PVV plaatst advertentie voor discriminerende website in zaterdageditie
In de zaterdageditie van de Volkskrant staat een advertentie voor het omstreden meldpunt MOE-landers van de PVV. De krant biedt de partij hiermee de ruimte meer reacties te ontlokken op de discriminatoire website. Volgens het beleid van de krant moet de redactie ‘verdachte’ advertenties goedkeuren. Zo zijn onder meer haatcampagnes verboden.
Update 18.30
Hoofdredacteur Philippe Remarque heeft inmiddels gereageerd op alle klachten. Hij schrijft onder meer:
Sommige lezers zijn verontwaardigd dat de Volkskrant vandaag een advertentie van de PVV heeft geplaatst voor haar omstreden meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. Ik kan me dat best voorstellen. Toen ik de advertentie gisteren onder ogen kreeg, zag ik meteen dat de PVV er mee wil provoceren op een moment van internationale ophef over dat meldpunt.
De provocatie was voor Remarque niet voldoende reden om de advertentie te weigeren. In het kader van vrijheid van meningsuiting moet dit kunnen, aldus Remarque. Hij haalt de filosoof Voltaire aan, om zijn beslissing kracht bij te zetten:
De Franse verlichtingsfilosoof Voltaire heeft dat treffend verwoord: ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot de dood verdedigen’.
Eerder:
De PVV riep onlangs het meldpunt MOE-landers in het leven. ‘De Nederlander’ kan hierop zijn klachten over Midden- en Oost Europeanen kwijt. Internationaal heeft Nederland veel kritiek gehad vanwege het discriminatoire meldpunt. Premier Mark Rutte werd zelfs op het matje geroepen bij het Europees Parlement om tekst en uitleg te geven over het meldpunt, waar hij overigens geen afstand van wil nemen.
Het is niet de eerste keer dat de krant te maken heeft met kritiek van lezers vanwege de advertenties. Lange tijd plaatste de krant advertenties van De Club Van Tien Miljoen , een organisatie met de boodschap: Nederland is vol. Nadat de Ombudsman talloze klachten had binnen gekregen, voelde de krant zich genoodzaakt uitleg te geven over haar beleid:
Er is een vaste procedure bij de Volkskrant dat de advertentie-afdeling ‘verdachte’ advertenties voorlegt aan de redactie […] Een advertentie wordt geweigerd als de inhoud ervan – discriminatie, racisme, haatcampagnes et cetera – in strijd is met de wet.
Eerder berichtte de Volkskrant zelf nog dat hoewel het meldpunt niet in strijd is met de Nederlandse wet, deze wel degelijk in strijd kan zijn met internationale verdragen.
Welke advertenties de Volkskrant dan wel weigert? Eén van het boek ‘De vastgoedfraude’ bijvoorbeeld. Reden: in de advertentie stond de tekst ‘het boek waar de Volkskrant niet over wil schrijven’.