Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Volkskrant doet Jan Roos gebrekkige factcheck cadeau

  •  
13-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
6641427981_0bc638f8e8_o

© Cc-afbeelding: freepress

Volgens Jan Roos, de lijsttrekker van VNL, mag een asielzoeker voor 1000 euro zijn tanden laten bleken. Dat had hij van zijn tandarts gehoord. Klopt dit ook?
Volgens de Volkskrant is de uitspraak ‘bijna goed’, maar daar valt wel wat op af te dingen.
Een factcheck van de factcheck:
Waar is de uitspraak op gebaseerd? Op beweringen van de tandarts van Jan Roos in de gemeente Bergen.
Klopt de uitspraak? De Volkskrant ging op onderzoek en verzamelde de volgende feiten:
  • Asielzoekers die in afwachting van een verblijfsvergunning zijn hebben minder rechten op zorg dan de mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, de zogenaamde statushouders.
  • Asielzoekers zónder verblijfsvergunning krijgen maximaal 250 euro per jaar voor mondzorg en die zorg krijgen ze in principe alleen in noodgevallen.
  • Statushouders kunnen in de meeste gemeenten aanspraak maken op een gemeentepakket: een aanvulling op de basisverzekering voor burgers met een kleine beurs, de minima. Zij betalen ook premie, maar krijgen meer vergoed dan iemand met een basispakket. Dat geldt niet alleen voor statushouders, maar voor alle Bergenaren met een inkomen van maximaal 120 procent van het netto bijstandsinkomen.
  • De gemeente Bergen laat de Volkskrant weten dat minima in 2016 inderdaad voor maximaal 1.000 euro aan tandheelkundige kosten konden declareren. Per 1 januari 2017 is dat teruggeschroefd naar 500 euro.
  • De woordvoerder van coöperatie VGZ, die het Univé-gemeentepakket voor de gemeente Bergen uitvoert, laat de Volkskrant weten dat het bleken van tanden in 2016 in álle aanvullende pakketten werd gedekt. Vanaf 1 januari 2017 is het niet meer mogelijk om cosmetische tandzorg te declareren.
De Volkskrant maakt echter geen melding van de volgende tweet van de gemeente Bergen:
Conclusie Volkskrant: De Volkskrant concludeert dat de bewering van Jan Roos ‘bijna goed’ is met de volgende argumentatie:
“Er valt wat af te dingen op de bewering van Roos. Zo gaat het niet om alle asielzoekers, maar om asielzoekers die een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben gekregen. Daarnaast is het gemeentepakket er voor álle Bergenaren met een laag inkomen. Maar het meest cruciale onderdeel van de bewering klopt wel. In de gemeente Bergen was het in 2016 voor asielzoekers met een verblijfsvergunning inderdaad mogelijk om tot 1.000 euro aan mondzorg te krijgen, tanden bleken was niet uitgesloten van de dekking. De conclusie is daarom: ‘bijna goed’.”
Feiten zijn zelden bikkelhard, maar de conclusie van de Volkskrant laat er net iets teveel buiten beschouwing:
1. De Volkskrant maakt van statushouders, inwoners met een verblijfsvergunning, opeens ‘asielzoekers met een verblijfsvergunning’. Wanneer je het zo definieert kunnen vluchtelingen hun leven lang asielzoeker blijven. Feitenchecker Flip van Dyke trekt de volgende vergelijking:
2. De uitspraken van Jan Roos zijn in de tegenwoordige tijd en in 2017 gedaan. Terwijl de regeling waarnaar wordt verwezen in 2017 niet meer van toepassing is.
Onze conclusie:
De uitspraak van Jan Roos, of beter gezegd van zijn tandarts: “Asielzoekers in mijn gemeente krijgen 1000 euro per persoon krijgen voor hun tanden. Daarmee mogen ze alles doen” is niet waar. Hetzelfde geldt voor de bewering dat asielzoekers hun tanden laten bleken op onze kosten.
Ook de vergelijking met minima gaat niet op. Statushouders krijgen geen betere behandeling dan minima en asielzoekers al helemaal niet. Asielzoekers krijgen in Bergen maximaal 250 euro zorg – en alleen in noodgevallen.
Statushouders kregen, net als andere minima in Bergen in 2016 maximaal 1000 euro en in 2017 maximaal 500 euro. Tanden bleken kan in 2017 niet meer.
Met dank ook aan tweets van de twitteraars Grutjes, Elmar Veerman en Safa R. de Vries. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Republiek Allochtonië.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.