Joop

Volkert van der G. woont in Apeldoorn; buurtbewoners reageren begripvol

  •  
11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vanderg300.jpg
Buurtbewoners middels brief door burgemeester Apeldoorn op de hoogte gebracht ... Waar Van der G. exact woont niet bekend
Sinds 28 mei woont Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, in Apeldoorn. Dat werd woensdag bekend gemaakt door de burgemeester van Apeldoorn, in een brief aan de omwoners. De burgemeester stuurde de brief nadat Van der G. zich dinsdag officieel heeft ingeschreven in de gemeente. Vooraf aan de vrijlating van Van der G. was er veel commotie over waar hij zou moeten komen te wonen. Burgemeester John Berends zegt nu dat hij het besluit heeft genomen omdat “ieder mens het recht heeft om zich te vestigen waar hij wil”.
Apeldoorn kreeg op 15 mei van het ministerie van Veiligheid en Justitie het verzoek om Van der G. te huisvesten, vermoedelijk op diens verzoek.
Woensdagavond vond in Apeldoorn een bewonersbijeenkomst plaats, aansluitend stond de burgemeester de pers te woord. De stemming onder de bewoners zou rustig zijn. Veel bewoners reageren door te stellen dat hij nu eenmaal ergens moet wonen. Wel zijn veel bewoners bezorgd over de veiligheid in de buurt. De burgemeester zegt te hebben geprobeerd die zorgen weg te nemen. Ook zegt Berends voorbereid te zijn op demonstraties tegen de komst van Van der G.
Media zijn agressief Meer nog dan de huisvesting van de moordenaar van Pim Fortuyn zijn bewoners bezorgd over de opkomst van de media. Die zouden agressief zijn. Ook zijn veel bewoners bang dat Volkert van der G. iets zal worden aangedaan. Zo zegt het echtpaar Cor en Renee van der Heide te hopen dat de gemeente hem toch ergens anders neer zet – bijvoorbeeld in een hutje op de hei, om te voorkomen dat hem iets wordt aangedaan door rechts-extremisten. Buurtbewoner Nienke de Jong zegt gewoon nieuwsgierig te zijn naar de maatregelen die de gemeente gaat treffen “tegen de mensen die op hem af zullen komen”.
Anderen reageren weer heel begripvol op de keuze van de burgemeester om hem in Apeldoorn te huisvesten. Zo zegt Thea Wegerig:
Deze man heeft zijn straf uitgezeten en zal ergens. moeten wonen. Ik hoop dat mensen hem met rust laten. Dat hoop ik vooral voor zijn dochtertje, die heeft recht op een privé-leven.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

sjaakie2
sjaakie211 jun. 2014 - 17:59

Fijn dat de buurtbewoners zo beschaafd reageren en in de rechtsstaat geloven.

Friendly
Friendly11 jun. 2014 - 17:59

Hoe attent en wijs van de burgemeester om iedereen op de hoogte te stellen!

Wout Berlinck
Wout Berlinck11 jun. 2014 - 17:59

Wie wel eens een boekje over lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen heeft gelezen ziet dat Berends zit te genieten. Vraag is waarom .. ?

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2014 - 17:59

Aan mij zou zo'n idioot een slechte buur hebben.

3 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink11 jun. 2014 - 17:59

Dat hebben al jouw huidige buren nu al!

msj_meijerink
msj_meijerink11 jun. 2014 - 17:59

Zie je wel, er zijn nog steeds heel veel beschaafde mensen in ons land.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 jun. 2014 - 17:59

En wat ga je er aan doen dan?

toshiba
toshiba11 jun. 2014 - 17:59

Buurtbewoners reageren dus een stuk verstandiger dan de nederlandse media die uit zijn op een hetze.

2 Reacties
Jantje68
Jantje6811 jun. 2014 - 17:59

Er waren wel geteld 50 bewoners naar de buurtbijeenkomst gekomen en was een stuk minder dan er personen van de pers aanwezig waren. Allemaal op zoek naar die ene tokkie met een leuke quote. Vanavond ook hoofdonderwerp in Nieuwsuur. De 'serieuze' media worden blijkbaar steeds meer bevolkt door sensatiebeluste tokkies. Het wordt tijd dat veel hogere eisen gesteld worden aan opleidingen journalistiek. Eigenlijk zou dit alleen nog maar een kopstudie mogen zijn boven op een universitaire opleiding.

Brauswasser
Brauswasser11 jun. 2014 - 17:59

Tussen zeggen en denken, zit soms een groot verschil.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2014 - 17:59

Ach, kom je Volkert tegen in een donker steegje, dan zal hij je echt geen kwaad doen hoor. En dat weten de buurtbewoners natuurlijk ook wel.

1 Reactie
Ansie2
Ansie211 jun. 2014 - 17:59

Nee, hij doet geen vlieg kwaad en is echt te vertrouwen.... Behalve als jij hem niet aan staat. Hij heeft een verleden met mensen van achteren in het hoofd te schieten! Niet de meest prettige man om als buur te hebben, eufemistisch gezegd.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch11 jun. 2014 - 17:59

Kennelijk heeft men liever een moordenaar in hun midden dan een pedofiel. We blijven een vreemd volk

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jun. 2014 - 17:59

[Kennelijk heeft men liever een moordenaar in hun midden dan een pedofiel.] Als dat de enige reden van de bekendheid van PF was geweest dan was VvdG nu als nieuwe bewoner van Rotterdam als held onthaald.

sjaakie2
sjaakie211 jun. 2014 - 17:59

====Kennelijk heeft men liever een moordenaar in hun midden dan een pedofiel.==== Ik ook. Dat komt omdat een moordenaar zoals Volkert van der Graaf heel specifiek een persoon doodde waaraan die een hekel had. Een pedofiel die een kind heeft verkracht heeft dit kind als slachtoffer gekozen omdat hij seks met dit kind wilde. De kans dat mijn kind slachtoffer wordt van een moordenaar zoals Volkert van der Graaf is kleiner dan dat hij slachtoffer wordt van een kinderverkrachter die naast je is gaan wonen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2014 - 17:59

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Andy40
Andy4011 jun. 2014 - 17:59

De telegraafaanhang heeft in deze niets misdaan. Volkert heeft iemand vermoord. Niets meer en niets minder

GingerTed
GingerTed11 jun. 2014 - 17:59

Tot nog toe komt het meest extremistisch politiek, religieus, of maatschappelijk geweld waarbij politieke of anderszins via media bekende personen aangevallen of zelfs vermoord worden toch echt niet uit de hoek van de Telegraaf, AD, of lokaal suffertje-lezer maar uit hoeken die andere lectuur verkiezen.

GingerTed
GingerTed11 jun. 2014 - 17:59

Volkert van der G. heeft nu hij voorwaardelijk vrij is recht om zich ergens te vestigen en daarbij hoort een buurt met medeburgers. Maar dat maakt nog niet dat medeburgers, buurtgenoten, niet mogen uiten dat onprettig te vinden en zelfs met reden zichzelf en anderen bedreigd te voelen. Een ex-gedetineerde die iets ernstigs op zijn of haar geweten heeft en daarover ook nog eens geen spijt wenst te betuigen geeft daar alle reden toe. Als bijvoorbeeld jezelf of vrienden of familie een min of meer invloedrijke functie, politiek of bedrijfsmatig, hebben die als onwelgevallig worden bevonden door extremistische dierenactivisten, is daar in dit geval zeker aanleiding toe. Dat zouden sommige buurtgenoten ook hebben als bijvoorbeeld een racistische geweldspleger of zelfs moordenaar zonder spijt in de buurt komt wonen. En die zouden we daarom toch ook niet als onbeschaafd willen betitelen?

2 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel11 jun. 2014 - 17:59

Ze mogen dat laten weten en dan?

sjaakie2
sjaakie211 jun. 2014 - 17:59

Goede reactie, ben ik het mee eens. Overigens snap ik niet ze Volkert in een volkswijk vestigen. Een afgelegen huisje in het bos bijvoorbeeld lijkt me prettiger voor iedereen inclusief Volkert.