Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Volkskrant, als je een Vlaams-Nationalist uitnodigt, doe het dan goed

  •  
19-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dat hij vergeleken wordt met Pim Fortuyn en Rita Verdonk maakt duidelijk dat enige opheldering over Bart De Wever en de N-VA hard nodig is 
Zondagmiddag was Bart De Wever te gast in Amsterdam voor het Volkskrant-debat. Dat de voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) naar Nederland wil komen, dat gebeurt niet vaak. Het was dus nieuws. We keken misschien wel naar “de toekomstige premier van België” mompelde de debatleider tijdens de introductie.
Maar wat het debat pijnlijk duidelijk maakte, is het gebrek aan kennis en inzicht van Nederlandse media over het politieke kluwen die België heet. Dat de Volkskrant Bart De Wever verkeerdelijk neerzette als “ooit winnaar van De Slimste Mens” deed al niet veel goeds vermoeden (hij bereikte de finale). Dat hij tijdens het debat welwillend vergeleken werd met Pim Fortuyn en Rita Verdonk maakt duidelijk dat enige opheldering over Bart De Wever en de N-VA hard nodig is.
De Wever roept niet dat Vlaanderen ‘vol’ zit. Hij is ook niet buitenproportioneel ‘trots’ op België of Vlaanderen. Wat hij wel is? Een neoliberaal die nationalisme op ingenieuze maar agressieve wijze inzet om zijn liberale beleid te kunnen doorvoeren. Indien de debaters een beetje hun best hadden gedaan om de uitspraken van De Wever op de korrel te nemen, was dat snel duidelijk geworden. Een korte reconstructie.
Voor Bart De Wever is het verhaal van België eenvoudig. Het valt in drie zinnen samen te vatten, horen we hem laconiek zeggen tijdens het debat. Zin een: onder leiding van een Franstalige elite splitste de zuidelijke Nederlanden zich in 1830 af van de rest van het land. Zin twee: in de honderdvijftig jaar die daarop volgde voerde het Vlaamse, Nederlandstalige deel van het land met succes een culturele, politieke en economische emancipatiestrijd. Zin drie: de emancipatie is inmiddels afgelopen, maar het land zich heeft ‘ontdubbeld’ in twee feitelijk gescheiden delen die ieder iets anders willen en iedere poging ze nog samen te houden is ondemocratisch.
Zo bezien lijkt weinig nobeler en democratischer te zijn dan het N-VA ideaal van een sterk autonoom Vlaanderen. Logisch, toch? Nee. Want wanneer De Wever zegt dat Wallonië een eigen democratie is geworden die iets heel anders wil dan Vlaanderen, waarop baseert hij zich dan? Op het feit dat Wallonië links stemt, voert hij aan. En wat dan nog? Het is de regering Di Ruppo in ieder geval gelukt om zonder veel problemen haar ambtstermijn uit te zitten. Ze heeft zelfs een bescheiden economische groei gerealiseerd. Maar wacht eens even: zegt De Wever hier nu werkelijk dat hij van Wallonië af wil omdat het links is? Dat is best een pittige uitspraak voor een politicus.
Kijken we vervolgens even naar het verkiezingsprogramma van de N-VA. Dat werd afgelopen vrijdag met veel tromgeroffel gepresenteerd in Vlaanderen, maar kwam met geen woord ter sprake in het debat. Onbegrijpelijk, want het is het beste uitgangspunt voor een goed begrip van de vreemde mix van nationalisme en neoliberalisme die deze partij kenmerkt.
Het programma liegt er in ieder geval niet om: de N-VA wil de overheidsuitgaven van België twee jaar lang nominaal bevriezen, de indexering van de lonen voor minimaal een jaar opschorten, de belastingen op arbeid verlagen voor de hogere inkomens (maar voor de laagste inkomens ongewijzigd laten), de werkloosheidsuitkering sterk beperken in tijd, een immigratiebeleid opstellen dat gericht op het aantrekken van kennis en werkkracht en het weren van arme immigranten.
Dit beeld komt bepaald niet overeen met dat van een “man die nationalisme als een positieve kracht ziet”, zoals de debatleider goedmoedig opmerkte. Als nationalisme voor De Wever positief is, dan vooral omdat het hem toestaat zijn neoliberale beleid door te voeren. Zoals op de site van de partij te lezen valt: “Lagere belastingen invoeren wordt makkelijker wanneer Vlaanderen zelf bevoegd wordt voor zijn fiscaliteit.”
Ik juich iedere interesse van Nederlandse media voor België toe. Maar neem die taak dan wel serieus: verdiep je in de materie en organiseer een echt debat. Lukraak gooien met stempels zoals ‘de Belgische Fortuyn’ doet geen recht aan de complexe politieke transformatie waarin een land als België zit.

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JoopSchouten2014
JoopSchouten201419 apr. 2014 - 11:07

Goed stuk. Bedankt. Hier nog wat over die griezel.: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/04/16/de-werkloze-met-vier-appartementen-vs-de-echte-verliezers-van-plan-v

Bouwman2
Bouwman219 apr. 2014 - 11:07

De rivaliteit tussen francofonen en Nederlands sprekenden is al heel oud. Bart de Wever past mooi in die traditie. In de middeleeuwen ging het al van "Wat walsch is, valsch is." Ik zie de burgemeester van Antwerpen niet zo gauw "Slaet at al doet" daar nog aan toevoegen. Zo griezelig eng is ie ook weer niet zo slank in het pak gestoken. Een beetje oppassen met nationalisme is natuurlijk overal wel wenselijk. Voor je het weet lopen er allerlei bivakmutsen met splinternieuwe kalasjnikovs in je land rond. Het land van de Walen innoveert behoorlijk snel en als de Vlamingen niet snel aan de slag gaan komen ze niet als eerste over de meet. Dat België barst zie ik niet zo rap gebeuren. Wat moet er met Brussel gebeuren als de kwestie BHV al vele jaren in beslag nam alvorens tot een soort oplossing te geraken? Ik zou zeggen, gaat u rustig verder, Bart, beter de N-VA dan het Belang. En het land regeren doet u, ook al wordt u de grootste partij in Vlaanderen ook niet.

inwoner
inwoner19 apr. 2014 - 11:07

de NVA is een vlaamse partij die eigenlijk gewoon een samenraapsel is van de VVD, CDA en beetje D66 (pro-europa). overigens zitten ze in Europa raar genoeg in dezelfde groep als de groenen De genoemde maatregels in hun verkiezingsmanifest zijn trouwens allemaal al lang ingevoerd in NL met medewerking van de PvdA Het bestaan vaan loonindexering, het automatische verhogen van alle lonen indien de prijsindex een bepaald niveau haalt, is wel het meest absurde dat er in België bestaat en heeft hun hele concurrentiepositie zeer sterk geschaad. Hoogste werkgeverslasten van de gehele EU en veel fabrieken sluiten om naar omringende landen te verhuizen

neutralist
neutralist19 apr. 2014 - 11:07

Tja dat is dan weer jouw mening tegen over die van de Volkskrant. Maar ik zie geen feitelijke onjuistheden in dat verhaal.