - 8:26

Niks nieuws in Tunesie (heb er diverse keren moeten werken) Het probleem is de falende economie, als arm niet meer kan leven worden ze boos, krijgen extremistische groepen meer aanhang (zie je hier ook als het economisch niet goed gaat) Die man die zichzelf in brand stak was de vonk voor het protest tegen de armoede die de laatste jaren in Tunesie flink toe is genomen, net zoals in veel andere Noord Afrikaanse landen. **Dat zorgt voor een instortende toeristische industrie, laag opgeleide mensen, veel werkloosheid en onderlinge onderdrukking en corruptie.**